Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Benghazin syksy

Husein Muhammed kirjoitti vastikään siitä, miten muslimien ylivoimainen enemmistö on suhtautunut ärtymyksellä viimeaikaisiin mellakoihin. Väkivaltaisuuksien takana on, kuten tunnettua, profeetta Muhammedia karrikoinut elokuva. Mainitun matinean provosoima kuohunta on tosiaan herättänyt muslimeissa myös turhautumista. Vain päivä Huseinin kirjoituksen jälkeen hänen mainitsemansa ärtymys ilmeni hyvin kouriintuntuvasti tapahtumien keskiössä olleessa libyalaisessa Benghazin kaupungissa.

Eilisen päivän aikana tuhatpäiset väkijoukot ryhtyivät toimiin aseellisia islamistiryhmiä vastaan ja suorittivat rynnäkön miliisijoukkojen päämajoihin. Yhdysvaltain lähetystöä vastaan tehdystä iskusta ja aiemmista sufilaisten alttarien tuhoamisesta vastanneen Ansar al-Sharian miehet kykenivät vain hajanaiseen vastarintaan ja lähtivät muutamia laukauksia ammuttuaan kalppimaan. Islamisteja vastaan hyökänneet kansalaiset saivat päämajan haltuunsa, ja eversti Naji al-Shuaibi pyysi talonvaltaajia luovuttamaan huostaanotetut kiinteistöt uuden Libyan kansallisille asevoimille.

Muuan tapahtumissa mukana olleista kaupunkilaisista esitti anteeksipyynnön Yhdysvalloille "todellisen Libyan puolesta". Toinen puolestaan totesi seuraavasti: "Minä en halua afgaanivaatteisiin pukeutuneiden aseistettujen miesten pysäyttelevän ja määräilevan minua kadulla; haluan nähdä vain univormupukuisia poliiseja".

Muhammed-elokuvaa seuranneet mellakat ovat herättäneet keskustelua myös Suomessa. Perussuomalaisten Nuorten puhemies Simon Elo ehätti tuoreeltaan lyömään rumpua asialla. Husein Muhammedin ohella Fatbardhe Hetemaj puolestaan kommentoi mellakoita toteamalla, että "väkivaltaa ei tule hyväksyä". Omasta puolestani toteaisin Benghazin eilisten tapahtumien osoittavan, että islamismi on arabikevään seurauksena ajettu ainakin Libyassa vähintäänkin puolustusasemiin. Niissä valtioissa, jotka eivät ole toipumassa suoranaisesta sisällissodasta, on kansalaisilla toki muitakin keinoja ilmaista vastarintansa kuin suora rynnäkkö islamistien päämajaan. Odoteltua sivilisaatioiden yhteentörmäystä siis tuskin vieläkään on tiedossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Yleiseen keskusteluun on pesiytynyt käsitys, että radikaali-islamistit ovat pieni vähemmistö muslimiväestössä.

Itse mutuilen päinvastaista. Nekin muslimit, jotka katsovat joukkohysteeristä islamistista riehumista televisiosta, kannattavat sitä mielessään.

Sama ilmiö, kuin meillä kristillisessä maailmassa. Ns. maallistuneet kristityt jotka eivät edusta aktiivisuutta, kannattavat kritillisiä arvoja- muslimiarvoja vastaan.

Toisinsanoen, vain erittäin pieni kritittyjen alueilla elävistä ihmisistä ymmärtää muslimien toimia tämäntapaisissa asioissa, ja nekin ovat maahanmuuttaneita muslimeja.

Muslimien ja kristittyjen kiistat ovat yhteensovittamattomia. Niitä on yritetty kristittyjen toimesta yhteensovittamaan jo sellaisen rajan yli, että silmät alkavat avautumaan...

..Turhaa, mikä turhaa...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Benghazissa näyttää kylläkin tällä hetkellä päinvastaiselta. Kansalaisten enemmistö sai tarpeekseen sekä islamismista että joukkohysteerisestä riehumisesta, ja ryhtyi toimenpiteisiin.

Eli turhautumisesi juuri tällä hetkellä on aika kumma reaktio.

