Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Soinin sateenkaari

      

 

On kaksi asiaa, joista Timo Soini ei näytä saavan kyllikseen: kokoomuspuolue ja homoseksuaalisuus.

Kahden päivän aikana Soini on tuutannut plokiinsa jo kaksi kirjoitusta mainitusta aiheesta. Eilisessä mietelmässään, josta tekaistiin myös uutinen, Soini julisti itsevarmasti, että "jos suurimmaksi meinaa, nimenomaan Kokoomus pitää haastaa". Entä miten kokoomus haastetaan? Keskittymällä turvallisuuspolitiikkaan? Peräänkuuluttamalla kunnon työllisyysohjelmia ja taloudenpitoa? Muistuttamalla hyvinvointivaltion ja peruspalvelujen tärkeydestä? Ei tietenkään. Moinen olisi aivan liian vaikeaa. Soinin mukaan vaalivoitto otetaan pitämällä elämää homoseksuaalisuudesta ja kokoomuksen kahden puheenjohtajaehdokkaan tukemasta tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Käytännössä kyseessä on vain koirapilli homovihaajille. Soinin mukaan "arvottomuus avaa oikean kyljen".  Hänen silmissään kokoomuspuolueessa osoitettu suvaitsevaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan on heikko kohta, johon voi iskeä. En muista kovinkaan montaa kertaa Suomen sotienjälkeisessä historiassa, jolloin suuren puolueen johtaja olisi julkisesti ilmoittanut, että aikoo viedä joukkonsa vaalimenestykseen ihmisten ennakkoluuloja ja alimpia tuntemuksia hyödyntävällä populismilla.

Aiemmin Soini on osoittanut vanhoja puolueita haastaessaan jonkinasteista populistista silmää, mutta tällä kertaa hänen näkönsä on alkanut verestää pahasti. Aikoinaan onnistui Soini haastamaan keskustan europolitiikalla, ja sosialidemokraatit telakkapäätöksestä syntynellä katkeruudella. Mikäli hänellä ei suurimman porvarispuolueen kimppuun käydessään ole arsenaalissaan enää mitään muuta kuin homoviha, niin sopii kysyä mihin kansankosiskelusta gradunsa tehneen maisterisjätkän poliittinen perusosaaminen on kadonnut. Vaikka Soini onkin tykästynyt irlantilaisiin kansansatuihin, niin tämän nimenomaisen sateenkaaren päästä menninkäinen tuskin löytää kultapataa.

Tuoreimmassa kirjoituksessaan Soini vaatii irvokkuuden huippuna toimittajia hiillostamaan kokoomuksen puheenjohtajakandidaatteja siitä, ovatko he valmiita sallimaan lapsiavioliitot ja sukurutsauksen. Toimittajat voisivat käyttää paremmin aikansa kysymällä Soinilta itseltään siitä, mistä hänen viimeaikainen kiivautensa samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittolakia vastaan on lähtöisin. Perussuomalainen puolue on kuluneen vaalikauden aikana tehnyt kompromisseja monessa asiassa hallituskelpoiseksi valmistautuessaan, ja puolueen vanha EU-kriittisyyskin on rapissut. Mutta yksi asia näyttää olevan, josta ei tingitä, ja joka on vieläpä Soinin itsensä mukaan kiveenhakattu linjakysymys, ja se on suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

36Suosittele

36 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat