Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Kiviniemen palmusunnuntai

Taloustutkimuksen tuoreet mielipidetutkimukset puolueiden kannatuksesta on jälleen julkistettu. Keskustan laskenut kannatus on saanut puheenjohtaja Mari Kiviniemen jo nyt ilmoittamaan aikomuksestaan vetäytyä sivuun tehtävistään. Kiviniemi on vastikään vahvistanut ratkaisunsa television uutislähetyksessä. Itse pidän tätä ikävänä, koska Mari Kiviniemellä olisi mielestäni ollut kaikki edellytykset jatkaa puheenjohtajana, ja hän on suoriutunut kuluneen vuoden aikana oppositiojohtajana olosuhteisiin nähden erittäin hyvin.

Kannatuslukujen pysähtyminen on kaiketikin ollut psykologisesti haastava tekijä etenkin "kentältä tulleen viestin" jälkeen. Todennäköisesti Kiviniemi on suhtautunut palmusunnuntain mielipidemittaukseen lopullisena koetinkivenään - onhan nyt kulunut vuosi viime eduskuntavaaleista - ja tehnyt sen seurauksena johtopäätöksensä. Oma vaikutuksensa on ollut epäilemättä oppositiopolitiikan käymisellä entistä haastavammaksi samaan aikaan kun puheenjohtajavaali on häämöttänyt edessä. Kiviniemen aiemmin johdonmukainen politiikka ehättikin viime viikkoina jo kääntyä ristiriitaiseksi, ja vaikuttaa siltä että syynä on ollut hienoinen henkinen paine. Esimerkkinä pitkän hyvän kauden jälkeen kompastelleesta johtajuudesta voi pitää sitä, miten Kiviniemi onnistui lyhyen ajan sisällä toteamaan ensin "Kokoomus on ottanut SDP:n panttivangikseen" ja saman tien "hallitus ei ole Kataisen käsissä".

Melko varmasti on Kiviniemi itsekin havainnut uuden poliittisen tilanteen itselleen hankalaksi tulkita ja katsonut täten paremmaksi väistyä sekä antaa tilaa uusille kyvyille. Tässä tapauksessa on kyseessä kunnioitettava toiminta puolueen hyväksi. Niin tai näin, Mari Kiviniemi on ollut vaikeassa tilanteessa kyvykäs johtaja, joka on tuoreista mielipidetutkimuksista huolimatta kohottanut puolueensa takaisin varteenotettavaksi toimijaksi. Hänen vetäytymisensä on tapahtunut niin ikään elegantisti. Keskustan johtajuus on täten avoinna, ja todennäköistä on, että Kiviniemen vetäytyminen saa joko Tuomo Puumalan tai Riikka Mannerin harkitsemaan uudestaan ehdokkuuttaan. Riikka Manner on jo ilmoittanut miettivänsä asiaa, ja omasta puolestani olisin valmis äänestämään häntä neuvoa-antavassa jäsenvaalissa. 

Mitä itse kyselytutkimukseen tulee, se ei ole kovinkaan yllättävä. Vasemmistopuolueille onnistuneesti sujuneen kehysriihen jälkeen ounastelin itsekin sosialidemokraattien nousua, ja ainakin tässä asiassa sentään arvasin oikein. Keskustan kannatuksen notkahduksen syynä on todennäköisesti, kuten sanottu, viime aikoina hetkittäin huojahdellut oppositiopolitiikka. Välikysymyksiä ei kannata tehtailla loputtomiin, ja vaikka odotettavissa oleva puheenjohtajavaali onkin lisännyt mielenkiintoa puolueeseen, se on myöskin luonut epävarmuustekijän. Tämä heijastuu väistämättä kannatukseen. Toisin kuin muut tiedotusvälineet, itse en tarkastelisi tuloksia lainkaan presidentinvaalien valossa. Pidän myös omituisena, että Keskustan puoluesihteeri Laaninen oletti AKT:n skandaalin vaikuttavan kielteisesti sosialidemokraattien kannatukseen. Todennäköisesti suurempi vaikutus olisi ollut Maria Guzenina-Richardsonin julkisuudessa käsitellyillä ongelmilla, mutta tämänkin ongelman SDP ratkaisi.

