Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Kabaree Berlin, YLE

Saksassa kohua herättänyt Zwickaun uusnatsisolu lienee useimmille maan tapahtumia seuranneille tuttu. Moninkertaisiin murhiin syyllistynyt ryhmä, jonka jäsenistä osalla oli ilmeisestikin yhteyksiä sikäläiseen äärikansalliseen NPD-puolueeseen, vastasi yhdeksän siirtolaisen sekä yhden poliisin kuolemasta. Ryhmän toiminta ravisutti liittotasavallan turvallisuusviranomaisia, ja sen seurauksena on maassa ryhdytty uusiin toimenpiteisiin maanalaisen äärioikeistolaisen toiminnan kartoittamiseksi.

Tuorein keino on vastikään lanseerattu tietopankki, jossa aloitteentekijänä on toiminut baijerilaisia katolilaisia konservatiiveja edustava sisäministeri Hans-Peter Friedrich. Uuden tietokannan on tarkoitus sisältää kaikki aineisto äärioikeistolaiseen väkivaltaan syyllistyneistä taikka sen kanssa tekemisissä olleista henkilöistä. Vastaavanlainen tietokanta on ollut käytössä myös islamistiterroristien osalta.

Suomen Yleisradio on toki uutisoinut tästä Saksan turvallisuusviranomaisten tuoreesta työvälineestä. Huomiota herättää tosin myös se, että samaan aikaan Yle on ties mistä syystä päättänyt täydentää uutisointia kolumnilla, jossa on raflaavasti repäisty otsikoksi "VIRASTO OHJAILEE SAKSALAISTEN AJATUKSIA". Kirjoitus maalaa omaperäistä kuvaa kuvitteellisesta orwellilaisesta dystopiasta, jota toimittaja on päättänyt kutsua nimellä "Saksa". Varsinaista luovaa tulkintaa edustaa etenkin loppulause "vasemmistoradikaalien ja ulkomaisten ääriainesten tunnistamiseksi poliittisen kasvatuksen keskusviraston apu on niukempaa". Näin siitäkin huolimatta, että jutussa käsitellyn Keskusviraston etusivuilla komeilee tälläkin hetkellä raportti ääri-islamisteista, ja äärivasemmistolainen toiminta on niin ikään esillä.

Tekstin kirjoittaja on Pertti Rönkkö, jonka tuotantoa voinee pitää hieman laitapainotteisena. Saksassa tapahtuvan oletetun järkyttävän keskusjohtoisen aivopesun ohella hän on myös aiemmin kommentoinut maan poliisin harjoittamaa kansalaisoikeuksien polkemista ja lisäksi ilmaissut huolensa maan uusnatsien alkoholin saamisesta. Kyseessä ovat toki sinänsä mielenkiintoiset uutiset. On kuitenkin silmiinpistävää, ettei Rönkkö ole tullut pahemmin kuluttaneeksi terävää kynäänsä Zwickaun terrorisolusta tai äärioikeistoväkivallasta kirjoittamiseen, vaikka aihe on ajankohtainen ja uusnatsit selvästi hänen sydäntään lähellä. Ylen raportit murhatutkimuksista näyttävät olevan peräisin yksinomaan kansainvälisiltä uutistoimistoilta, muiden suomalaisten toimittajain myötävaikutuksella täydennettyinä.

Voi tietysti olla, että toimittaja Rönköllä on oma erikoisalueensa. On silti kiintoisaa, että Berliinissä puuhasteleva journalisti ei ole ilmeisesti juuri raatsinut kommentoida Saksassa viime vuosina eniten kuohuntaa herättänyttä murhatöiden sarjaa. Sen sijaan hän on päättänyt omistautua tuottamaan suomalaiselle yleisölle selostuksia siitä, miten uusnatsien oikeudet ovat Saksassa jatkuvasti uhanalaisia, ja kuinka liittotasavallan keskusvirastot suorittavat alati läpitunkevaa "poliittisesti korrektia" kansalaisten indoktrinaatiota.

