Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Porvariston rappio

Presidentti Niinistön syrjäytymisen vastainen kampanja on herättänyt parin viime päivän aikana hieman hämmennystä. Tietyille tahoille presidentin projekti näyttää olevan herkkä ja aatteellisista syistä jalustalle nostettu asia. Osaltaan tätä kuvastaa käynnissä oleva dialogi EVA:n johtajan ja tamperelaisen free-lance-toimittajan välillä. Asiaan on puuttunut myös Kokoomusnuorten virkaheitto puheenjohtaja. Väittely on noussut suorastaan maailmankatsomukselliselle tasolle, ja meneillään on todellinen henkien taistelu.

Niinistön kampanjan tavasta sivuuttaa sosiaalipolitiikka ja sitä koskevat aloitteet on kirjoitettu paljon, eikä minulla ole siihen oikeastaan mitään lisättävää. Kampanjassa on kiistatta puutteensa, ja toisin kuin vaikkapa presidentti Ahtisaari aikoinaan, on Niinistö selkeästi laiminlyönyt mahdollisuutensa käyttää arvovaltaansa poliittisiin aloitteisiin. Tästä huolimatta kampanjassa on kuitenkin myös ajatusta. Oivalsin itse eilen Pyynikillä ulkoillessani, että kriitikot ovat kenties katsoneet Niinistön kampanjaa osin väärästä perspektiivistä.

Tavallisia-sivuston evästyksiä on moitittu siitä, että ne ovat luonteeltaan keskiluokkaisia ja jättävät huomiotta syrjäytymisriskin alla olevan yhteiskunnan pohjakerroksen. Mielestäni tässä juuri on asian ydin. Niinistön ohjelma tunnustaa ongelmaksi suomalaisen porvariston rappion. Keskiössä on se tosiasia, että suomalainen keskiluokka -- siis vahvimmin Kokoomusta äänestävä kansanosa -- on laiminlyönyt jälkikasvunsa, ja tämä kanavoituu sitten hyvinvoivissa perheissä vallitsevana pahoinvointina.

Presidentin projektia pitääkin tarkastella yrityksenä palauttaa porvariston moraalinen eheys. Olen itse asiassa aivan samaa mieltä, että suomalainen keskiluokka on jo kauan sitten vajonnut hedonismiin ja turmelukseen, ja tämä on tavallaan akuutti ongelma. Erityisen silmiinpistävänä tämän asenteen aiheuttamat seuraukset näkyvät Kokoomuksen nuorisojärjestössä. Suurimman puolueen nuorisojärjestön varapuheenjohtaja pitää koronkiskontaa finanssialan innovaationa ja ylvästelee julkisesti juopottelullaan, ja nuorisojärjestö raivoaa kotisivuillaan peruskoulun kaltaista instituutiota vastaan. Kansansivistyksen kunnioitus, presidentin peräänkuuluttama yhteisöllisyys ja aivan yksinkertaiset hyvät tavat ovat pahemman kerran kateissa.

Niinistön peräänkuuluttama ryhtiliike on nähtävä tässä valossa. Se on ensisijaisesti opastusta hänen oman perinteisen kannattajakuntansa ydinjoukolle, joka on kadottanut moraalisen johtotähtensä. Siinä, missä maamme alempien sosiaaliluokkien pulmat ovat paljolti kroonista taustamelua, niin hyvien perheiden lasten oireilu voi purkautua verrattomasti tuhoisimpina yhteiskuntaa vavisuttavina ilmiöinä. Koska presidenttimme on perinteinen konservatiivi -- sellaisia ei muuten tässä maassa enää paljoa ole -- niin hän todennäköisesti myös uskoo, että maan porvariston velvollisuus on näyttää hyvää esimerkkiä niinsanotuille alemmille sosiaaliluokille. Matti Apunen ja Wille Rydman ovat molemmat jo kiittäneet näistä ohjeista ilmoittaen aikomuksestaan parantaa tapansa, mikä on hyvä alku.

Ryhtiliikkeelle siis on tilausta. Parin viime päivän aikana syntynyt sekaannus on nähdäkseni täysin tarpeetonta. Yhteiskunnan huonommin toimeentulevien kansanosien nimissä puhuvat vasemmistolaiset ovat erehtyneet kuvittelemaan, että presidentti olisi mukamas suunnannut nuo ohjeensa heille. Tämä on harhakäsitys, sillä eihän presidentti Niinistö nyt komentoketjua rikkoisi. Hän on nimenomaan havainnut rappion oireet porvariston piirissä ja aloittanut oman aatteellisen taustansa oppeja seuraten yhteiskunnan paikkaamisen ylhäältä alas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämä on varmaankin Jussi Jalosen paras kirjoitus täällä Usarissa! Porvaristo on todellakin rappiolla!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tänään Tampereella Uuden Suomen paneelissa niin oikeistoa, vasemmistoa kuin keskustaakin, porvaristosta en tiedä. Paikalla kansanedustajia, kaksi apulaispormestaria...

Tamperelainenkin kirjoittaa aiheesta:

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/137968-uusi-...

Bloggaajat, tulkaahan paikalle Johanneksen koululle Erkkilänkadulle klo 18 vaikka ilmoittautumatta!

Täällä lisätietoa:

http://www.uusisuomi.fi/aiheet/kuntavaalikiertue-2012

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kaipa siinä on konservatiivikammarissa jokin asia muuttunut ja sekaisin, jos Kokoomuksen logossa ennen komeili Suomen leijona, ja nyt Rydman nimeää valtion Robin Hoodiksi, joka on rikkaita riistävä roisto.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tässä on selvästikin kyllä pakko olla nyt jotain totuutta. Selkein osoitus on se, että minä nimittäin siis ymmärrän, mitä Seppo Oikkonen sanoo, ja olen vieläpä samaa mieltä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"jos Kokoomuksen logossa ennen komeili Suomen leijona"

niin komeilee edelleen

http://www.kokoomus.fi/medialle/logot/

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pointti meni ohitse? Se Kokoomuksen leijonasymboli sattuu olemaan yksi valtion tunnusomaisia symboleita. Nyt tästä samasta instituutiosta puhutaan kuin Robin Hoodista.

Huvittavinta tässä on, että nyt käydään hallituskumppanien niskaan pöllyttämään sanaharkalla. Kansallinen Kokoomus vaikuttaa siis valinneensa hallituskumppaninsa hyvin epäviisaasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"puhutaan"

Kuka puhuu, kuka ei.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Rydman, kokoomusnuorten entinen pj. Oliko muita?

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Tyypillisesti perussuomalaisia syytetään tai kiitetään menneisyyteen ja agraariyhteiskunnan ja sen arvojen ja perinteisten kyläyhteisöjen perään haikailusta.

Jännästi yleensä edistyksellisenä esiintyvät kokoomuslaiset nyt tekevät aivan samaa.

Tiedoksi molemmille: Suomi teollistui ja kaupungistui 1950-60-luvulla...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minusta on ihan myönteistä, jos Kokoomuksessa aletaan sisäistää perinteiset vanhoilliset arvot paremmin. Siis nimenomaan siten, että he itse alkavat niitä noudattaa.

Tällä haavaahan suomalaiset porvarisperheet ovat täysin moraalisesti haaksirikkoutuneita, kun ainoa mikä merkitsee on raha ja ura, iskulauseita ovat jotkin crowdsourcing ja start-up sun muut englanninkieliset käsitteet, ja esimerkiksi perhe tai lapset ovat vain jotain menestyksestä todistavia statussymboleita.

Tarvitseeko ihmetellä, miksi suomalaisen paremmin toimeentulevan väen nuoret oireilevat? Puhumattakaan siitä, että he syyttävät tätä nykyä heille kaiken valmiina passanneita valtiota ja yhteiskuntaa siitä, etteivät ole päässeet elämässään vielä entistäkin helpommalla? Terästä selkärankaan, sanon minä. Ennen vanhaan oli Kokoomuksessa sellaisia kunnon AKS-miehiä kuten Päiviö Hetemäki, joka eli kuten saarnasi ja oli mukana luomassa kotimaista hyvinvointivaltiota. Hyvä jos Niinistö saa piiskattua vetelehtivään kaupunkilaisporvaristoon jotain rotia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Elämä isänmaalle; kansakunnan parhaaksi; vapaus edistää yhteistä hyvää.

Jaakko-Matti Kaakinen

Minä vastaan: Koti, uskonto, isänmaa.

Ukko Makkonen

Elämänsä keskipäivässä keskiluokka vaelteli harhoissaan, tälläinen oppinut Dante muunnelma väliin. Eilen kun ajelin tikkien poistoon terveyskeskukseen mummoikäinen nainen ramaisevalla äänellä luki näitä Niinistön ryhmän aivomyrskyn tuotoksia: nuku, syö pullaa ja rukoile.

Petri Haapa

Tuosta rukoilusta tuli mieleeni, että noin viiskymmentä vuotta sitten, kun pikkuveljeni oli syntymäisillään ja huomattiin hänen olevan perätilassa. Äitini siinä sitten ihmetteli, että mitäs nyt tehdään. Terveyssisar, vastasi, että rukoilkaamme. Äitini otti jalat alleen ja lähti konsultoimaan synnytyslääkäriä Lahteen.

Petri Haapa

Minusta Niinistön hätä porvariston tai keskiluokan rappiosta johtuu periaatteessa siitä, että he todellisuudessa uskovat Marxin kurjistumisteoriaa, jonka mukaan keskiluokka luisuu vääjäämättömästi kohti kurjia olosuhteita. Tällä ohjelmalla yritetään taata se että mahdollisimman moni keskiluokkainen välttyy kurjistumiselta

Teemu Tilaeus

On myönnettävä se, että Niinistön ajattelussa on jälkiä vanhan sivistyneistö arvomaailman vaikutuksesta. Sivistyneistön oli pyrittävä kaikin tavoin tulemaan eettisesti ympäristöään paremmaksi - jotta se seuraisia esimerkkiä. Sivistyneistön ajattelussa vaikutti korkea kristillishumanistinen moraali, joka oli perua ajalta jolloin monet sivistyssuvut olivat olleet pappissukuja. Kansakunnan etu meni aina oman edun edelle kuten myös vastuu ja velvollisuus.

Sivistyneistö on arvoineen ja aatteineen kuollut ja kuopattu. Se on potkittu maan rakoon ja syvälle. Jossain voi olla vielä harmaahapsinen täti, joka aina silloin tällöin ilmaantuu ihmisten ilmoille perintöhuonekalujensa, kirjastonsa ja antiikkitaulujensa keskeltä ja säteilee ystävällisyyttä kaikille. Tervehtii hymyillen kaikkia kerrostalonaapureitaan ja jää rupattelemaan talonmiehenkin kanssa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Yhteiskunnan keskeisin ongelma on ihmisen itsekkyys, joka on johtanut minäkeskeiseen ajatteluun jota emme itse kykene tiedostamaan. Jos jokainen edes kerran päivässä ajattelisi ja toimisi siten että huomioisi toisen ihmisen, oltaisiin jo paljon paremmassa tilanteessa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Matti Apusen ja Emilia Kukkalan kannat ovat tyyppiesimerkkejä oikeistolaisesta ja vasemmistolaisesta ajattelusta. Yksi (Apunen) korostaa yksilön ja perheen vastuuta, ja toinen (Kukkala) vaatii suurempaa panostusta yhteiskunnalta. Asetelma on tuttu vuosikymmenten varrelta ties kuinka monesta yhteydestä, ja nyt se sai päivityksensä myös syrjäytymistyöryhmän suhteen.

Presidentti Niinistölle annan tunnustuksen työryhmän johtamisesta suhteellisen nopeasti raporttivaiheeseen asti. Puoli vuotta presidentinvaaleista, ja saamme jo lukea varsin konkreettisia ehdotuksia.

Se vähä, minkä olen kuullut "Ihan tavallisista asioista", edustaa mielestäni tervettä järkeä. Epäpoliittisia, kaikkien saavutettavissa olevia keinoja arkielämän pitämiseksi kuosissa. Totta kai on lupa ihmetellä, tarvitaanko alkeellisen siisteyskasvatuksen antamiseenkin presidentillistä työryhmää, mutta suositusten lyttyynnauraminen on ryhmän jäseniä kohtaan vähintään epäkohteliasta.

Jokainen meistä kykenee Emilia Kukkalan tavoin vaatimaan lisää julkista rahaa Kaikkien Hyvien Asioiden Edistämiseen, mutta nyt on haettu halpoja, toteuttamiskelpoisia ratkaisuja poliittis-byrokraattisen koneiston ala- ja ulkopuolelta.

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala

Trolliksi ihan hyvä. Trolli siki, että premissi on puhtaasti Jalosen omasta päästä.

Mutta, mutta

"Hän on nimenomaan havainnut rappion oireet porvariston piirissä ja aloittanut oman aatteellisen taustansa oppeja seuraten yhteiskunnan paikkaamisen ylhäältä alas."

Eiköhän oikea sanonta olisi "oikealta vasemmalle". Vai haikaileeko Jalonen sääty-yhteiskunnan perään?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Latvala kirjoittaa:

"Eiköhän oikea sanonta olisi "oikealta vasemmalle". Vai haikaileeko Jalonen sääty-yhteiskunnan perään?"