Mark Bayer

Kovin rohkaisevia ei nuo "rakkauden päivät" ole Pakistanissa jossa valtio oikein järjesti vapaapäivän mielenosoitusta varten. Tähän mennessä 20 ruumista pelkästä rakkaudesta profeettaa kohtaan. Nämäkin ovat varmaan vain yksittäistapauksia.

Johan Lom

"Itse mutuilen päinvastaista."

Siinähän mutuilet. Maailmassa on noin 1,5 miljardia muslimia ja heitä asuu maailman joka kolkassa. Väkirikkain muslimivaltio on Indonesia. jossa asuu noin 250 miljoonaa ihmistä, Malesiassa noin 30 miljoonaa, Turkissa noin 80 miljoonaa, Kiinan uigirejakin on liki kymmenen miljoonaa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Saudi Arabiassa asuu noin 25 miljoonaa ihmistä.

Varsinainen islamistiterrorismi rajoittuu hyvin pitkälle arabimaihin, jotka jo sinänsä edustavat vähemmistöä muslimeista.

Mitä vähemmän muslimeja tuntee henkilökohtaisesti ja mitä vähemmän tieto ja näkemys on tullut omakohtaissesta matkustamisesta ja asioihin tutustumisesta, sitä harhaanjohdettavammassa tilassa tiedonvälitystä seuraava kansalainen tässäkin asiassa on.

Samuli Mikkola

Johan. Kyllä poliittista islamia väkivalloin ajavia toki löytyy muualtakin. Suomalaisiakin koskettaneet Jolon saaren tapahtumat ovat kaikilla muistissa ja muutenkin sekä Indonesiassa että Malesiassa toimii useita aseistettuja islamistiryhmiä. Samoin on Tsetseniassa, Afganistanissa, Pakistanissa, Intiassa ja muuallakin. Kyllä islamismi on ihan koko islamilaisen maailman yhteinen ongelma, vaikka sen henkinen kotimaa on tietysti Saudi-Arabiassa kuten muunkin islamin.

Arabimuslimit edustavat kokonaisuuten noin 20% kaikista muslimeista.

Johan Lom

Pidän Tshetshenian taistelijoita vapaustaistelijoina, en niinkään uskonkiihkoisina islamisteina. Pakistanin ja Intian väliset kähinät esimerkiksi Kashmirin alueesta ovat sen sijaan aika normaalia aluekiistaa. Malesian/Filippiinien sissiryhmät luokittelisin enemmänkin rosvojoukoiksi, niin kuin kyseisten maiden hallituksetkin tekevät.

Arabimuslimit edustavat todellakin alueella Marokosta Syyriaan jotain 20%:n luokkaa kaikista muslimeista ja varsinainen ääri-islamistien ongelma on keskittynyt Lähi-Idän alueelle, jossa sitä ylläpitää osittain konflikti länsimaiden tukeman Israelin kanssa. Mutta sielläkin ylivoimainen valtaosa kansasta tuomitsee moisen terrorismin jyrkästi.

Anis Harran

Lom puhelee muuten ihan järkeviä mutta ei islamismi eikä jihadismi mitenkään arabispesifejä ilmiöitä ole. Ne ovat pikemminkin internationalistisia ja esiintyvät kautta umman, muslimien määriin suhteutettuina todennäköisesti vahvimpina Länsi-Euroopan käännynnäisyhteisöissä.

Tällä hetkellä arabimaailma lienee se muslimimaailman kolkka jossa väkivaltainen jihadismi on taas vaihteeksi jyrkimmässä alamäessä. Syynä arabikevät ja myös toinen yllättävämpi ilmiö, islamismin moderoituminen sen myötä että suuntautuvat yhä useammassa maassa normaalimpaan politiikantekoon.

Tilanne fluktuoi koska radikaali islamismi on luonteeltaan reaktiivista. Se nostaa usein päätään juuri niissä paikoissa joissa tapahtuu eniten tai nopeinta yhteiskunnan maallistumista ja modernisaatiota. Toisaalta tietysti se nostaa päätään niissä paikoissa joissa on aseellinen konflikti, etenkin jos muslimit ovat surmaamisen kohteena.