Kuka ikinä Kiviniemen seuraaja Keskustan johdossa onkaan, hänen on otettava huomioon SDP:n mahdollinen uusi nouseminen poliittiseksi voimatekijäksi. Keskustan tulevan johdon onkin siis syytä räätälöidä oppositiopolitiikkansa siten, että hallitusyhteistyö perinteisten kansanrintamapuolueiden kanssa olisi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Kari Arvola

Eli älä turhaan lausu Paavo Väyrysen nimeä, niinkö?

Mielestäni Mari "Nainen ilman ominaisuuksia" Kiviniemen ainoa johdonmukaisuus on ollut lauseessa "se nyt vain on niin" ja sillä pasta. Ylivoimaista hänelle on tietenkin nostaa eurojärjestelmää kritiikittä tukenut puolue kansalaisten silmissä sen saman politiikan uskottavaksi kriitikoksi. Ei sellaiseen kiviniemiläinen johdonmukaisuuskaan sentään riitä.

Luonnollisesti kunnallisvaalit ratkaisevat, millainen tulee seuraavan eduskunnan rakenne olemaan. Ja kunnallisvaalit ratkaistaan maakunnissa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Arvola kirjoittaa:

"Eli älä turhaan lausu Paavo Väyrysen nimeä, niinkö?"

Anteeksi?

"Ylivoimaista hänelle on tietenkin nostaa eurojärjestelmää kritiikittä tukenut puolue kansalaisten silmissä sen saman politiikan uskottavaksi kriitikoksi."

Mitä tekemistä "eurojärjestelmän kritiikillä" on tämän asian kanssa? Keskusta on jättänyt eurokritiikin oppositiossakin varsin vähälle, eikä Kiviniemi liene moista edes yrittänyt. Valintaa voinee pitää oikeana, koska eipä se eurokritiikki näytä Perussuomalaisiakaan sanottavammin kannattelevan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Keskusta pelannee viekkaasti tässä asiassa, siitä täysi tunnustus. Oikeastaan kantaa ei ole, ja ymmärtääkseni puolue ei nyt haluakaan siitä tehdä lukittua. Kallioon hakkaamalla julistukset voivat hyvinkin hankaloittaa asemia myöhemmin.

PS:n "eurokriittisyyden menestys" on sikäli hieman outoa tarkastella, koska asioiden lähtiessä vyöryämään kohti pohjoista Suomea ei minua hirveästi ilahduta enää mikään puoluemenestys. Maa on silloin aivan toisen luokan kriisissä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Myllyniemi puhuu tapansa mukaan asiaa. Ylipäätään saattavat äänestäjätkin kokea eurokriisin varjolla tapahtuvan kannatuksen kalastelun tätä nykyä jo hieman kyseenalaisena.

Mikäli talouskriisin leviäminen Suomeen tapahtuisi täysimittaisesti, niin siinä vaiheessa tuskin olisi puoluekannatuksen kannalta yhtään mitään iloa vaikka olisi profiloitunut kuinka kovaksi eurokriitikoksi jo ennakolta. Silloin kun autosta on bensa on loppunut ja ollaan yksin jossain kylätiellä, niin ei paljoa lohduta jos takapenkiltä hihkutaan "Mää tiesin, että tässä käy näin!"

Lauri Korhonen

Mutta jos kävisikin ilmi että joku kyydissä olijoista on tyhjentänyt tankin...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No sitten se varmaan hakattaisiin porukalla. Ja sen jälkeen oltaisiin edelleenkin keskellä ei-mitään, tankki tyhjänä mutta yksi matkustajista mustelmilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Kuka ikinä Kiviniemen seuraaja Keskustan johdossa onkaan, hänen on otettava huomioon SDP:n mahdollinen uusi nouseminen poliittiseksi voimatekijäksi. Keskustan tulevan johdon onkin siis syytä räätälöidä oppositiopolitiikkansa siten, että hallitusyhteistyö perinteisten kansanrintamapuolueiden kanssa olisi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen mahdollista."

Mutta jospa Kokoomus säilyttääkin asemansa suurimpana puolueena ensi eduskuntavaaleissavaaleissa? Vai uskooko Jalonen, että Kepu saa eniten paikkoja noissa vaaleissa?

