Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Naisten protesti

           

 

Eduskuntavaalien jälkipelin yhteydessä on toistaiseksi puhuttu huomattavan vähän sukupuolen vaikutuksesta vaalitulokseen. On-Time Research Solutions Oy on tänään julkaissut vaalien jälkeen tehdyn kyselytutkimuksen, jossa on monen muun asian ohella tarkasteltu myös puoluekannatuksen eroja miesten ja naisten keskuudessa. Tulosta on kiintoisaa verrata parin vuoden takaiseen Ylen teettämään vastaavaan kyselyyn. Huomio kiinnittyy etenkin naispuolisten äänestäjien keskuudessa tapahtuneisiin puoluekannatuksen muutoksiin.

Kaksi vuotta sitten Yleisradion teettämä kysely antoi seuraavat tulokset naisäänestäjien puoluekannatukselle:

Kokoomus: 23,4%
Sosialidemokraatit: 19,6%
Keskusta: 17,7%
Vihreät: 12,1%
Perussuomalaiset: 11,3%


Tuoreessa tutkimuksessa lukemat ovat muuttuneet ratkaisevasti:

Keskusta: 22,6%
Sosialidemokraatit: 19,6%
Perussuomalaiset 16,3%
Vihreät: 12,2%
Kokoomus: 11,9%


Samaan aikaan miesten äänestyskäyttäytyminen ei ole merkittävästi muuttunut, poikkeuksena äänimääräänsä kasvattanut keskusta. Muiden puolueiden osalta miesten tulokset ovat lähestulkoon virhemarginaalin sisällä.

Kyse voi olla tilastollisesta oikusta tai sattumanvaraisesta tuloksesta, mutta pyörittelipä lukemia miten tahansa, niin lopputulokseksi jää, että naiset ratkaisivat nämä vaalit. Merkityksellistä on ennen kaikkea kokoomuksen naiskannatuksen häkellyttävä romahdus sekä perussuomalaisten rynnistys kolmen suuren joukkoon myös naisäänestäjien keskuudessa. Aiemmin jopa vihreät olivat perussuomalaisia enemmän naisäänestäjien suosiossa, mutta näissä vaaleissa järjestys vaihtui. Suomen Keskusta kohotti kannatustaan miesten ja naisten keskuudessa, mutta myös keskustassa naisten kannatus nousi enemmän.

Kokoomuksen naiskannatuksen romahtamiselle voi hakea monia eri syitä. Eräs syy lienee ollut siinä, että kokoomuksen uusi puoluejohto tuli laiminlyöneeksi vuonna 2007 vaalivoiton tuoneen "Sari Sairaanhoitajan" asian jotakuinkin täysin. Kodinhoidontukeen ja lapsilisiin kohdistuneilla leikkauksilla lienee niin ikään ollut osuutensa, etenkin kun puolue ryyditti vaalikampanjaansa lupaamalla vielä lisää leikkauksia. Samaan aikaan perussuomalaiset ja keskusta profiloituivat oppositiossa pitämällä näitä kaikkia asioita esillä, puolustamalla perhepolitiikkaa ja vastustamalla kokoomuksen leikkauslinjaa. Tämän lisäksi etenkin perussuomalaiset näyttäisi onnistuneen naisehdokkaiden asettelussaan varsin hyvin.

Tarinan opetus? Vaalien jälkeen on kauhisteltu Suomen muuttumista vanhoillisemmaksi ja piesty suuta maakuntien ja kaupungin kuvitteellisista kuplayhteisöistä. Vaalituloksen todellinen sisältö näyttäisi kuitenkin olevan naisten protestissa. Pääministeripuolueen viitattua neljän vuoden ajan kintaalla etenkin naispuolisten äänestäjien kannalta tärkeille asioille huomattava osa naisista päätti äänestää niitä puolueita, jotka olivat ilmaisseet halunsa tehdä näille asioille jotain. Ennen kaikkea naisten äänet suuntautuivat niille kahdelle puolueelle, joilla oli kannatuksensa puolesta paras mahdollisuus päästä myös lunastamaan lupauksensa, olivatpa näiden puolueiden prioriteetit sitten muuten minkälaiset hyvänsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Se että muutama nuorehko nainen sai hyvin ääniä, kertoo (nais)äänestäjien halusta nostaa naisia. Se on luonnollista.

Mutta siihen, että näitä naisia nyt kritiikittä hehkutetaan, kannattaa suhtautua varauksella, odottaen. Millaista sanottavaa heillä on ollut tai on ja mitä he seuraavaksi sanovat ja tekevät. Poimintoja:

Oululaisen Hanna Sarkkisen blogeja luin aluksi ihastuksella kunnes hänen tekstinsä alkoi tuntua tavanomaisen pinnalliselta enkä ole enää jaksanut niitä lukea.