Veikko Penttinen

Voi kuinka lutusen ymmärtäväistä. Kaikki hyvin musumaissa. Kiihkosananvapausintoilijat lännessä ovat vain hysterisoineet uutisia, missä muutama resupekka on vähän elämöinyt Amerikkaa vastaan.
Nyt homma on hanskassa. Kaikki islamistit ovat ruodussa ja maassa rauha ja hyvä tahto. Jos ette usko, niin kysykää Jalosen Jussilta. Jussi tietää.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kommenttisi sävyn huomioiden rohkenen kysyä, onko sinulla Penttinen kenties joku henkilökohtainen syy olla minulle loukkaantunut?

Nota Bene, samalla saat keltaisen kortin "musumaat"-ilmaisun käyttämisestä.

Matti Jalagin

Keltainen kortti?

Saiko tällä ihmettelyllä punaisen?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei tietenkään. Sinulla on paljon parempi tasoitus, koska olet minun kirjoissani asiapostittaja. Usko tai älä.

Veikko Penttinen

Ei mitään henkilökohtaista, minä sain vain trauman vasemmistoälykköjä kohtaan 70-luvulla.

Asun Espanjassa ja täällä puhutaan musulmaaneista. Musulmán= islamilainen, muhamettilainen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Se on hienoa jos pystyy myöntämään traumansa avoimesti. Epäselväksi jää edelleenkin, miten tuo minuun liittyy, koska todistettavasti en ole älykkö ja taskussani on Keskustan jäsenkirja.

Huomasin kyllä, että olet lähtenyt veropakolaiseksi.

Johan Lom

"todistettavasti en ole älykkö ja taskussani on Keskustan jäsenkirja."

Halusit sitten esittää sen todisteenkin, näköjään. ;D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaipaisin tuosta veropakolaisuudestakin todistetta, kun nyt asia tuli esille...
Kakaruuteni aikana, muuten, sanottiin joskus jopa muhamettilainen, mutta jo luokioaikana pidin silti esitelmän "Islamista" kouluni uskonnon/kirkkohistorian tunnilla. Se oli kova juttu 1960-luvulla! Silloin ei oltu niin yliherkkiä näille asioille.
Selvisin ilman pommiuhkauksia esitykseni puutteista huolimatta:)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Puheenvuoropalstalla on onneksemme useita blogisteja, jotka tahoillaan korvaavat ammottavaa aukkoa mediakentässämme, riippumatonta ja syväluotaavaa tutkivaa journalismia. Jussi Jalonen on yksi heistä.

Käyttäjän LeonDegrelle kuva
Leon Degrelle

Tämä Jalonen nyt van on oman elämänsä sankari , joka kuuluu samaan ryhmään näiden " tutkijoiden " Panu persunampuja Höglundin ja "pannuhuoneessa kolisee " Jussi K. Niemelän kanssa.
Nämä narsistit pyrkivät näissä Ö- luokan medioissa tunkemaan " tukimuksiaan "
kansalle.
Kyseessä on van oman surkean egon vahvistaminen näyttääkin siltä, että kelpo kansalainen Jalonen olkoonkin, että hänessä on politiikkotyypin tapoja. Ajan mittaan nämä " tutkijat " hajaantuvat henkisesti luomiensa jänniteiden parissa ja lakkavat vähitellen olemasta sosiaalinen ja psykologinen olento.

Heille ei mkään ole sietämättömämpää kuin tuntuma, että eivät ole suuremman ryhmän " yläpuolella " Oma egon kohotus näyttää hallitsevan mieltä paranoidisesti.

Ei kukaan järkevä ihminen näitä Jalosen juttuja vakavasti ota täällä eikä reaalimailmassa. " Tutkija " on nyt KEPUN ehdokkaana syksyn kuntavaaleissa Tampereella mikä jo kertoo paljon.
Onnea kuitenkin Jalonen vaaleihin voihan sieltä 10 äänellä irrota joku kadunnimi lautakuntapaikka voi sitten ehdottaa vaikka Tutkijankatua Tampereelle egon kohottamiseksi.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen
Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

No. Onneksi nyt tiedämme myös totuuden ja vain totuuden. Onneksi on Klaus "järkevä ihminen" Elovaara. ;)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Terve Klasu! Olen unohtanut kiittää siitä "Rautaristi"-kirjasta, jonka annoit minulle silloin kerran omistuskirjoituksella. Siis silloin Metsossa joulukuussa 2010 kun kävit Husein Muhammedin luennolla.

