Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Tähtäimessä Kokoomus

Keskustan päätös käydä vaalikampanjansa nimenomaan Kokoomusta vastaan on viime päivinä herättänyt monilla tahoilla huomiota. Sosialidemokraatit ovat panneet asian merkille hämmästyksellä, mutta ilmeisellä tyytyväisyydellä. Helsingissä vaikuttava kokoomuslainen Seppo-Juhani Pietikäinen puolestaan on luonnehtinut ratkaisua "lyhytnäköiseksi" ja siteerannut perusteinaan Ruotsin keskustapuolueen vajoamista pienpuolueeksi. Se, miten länsinaapurin puoluekentän tilanne liittyy kotimaamme kunnallisvaaleihin, jää arvoitukseksi.

Keskustan vaalikampanjasta, puolueen esittelemistä linjauksista ja puoluejohdon valmiudesta kunnallisvaaleihin voi toki olla montaa mieltä. Kampanjan kärjen suuntaaminen Kokoomusta ja suurimman porvaripuolueen politiikkaa vastaan ei kuitenkaan ole "lyhytnäköistä". Toisin kuin Pietikäinen kuvittelee, ainakaan tähänastisten näyttöjen valossa puolueiden näivettymiseen ei niinkään johda vastakkainasettelu Kokoomuksen kanssa, vaan paremminkin Kokoomuksen kanssa tehty liian luottavainen yhteistyö. Porvariston suudelmat on jo hyvin pitkään annettu Juudaksen huulin, mistä on esimerkkejä yhtä lailla valtakunnalliselta kuin kunnalliseltakin tasolta.

On toki totta, että Pietikäisen mainitsemat SDP ja Vasemmistoliitto kehuvat tämänhetkisen hallituksen politiikkaa. Tämä tosin perustuu lähinnä siihen, että vasemmistopuolueet ovat saaneet hallituskoalitiossa hetkellisen yliotteen. Niskalenkin vaikutukset kieltämättä ovat synnyttäneet erinäisiä omituisia ilmiöitä, kuten vaikkapa sen että muutamat radikaalimmat Vasemmistoliitonkin vaikuttajat ovat alkaneet vannoa sinipunan nimeen.

Mistään suloisesta harmoniasta ei kuitenkaan ole kysymys. Kokoomuksen lyhyt valta-asema suomalaisessa politiikassa on jo saavuttanut lakipisteensä, ja puolueen hegemonia on vähän kerrallaan murtumassa. Keskiössä on tällä hetkellä sosialidemokraattien todennäköinen nousu suurimmaksi kuntapuolueeksi, mikä merkitsee televisiossa eilen pyörähtäneen puoluejohtaja Jutta Urpilaisen mukaan selkeää haastetta nimenomaan Kokoomukselle. Sattumaa tuskin lie sekään, että kuntauudistuksessa on SDP ilmaissut valmiutensa kompromisseihin suunnaten selkeän viestin nimenomaan Keskustalle. Sosialidemokraatit ovat voimissaan, puolueella on täysi mahdollisuus ohittaa Kokoomus näissä kunnallisvaaleissa, ja tämän ohessa SDP on myös melko varmasti valmistautumassa jo vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Urpilaisen eilisessä esiintymisessä oli jälleen kerran helppo aistia häivähdys punamultaa.

Kokoomuksen vallankäyttöön on suurissa kaupungeissa ehditty jo väsähtää. Puolue on myös ilmeisesti itse tajunnut lähestyvänsä auringonlaskuaan, mikä selittänee viime aikojen täysin raivokkaat pyrkimykset läpiajaa aatteellisesti motivoituja rakenteellisia muutoksia niin kauan kun se on vielä mahdollista. Tampereella toteutettu yltiöpäinen yksityistäminen on tästä eräs malliesimerkki; kokonaan oma lukunsa on omituinen hinku kipata julkista rahaa milloin mihinkin kummalliseen projektiin, olipa kyseessä sitten Helsingin Guggenheim tai Tampereen tunnelit ja areenat. Ilmeisesti kykypuolue tarvitsee omat valkoiset norsunsa. Kuvaavaa on, että Vihreät ovat yleensä olleet tempauksissa mukana; rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että suurissa kaupungeissa myös Keskustan harvat valtuutetut ovat tottumuksesta usein myötäilleet Kokoomusta.