Eihän tässä säätyjä tarvitse, koska meillä on sosiaaliluokat. Sitä myöten meillä on myös havaittavissa orastavaa yhteiskunnallista stratifikaatiota, vaikka toki hyvinvointivaltio toimii paljon tasaajana.

Niinistön korjausliike tapahtuu siis nimenomaan ylhäältä alas. Selväähän toki on, että ylemmillä tuloluokilla on enemmän varaa erilaisiin paheisiin, ja sitä myöten he saattavat olla alttiimpia turmelukselle. Sopii muistaa, että eräs näistä presidentin ohjeista oli "Älä anna lapselle liikaa rahaa".

Oikeistolla ja vasemmistolla on tämän asian kanssa hyvin vähän jos mitään tekemistä.

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala

Sosiaaliluokkia ei tietääkseni piirretä vertikaaliakselille, jolla yritettäisiin havainnollistaa niiden kerrostuneisuutta. Päinvastoin kuin sääty- tai kastiluokissa, joissa ihmisellä on hyvin erilaiset yhteiskunnalliset oikeudet.

Se, että jollakin on enemmän mammonaa kuin toisella, ei todellakaan tarkoita sitä, että esim. Suomessa ihmisillä olisi erilaiset yhteiskunnalliset oikeudet. Eli kaikki pääsemme juoksemaan samoihin kisoihin. Toisilla on vain paremmat piikkarit ja/tai parempi fysiologinen tausta.

Näistä sosiaaliluokkien tuomista eroista on mahdotonta päästä eroon, koska aina ihminen keksii attribuutit, joiden avulla meidät voidaan luokitella erilaisiin ryhmiin. Suomessa ei yksikään sosiaaliluokkien määrittelyssä käytetty attribuutti onneksi kuvaa, kuinka paljon yhteiskunnallisia etuoikeuksia määrätyllä luokalla on. Puhumattakaan siitä, että Suomessa ei voisi siirtyä yhdestä sosiaaliluokasta toiseen.

Jos väitteesi stratifikaatiosta olisi totta, henkilön siirtyminen esim. köyhällistöstä alempaan keskiluokkaan olisi mahdotonta. Myönnettäköön, että siirtymä voi olla kovan työn takana, mutta mahdotonta se ei ole.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Latvala kirjoittaa:

"Sosiaaliluokkia ei tietääkseni piirretä vertikaaliakselille, jolla yritettäisiin havainnollistaa niiden kerrostuneisuutta."

Miten niin? Minun ymmärtääkseni pyramidimallit ovat käytössä nykyisinkin, esimerkiksi tuloerojen, koulutustason sekä muun vastaavan havainnollistamiseksi.

Ei se sitä tarkoita, etteikö ihmisillä olisi periaatteessa samat oikeudet ja velvollisuudet. Mainitsemani "orastava stratifikaatio" -- huomaa tuo edessä oleva määre -- taas ei tarkoita sitä, että siirtyminen luokasta toiseen on mahdotonta. Se vain tarkoittaa sitä, että meilläkin on jo havaittavissa kerrostumisen vakiintumista esimerkiksi sukupolvien ylitse. Onhan esimerkiksi ylisukupolvista työttömyyttä ja perhetaustan vaikutusta lasten myöhempään tulo- ja koulutustasoon tutkittukin.

Toki on hyvinkin mahdollista kohota huonommin toimeentulevasta kansanosasta koulutettuun keskiluokkaan. Kuten sanoin, hyvinvointivaltio toimii edelleen paljon tasaajana. Vastaavasti on mahdollista tipahtaa sieltä ylhäältä alas hyvinkin rajusti, koska siellä huipulla tuulee eikä sinne selvinnyt yksilö aina jaksa siellä pysytellä.

Veikko Vitikainen

Porvari on aina porvari, ja siihen ei ole muutosta odotettavissa. Porvari keskittyy ainoastaan suurine rahoineen pettämään yhteiskuntaa sijoittamalla rahansa veroparatiiseihin ja nyppimällä työn tulokset kaikilta pörssihuijauksen kautta. Heillä on omat pankkiiriliikkeet joiden kautta kaikki verenimijäsijoitustominta tuottaa aina voittoa tietokonepohjaisten sijoitusrobottien avulla. Uhrina on aina hyväuskoinen piensijoittaja joilta suursijoittaja nyppii kaikki sijoitustoiminnan voitot. Piensijoittajien ei enää pitäisi mennä lankaan huijattavaksi tuolla pörssissä. Porvariston rappio johtuu heidän järjettömästä ja tuhoisasta ahneudestaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kun katsoin sitä presidentin kampanjaa, en nähnyt siinä mitään kuohuttavaa. Neuvot ovat lähes kaikki asiallisia ja yhteiskuntaa vahvistavia. Mielestäni sen alla kuitenkin piilee eräs syvällinen nerokkuus, ehdotukset on pyritty räätälöimään ja valikoimaan niin, että on haluttu välttää lisäämästä julkisia menoja!

Tämä on varmasti se pohjatendenssi, joka on osassa vasemmistoa aiheuttanut kitinää, mutta tosiasiassa sitoutuminen valtiontalouden tasapainottamiseen on kaikkien oikeisto- ja vasemmistopäättäjien yhteinen asia. Sen tien, jossa kaikki hyvä ja kaunis yritetään rahoittaa velaksi, päätepiste on jo näköpiirissä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Puheet "valtiontalouden tasapainottamisesta" siinä vaiheessa kun jutellaan syrjäytymisen ehkäisemisestä ovat halpaa tekstiä. Niihin voi sanoa kuten Kivivuoren Janne: onhan se nyt pirua jos se pikkutalonkin turva tarttee aina siitä kaikkein onnettomimmasta hakee.

Yksikin kadotettu nuori on kansallinen tappio. Halu "välttää lisäämästä julkisia menoja" on naurettava tekosyy, sillä kaikki rahallinen panostus ennaltaehkäisevään työhön maksaa aina itsensä kymmenkertaisena. Näyttöä on olemassa siitä, miten nuorisoon kohdistuneet typerät säästöt ovat tosiasiassa koituneet yhteiskunnalle kalliimmiksi (linkki ohessa).

Ei kaikkea tietysti rahallakaan ratkaistuksi saa, mutta helvetin paljon helpommiksi ne ongelmat siinä kohtaa muuttuvat kun niihin laittaa aineellista panostusta. Tietysti se maksaa. Mutta kuten muuankin opettajana työskentelevä tuttuni on sanonut, sitten kun ne Lissu ja Kake potkivat niitä Hämeenkadun ikkunoita hajalle, niin se vasta maksaakin.