Olet tarttunut romaanissa haastavaan aiheeseen, ja kirjassa on hetkensä. Mutta esimerkiksi kuvauksesi Varsovasta olisi kaivannut parempaa taustatyötä. Seksikohtaukset ovat myös minusta hieman huonosti kirjoitettuja.

Kiitoksia suosituksesta vaaleihin. En kyllä ajatellut mitään kummempaa kampanjaa käydä, joten ennusteesi äänimäärästä voi hyvinkin pitää paikkansa. Ylipäätään myönnyin vain, koska yliopiston keskustalaiset opiskelijat sitkeästi pyysivät, ja monet heistä ovat miellyttäviä ihmisiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mistä sitä tietää, että samat ihmiset, jotka islamistien värvääminä hyökkäsit USA:n konsulaattiin, hyökkäsivät muiden tahojen värvääminä islamnistien kimppuun? Luulisi nyt Tohtori Jalosenkin tämän tajuavan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Sen tietää siitä, että Ansar-Al-Shariahin miehet tuskin itse hajoittaisivat oman tukikohtansa ja lähtisivät sitten sieltä huitsin nevadaan, tuli pöksyissä.
Ja tuskin sen jälkeen pistäisivät tasaiseksi Rafallah Sahatin päämajaa. Ja vielä järjestäisivät Darnassa saman hulinan.
Kiivaita heppuja, mutta eivät umpitolloja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä ajattelin lähinnä CIA:ta tukemassa Obaman vaalikampanjaa taikka Libyan nykyistä hallitusta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pertti, ei CIA saa liikkeelle viittä prosenttia suurkaupungin väestöstä. Kyllä siellä on ihan oikeasti tavallinen kansa kaduilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luuletko ettei CIA pysty masinoimaan pientä ns. kansannousua? Tämä Benghazin hässäkä tuli CIA:lle väärään aikaan. Ilman vastatoimi jää vielä Assadkin valtaan Syyriassa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pertti, Benghaz on paljon pienempi kuin Kairo. Tuo ihmismäärä on hyvin paljon.

Gaddafia kukistamassa oli noin 30 000 aktiivista taistelijaa eri rintamilla, pääasiassa Benghazin suunnasta. Näiden mukana oli myös salafisteja. Libyan hallitus teki ilmeisesti virheen värvätessään näistä taistelijajoukoista (jotka kieltäytyivät luovuttamasta aseitaan) miliisejä pitämään järjestystä maassa. Nyt kansa riisuu näitä aseista, panee pois "poliisin" toimesta ja asettaa oikeita poliiseja tilalle - pitämään järjestystä, ei terrorisoimaan.
Tuskin amerikkalaiset pitävät tätä huonona, mutta ei siihen heidän salajuoniaan tarvita.

Libyalaiset saivat tarpeekseen ääripoppoosta. Benghazin 11. syyskuuta murhat olivat viimeinen niitti. Tavallisille ihmisille riitti.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lisensiaatti. Yrittäkää nyt herran tähden muistaa se oppiarvo oikein. En minä halua, että minua ryhdytään vielä kaiken muun päälle kutsumaan valetohtoriksi.

Peter Hallberg

Lisensiaatti on jotenkin hankala ymärtää. Kun itse aikoinaan sain lisensiaatin paperit, eräs opiskelijatyttönen pohdiskeli sen kuullostavan joltain keittiökoneelta. Liekö sekoittanut assistenttiin

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Köh anteeksi! Minä onneton kun luulin Jussia tohtoriksi!

Petri Haapa

Sano lisenssi vaan, niin sanoi Konsta Pylkkänenkin

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ja Mooses Pessikö se pani paremmaksi: "lisenssipiru"?
On ikävää, kun fil.lis. sai kerran jonkun luulemaan filistealaiseksi... Ja tuon Ph.D:n lausuminen onnistuu vain, jos on suu keittoa täynnä ja joku kertoo vitsin tai pukkaa vatsaan.

Citycani *

Peterille; lisensiaatti saattaa kuulostaa jonkinlaiselta fuusiolta sanoista liesi ja assistentti, siitä siis mahdollisesti tuo assosiaatio keittiökoneeseen..?

Kunhan oli pakko kertoa tää tähdellinen pohdiskeluni tulos teille muillekin...