Luulisin, että Katainen on seuraavan hallituksen muodostaja. Näköpiirissä ei ole mitään sellaista, joka todella uhkaisi Kokoomuksen asemaa suurimpana puolueena. Tilanne voi muuttua jopa sellaiseksi, että Kokoomus ja SDP kasvattavat molemmat äänisaalistaan niin paljon, että he voivat jättää osan ns. apupuolueista seuraavan hallituksen ulkopuolelle. Näin Kepu saisi olla vielä toisen kauden oppositiossa. Toinen kausi oppositiossa tekisi hyvää Kepulle vahvistaen sitä kaikin tavoin.

Tämä kaikki edellyttää sitä, että Euroopan velkakriisi edes pystytään pitämään uskottavasti kontorollissa. Muuten seuraavan pääministerin nimi saattaa olla Väyrynen tai Soini.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Väänänen kirjoittaa:

"Mutta jospa Kokoomus säilyttääkin asemansa suurimpana puolueena ensi eduskuntavaaleissa?"

Se olisikin melkoinen suoritus, kun Kokoomus olisi ollut jo kahdeksan vuotta yhtäjaksoisesti hallituksessa ja menetti jo viime vaaleissa kuusi paikkaa. Veikkaan, että takkiin kyllä tulee taas kerran, tai korkeintaan puolue kykenee pitämään asemansa. Valtionhoitajapuolueen taakka on raskas kantaa, kuten SDP ja Keskusta ovat vuorollaan havainneet. Nyt onkin sitten Kokoomuksen vuoro. Mutta eihän tätä tietysti varmaksi voi sanoa.

Kokoomuksen ainoa mahdollisuus on, että muut puolueet häviävät vielä enemmän, ja reilusti. Siihenhän puolueen hallituspolitiikkakin tavallaan tähtää, perinteiseen tapaan -- yritetään vain käyttää niitä kavereita ihmiskilpinä.

"Tilanne voi muuttua jopa sellaiseksi, että Kokoomus ja SDP kasvattavat molemmat äänisaalistaan niin paljon, että he voivat jättää osan ns. apupuolueista seuraavan hallituksen ulkopuolelle. Näin Kepu saisi olla vielä toisen kauden oppositiossa. Toinen kausi oppositiossa tekisi hyvää Kepulle vahvistaen sitä kaikin tavoin."

Ei tämäkään tietysti mahdotonta ole. Sekin on todennäköistä, että voimistuva SDP laskelmoi sinipunan itselleen mieluisammaksi, etenkin jos he kuvittelevat Kokoomuksen olevan heikkenevänä partnerina helpommin ohjailtava. Minusta tämä olisi riskipeliä, mutta tätä nykyä en ehkä ole enää puolueettomin henkilö kommentoimaan asiaa.

EU:n tilanne tietysti on se suurin villi kortti. Toisaalta luulen, että Kokoomuksen vahva asema perustuu paljolti siihen, että se on markkinoinut itsensä onnistuneesti nimenomaan luotettavana kriisinhallintapuolueena. Tämähän taas tarkoittaa sitä, että kun kriisi on ohi - vaikkapa sitten onnistuneestikin - niin Kokoomustakaan ei välttämättä äänestäjän mielestä enää tarvita samassa määrin kuin aiemmin.

Seppo Rinne

Ellei persut kuihdu olemattomiin, kokoomus saatta hyvinkin voittaa seuraavatkin vaalit. Mikäli persut kuihtuu, äänet menevät kepulle ja sdp:lle jolloin jompi kumpi lienee suurin.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Kokoomus onnistuu säilyttämään ykkössijansa ensi EK-vaaleissa, jos Perussuomalaiset skarppaisivat ja saisivat kannatuksensa nousuun, sillä Soinin ja kumppanien kannatuksen kasvu olisi pois kepulta ja demareilta. Harvemmin tullaan ajatelleeksi, että Kokoomus hyötyy Perussuomalaisista, kun jälkimmäinen heikentää Keskustaa ja SDP:tä, jolloin Kokoomuksella olisi vähemmän kilpailevia haastajia.