Mutta kuten todettu, mikäli tarkoitus on oikaista paremmin toimeentulevan väestönosan lasten oireilua -- mikä sekin on todellinen ilmiö, ja liittyy aikamme yleiseen turmelukseen -- niin kampanja ajaa hyvin asiansa. Tällöin voi olla myös perusteltua turvautua halvempaan ratkaisuun, sillä melkoinen osa tulonsiirroistahan menee jo muutenkin keskiluokalle. Tämä on totta kai luonnollista, sillä hehän niitä veroja maksavat; mutta peräänkuulutettuun yhteisöllisyyteen kuuluu myös aineellinen solidaarisuus samassa veneessä olevia huonompiosaisia kansalaisia kohtaan, ainakin niin kauan että heidät saadaan tolpilleen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Viitaten Jalosen viimeisimpään kommenttiin, valtiontaloudesta puhuminen syrjäytymisen ehkäisytoimien kohdalla on kaikkea muuta kuin halpaa tekstiä tai populismia, päinvastoin se on realismia. Tällä hetkellä joka ikinen tapa levittää valtion menoja, myös sosiaalimenoja, vaatisi ehdottomasti selityksen, mistä rahat ollaan ottamassa. Joka haluaa rehellisesti puhua sellaisesta syrjäytymisen ehkäisemisestä, mihin kuuluu opintotuen, työttömyysturvan tai toimeentulotuen merkittävä nostaminen tai liian löyhä perustulomalli, lyököön samalla veronkorotustarpeet pöytään.

Lisävelan ottaminen mihin tahansa tarkoituksiin johtaa suuriin ongelmiin, kun valtion obligaatioita ostavat "markkinavoimat" menettävät luottamuksensa taloudenpitoomme. Se voi tapahtua jopa tämän vaalikaudenkin puolella (olematta mitenkään edullinen asia "oppositio"-Keskustan kannatuksellekaan!), koska nykyinen velanotto on sitä tasoa, että EU:n vakaussopimuksen säädökset velan osuudesta bruttokansantuotteeseen rikkoutuisivat jo 2-3 vuodessa. Tämä on sitäkin hälyttävämpää kun muistetaan, että yhdessä vuodessa on vaikea keskeyttää lisävelkaantumista kokonaan, vaan onnistuneet tasapainottamiset vaativat kymmenenkin vuoden vähittäisen prosessin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sinällään keskustelunne jauhaa minusta paikoillaan. Rahaa käsittelen vain sillä tavalla, että se määrittelee miten resurssit allokoidaan.

Meillä on järjestelmä X. Nyt pohditaan pitäisikö tehdä X+n vai X-n suuruinen muutos. Mutta itse järjestelmä X on ja pysyy perustana. Se tässä on ongelmana. Toinen laita haluaa lisää rahaa, ja toinen laita haluaa kustannukset kuriin.

Olisiko ideaa pohtia, josko koko nuorten elämän järjestelmässä X on jotain perustavanlaatuisesti vialla ja sen voisi tarvittaessa muuttaa muotoon Y, joka ei välttämättä maksa enempää?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei huono lähtökohta sekään. Ainakin nuorten työllistämisen helpottaminen vaatisi käsittääkseni selkeitä rakenteellisia muutoksia.

Esimerkiksi tämänhetkisestä ilmaista nuortyövoimaa ylläpitävästä täysin ontuvasta työharjoittelukäytännöstä pitäisi suoraan sanoen päästä eroon. Tähänkin olisi Niinistö itse asiassa voinut ottaa kantaa samalla kun kehotti ohjeistuksessaan pienyrittäjiä palkkaamaan nuoren työhön.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Näyttöä on jo saatavissa. Talouden ollessa huonoissa kantimissa ovat ihmisten sosiaaliset olot heikommat. Tällöin etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistetut säästöt eivät lopultakaan ole säästöjä, vaan kansakunnan inhimillisen pääoman syömistä.

Näyttö on selkeästi ilmaistuna tuossa laittamassani linkissä. Mikäli haluat säästää kouluterveydenhuollosta ajankohtana, jolloin nuorison tilanne on muutenkin huonontunut, joudut myöhemmin kuluttamaan rahaa psykiatrisen sairaanhoidon palveluihin. Mikäli haluat säästää muista lapsiperheiden peruspalveluista, joudut tekemisiin vielä moninverroin kalliimpien huostaanottojen kanssa. Tästä ei pääse yli eikä ympäri.

Kasvavasta nuorisosta säästäminen on kansakunnan omaan jalkaan ampumista. Satsauksissa ei ole kyse mistään "sosiaalimenojen kasvattamisesta", vaan kerran rikotun korjaamisesta, joka tulee halvemmaksi sekä nyt että pitkällä tähtäimellä.

Markkinavoimista, vakaussopimuksesta, bruttokansantuotteesta sun muusta jutustelu ei muuta sitä asiaa miksikään. Eikä edes veroilla pelottelu. Parasta sosiaaliturvaa toki on nuorellekin työ; valitettavasti sekin mahdollisuus monilta on turmeltu erilaisilla "työharjoittelun" asuun naamioiduilla pakkotyöjärjestelyillä, joilla ei kukaan tosiasiassa saa itseään elätetyksi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Nykyisessä hallitusohjelmassa on edelleen jäljellä perusturvan korotus 100 eurolla, mitä ikinä se tarkoittaakaan ja opintotuen sitominen indeksiin vuodesta 2014 alkaen, millä taas olisi konkreettinenkin merkitys, etenkin jos inflaatio kiihtyy. En usko, että kumpikaan näistä muutoksista peruuntuisi Niinistön allekirjoituksen puutteeseen, jos olisi peruuntuakseen. Toki pidän niiden "lykkääntymistä ensi vaalikaudelle" (sama asia kuin peruuntuminen tai hylkäys) nykytilanteessa hyvinkin mahdollisena, mutta on selvää, että siitä laitetaan tarvittaessa selkeästi myös hallituksen vasemmistosiipi kokonaisuudessaan kantamaan vastuuta, Kokoomus ei tällaista taakkaa niskoilleen ottaisi.

Blogistin puolue, eli keskusta, sekä sen ohella perussuomalaiset ja vasenryhmä tulisivat tietenkin protestoimaan rajusti, mutta se, miten uskottavaa tuollainen protestointi on, riippuu täysin siitä, millaisissa kantimissa kyseisten puolueiden omat vaihtoehtobudjetit ovat. Tähän asti ne ovat olleet yhtä leveitä kuin hallituksenkin. Keskustasta varoittaisin äänestäjiä joka tapauksessa - sen linja sekä kotimaan että euroalueen taloudessa muuttuu nykyisen hallituksen linjaksi heti, jos hallitusovi hieman paremman eduskuntavaalituloksen myötä taas raottuisi.

