Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Henkistä pahoinvointia

Katselin vastikään illan kuntavaalitentin, jossa esiintyi Vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö. Bloggaukseni ei tosin varsinaisesti käsittele tätä edistysmielisen ympäristöpuolueemme keulakuvaa, vaan Satakunnan hardcore-punk-skeneä 1990-luvun alussa. Pohjustaakseni kuitenkin, miten tähän päädyin, mainittakoon että teema palasi mieleeni Niinistön mainostaessa kaupunkikulttuurin merkitystä näinä päivinä. Ministeri mainitsi eritoten korttelijuhlistaan tutun Kallio-liikkeen, jonka on tunnetusti perustanut hänen puoluetoverinsa Erkki Perälä, tuo Vihreiden päälle kolmikymppinen nuori toivo.

Kaupunginosaa elävöittävät identiteettipoliittiset kulttuuritapahtumat olivat allekirjoittaneelle nuorena tuntemattomia, koska en asunut kaupungissa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Satakunnan maaseudullakin olisi ollut säpinää. Maakunnassa toimi 1980- ja 1990-lukujen taitteessa aivan helvetisti hardrock- ja punk-yhtyeitä, joista osa on listattu suomalaisen musiikin tietokantaan. Kouriintuntuvasti on mieleeni jäänyt aikanaan lähes legendaarisen, suorastaan myyttisen lukiotoverini Marko "Marski" Heurlinin järjestämät Niittymaan Strutsinviljelijäin Elonkerjuujuhlat, jotka vietettiin Luvialla vuonna 1993 ja edustivat proaktiivista maaseutukulttuuria aidoimmillaan. Mahdollisesti ne järjestettiin useamminkin, mutta minun mieleeni on jäänyt nimenomaan tämä vuosi.

Paikan päällä esiintyi useita hardcore-punk-yhtyeitä, kuten muun muassa Sybaris, Häiriö Persoonat, Roy Orbitkoira & His Tamburins sekä tietysti yllämainittuun tietokantaankin rekisteröity Mental Indisposed. Kyseessä oli merkittävä Luvialla ja Porissa vaikuttanut hc-punk-yhtye. Yllätykseni oli suuri, kun tässä illan ratoksi verkkoa selatessani havaitsin, että Mental Indisposed -yhtyeen tuotantoa on tarjolla Youtube-palvelussa. 

Ministeri Niinistö mainitsi tänään, miten Kallio-liikkeen edustama kaupunkikulttuuri on olennainen osa lähidemokratiaa, jonka turvin on osaltaan myös mahdollista "padota asutuksen hajaantuminen kaupunkialueilla". Ruuhkamaksujen ohella tämä kaupunkikulttuuri "viihtyisine katukahviloineen" palvelee luonnostaan tiiviimmän kaupunkiasumisen muotoutumista. On toki tunnettu tosiasia, että maakuntien elinvoimaisuuden turvaaminen hyvällä aluepolitiikalla on Niinistön puolueen aktiivien mukaan täysin mahdotonta; mutta Vihreällä taikasauvalla on jotenkin mahdollista siirtyä sinne tänne sirotelluista lähiöistä kertaheitolla tiiviimpään kaupunkiasumiseen sekä loihtia joka ikinen kadunkulma täyteen kivijalkakauppoja.

Mutta palatkaamme punk-musiikin pariin, ja toivottavasti myös Marski lukee tämän, missä ikinä mies sitten onkaan. Olkaa siis hyvät, arvon yleisö, kappale suoraan vuodelta 1991, puolitoista minuuttia Satakunnan maaseudun sydämestä -- Tämän Universumin Peräaukot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olisit vain keskittynyt musiikkiin ;) Nyt kirjoituksesi jäi roikkumaan kahden aiheen välillä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Vapaan assosiaation voima on mahtava, ja toisinaan se on vain pakko tuoda julki.

Matti Jalagin

Minun mielessäni herra Jalosen viimeinen lause päinvastoin yhdisti aiheet.