Jos Perussuomalaiset onnistuvat välttämään SMP:n surullisen kohtalon, kepu ja demarit kärsisivät molemmat rökäletappion 2015 ja peli menisi yksinomaan Kataisen ja Soinin väliseksi kaksintaisteluksi. Kokoomuksen tarvitsisi vaalitaistossa keskittää voimiaan enimmäkseen Perussuomalaisia vastaan, sillä Keskusta ja SDP olisivat liian heikkoja ollakseen Kokoomukselle yhtä kovia haastajia kuin Perussuomalaiset.

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Tuo viimeinen kappale kätkee koko pelin hengen. Eduskuntavaalien aikainen eu:n- ja eurontilanne ovat ratkaisevassa asemassa seuraavissa eduskuntvaaleissa! Saatamme saada myös ennenaikaiset vaalit, siihenkin pätee tämä sama olettamus!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Enpä lähtisi ennenaikaisia eduskuntavaaleja odottelemaan. Kehysriihen jälkeen viimeistään tuli kyllä mielestäni selväksi, että tämä kokoonpano on varsin hyvin yhteen hitsattu.

Kokoomus ei johtamaansa hallitusta kaada, koska uuttakaan ei kasaan oikein voisi pistää. Puolustusvoimauudistuksen myötä on Kokoomus pilannut välinsä Perussuomalaisiin ja kuntauudistuksen myötä taas Keskustaan. SDP taas on hallituksessa vasta pääsemässä niskan päälle, eikä halua uusia vaaleja tilanteessa jossa kannatuslukemat ovat vielä liian alhaiset eikä se niinsanottu jytky ole sulanut tarpeeksi.

Tietysti, jos sosialidemokraattien kannatus kohoaa sinne kahdenkymmenen paremmalle puolelle, kuten Jungner toivoo, niin sitten hallituksenkin tulevaisuus alkaa näyttää toisenlaiselta. Tähän asti lehmänkaupat ovat sujuneet mukiinmenevästi, mutta SDP:n voimistuessa ne selvät paineet vasemmistolaisempaan politiikkaan alkaisivat kasvaa. Se alkaisi olla jo sellaista myrkkyä, jota ei Kokoomus enää halua niellä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

" Näköpiirissä ei ole mitään sellaista, joka todella uhkaisi Kokoomuksen asemaa suurimpana puolueena. "

Väärin. Näköpiirissä on talouskriisin leviäminen takausvastuiden vuoksi Suomeenkin ja siitä aiheutuva keskiluokan ostovoiman lasku, joka voi olla huomattavakin. Tällaisen tapahtuminen ennen vuotta 2015 suosisi Perussuomalaisia ja eduskunnan ulkopuolisia puolueita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entäpä jos tilanne pysyy nykyisellään tai paranee hieman? Eurokriisin suurempi paheneminen muuttaisi tietenkin Kokoomuksen asemaa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä vähän luulen, että käsillä on kolme vaihtoehtoa:

1) Kriisi pahenee todella rajusti kautta koko maanosan ja leviää konkreettisesti myös Suomeen, siinä määrin että se kyseenalaistaa täydellisesti koko maassa harjoitetun politiikan. Äänestäjät pettyvät Kokoomukseen ja valitsevat toisen vaihtoehdon.

2) Kriisi jatkaa kytemistään nykyisellä tasollaan, sillä on Suomeen välillinen vaikutus mutta se pysyy jossain määrin hallinnoitavissa. Äänestäjät luottavat Kokoomukseen valtionhoitajapuolueena siinä uskossa, että puolue luotsaa Suomen läpi vaikeiden aikojen.

3) Kriisi raukeaa ja siirrytään kohti parempia aikoja. Perinteistä kriisinhallintapuoluetta ei enää tarvita, ja äänestäjät kääntyvät toisaalle. Kokoomus on tehnyt tehtävänsä, Kokoomus saa mennä.