Suomessa on viime vuosina pohdiskeltu sitä, pitäisikö toimittajien kertoa avoimesti omasta poliittisesta kannastaan. En tiedä, kuinka tarpeen se on, sillä useimmiten sen kyllä huomaa muutenkin virstan päästä. Rohkenenkin ounastella, että Yleisradiolla on Rönkön persoonassa käsissään samanlainen tapaus kuin aikoinaan Helsingin Sanomilla heidän vielä julkaistessaan Leena Hietasen kirjoituksia Virosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Israelin tapahtumista uutisoinneista suomeen on ollut hieman samanlaista puhetta. Paikanpäällä asioita seuranneet jotkin ulkosuomalaiset olivat erimieltä niistä tapahtumista, miten ne täällä on kerrottu.
Kirjoitus kyllä pistää ajattelemaan, että onko mailma ja eurooppa sellainen, jollaisena se meille yhden silmäparin läpi katsottuna tarjotaan.
Toimittajien ja kirjeenvaihtajien poliittisen profiilin muodostaminen ei tänäpäivänä ole kovin vaikeaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko Rönkkö Ylen virallinen Saksan kirjeenvaihtaja tai asusteleeko muuten vaan Saksassa?
Rönköllä oli kyllä ihan ok kielisarja harvinaisista kielistä, siitä hänet kai monet muistavat.

Jyri Terttu

Rönkkö taitaa olla free lancer. Berliinin todellisuus saattaa näyttää paikan päällä erilaiselta kuin Suomesta katsottuna. Rönkkö ei käsittääkseni levitä väärää tietoa, vaikkei hän noudatakaan virallista suomalaista näkemystä, jonka mukaan poliittisista liikkeistä vain äärioikeisto on paha.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eihän tässä väärästä tiedosta kyse ole, vaan värittyneestä ja valikoidusta. Eikö ole kiintoisaa, ettei Rönkkö ole kirjoittanut kertaakaan Zwickaun terrorisolusta, vaikka se on ollut Saksan keskeisin uutinen viimeisen kahden vuoden aikana?

Kyse ei ole siitä, etteikö äärioikeisto kiinnostaisi häntä. Kyllä se nimittäin näyttää kiinnostavan, hyvinkin paljon... mutta kaikissa hänen jutuissaan äärioikeisto esitetään tavallaan _viranomaisten uhrina_.

Mitä taas tulee "viralliseen suomalaiseen näkemykseen", niin paras osoitus sellaisen puuttumisesta on, että Rönkönkin jutut julkaistaan maamme Yleisradion toimesta.

Laitetaan itse asiassa korjaus: kyllä esimerkiksi tuo vihjaus siitä, että Saksassa ei äärivasemmiston mellakointia tai islamistien toimintaa muka noteerata viranomaistasolla, on selkeästi väärää tietoa.

Jyri Terttu

Eihän tässä väärästä tiedosta kyse ole, vaan värittyneestä ja valikoidusta. Eikö ole kiintoisaa, ettei Rönkkö ole kirjoittanut kertaakaan Zwickaun terrorisolusta, vaikka se on ollut Saksan keskeisin uutinen viimeisen kahden vuoden aikana?