Peter Hallberg

Kalliossa tyttäreni luona vieraillessa toivoisin tosiaan, että kaupunkikulttuuri viihtyisine katukahviloineen tulisi paikalle. Ne keskiolutbaarit sen sijaan mielelläni hajasijoittaisin jonnekin ympäristökuntiin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Hassua, minä kun luulin että Kallio-liikkeen ajatus oli nimenomaan se, että Kalliossa on tilaa kaikille ja kaikelle.

Liikkeen julkilausuman mukaan sen tarkoitus oli suorastaan vastustaa kaikenlaista "gentrifikaatiota", jota Hallberg tässä näkyy kuitenkin toivovan.

Peter Hallberg

Minä en olekaan kalliolainen nuori, vaan töölöläinen setä, joka soisi töölöläisyyden olevan yhdyskuntasuunnittelun yleismaailmallinen standardi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #5

Minulla oli se käsitys, että eri kaupunginosissa saattaa vaikkapa eri tulo- ja sosiaaliluokkiin kuuluvien ihmisten osuus olla eri tavoin painottunut? Esimerkiksi vaikkapa asuntojen hintojen seurauksena.

En tunne Helsinkiä kovinkaan hyvin -- no hemmetti, itse asiassa en sitten ollenkaan, mistä olen tavallaan jopa ylpeä -- mutta käsitykseni mukaan Keski- ja Taka-Töölö olisivat kohtalaisen tyyristä seutua. Vaikka mikäs siinä tietysti jos saamme kohotettua myös kaikkien ihmisten tulotasoa.

Minun näkemystäni onnistuneesta yhdyskuntasuunnittelusta edustavat Porin Kuukkari tai Tampereen Pyynikki ja Viinikka.

Peter Hallberg Vastaus kommenttiin #6

Aikoinaan myös pirkanmaallla asuneena voin vahvistaa. Pyynikki ja Viinikka ovat hienoja. Helsingin Töölössä jokin muuttui vuosikymmenten saatossa. Lapsuudessani siellä asui väkeä duunarista herrasväkeen. Nyttemmin hinnat ovat nousseet lukemiin, mikä rajaa asukaskuntaa joko rikkaisiiin tai meihin syntymätöölöläisiin.

Toisaalta tässäkin asiassa voi tehdä valintoja. Seinänaapurimme muutti hiljattain Vantaan rajamailta rintamamiestalosta. Huomattuaan auton tarpeettomaksi kulueräksi he päättivät luopua siitä. Tällä hetkellä jää kuulemma kuukausittain enemmän rahaa käteen, vaikka neliöhinta (ja asuntolainan koko) on suurempi.

Disclaimer: En vastusta autoja. Suomessa on vähän paikkoja, joissa voi elää kokonaan ilman autoa. Itse satun asumaan sellaisessa.

Jyri Terttu

Kyllä Kalliossa on keskiolutbaareja. Jos lähtee Hakaniemen metroasemalta ja kävelee Porthaninkatua ja Flemaria pitkin Hesarille, matkalla ohittaa toistakymmentä kuppilaa. (Jos pystyy ohittamaan)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Parisenkymmentä vuotta sitten tunsin monta demaria, joille ainoita kunnon kirosanoja olivat "maaseutu" "kepu" ja muut senkaltaiset. Demarit ovat tässä suhteessa aikuistuneet, mutta vihreistä on tullut tässä asiassa täyskakaroita. Patoaminen ja tiivistäminen ja pakkaaminen on Jumalan sanaa joka ikisessä asiassa. Kaikki "levällään" oloon vivahtava on tuhottava ja pilkattava. Minusta tämä on henkisesti ja älyllisesti lapsellista. Uskallan sanoa näin siksikin että omassa elämässäni toimin (tällä hetkellä) täsmälleen vihreiden jalojen oppien mukaisesti: muutin juna-aseman viereen, en käytä autoa vaan polkupyörää ja junaa ja omia jalkoja, en käytä hissiä, kohta en syö lihaakaan. Mutta silti annan suuren arvon, sanotaan nyt vaikka sille maaseudulle ja näen sen rikkaana monimuotoisuutena (toden totta "monimuotoisuus" - Ville Niinistön päähokema) sekä elämisen perustojen turvatekijänä. Työpaikkani nuori vahtimestari sanoo minulle vähän väliä: älä luovu siitä pikkutilastasi, ei koskaan voi olla varma mitä maailmalle tapahtuu.