Toisin sanoen, Kokoomus hyötyisi eniten tilanteen pysymisestä jatkuvassa epävarmuuden tilassa. Tämä arvio on tietysti vain pelkkää omaa pohdiskeluani.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

On hyvin vaikeaa nähdä tilanteen paranemista, kun koko ajan Suomi ottaa omaa syömävelkaa lähestyen vääjäämättä Euroopan vakaus- ja kasvusopimuksen 60%:n velkaosuusrajaa ja samalla takausvastuut muualle Eurooppaan nousevat miljarditolkulla hyppäyksittäin jokaisen uuden paketin kohdalla. Hallituksen toimet kehysriihessä olivat todella puolivillaisia ja talouslehdet jo käyvät veikkauskilpailuja siitä, missä järjestyksessä Portugali ja Irlanti ramppaavat taas avustusluukulla, isommista Espanjasta ja Italiasta puhumattakaan. Minä en voi ymmärtää, miten tällainen kupla ei muka koskaan poksahtaisi kun aikaisemminkin ne ovat poksahtaneet.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

JJ: " 1) Kriisi pahenee todella rajusti kautta koko maanosan ja leviää konkreettisesti myös Suomeen, siinä määrin että se kyseenalaistaa täydellisesti koko maassa harjoitetun politiikan. "

Olen joissakin kirjoituksissani spekuloinut, että jos tällainen sattuisi eduskuntavaalien alla, se voisi viedä Suomen valmiuslain mukaiseen poikkeustilaan ja johtaa vaalien lykkäämiseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Minä en voi ymmärtää, miten tällainen kupla ei muka koskaan poksahtaisi kun aikaisemminkin ne ovat poksahtaneet."

Tuo on totta, mutta tämä Suomen ns. velkakupla tullee kestämään seuraavien eduskuntavaalien yli. Kestihän Kreikankin kupla monta hallituskautta.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä

Puumalan Tuomo lupasi ilmoittaa lähdöstään syntymäpäiviensä jälkeen, jotka ovat ylihuomenna. Jos arvaan, tiedotustilaisuus on loppuviikosta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ounastelisin, että Puumala on lähdössä.

Onhan tässä kieltämättä ainakin se hopeareunus, että tällä kertaa puheenjohtajakisasta ei tule viimekertaisen kopiota. Kiviniemi lienee ajatellut tätäkin asiaa päättäessään luovuttaa soihdun.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Menin kirjoittamaan tuonne Antti Kurvisen blogiin "Sinua ja Puumalaakin pidän vielä hiukan nuorina."

No, eihän se ikä estä lähtemästä mukaan. On myönnettävä, että en ole Puumalan näkemyksiä juurikaan seurannut mutta Kurvisen blogin jälkeen kävin vähän lukemassa hänen toimistaan. Eikä hänen ajatuksissaan mitään moittimista ole, joten tervetuloa kisaan. Kommentistasi Tuomo on lisäksi luettavissa jonkinasteinen positiivine odotus, joten vaihtoehto on ilmeisesti erinomainen.

Maalaisliitto/Keskustalla on muuten Kyösti Kalliosta lähtien joka nejäs puheenjohtaja ollut Keski-Pohjanmaalta. Kyösti Kallio - Viljami Kalliokoski - Esko Aho. Ei ollenkaan mitättömiä saappaita, joihin nyt sitten olisi astumassa neljäs keskipohjalainen?

Itsekin olin liputtamassa Kiviniemen jatkon puolesta. Toisaalta hänen ratkaisunsa tavallaan poisti nyt ongelman, jossa oli näennäinen vastakkainasettelu Kiviniemi - Väyrynen (tai kaupunki - maaseutu). Jalasjärven tytöllä ei ole ollenkaan huono tilannetaju.

Edelleenkin olen sitä mieltä, että kesäkuussa ei suinkaan olla valitsemassa puheenjohtajan näköistä Keskustaa vaan Keskustan näköistä puheenjohtajaa.

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Jussi! Luulenpa, että Riikka ei lähde kisaan, mikäli Paavo on ehdokkaana. Joutuisi tekemään enemmän kuin isänmurhan, ja se ei taida nuorelta naiselta onnistua.

Tuomo Puumalallehan tässä selvästi pedataan nyt haastajan viittaa. Ja todennäköisesti onnistuukin. Veikkaan, että hän lienee lähes varmuudella Kepun seuraava puheenjohtaja.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuo on kyllä kieltämättä totta. Alkuvuodestahan veikkailtiinkin sillä, että Manner saattaisi lähteä kisaan eräänlaisena Väyrysen manttelinperijänä tilanteessa, jossa Väyrynen ei itse kuitenkaan olisi ehdolla. Mutta saa nähdä.