Onhan Rönkkö voinut juttua tästäkin tarjota Ylelle, sitähän emme tiedä. Tai sitten asia on uutisoitu muuten.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Asiasta on tosiaan uutisoitu, kuten tuossa juttuni linkeissä olen maininnut, mutta ei Rönkön toimesta. Oikaisua tuohon edeltävään kommenttiini sen verran, että on hän aiheesta sentään jotain sanonut, marginaalisesti. Vaikuttaa kyllä edelleen siltä, että hänen profiloitumisensa on selkeä.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Onhan Berliinissa ja Saksassa muitakin Ylelle juttuja tekeviä toimittajia. Onko näistä kukaan tehnyt ko. juttua?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomalaisilla on pitkä kokemus median ns. laitapainotteisuudesta esim. geopoliittisista, poliittisen korrektiuden tai ns. yleisistä syistä, joten meidän lienee kohtalaisen helppo ymmärtää virolaisia, vaikka joskus puhuttaisiinkin ääri-ilmiöistä tai esim. Viron "nationalisteista".
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viron_venäläiset
Itsenäisen Viron syntyessä, sen väestöstä n. 8% oli venäläisiä, nykyisin vironvenäläisiä on n. 340.000 eli lähes neljäsosa väestöstä. Näistä on Venäjän kansalaisia n. 90.000.

Saksa taas taisi Nürnbergin jälkeen tulla kollektiivisesti ja pysyvästi ylistigmatisoiduksi, ikään kuin esimerkiksi muille, joten monet muut ovat sitten päässeet senkin edestä vähemmällä:-)
http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80558-sesam...

Käyttäjän PerttiRnkk kuva
Pertti Rönkkö

Mielenkiintoista pohdintaa. Jussi Jaloselle toteaisin, että seuraan Saksaa, saksalaista politiikkaa ja elämänemnoa Saksassa työkseni. Vapaana toimittajana olen tarjonnut ja tarjoan mitä erilaisimmista aiheista, myös Jalosen mainitsemasta Zwickaun solusta, jos tuottajat, uutispäälliköt ja toimitussihteerit vain ottaisivat. Valinta on aina heidän käsissään, sillä en omista itse minkäänlaista mediaa. Mitä ko aiheeseen tulee, niin Jalonenkin varmaan tietää, että erittäin monimutkaiseksi ja suorastaan sekasortoiseksi muuttunut uusnatsien murhasarjan tutkinta on parhaillaan myös liittopäivien tutkintavaliokunnan käsiteltävänä. Selvyyttä ei näytä tulevan. Omasta puolestani toivon, että lehdet, vaikkapa tämä Uusi Suomi kiinnostuisi tilaamaan aiheesta perusteellisen artikkelin. Jalosen ala-arvoiset ja paikkansa pitämättömät vihjailut poliittisesta suuntauksestani jätän omaan arvoonsa. Joku toinen voisi väittää aivan päinvastaista. Ymmärrän kyllä, että asioiden käsittely uudenlaisesta näkökulmasta voi järkyttää joidenkin maailmankuvaa. Ikkunoiden avaaminen on kuitenkin toimittajan ja journalismin tehtävä. Toimittajana en ole kuitenkaan kaikissa asioissa puolueeton vaan ylpeästi ihmisten enemmistön, ihmisarvon loukkaamattomuuden, mielipiteen- ja lehdistönvapausen, tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja elinkelpoisen ympäristön asialla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei millään pahalla, Rönkkö, mutta olet vuodesta toiseen kirjoittanut Ylelle näin lukijan silmissä melko lailla itseään toistavia raportteja. Pääpaino on näemmä ollut siinä, miten saksalaiset viranomaiset ovat yliaktiivisia uusnatsien tarkkailussa; miten siirtolaisväestön ongelmat ovat repivä vaiettu asia, jossa vain joku Thilo Sarrazin uskaltaa rikkoa tabun; ja nyt viimeksi siitä, kuinka maassa suorastaan harjoitetaan orwellilaista poliittista aivopesua.

Aluksi näiden perspektiivien tuominen esille on toki kiinnostavaa. Pitemmän päälle ne alkavat kuitenkin näyttäytyä eräänlaisena normina, ja vieläpä joka kerta sille yhdelle ja samalle toimittajalle. Ennemmin tai myöhemmin sitä alkaa sitten näin kuluttajana miettiä, että onkohan tässä kyse erikoistumisesta tiettyihin aiheisiin, kiinnostuksen kohteiden hienoisesta rajallisuudesta, vaiko sitten ehkä samanlaisesta kehityksestä kuin nyt vaikkapa Leena Hietasella aikoinaan. Mutta lupaan toki pitää mieleni avoimena, joten katsellaan siis miten jatkossa edistyt.