Turkulaisella Li Anderssonilla näyttäisi olevan taipumusta poliittiseen 'uskovaisuuteen': jankuttaa elvytyssaarnaansa joka ilta televisiossa. Äärioikeisto-kirjassaan Andersson ja Dan Koivulaakso määrittelivät Paavo Väyrysen äärioikeistolaisiin mikä tuskin oli kovin tieteellistä.

Laura Huhtasaarelta on jo osunut silmiin lausahduksia maahanmuuttajaraiskaajista ja muuta vastaavaa. Vaikuttaa tosi pelottavalta. Veikkaan että Huhtasaarelle käy kuten edeltäjilleen Arja Juvoselle ja Hanna Mäntylälle: alkavat päätyökseen jahdata rikollisia ja vääriä maahanmuuttajia, veljeillä immosten ja halla-ahojen kanssa sekä poseerata kameran edessä ja ottaa selfieitä joka päivä.

Hanna Mäntylä kirjoitti hyviä blogijuttuja ennen eduskuntaan joutumistaan. Mutta miten on tänään?

Espoosta nyt kolmannelle kaudelle valittu naisvihreä oli aluksi lupaus mutta on viime vuosina vaikuttanut uinahtaneelta ja eduskuntapuheensa ovat köykäisiä.

Eli jos on nainen ja nuorehko ja sattuu saamaan ääniä, ei se vielä sinänsä todista mitään. Protestista voi tulla tekoproteesi. Sanojen ja tekojen sisältö ajan myötä ratkaisee.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hanna Mäntylän kirjoittaja on vaihtunut montakin kertaa, alkuperäinen kirjoittaja kirjoittelee nyt Mäntylän antamista vaalirahoitustaan koskevista ilmoituksista, lainavalo on lakannut.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

" kertoo (nais)äänestäjien halusta nostaa naisia. Se on luonnollista. "

Mikä siinä on "luonnollista"?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos. Kieltämättä aika radikaali kannatusmuutos lyhyen ajan sisällä.

Saanen tuoda puolileikilläni biologisen näkökulman: naisia ei miellyttänyt Kataisen uratempaus ja katoamistemppu kesken hallituskauden. Naisia ei perinteisesti juuri kiinnosta vastuusta ja sitoutumisesta pakenevat miehet.

Niko Sillanpää

Ikä- ja sukupuolijakaumien virhemarginaali on 4% (prosenttiyksikköä) ja yhdistettyjen jakaumien 6 prosenttiyksikköä. Otanta oli 1004 vastaajaa.

Reijo Tossavainen

Mututuntumalta ounastelin muutosta. Sen suuruus kuitenkin yllätti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tämä vähän yllättää. Kun kokoomus kuitenkin sai 18 prosenttia äänistä, niin jos heitä kannattaisi vain 12 prosenttia naisista, niin heidän olisi pitänyt saada 24 prosenttia miesten äänistä. Tätä en usko. Virhemarginaalit tosiaan tässä suuria.

Minna Eerolainen

Luulisi aiheuttavan pohdintaa Kokoomuksessa virhemarginaalista riippumatta. Ennen vaaleja puolueen naisista saivat julkisuutta Laura Räty ja Pia Kauma. Toisaalta julkisuudessa olivat myös aika paljon nuorehkot kovilla asenteillaan kunnostautuneet Susanna Koski ja Elina Lepomäki, luulen että kukaan näistä naisista ei edusta oikein naisäänestäjien arvoja.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Stubbin kaudella tosiaan valinnat naisministereiksi eivät myöskään saaneet järin myönteistä huomiota. En nyt siis ota kantaa siihen, oliko kielteinen julkisuus Rätyn ja Grahn-Laasosen ympärillä varsinaisesti oikeutettua; kielteistä se kuitenkin oli.

Niko Sillanpää

Nojaa, puhutaan kuitenkin porukasta (äänioikeutetut), joista alle kolmannes osasi vuoden 2011 tutkimuksessa edes luetella, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja mitkä oppositiossa, edes molempien ryhmien pääpuolueen tasolla.

Mutta kieltämättä media tarjoilee nykyään poliittiset asiat ensisijaisesti "arvoina", eli "tämä on hyvä" ja "tuo on paha".

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Naisäänestäjien arvot? Onneksi tällaista kahletta ei ole olemassa, vaan kullakin ihmisellä on ne omat, parhaaksi näkemänsä arvot, sukupuolesta riippumatta.

Mitä muuten ovat miesäänestäjien arvot?