Pidän kyllä itsekin todennäköisenä, että Puumala lähtee kilpaan, ja alkaa tuntua siltä, että Kiviniemi on mahdollisesti keskustellut asiasta hänen kanssaan ennen ilmoitustaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiviniemi olisi lähes samoilla perusteilla voinut tulla samaan johtopäätökseen jo edellisenä palmusunnuntaina.
Hän joutui keväällä 2011 tavallaan pitkän hallitusprosessin uhriksi ja vetäytyi jo silloin vastuusta esitellä eduskunnalle esim. ikäviä EU-vakuusrahastoon liittyviä asioita edellisen hallituksen nimissä. Asia kaatuikin Jyrki Kataiselle. Se on mietityttänyt monia kepulaisiakin.

Väyrynen taas kiersi "nöyrästi" presidentinvaaleissa koko Kepu-kentän ja samalla passivoitunut Kiviniemi menetti luottamusta ja paljon tukihalukkuuttakin piirien ja niiden puheenjohtajien parissa. Kepun on juuri nyt aika paha potkaista Paavo Väyrystä, uuden kannatuksen kanavoijaa.

Kiviniemestä ei tullut Kepun Urpilaista. Toisaalta Urpilaisesta voi vielä tulla SDP:n Kiviniemi. Elämme todellakin kiintoisia aikoja kunnallisvaaleja odotellessa.
Ja KOK vs. SDP on kuin kauhun tasapaino...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Niin, no, viime syksystä astihan tilanne oli se, että Kiviniemi pyrki profiloitumaan oppositiojohtajana siinä, missä Väyrynen sitten panosti presidentinvaaleihin. Tämä oli järkevä työnjako. Keskustalla olisi ollut nyttemmin sauma kahden kärjen taktiikkaan myös ennen kunnallisvaaleja, mutta siitä ei nyt näemmä tullut sitten mitään.

Kiviniemen ja Urpilaisen vertaaminen kertoo aika paljon Keskustan ja SDP:n erilaisesta kulttuurista. Urpilaisen etsikkoaika oppositiossa oli hyvin pitkä, ja vasta kaksien tappiollisten vaalien jälkeen hän löysi viimein itsensä -- kuitenkin koko ajan puoluejohtajuuden säilyttäen. Kiviniemelle osui huono onni johtaa puolueensa yksiin vaaleihin, jotka hävittiin melko lailla hänestä riippumattomista syistä. Vuosi sen jälkeen hän huomasi olevansa tilanteessa, jossa näki aiheelliseksi vetäytyä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kiviniemestä ei tullut Kepun Urpilaista. Toisaalta Urpilaisesta voi vielä tulla SDP:n Kiviniemi." Puolueissa on joskus jouduttu vaihtamaan puheenjohtajaa etuajassa. Eero Heinäluoma väistyi nopeasti, mutta paistattelee tällä hetkellä tasavallan kakkosmiehenä. Ei Ville Itälällekään lopulta huonosti käynyt, vaikka Kokoomuksen johdossa hän oli lähinnä oikea henkilö väärään aikaan.

MTV3:n Timo Haapala ehti jo ideoida, että komissaari Olli Rehnillä saattaisi olla nyt mahdollisuus palata "tulivaunuilla" kotimaan politiikkaan. Hemmetin hieno ilmaus!

Brysselin Bobrikovista Keskustan keisariksi?

Matti Blomqvist

Kiviniemen ilmoitus tuli puskista, pyytämättä ja yllätyksenä. Mitähän tästä nyt pitäisi sanoa? olen vähän ymmälläni.

1) Kiviniemi ei ole ollut huono Kepulainen eikä huono puheenjohtaja. Päinvastoin. Kiviniemen oppositiopolitiikka on ollut kerrassaan nautittavaa seurattavaa. Fanitan Kiviniemeä poliitikkona.

2) Väyrysen tahto ja voima Kepun piirissä on musertavaa. Väykkä on päättänyt viedä Kepun takaisin juurilleen ja murskata Persut arvokonservatismilla. Kyllähän se onnistuu mutta hallitukseen ei liene niillä eväillä asiaa. Ennustan suurta Kepu-frustraatiota, eli normaalia Väykkää. Sitä saa mitä tilaa.