Anis Harran

Näinkö Väänänen teidän piireissä toimitaan?

Taha Islam

Islamistien false-flag -operaatio, jolla saadaan jihad taas piiloon, eli stealth jihadiksi. LOL

Eiku oikeesti, eikö noi muslimit nyt vois lopettaa tota riehumista. Milloin palstan päivystävät nuivat ryhtyvät puolustamaan Ansar al-Sharian jäsenten sananvapautta ja ruumiillista koskemattomuutta?

Simon Wahlroos

Veikkaisin päivystävien nuivien myötätunnon heräävän heti kun hekin pitävät sen "sananvapautensa" omassa maassaan/Mekassaan, ettei tarvitse edes kumarrella kuin lähimoskeijan suuntaan kuuntelemaan kuinka vapaasti se sama kirjanoppinut sana sieltä korviin kantautuu.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Simon Wahlroos

Olen käsittänyt että nuivuus on antikolonialistinem ja anti-imperialistinen Jeesuksen ominaisuus, jota arvatenkin kannattavat myös ne kirjanoppineisuutta vierastavat eli Jeesusta Jumalan sanansaattajana pitävät muslimit, jotka on miekan yms aseiden voimalla käännytetty islamin uskoon.

Gaddafi taisi olla nuiva muslimi, joka ei suostunut tukemaan imperialistisia juitalaispankkiirikolonialisteja, kuten heidän kanssa yhteistyössä tekevät supervaltiotaan arabikevätaatteen ja miekan voimalla Libyaan lajentaneet Saudit, joka on joidenkin shiauskonoppineiden mielestä Israelin sisarvaltio.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pohdin toisaalla naisten osuutta näissä liikehdinnöissä.

http://mannagryn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117923-i...

Tuosta olisi mielenkiintoista löytää lisää ja tarkkaa tietoa.

j.olavi heikkinen

pew-centeriltä etsiskelen tuota naisten asemaa muslimimaailmassa kartoittavaa tietoa, mutta tällainen varsin tuore muslimeiden ja länsimaalaisten suhtautumisista toisiinsa kartoittava kysely löytyi päällimmäisenä :

http://www.pewglobal.org/2011/07/21/muslim-western...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kiitos, JOH.

Luin läpi, mielenkiintoista, mutta ei mitään naisten asenteita ja asenteiden muuttumista valaisevaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Annetaan muslimien aivan rauhassa keskenään ensin sisällisotia käymällä selvittää omat välinsä. Vasta tämän jälkeen ulkopuolinen maailma voi tietää, kenen kansaa kannattaa neuvotella uudesta paremmasta maailmasta, jossa vallitsee rauha ja tasa-arvo kansojen ja valtioiden välillä uskonnollisista näkemyksistä riippumatta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuinka nämä Benghazin vastajihadistit erottaa niistä suomen sisulaisista?

http://rehaka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117959-vast...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Etulinjassa oleminen todellisia jihadisteja vastaan.

Suomen sisulaisten aktiivisuus rajoittuu tietokonenäppäimistön takomiseen ja kuviteltujen jihadistien etsiskelyyn.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nurmeksessa taitaa olla sinko hukassa syyssiivousten jäljiltä ;)

Anis Harran

"Kuinka nämä Benghazin vastajihadistit erottaa niistä suomen sisulaisista?"

Siitä että Benghazin kunnon ihmiset vastustavat jihadisteja kun taas Euroopan ja Pohjois-Amerikan niinkutsutut vastajihadistit eivät vastusta jihadisteja vaan pitävät heitä kaikkien muslimien edustajina ja vastustavat sen sijaan kiihkeästi kunnon ihmisiä.

Simon Wahlroos

Kuinka voit olettaa länsimaisen vastajihadistin tunnistavan ja erottelevan heidät toisistaan kun oman maan erilaisissa kristillisissä kulttuureissakin riittää vielä ymmärrettävää ja töitäkin pitäis tehdä maksaakseen veroja joilla heitä täällä hyysataan?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Pohtineeko kukaan lasten osuutta levottomuuksissa, noita alaikäisiä pyssynheiluttajia useiden kuvien etualalla. Tulevat mieleen Ugandan etc. lapsisotilaat.

Toimituksen poiminnat