Keskustan ratkaisu käydä kampanjansa nimenomaan Kokoomusta vastaan ei ole siis suinkaan lyhytnäköistä, vaan tarkoin harkittu ratkaisu. Vaalivoittoa se tuskin tuo, sillä paikallisella tasolla Kokoomusta vastaan iskevät myös muut puolueet. Keskustalle on kyse kuitenkin irtiotosta, joka on erityisen tärkeä puolueen lähihistorian valossa. Puolue on julistanut kampanjassaan kotiinpaluuta. Tämä ei viittaa ainoastaan perhearvoihin tai kotikuntaan, vaan myös siihen että puolue on aloittanut paluunsa historiallisille juurilleen.

 

----

Kuten blogini kommenttiosastolla taannoin pantiin merkille, olen myös itse ehdolla Tampereen valtuustoon. Uuden Suomen muutettua suhtautumistaan vaalimainoksiin kielteisemmäksi avasin varsinaisia kirjoituksiani varten uuden blogin toisaalla. Kampanjoida en pahemmin aio enkä edes ehtisi, mutta koska joku saattaa äänestämistäni harkita, lienee hyvä tarjota jotain tietoa aiheesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Keskustan koventunut asenne Kokoomusta kohtaan oli aluksi minullekin pienoinen yllätys. Asiaa pohdittuani arvioin, että Keskustan puoluejohto on tehnyt tulevia kunnallisvaaleja pidemmälle meneviä arvioita. Yksi niistä lienee se, että Keskusta näkee tulevaisuudessa Perussuomalaiset merkittävänä yhteistyötahona kunnallisella ja valtiollisella tasolla...

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Minulle on Jussi pettymys tuollainen päävastustajan nimeäminen. Varsinkin kun se on mielestäni väärä.

Keskusta yritti uusiutumista Kivinimen aikana, mutta kenttäväkenne ei halua uusiutumista. Siinähän se ongelma on.

Kunnallisvaaleissa tietysti ongelmanne on hegemonian pitäminen pienissä maalaiskunnissa, mutta eihän siellä kokoomus ole mikään erityinen vastustaja, vaan pikemminkin tämä Tossavaisen edustama puolue. Toinen asia tietysti on, että jos kuntatasolla pedataan heidän kanssaan ihan oikeasti yhteistyötä, niin johan on epäpyhä allianssi. Mutta politiikka on valtapeliä, jossa kaikki keinot ovat käytössä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Asustan itse Tampereella. Täällä on valtaa käytellyt Kokoomus, ja jälki alkaa olla sen mukaista. Sama on tilanne muissakin suurissa kaupungeissa. Vastustaja on siis täsmälleen oikea. Oikea se on myös valtakunnallisesti, koska kuntauudistus rajuimmassa muodossaan on Kokoomuksen ja siinä samalla Vihreiden lempilapsi.

Maalaiskunnissa olisi aika merkillistä käydä Perussuomalaisten kimppuun. Perussuomalaisen puolueen maaseutusiipi on ainakin omassa synnyinpitäjässäni herätellyt enemmänkin sitä nukkuvaa väkeä, ja uskoakseni heilläkin on oikeus saada se äänensä kuuluville.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyvä tilanneanalyysi Jaloselta!

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

Rivikeskustalaisena sanoisin, että jos perussuomalaiset karistaisivat ulkomaalaisvihaajat ja islamfoobikot joukostaan, yhteistyö olisi paljon helpompaa. Mutta niin kauan kun perussuomalaiset on hommafoorumin poliittinen siipi, ei yhteistyö kiinnosta.