3) Sosdem on saanut mojonsa takaisin (kiitos Ruotsi, kiitos EU!).

4) Soinin poliittinen hengenahdistus pahenee. Ei käy kateeksi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kiviniemen oppositiopolitiikka oli tosiaan minunkin mielestäni hyvin johdonmukaista ja hallittua aina viime päiviin asti. Mutta kuten tuossa mainitsin, siihen oli alkanut hiipiä horjuvuutta joka näkyi esimerkiksi noissa kahdessa sisällöltään täysin vastakkaisessa kannanotossa. Uskoisin, että syynä tähän horjahteluun oli henkinen paine, jota pahensi tuen puute kentältä sekä edessä häämöttänyt puheenjohtajataisto. Kaikki tämä vieläpä tilanteessa, jossa olosuhteet olivat puolueelle muuten niin suotuisat.

Sitten oli tietysti muita syitä. Välikysymysten tehtailussa mentiin ehkä liian pitkälle. Rohkenisin myös väittää, että Perussuomalaisten mukaan harppaaminen Wallin-tapauksessa oli virheliike ja mahdollisesti vieroitti Keskustalle lämmenneitä maltillisempia kannattajia tässä tuoreimmassa mielipidetutkimuksessa. Mutta toisaalta se oli sellainen liike, joka oli kertakaikkiaan vain pakko tehdä, koska suurempi oppositiopuolue ajoi sitä hyvinkin voimakkaasti, Keskustan omakin kenttä kuohahti ja kyse oli niin selvästi aluepolitiikasta, Keskustan omimmasta aihealueesta, ettei siihen osallistumista voinut jättää väliin. Perussuomalaiset otti tällä kertaa oppositiossa rajun aloitteen, eikä Keskusta voinut kuin seurata, mutta tulos oli molempien kannalta kelvoton.

Olen varma, että jos mielipidemittaukset olisivat tänään näyttäneet prosentin nousua, Kiviniemi olisi jatkanut. Mikäli tuo veikkaukseni Dragsvik-kohun vaikutuksesta Keskustan kannatuksen notkahtamiseen pitäisi paikkansa, niin voisi kai piruuttaan sanoa, että Pentti Oinonen ei kyennyt lopettamaan Stefan Wallinin ministerikautta, mutta Mari Kiviniemestä tuli sivullinen uhri.

En silti edelleenkään jaksa uskoa, että Väyrynen kohoaisi puoluejohtoon. Veteraanien panosta arvostetaan, mutta puolueessa on edelleen toiveita uusien kykyjen tarttumisesta ruoriin. Kesä ratkaisee paljon.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ihan lyhyesti.

Tarjoan usein ajatusta, että yksikertaisin selitys on paras. Keskustan historiassa on nyt kaksi enemmän tai vähemmän näyttävää pohjalaisnaisen lähtöä.

Jäätteenmäki, näin jälkeenpäin ajatellen ihan syystä, pisti kapulan Lipposen kuningastielle 2003. Ja hän valitsi kuitenkin itse eronsa Keskustan kannalta pienimmän vaivan menetelmänä. Eli hän kantoi vastuunsa ennen kaikkea puolueensa puolesta.

Kiviniemi lähti nyt, koska hän otti sillä aseet pois niiden käsistä, jotka olivat nostamassa Kiviniemi - Väyrynen kaksinkamppailun Keskustan sisäisen kädenväännön keskiöön. Ja ilmeisestikään hän ei pitänyt itseään korvaamattomana. Taitavat nämä nuoret olla joustavampia ja todellisuustajuisempia kuin me vanhat konsanaan.

Joskus pätee sekin, että viisaampi väistää.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Olen samaa mieltä, että Kiviniemi oli varmasti harkinnut asian loppuun ja ymmärsi, että käsissä on tavallaan väistämätön tilanne. Loppujen lopuksi se, ettei pidä itseään korvaamattomana ja tajuaa lopettaa ajoissa osoittaa näkemystä ja ymmärtämystä. Mutta otaksun myös, että hän oli jättänyt itselleen vaalien jälkeen vuoden verran aikaa sekä selvän tavoitteen. Siinä mielessä nämä kannatuslukemat olivat tavallaan viimeinen pettymys, etenkin tuon kaiken muun keskellä.