Nykyisen eduskunnan ulkopuolella on pääasiassa nuorten opiskelijoiden tukemia poliittisia voimia, jotka tulevat ilman muuta nostamaan talouden tasapainottamisaspektin enemmän tikun nokkaan ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Oma puolueeni on rakentanut jo nyt pääkaupunkiseudun kunnallisvaaliohjelmia siihen muotoon, että niissä on mainittu kunnallisveron ja kiinteistöveron korotustarve kompensoimaan mahdollisia lisäkustannuksia siitä, että Länsimetro ja lentokenttärata saataisiin valmiiksi ajoissa ja tarkoituksenmukaisessa kunnossa (= lisävelanottoa näinkään dynaamisia ja tulevaisuuteen katsovia hankkeita varten ei enää hyväksytä). Talouspolitiikka tulee ilman muuta olemaan keskiössä ohjelmamme täydennyksiä valmisteltaessa.

Nimiä kerää tällä hetkellä listaan myös puoluerekisteriin paluuta tavoitteleva Edistyspuolue, jolle nykyhallitusta jyrkemmät valtiontalouden tasapainotuksen suunnitelmat ovat koko ideologian keskiössä ja jonka aktiiveista tunnen myös muutamia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Taitaa olla paras huomauttaa ihan tarkennukseksi, että minä en kirjoita kaikkia tekstejäni minään puoluepoliittisena toimijana. Itse asiassa teen niin hyvin harvoin; raapustan nämä aika lailla omasta päästäni. Vaikka toki puoluekantaani esillä pidänkin, koska minulla sellainen on, ja koska jaan Keskustan näkemykset erittäin monessa asiassa.

Opintotuen sitominen indeksiin on oikeastaan erillinen asia, sillä se ei suoranaisesti liity nuorison syrjäytymisen torjuntaan. Suhtaudun siihen itse varsin skeptisesti. Hallitus on jo jäädyttänyt yliopistoindeksin sekä totta kai leikannut tutkimusrahoitusta, joten ihmettelisin jos opiskelijoille kävisi yhtään sen paremmin.

Tuula Hölttä

Melko hieno johtopäätös Niinistön työryhmän pyrkimyksestä nostaa aikuisten maailmasta täysin riippuvaiset lapset ja nuoret yhteisöllisesti tärkeiksi meille jokaiselle: porvaristo on rappiolla.

Lapsille ja nuorille käy tässä asiassa samalla tavalla kuin vanhuksille vanhuspalvelulaissa. Tärkeimmäksi nousee puolueiden keskinäinen kädenvääntö, ja yhteiskunnan tukea ja arkipäivän yhteisöllisyyttä tarvitsevat jäävät poliittisen kiistelyn jalkoihin.

Mistään yhteisöllisyydestä on turha puhua nykyisenkaltaisessa tilanteessa, jossa puolueet nostavat pääasiaksi kerran toisensa jälkeen sen, kuka asian on esittänyt eikä sitä, mitä asia koskee: ei voida olla samalla ”hiekkalaatikolla”, jos joku on vääränvärinen, vääräuskoinen, kapitalisti, porvari, työläisten riistäjä yms. eikä sen vuoksi pysty missään tapauksessa auttamaan ”köyhiä”. Edes ”remonttireiskoja” työllistävä kotitalousvähennys ei ole hyvä, kun se on vain tulonsiirtoa ”köyhiltä rikkaille”.

Tutkinnon suorittaneille ja pitkäaikaistyöttömiksi jääneille ei voida myöntää perustuloa, kun se pitäisi myöntää kaikille. On parempi pitää heidät pakollisessa työharjoittelussa ja sallia heidän nöyryyttämisensä järjestelmän luukuilla, ja on parempi sulloa pienet lapset resurssipulasta kärsiviin päiväkoteihin ja kouluihin edes miettimättä sitä, voisiko ainakin joissakin tilanteissa olla hyötyä aikuisten vapaaehtoisesta yhteistyöstä.

Porvaristo saattaa olla rappiolla, mutta ainakaan se ei elä vasemmiston kaltaisessa arvotyhjiössä, jossa vain ”tumput suorina” haukutaan toisinajattelijoita ja odotetaan, että yhteiskunta ja ”suurituloiset” kantavat vastuun kaikesta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ohjeistukset olivat, kuten jo monasti huomautettu, selkeästi työssäkäyvälle ja uraa tekevälle keskiluokalle suunnattuja. "Älä anna lapselle liikaa rahaa" ja "mieti, tarvitseeko sinun jäädä illalla työpalaveriin", esimerkiksi.

Minusta vaikuttaa siis aika selvältä, että jos perinteinen porvaristo kaipaa tämänlaisia ohjeita, niin he ovat todennäköisesti hieman moraalisesti eksyksissä. Kieltämättä olen myös itse huomannut että niinsanottujen "hyvien perheiden" lapset ovat monasti melkoisia ongelmatapauksia.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Niinistön olisi pitänyt tulla kaapista ulos, olisi vihervasureiden kommentit jotakin wau miten hienoa ja yksinkertaista tai delegoinut Haavistolle kamppanjan. Suomen huonoin presidentti Halonen haikaili kehitysmaamummojen hädällä YK-paikkaa ja kukaan esikunnasta ei ehdottanut jotakin kotokutoista kamppajaa. Olisi kannattanut, sillä reliktin aika on ohi YK:n naiskiintiössä. Sen vuoksi vedin tossa kesällä kunnon kaljakuurin itsekseni hihitellen.

ps Sitten Niinistö olisi parin kuukauden päästä perunut kaapista tulon todeten sen nyt on vaan tämän ajan tendenssi taiteen sisällä.

Adolf von Niggaheim

Jari Jakonen

Kansakuntansa myyneen, tarkoituksettoman, vain hedonistisesta hyödystä enää ammentavan porvariston rappiosukupolven ehdoilla mennään. Sen johdolla halutaan hävittää loputkin aiemmin rakentamastamme pois silmistä häiritsemästä. Kaavoihinsa kangistunut vasemmisto seuraa alistuen perinteisiä mantrojaan hokien.

Kasva siinä sitten osaksi 'aikuisten' maailmaa, purkutyömaalla, omiin tuoleihinsa viimeiseen asti kiinni tarrautuvien sonnan jauhamisen keskellä.

Heikki Siltala

Ei kukaan tai mikään rappiolla ole. Niinistön esitys oli vain yksinkertaisesti lapsellinen.
Tämän lapsellisen satuhetken jälkeen kaikille syrjäytyneille on selvää, ettei tältä suunnalta ole apua tulossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niinistön esitys on hyvää tarkoittava ylemmän keskiluokan pelastusyritys. Kurjistuvalle köyhälistölle on tarjolla leipäjonoja ja sijaisperheitä Niinistön Suomessa.