Ukko Makkonen

Keskusta on alkanut, itsellenikin yllättäen vaikuttaa sangen raikkaalta vaihtoehdolta. En ollut kauhean innoissani kun Sipilä valittiin johtoon mutta aika hyvinhän tuo puheeenjohtajuus on sujunut. Persujen mahtivoitto kunnissa lienee väistämätön vaikka monissa paikoissa (esimerkkinä Orimattila) on jo havaittu miten persujen ryhmädynamiikalle olennainen itsetuhoinen luonne ei kuntapolitiikassa toimi:) Kai kaikki täytyy kaikkien kokea ennenkuin tervehtyminen alkaa..

Maana Suomen on aika eheytyä myös Bob Helsingin työväenpuolueideologiasta. Yhteistyö Bobin kanssa onkin kuulemma päättynyt.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Nähdäkseni persujen ja SDP:n paineesta johtuen ainoa tapa, jolla keskusta kykenisi haastamaan kokoomuksen nykyisessä poliittisessa konjunktuurissa, on mennä siitä oikealta ohi. Tämä käänne sopisi vieläpä Juha Sipilän yrittäjätaustaan.

Jalosen kirjoituksesta voisi päätellä, että keskustan strategia olisi jotain muuta?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kokoomuksen viimeaikaiset ulostulot ja etenkin puoluekokouksessa nähdyt aloitteet ovat kielimässä siitä, että puolueen sisäinen paine on alkanut viedä sitä entistä oikeammalle. Samaan aikaan ovat sosialidemokraatit yhä selvemmin profiloituneet perinteisenä aitona vasemmistopuolueena.

Tämä on jättänyt poliittiseen keskustaan reilusti vapaata kenttää. Keskustan ei tarvitse siis muuta kuin olla vain oma itsensä; kansallista eheyttä ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ajava puolue. Henkilökohtaisesti näen Sipilän ylimenokauden johtajana, eikä esimerkiksi hänen veroaloitteensa herättänyt kentällä välitöntä vastakaikua.

Tosiasiassa on Suomen poliittinen asetelma palaamassa aiempaa selkeämpiin asetelmiin. Kokoomus on siirtymässä oikeammalle, sosialidemokraatit taas puolestaan vasemmalle. Keskusta tarjoaa ylläkuvaillun kansallisen ja sosiaalisen vaihtoehdon maltillisessa, ja Perussuomalaiset puolestaan radikaalissa muodossa.

Sivumennen, sosialidemokraattien siirtyminen vasemmalle ja viime aikoina yllättäen lisääntynyt demarien nuorisokannatus tulevat myös ajan mittaan syömään Vasemmistoliiton kannatusta. Huomattava osa Vasemmistoliiton tämän hetken kannattajakunnasta on profiloitunut "klassisiksi demareiksi", ja puolue on paljolti pysynyt hengissä vain siksi, koska SDP hetkellisesti lipui liian oikealle ja Vihreitä ei hyvinvointivaltion varjeleminen kiinnostanut.

Ukko Makkonen

Jussi, olet mielestäni tuossa viimeisessä kappaleessa asian ytimessä. Etenkin Vihreiden tilanne on ollut surkea jo vuosikaudet, täysin elämälle vierasta porukkaa pullollaan tuo puolue, kukin omalla tavallaan tokikin. Tiukka kontrollisetä Soininvaara ja dogmi-Tynkkynen, huh, huh. Puolueen ainoa "mies" on Satu Hassi ja hän saa kuraa päälleen omiltaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tynkkysessähän ruumiillistui Vihreiden todellinen olemus ja rooli porvarihallituksessa; mies ehätti aikoinaan kehuskella Kokoomuksen verolinjauksia Vihreiden kannalta kaikkein parhaaksi, samaan aikaan kun Kiviniemi totesi Keskustan olevan enemmänkin lähempänä SDP:n näkökantoja.