Vahva mies Kääriäinen tuntuu televisiossa toivovan lisäselvitystä Kiviniemeltä, ja suorastaan edellyttää nuorempien lähtemistä kisaan. Kääriäisen asettama velvoite nuorille ehdokkaille on mielestäni aivan paikallaan.

Ilkka Partanen

Hyvin samansuuntaisia pohdintoja oli minullakin. Kokoomukselle tilanne on siitä mielenkiintoinen niin ensi kunnallisvaaleissa kuin 2015 eduskuntavaaleissa, että koskaan aiemmin se ei ole joutunut vastaamaan suurimman puolueen asemasta käsin, muiden ollessa haastajia. Varmastikin kuntauudistus sekä sen edellyttämät liitokset erilaisine seurauksineen ovat vaalien ylivoimaisesti keskeisin teema jokaisessa kaupungissa ja etenkin pienemmissä kunnissa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kiviniemestä tuli mieleen pieni huumoripläjäys noin vuoden takaa: http://janikorhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68527...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No, ellei Korhosella ole muuta kommentoitavaa, niin ehkäpä käytän tilaisuuden hyväkseni ja asetan hänet tilapäisesti estolistalle. Siellä ei aiemmin ollutkaan kuin kolme henkilöä.

Tavan mukaan olisi nyt vuorossa allekirjoittaneelle omistettu bloggaus "Jussi Jalonen sensuroi minua!!!", mutta tuskinpa hänen tapauksessaan kuitenkaan. Minun seinä, minun sääntöni.

Lauri Korhonen

Mikäli muistan oikein Stefan Wallin puolestaloukkaantui Kiviniemen kokovartaloministeri jupakassa. Nyt Wallin luopuu niin myös Kiviniemi luopuu.

Sangen mielenkiintoisia hauskoja yhteensattumia politiikka pullollaan.

Mitähän vielä nousee esille kun lautakasoja lisää pengotaan. Ei taida nuorisosäätiökään olla vielä loppuun puitu.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Voisiko yksi syy näihin ongelmiin olla se, että ei uskalla olla rehellinen ja tunnustaa, että en jatka syystä, että en koe saavanai riittävää tukea omieni joukosta. Onko se kasvojen menettäminen niin suuri kysymys, että on parempi keksiä erilaisia verukkeita, jotka kuitenkin näyttävät oudoilta.
Onko politiikka todellakin vain peliä, jossa todellisuus/rehellisyys on tarkoituskin jättää taka-alalle ja kaikki rakennetaan pelkästään mielikuvien varaan.

Lauri Korhonen

Kari alkaa olla asian ytimessä. Äänestäjä - tuo ihana tekosyy.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Totta kai siitäkin on kyse, ettei johtaja koe saavansa tarpeeksi tukea omiltaan. Kyllähän tämän puoluesihteeri Laaninen jo ilmoitti, ja Kiviniemi itsekin puhui "kentältä tulleesta viestistä".

Mutta aivan yhtä totta on, että jos Keskusta olisi eilisessä mittauksessa ollutkin selkein numeroin toiseksi suurin puolue, niin Kiviniemi olisi voinut todeta että piirijohtajien mielipiteistä huolimatta äänestäjät ovat selkeästi vastaanottavaisia hänen viestilleen.

Notkahdus itsessään oli virhemarginaalin sisällä, kuten Kääriäinen sanoi, mutta SDP:n nousu meni jo sen ylitse. Mielipidetiedustelun viesti oli se, että hallitus on suositumpi kuin oppositio. Siinä kohtaa on aivan reilua tunnustaa, ettei ole saavuttanut itselleen asettamiaan tavoitteita.

Mirjami Parant

Ensiksi,taistelutahdon puuttuminen, voi olla eräs Mari Kiviniemen 'ylpeänä' esiintymisen syy. Hänen on mahdollisen raskasta tulla syrjäytetyksi omiensa taholta. Siksi itsensä vapauttaminen tässä vaiheessa, on varmasti henkisesti turvallisin vaihtoehto.

Toiseksi, Paavo Väyrysen lauantainen esiintyminen Ylellä, saattoi olla myös Mari Kiviniemelle pelon paikka.

Toimituksen poiminnat