Petri Haapa

"Työpaikkani nuori vahtimestari sanoo minulle vähän väliä: älä luovu siitä pikkutilastasi, ei koskaan voi olla varma mitä maailmalle tapahtuu"

Minulla ei koskaan ole ollut pikkutilaa tai isoakaan sen paremmin, ei ole ollut vanhemmillakaan, eikä heidän vanhemmilla, eikä heidän, eikä...Mitähän minulle tapahtuu?

Jari Jakonen

No ainakaan Mental Indisposed -orkesterin 'Tämän Universumin Peräaukot' -purkaus ei ole näyttäytymisen taustalle sopivaa harmitonta ja yhdentekevää poseerauspoppia.

Tapio Ahti

Tapa kirjoittaa teosten nimien kaikki sanat isolla on anglismi. Englantiin tapa on tullut, muuten, saksasta ja monet ovat halunneet päästä siitä eroon vuosikymmeniä. Tietysti voi olla, että Jalonen on tulkinnut universumin erisnimeksi. Ja miksei? Onhan kyse ainutkertaisesta esineestä. Vai onko sittenkään: http://fi.wikipedia.org/wiki/Multiversumi Saattaisin uskoa, että biisi ottaa kantaa multiversumismia vastaan, mutta että myös peräaukot olisivat ainutlaatuisia! En taida todellakaan äänestää Kepua. Vai onko se kepu?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuota, enhän minä omaa tulkintaani kirjoitusasusta tehnyt. Jäljensin teoksen nimen sellaisenaan. Tietystikin otaksuin että Mental Indisposed -yhtye oli tarkoituksella raapustanut tuon sävelmänsä otsikon joka sanan isoin alkukirjaimin.

Puolueiden nimet kirjoitan isolla alkukirjaimella, kuten tekstistä huomannet. Tosin kun pitää mielessä, mistä olen tuon muodollisesti erheellisen tapani omaksunut, se on enemmänkin latinismi tai germanismi.

Tapio Ahti

"Tosin kun pitää mielessä, mistä olen tuon muodollisesti erheellisen tapani omaksunut, se on enemmänkin latinismi tai germanismi."

Saattaisin hyvinkin pitää mielessä, jos vain tietäisin, mitä pitäisi pitää mielessä. Kun en tiedä, mielessäni häivähtelee kuvia kesämökistä Vatikaanissa, avaruuskoirista ja muusta sellaisesta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kaikki nuo kuulostavat oikein hyviltä.

Tapio Ahti

Sitä minäkin mutta koita sanoa sama psykiatrilleni!

Niko Koivisto

Käsittämätöntä lukea Herra Von Heurlinista Uusi Suomi-blogeissa...:) Ei helvata helvatta, sanoisi Uunokin...:) Paras blogi ikinä!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Huomasinkin tuossa just, että vanha lukiokaveri Marski on päässyt Encyclopaedia Metallumiin. Mies on selkeästi pitänyt linjansa!

Niko Koivisto

En tiedä, vaikuttaako enää missään bändissä. Taisi kepulaisuus koitua tämänkin hyvän miehen turmioksi...:) Mitä nyt juttua kuulin...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #24

Oho. Kerro lisää, millä tavoin turmioksi? Ottiko von Heurlin jäsenkirjan? Vai laittoiko Keskusta-mafia hänet sementtisiin kenkiin?

Niko Koivisto Vastaus kommenttiin #25

Taisi alkaa maajussiksi, en tiedä jatkaako vielä puhelin/nettilinja korjaushommiakin. Eli ihan oikeita töitä taitaa tehdä niska limassa....:)

Toimituksen poiminnat