Tuula Hölttä

Pertti V. :"Kurjistuvalle köyhälistölle on tarjolla leipäjonoja ja sijaisperheitä Niinistön Suomessa."

Entä mitä itse tarjoaisit, kun tilanne on se mikä se on? Kansalaisten enemmistö ei varmasti hyväksy nykyistä velkakiikkua, johon suomalaiset on heidän mielipidettään kysymättä saatettu eikä valtaeliittiä, joka "patsastelee" laiminlyönneillä aikaansaamansa tilanteen keskellä aivan kuin se olisi jotakin, jota ei olisi koettu jo aiemmin ja jonka virheistä ei olisi voinut ottaa oppia.

On käsittämätöntä, että puolueet yhäkin mitätöivät kansalaisten halun auttaa toisiaan vaikka vapaaehtoisesti ja nostavat omat muista kuin kansalaisten tarpeista lähtevät puolueensa ja niiden verovaroilla kustannetut "hallintohimmelit" yhä edelleen kansalaisten yläpuolelle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minusta on vielä käsittämättomämpää, että eräillä tahoilla asenne tuntuu olevan lähinnä "kyllä minäkin tahtoisin auttaa lähimmäistäni, mutta kun tämä sosialidemokraattinen holhousvaltio ei anna".

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuula Hölttä:

"Entä mitä itse tarjoaisit, kun tilanne on se mikä se on?"

Töitä! Muuta vastausta on vaikea löytää!

Tommi Uschanov

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan hallituspuolueiden yhteen laskettu eduskuntavaalikannatus oli heinäkuussa 65,7 % ja kunnallisvaalikannatus elokuussa 66,5 %. Että se siitä, mitä "kansalaisten enemmistö ei varmasti hyväksy".

Tuula Hölttä

Jussi J. :"Minusta on vielä käsittämättomämpää, että eräillä tahoilla asenne tuntuu olevan lähinnä "kyllä minäkin tahtoisin auttaa lähimmäistäni, mutta kun tämä sosialidemokraattinen holhousvaltio ei anna"."

Lähimmäisten auttaminen vaatii kokemukseni mukaan vain omista hedonistisista tavoitteista luopumista, ja yhtä väärin on puoluepoliittisista lähtökohdista väittää, että "porvariston rappio" jotenkin estäisi sen.

Tuula Hölttä

Pertti V. :"Töitä! Muuta vastausta on vaikea löytää!"

Muuta vastausta en itsekään löytänyt 90-luvun puolivälissä, jolloin jätin pankissa olleen palkkatyön ja siirryin mikroyrittäjäksi pääasiallisena tarkoituksena toimia mentorina nuorille, jotka 90-luvun lamassa ja muulle väestölle tarkoitetulta taloudelliselta perusturvalta "syrjäytettyinä" eivät halunneet jäädä työttömiksi, vaan verkostoitua ja työllistää itse itsensä vaikka mikroyrittäjinä, joita suuryritysten "työläisille" kuuluvat sosiaalietuudet eivät koske.

Taloudellisen voiton maksimointia tavoittelematon liikeideani arvioitiin aikoinaan yhdessä yrityskeskuksessa, jossa sitä pidettiin hyvänä, mutta eettisyytensä vuoksi erittäin harvinaisena. Suosittelen sinulle samaa. Työtä on niin paljon kuin vain haluaa tehdä, kunhan jaksaa olla jatkuvasti tuijottamatta "lisää liksaa" -periaatetta.

Matias Gerlich

Niinistön syrjäytymiskampanjan suorastaan naurunalaiseksi esittäminen johon joukkoliikkeeseen mm. Aleksis Salusjärvi läksi tänään mukaan on nähtävä hyvin pitkälle poliittisella virityksellä varustettuna suomalaisen radikaalin vasemmiston ikuisena taisteluna "pyhiä arvoja" vastaan silloinkin kun kyse ei ole varsinaisesti pyhistä arvoista vaan nimenomaan "pyhistä arvoista".

Olen itse sen verran vanha että ehdin juuri ja juuri nähdä sen kulttuurin murroksen joka tapahtui 1960-luvun lopulta 1970-luvun puoliväliin siirryttäessä. Käytännössä alle 10 vuodessa maamme moraalikoodisto kansalaisten keskuudessa muuttui totaalisesti. Sitä ennen ns. huono-osaisuutta voitiin pääsääntöisesti pitää vain alempien sosiaaliryhmien ongelmana (tietyin poikkeuksin). Mutta 1970-luvun lopulta lähtien kaikenlainen örveltäminen, uusavuttomuus, vastuuttomuus ja kaikkein alkeellistenkin perusasioiden osaamattomuus alkoi asteittain yleistymään kun siitä tuli osa keskiluokan ominaispiirrettä.

Kyllä. Jalonen on oikeassa. Tämä on viime kädessä suomalaisen porvariston (mitä sillä nyt sitten tarkoitetaankin) arvojen konkurssijulistus. Nythän niitetään sitä satoa jossa meidän ikäluokkamme ja meitä nuoremmat opetetiin näkemään kuin elämä on nollasummapeliä ja jossa voittaja on sisäinen sankari, sellainen joka uhraa kaiken työuransa eteen. Liian monien tyylikkäissä taloissa asuvien "onnellisten perheiden" kaapeista pilkistää kasa luurankoja. Tietyn aineellisen elintason saavuttaminen johti näissä perheissä tyhjyyden tunteeseen koska rinnan taloudellisen edistyksen ja vaurastumisen mukana nämä perheet kulttuurisesti vajosivat mitäänsanomattomuuteen. Heidän romantiikkansakin on pelkkää etovaa sentimentalisuutta jota ei oksentamatta voi katsoa. Avioeroprosentit ovat niissä samaa tasoa kuin köyhillä - noin 30. Kahden asunnon loukun uhka pitää monet liitot kasassa.

Asia on nyt vain niin että länsimaisen kulttuurin rappion murros sekä länsimaiden taloudellisen painoarvon hiipuminen globaalisti tulevat tekemään aivan mahdottomaksi Kekkosen ajan "menestyskertomuksen" ja siihen liittyvien kliseiden ylläpitämisen. Taivaanrannalla on selviä uhkaavia tekijöitä joista Sailaksen tapaiset tyypit ovat meitä huonolla menestyksellä varoittaneet. Keskiluokkamme (nämä pikkupikkuporvarit) ovat rakentaneet komeat kulissit. Oikeastaan vasta Matti Vanhasen Nurmijärvi-idyllin täydellinen tuhoutuminen johti henkilökohtaisesti itseni pohdiskelemaan suomalaisen nykyelämänmuodon onttoutta ja latteutta. Kyllä maalla ei ole mukavaa eikä lähiöiden omakotitalo kaikenlaisilla katumaastureilla ja hengettömillä ulkomaanmatkoilla koristeltuna johtanut toivottuun satumaahan.

Niinistön työryhmän avaukset on nähtävä juuri musertuvan keskiluokan sekä kulttuurin yleisen rappion perspektiivistä. Sitä alleviivaa myös vasemmistomme kyvyttömyys nousta ylös noista omista jälkistalinisminsa juoksuhaudoistaan, sillä hyvät tavat ja ns. siveä elämänmuoto eivät kuitenkaan ole mitään vitsailunaiheita joita krapulassa ja kessuttelun mörentämällä äänellä kannattaisi julkisuudessa herjata. Eikö kulttuurin pyrkimys ole juuri totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen?

Tuula Hölttä

Matias G.,

”Professori Dag Anckar tutki väitöskirjassaan puoluelehdistön suhtautumista eräisiin ulkopoliittisiin tapahtumiin vuosina 1955-63: Porkkalan palautus, YYA-sopimuksen ensimmäinen pidennys ja Suomen liittyminen Pohjoismaiden neuvostoon, toiminta YK:ssa Unkarin ja Suezin kriisien aikana, yöpakkaskausi, Kekkosen valtiovierailut länteen 1961-62, noottikriisi, Pohjoismainen yhteistyösopimus vuonna 1962 ja sopimus Saimaan kanavasta (Anckar 1971).
- -
Hän erottaa kolme tulkintamallia:
1) Limitatiivinen eli rajoittava = Suomen tulee osoittaa määrättyä itsenäisyyttä Neuvostoliittoa kohtaan ja sen tulee protestoida Neuvostoliiton käsityksiä vastaan.
2) Adaptiivinen eli mukautuva = Suomen tulee ottaa huomioon Neuvostoliiton mielipiteet ja luopua ehdotonta itsenäisyyttä korostavasta asenteesta
3) Augmentatiivinen eli laajentava = Suomen politiikan tulee noudattaa Neuvostoliiton etua ja yhtyä Neuvostoliiton käsityskantoihin.
- -
Adaptiivinen koulukunta kasvoi merkittävästi, kun sosiaalidemokraatit päättivät muuttaa kriittistä asennettaan Kekkoseen, Suomen ja Neuvostoliiton kommunistisiin puolueisiin sekä Neuvostoliittoon valtiona, He hylkäsivät limitatiivisen tulkinnan ja ryhtyivät kilpailemaan keskustapuolueen kanssa siitä, kenen näkemys oli ”kaikkein sopeutuvin” ts. kuka osaa parhaiten tasapainottaa Neuvostoystävyyden ja isänmaallisuuden. Sosiaalidemokraattisen puolueen nuori polvi siirtyi jo 1960-luvun puolessa välissä pykälän pidemmälle ja liittyi kansandemokraattien ja kommunistien augmentatiiviseen koulukuntaan.
- -
Kansainvälisessä ylioppilaspolitiikassa Suomen edustajat ovat käytännöllisesti katsoen joka asiassa samaa mieltä Neuvostoliiton valtuuskunnan kanssa. Puolalaiset ja unkarilaiset, jugoslavialaisista ja romanialaisista puhumattakaan, toimivat näissä yhteyksissä huomattavasti itsenäisemmin.

Konservatiivisissa, liberaaleissa ja sosialistisissa nuorison kansainvälisissä järjestöissä ajavat suomalaiset nuorisopoliitikot johdonmukaisesti epäjohdonmukaista julkilausumapolitiikkaa. He kannattavat lähes kaikkia ehdotuksia vastalauseiksi epäkohdille lännessä, mutta leimaavat antikommunistisiksi ja kylmän sodan jäänteiksi kaikki lausumat, jotka arvostelevat juutalaisvainoja, oppositiomiesten vangitsemista tai muita rikoksia ihmisoikeuksia vastaan Neuvostoliitossa.” (Andres Küng: Mitä Suomessa tapahtuu, Jyväskylä 1976)

Nykyiset valtakoneiston huipulla olijat sisäistivät noina vuosina ideologian, jonka mukaan ”Suomen politiikan tulee noudattaa Neuvostoliiton etua ja yhtyä Neuvostoliiton käsityskantoihin.” He toistivat kritiikittömästi Neuvostoliiton Kommunistisen puolueen näkökantoja, ja tämä ”sisäistetty herruus” näyttää vieläkin olevan vahvasti mukana poliittisissa kuvioissa.

Ajattelun ensisijainen lähtökohta näyttää olevan itäisen naapurin, eikä omien kansalaisten etu. Tämä näkyy mm. pakkoluovutetuilta alueilta sotaa pakenemaan joutuneiden oikeuksien laiminlyöntinä [=omistusoikeus] ja vastikkeettomien lähialueyhteistyömäärärahojen jakamisena rikkaalle Venäjälle Suomen omien köyhien alueiden sijasta.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Minä rustasin Niinistön ja syrjäytymisen tienoilta kesällä tällaisen kirjoituksen. Ehkä Suomella olisi jotain opittavaa?

http://tarujousia1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110320...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Taru Jousia on ollut aikaansa edellä!

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Tässä kesäkuisessa tiedotteessa http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?cont... sanotaan näin:

"Haluaisin siteerata professori Liisa Keltikangas-Järvistä, joka eräässä keskustelussa oli todennut seuraavansuuntaisesti: ”Jos elämä alkaa olla hukassa, kaikki ulkopuolelta tulevat ohjeet, odotukset, säännöt ja päivärytmit auttavat. Emme yksilöinä ole aina niin vahvoja kuin itse kuvittelemme. Vaikka kuinka olisi masentunut, arki on saatava rullaamaan ja silloin ulkoinen ryhti ja aikataulut auttavat."

Miksi se ei tuossa kuulosta niin pahalta? Vai kuulostaako? Onko syrjäytynyt ja masentunut muuten synonyymeja toisilleen?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Masennus on lääketieteellinen termi, jolla on sikäli selkeä merkitys.

Syrjäytyminen on yhteiskunnallinen käsite, ja se on tavallaan heti lähtökohtaisesti normatiivinen. Sen käyttö herättää heti sen seuraavan kysymyksen: mistä henkilö on syrjäytynyt?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mitä kylvää, sitä niittää.

Hukkakauran kylväjänä presidentti Tarja Halonen, niittäjänä tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Menin väsäämään oman kirjoituksen aiheeseen, tosin jo vuosi sitten aika samanlaisista asioista tuli kirjoiteltua. Ihme touhua tämä kauhea vääntö.

http://jonnapurojarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116...

Ja lähes vuoden takainen sivuaa aihetta

http://jonnapurojarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/915...

Suomessa on kuitenkin hyvin laaja skaala eri tukimuotoja heikommin pärjääville. Suurimmat onnettomuudet tuntuvatkin tapahtuvan juuri niiden keskuudessa, jotka eivät syystä tai toisesta ole päässeet näiden tukien piiriin riittävissä määrin. Huonosti voiva ihminen ei yksinkertaisesti jaksa huolehtia itsestään - eikä siten jaksa myöskään hankkia itselleen apua. Harvoin riittää yksi puhelinsoitto ja olisi päästy yhteiskunnan tukiverkkoihin.

Tottakai asioita on tehtävä myös muuttaaksemme järjestelmää, mutta mitä ilmeisimmin siihen ei kenelläkään ole vielä aitoa ja toimivaa vaihtoehtoa. Joten mikäs sen parempi, kuin verkostoitua, miettiä, ihmetellä, kysellä, keskustella, haaveilla.. Jostain se idea sitten syntyy ja voidaan ryhtyä toimiin. Yhteiskunnan jäsenenä jokaisen pitäisi ottaa yhdessä vastuuta yhteiskunnasta ja sen hyvinvoinnista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Muistuipa mieleeni anekdootti nuoruusvuosiltani. Ikää taisi olla 15-16 vuotta. Samanikäinen kaverini kertoi liittyneensä Kokoomuksen nuorisojärjestöön. Kun hieman hämmästelin kaverini toimintaa, hän kertoi minulle Kokoomusnuorten moton:

"Älä ryyppää yksin. Liity Kokoomukseen".

En liittynyt Kokoomukseen nuorena, enkä aio liittyä myöskään aikuisena. Sitä en tiedä, mikä Kokoomusaikuisten motto on.

Ilkka Partanen

Jalonen: "Tämä on harhakäsitys, sillä eihän presidentti Niinistö nyt komentoketjua rikkoisi. Hän on nimenomaan havainnut rappion oireet porvariston piirissä ja aloittanut oman aatteellisen taustansa oppeja seuraten yhteiskunnan paikkaamisen ylhäältä alas."

Jälleen kerran näet mitä haluat nähdä. Syrjäytyneimpien osalta opaskirjat ovat aikalailla myöhässä, jos asia sellaisilla voitaisiin ylipäätään korjata, niitä ongelmia ei olisi koskaan nähty nykyisessä laajuudessaan. Sen sijaan on suuri määrä ihmisiä jotka eivät ole syrjäytyneitä tai varsinaisesti syrjäytymässäkään, mutta joiden elämänhallinnassa ja arjessa on vaikeuksia. Ei esimerkiksi pienituloisuus ole yhtä kuin syrjäytyminen, vaikka se siihen usein liitetäänkin. Moni voi elää pienituloisena olematta koskaan edes syrjäytymisriskissä, koska heidän elämässään on palikat kohdallaan. Sen sijaan varakkaankin taustan omaava nuori voi syrjäytyä, sikäli kun hänen elämänhallintansa pettää, eivätkä vanhemmatkaan saa häntä aisoihin. Tietysti jos perheessä on niukka toimeentulo ja vielä muitakin ongelmia, niin tilanne on taipuvainen kehittymään siihen että nuori syrjäytyy.

Toisin kuin sinä haluat asian kaikessa yli- ja ilkeämielisyydessäsi nähdä, todellisuus nuorten syrjäytymistä koskien ei rajoitu varallisuuteen tai koulutustaustaan. Tosin kun asia on mahdollista vääristellä irvikuvakseen, niin sinä Jussi aina sen teet, varsinkin kun on kyse Kokoomuksesta. Omista psykologisista arvioistasi poiketen, en lähde arvailemaan kertooko tämä sinusta sinänsä mitään, ihmettelenpä vaan miksi tätä toimintaasi niin tiiviisti harjoitat. Jokin sinua ilmiselvästi Kokoomuksessa riepoo kun meistä niin paljon kirjoittelet, epäselväksi on vain jäänyt että mistä ne kaikki tahalliset väärinymmärryksesi oikein kumpuavat.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minähän juuri sanoin, että ei syrjäytyneisyys ole tulotasosta kiinni. Tein varsin selväksi, että paremmin toimeentulevan väestönosan nuoretkin voivat olla hunningolla. Rappio ei tosiaankaan liity varallisuuteen taikka edes koulutukseen.

Eli mitä oikein valitat? Näytät olevan kanssani samaa mieltä.

Matias Gerlich

Kyseessä täytyy siis olla kulttuurin rappion tulos. Tiettyyn rajaan asti lisääntynyt vauraus näkyy elämänlaadun paranemisena, onnellisuuden kasvuna, mutta jossain vaiheessa lisäraha ei tuo toivottua tulosta vaan voi johtaa jopa motivaation merkittävään heikkenemiseen. Nuoriso voi myös oirehtia aikamme näköalattomuutta kun suuria aatteita ja tavoitteita, ns. projekteja, ei enää ole joihin tarttua.

Samaan aikaan myös perinteinen heikosta toimeentulosta johtuva köyhyys on lisääntynyt ja nämä kaksi voimaa puristaa ahtaalle jäävää keskiluokkaa. Viimeaikojen tutkimustulokset väittävät jopa että positiivinen sosiaalinen kierto (nousu köyhyydestä vaurauteen) olisi jopa hidastumassa merkittävästi länsimaissa.

Käyttäjän kalleleinikka kuva
Kalle ¨

Nuorille pitäisi opettaa myös perustavanlaatuisia käytöstapoja ja toisten ihmisten huomioon ottamista, kuten olemaan pärskimättä (yskimättä ja aivastelematta) päin toisia ihmisiä. Tuollaiset perusasiat näyttävät olevan osalla nykypäivän nuorista täysin hukassa. Niin on tosin monilla aikuisillakin. Samaten lammikoiden syljeskely jalkakäytäville on tapa, jota kannattaisi yrittää ehkäistä.

Mikään edellä mainituista ei suoraan liity syrjäytymiseen, mutta ne kuuluvat niihin "ihan tavallisiin" asioihin, jotka liittyvät vastuun kantamiseen itsestä, läheisistä ja yhteiskunnasta.

Voi niillä olla myös jonkinlaista vaikutusta syrjäytymiseenkin. Itse en ottaisi töihin ihmistä, joka jättää eritteitänsä "käyntikortiksi". Lisäksi sillä on luultavasti myös kansantaloudellinenkin merkitys siinä mielessä, että epidemiat saattaisivat jäädä pienemmiksi, jos ihmiset eivät levittäisi mikrobejaan kanssaihmisilleen yhtä huolettomasti.

Tapio Leskinen

Kallelta upea ja tärkeä kirjoitus, joka varmasti saa lukijat "miettimään" "asioita". Voisin muuten keittää sumpit.

Toimituksen poiminnat