(Ohessa vielä linkki ja linkki muistutukseksi.)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta tuossa keskustan taktiikassa on aikamoinen koukkaamisen maku perussuomalistan kylkeen.

Sinänsä on ihan ymmärrettävää, että kannatusongelmien kanssa kamppaileva puolue hyökkää suurinta puoluetta vastaan. Tosin en usko Sipilän keskustan olevan kokoomukselle muuten vaaralinen, kuin ehkä keräämällä jonkun verran taloudellisten "uusliberaalien" kannatusta vanhoillisimmilta alueilta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

On toki makuasia, millaisena Keskustan ratkaisun haluaa nähdä. Mutta valittu linja on kuitenkin johdonmukainen jatko viime kevään tappiollisista eduskuntavaaleista asti Keskustassa vallinneelle poliittiselle kehitykselle.

Kuten ylempänä mainitsin, välittömästi vaalien jälkeen Kääriäinen muistutti miten porvariyhteistyö on aina ollut myrkkyä Keskustan kannatukselle, ja miten viime vaalien seurauksena kyse oli jo Keskustan olemassaolosta. Oppositiopolitiikan suhteen oli aluksi hapuilua, ja etenkin Laaninen oli aluksi suuntaamassa sen kärkeä SDP:n toimintaa vastaan. Vuodenvaihteen jälkeen oli kuitenkin selvää, että tähtäimessä olisi Kokoomus. Kehysriihen aikana oli oppositiopuolueiden linja jo selvästi vakiintunut; siinä missä Soini haukkui vasemmistopuolueita, käytti Kiviniemi aikansa Kokoomusta vastaan iskemiseen.

Tässä valossa Keskustan kunnallisvaalikampanjan käyminen Kokoomusta vastaan oli täysin selvä ja ennalta-arvattava asia; se oli osa viime vaalien jälkeistä pitkäkestoista kehitystä, ei niinkään mikään taktinen veto. Vaalien jälkeisen suuntauksen huomioiden oli toki yllättävää, että puoluejohtajan paikan sai Sipilä, eikä Puumala, mutta sama irtiotto on välttämätön hänellekin.

Mitä taas tulee "Perussuomalaisten kylkeen" asettumisesta, niin ainakin kuntauudistuksen vastustaminen oli asia jossa Perussuomalaiset kylläkin heräsivät vasta viime tingassa. Soini aktivoitui tällä saralla vasta kauan sen jälkeen kun Keskusta oli Kiviniemen johdolla asian nostanut esille, ja vielä keväällä Perussuomalaisten kuntauudistusta koskeneet puheenvuorot olivat lähes yksinomaan kielipoliittisia. Sittemmin niihin on tullut myös oikeaa sisältöä, mikä on toki pelkästään myönteinen asia.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Mikä on näkemyksesi Finnish Defence Leaguen ehdokkaista Keskustan listalla Tampereella?

Harri Rautiainen

Kerro, Rautiainen, lisää pliide.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Keskustan listalla ei ole Tampereella mainitun järjestön aktiivista väkeä. Kaksi tarkoittamaasi henkilöä -- jotka siis siirtyivät Keskustan jäseniksi jo viime talvena oltuaan aiemmin Vapauspuolueessa -- eivät itse asiassa niinsanotussa elävässä elämässä olleet edes missään tekemisissä FDL:n kanssa. Sosiaalisen median kautta pidetty yhteydenpito oli jäänyt myös mitättömäksi, kuten lienet huomannut.

Paikallisosasto on huomioinut nämä asiat asiaankuuluvalla tavalla, koska kunnallisvaaliohjelmassa on erityiskohtana "rasismista vapaat kunnat".

Se, että itsekin olen kyseisellä listalla ehdokkaana, kertonee uskoakseni jo jotain.

Toimituksen poiminnat