"Ylpeästi ihmisten enemmistön asialla oleminen" on muuten minulle kyllä ihan uusi kategoria toimittajan tehtävissä. Kuvittelin aivan, että journalistin tehtävänä oli suoda mahdollisen monipuolista uutisointia yhteiskunnan tilasta _kokonaisuudessaan_, kaikkiin tahoihin huomiota kiinnittäen. Ei siis vain "enemmistön asian" ajamista, miten ikinä enemmistö nyt halutaankin määritellä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eikö mielestäsi ole kohteliasta vastata ja kertoa, mistä mielikuvani on syntynyt?

Käyttäjän PerttiRnkk kuva
Pertti Rönkkö

Olen toimittanut vuosien mittaan Saksasta tuhansia juttuja ja raportteja, jotka ovat käsitelleet ja käsittelevät saksalaisen yhteiskunnan ilmiöitä erittäin laajalla skaalalla. Harmillista, jos silmiisi ovat sattunut vain mainitsemasi aiheet, jotka tosin nekin ovat tärkeitä. Olisiko kyse valikoivasta lukutavastasi? Tabujen puhkaiseminen ja uusien näkökulmien avaaminen kuuluu hyvään journalismiin. Ymmärrän, että jos ja kun tähän asti vaietuista ja varjelluista tai vain tietyllä tendenssillä tarjoilluista aiheista esitetään myös muunlaisia näkökulmia, niin se saattaa herättää vastustusta. Torjuntareaktio on tuttua jo tiedotusopin teorioista. Omasta puolestani toivon kuitenkin, että laajennat hieman maailmankuvaasi, ja etsit käsiisi ja kuunneltavaksesi myös muunlaisia juttujani ja ohjelmiani. Mitä mainitsemiisi aiheisiin tulee, niin välitän ja kuvaan jutuissani sitä keskustelua, mitä niistä käydään saksalaisten parissa. Jos suomalaiset mediat tyytyvät niiden osalta vanhoihin kliseisiin, niin se tuskin on minun syytäni. Tutkijana varmaan hyväksyt periaatteen, että yhteiskunnallisia ilmiöitä voidaan tarkastella avoimesti ja ilman ennakkoluuloja. Tähän sarjaan kuuluvat myös mielipiteevapauteen liittyvät aiheet, kuten vaikkapa mainitsemasi Sarrazinin kirja. Olen samaa mieltä kanssasi, että "journalistin tehtävänä on suoda mahdollisimman monipuolista uutisointia yhteiskunnan tilasta". Tähän juuri pyrin. Sen sijaan en ole, enkä edes halua olla tasapuolinen ihmisarvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden suhteen. Niissä asetun journalistina aina ja kaikkialla alistettujen puolelle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen
Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Yleisradio on koko Suomen kansan viestintälaitos päin vastoin kuin useat tuntuvat ajattelevan.

Ei siis pelkästään sisäsiistien ja latteiden, puolueettomien ei-keidenkään tiedotusväline, vaan sen pitää edustaa kaikkia muitakin, ihan eläviä kansalaisia. Tasapuolisuus ei tarkoita latteutta ja haaleutta, vaikka sellaista joskus vaaditaankin. Puolueetonta ja tasapuolista yksittäistä ohjelmaa tai uutista ei ole olemassakaan muualla kuin joidenkin mielikuvituksessa.

Ärsyttävintä suhteessa YLEen on se, että jos joku muu kuin m i n u n mielipide siellä julkistetaan, Yle-veronmaksu koetaan suureksi vääryydeksi. Muutkin kuin m i n ä maksamme näet tuota veroa, ja se tahtoo useilta unohtua.

Toimituksen poiminnat