Niko Sillanpää

Eerolainen tarkoittanee "pehmeät arvot"/"kovat arvot"-jakoa. Missä on kyllä havaittavissa oleva sukupuoliero.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #18

Sitten minä olen varmaankin miesäänestäjä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #19

Aika moni nainen on ja tietty vastaavasti miesten osalta. Keskiluvut ovat tietty keskilukuja.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #19

Olet varmaankin ns. "hyvä jätkä" joka "tulee toimeen paremmin miesten kuin naisten kanssa"..tell me something new :)
Ei sen puoleen kyllä minuakin nuorempana nyppi tämä että naisiin ollaan liittävinään tiettyjä ominaisuuksia (hoivaavuus, jne.) mutta olen nykyään huomannut niiden pitävän jossain määrin paikkansa. Nämä ominaisuudet ovat mielestäni pääsääntöisesti positiivisia ja elämää ylläpitäviä. Tämä voisi selittää esim. Pia Kauman putoamisen eduskunnasta. Hänen agendansa oli todella ylimielinen, sorsiva ja siihen liittyivät "lapset". Eksplosiivinen cocktail kerrassaan.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #21

Naisilla on oikeus olla rationaalisia ja vaikkapa maan talouden tilasta huolestuneita ilman, että ovat hyviä jätkiä.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #22

Tottahan toki, onhan meillä tätä talouden huolipuhetta media täynnä, ei siinä erotella miehiä ja naisia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #22

Minun nähdäkseni esimerkiksi perhepolitiikalle suotu huomio ei ole mitenkään epärationaalista.

Itse en ymmärrä perhepolitiikasta yhtään mitään, mutta se johtuu ihan vain siitä etten ole ikinä perustanut perhettäni, ei niinkään siitä että olen mies.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #29

Perhepolitiikka on kivaa, jos yhteiskunnalla on rahaa. Jos sitä ei ole, niin ei sitä voida perheillekään loputtomasti jakaa. Yrittäjänä katson asioita toisesta näkökulmasta kuin katsoisin viiden lapsen äitinä tai isänä. Ei se tee minusta epänaista.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #30

Entä jos hyvällä perhepolitiikalla voidaan lisätä yhteiskunnan tuottavuutta ja samalla sitä käytössä olevaa rahaa?

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #31

No tässä nyt on hyvä esimerkki siitä, että ei pidä sanoa, että miehet vs. naiset tarkoittaa ilman muuta samaa kuin kova vs. pehmeä. Minä en pystyisi näin pehmoista lausetta edes keksimään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #33

Siitä on ihan sosiaalipoliittisia tutkimuksia, että esimerkiksi päivähoitopalvelut paitsi maksavat itsensä, myös tuottavat yhteiskunnalle lisää verotuloja turvatessaan naisille työmahdollisuudet.

Mikä ihme tämän asian toteamisessa on pehmoista? Tämähän on ihan peruskamaa.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #35

Minä kannatan päivähoitopalveluita sekä naisten työssäkäyntiä. Olen kuitenkin itse käsittänyt niin, että "hyvällä perhepolitiikalla" viitataan usein nimenomaan äitien mahdollisuuteen hoitaa lapsia kotona mahdollisimman pitkään yhteiskunnan mahdollisimman suurella tuella. Et siis tarkoittanutkaan sitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Sama tietysti koskee kaikkia muitakin yhteiskunnan palveluita. Ne eivät ole mikään "kulu", vaan yksi kehittyneen yhteiskunnan keskeisistä moottoreista.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #35

Päivähoito maksaa yhteiskunnalle 60-70 € per mukula per päivä.

Samaan aikaan meillä on tilastointitavasta riippuen 400 - 600 000 työtöntä.

Jotenkin tuntuu että ois viksumpaa maksaa vaikka 30 € kotiin per mukula per päivä jotta vanhempi/vanhemmat voisivat olla kotona lasten kanssa ja toisaalta työttömälle vapautuisi työpaikka.

Päivähoidon kustannuksetkin laskisivat reippaasti.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #30

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa. Suomessa on muuten varmaan yrittäjiä joilla on ne mainitsemasi "viisi lasta", nämä karkeat jaottelut eivät yleensäkään päde koska ihmiset ovat yksilöitä. Vaikka siis sinun mielestäsi suomalaisia perheitä ei tuliskaan taloudellisen tilanteen takia tukea niin kuitenkin tehdään kun ollaan (vielä) sivistysvaltio. Itselläni ei ole lapsia.

Ei kai kukaan meistä halua elää kuplassa. Sivistykseen liittyen kirjailija Sirpa Kähkönen totesi äskettäin aivan loistavasti kuinka "sivistys on taitoa nähdä oman edun ulkopuolelle".

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #32

Suomessa on varmasti yrittäjiä, joilla on 15 lasta tai enemmän.

Perheitä pitää tukea, mutta realiteetit huomioiden.

Nyt olet leimannut minut jo hyväksi jätkäksi ja kuplassa eläjäksi, tuleeko vielä jotain muuta?

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #34

Pointtisi tuli selväksi, et kannata sitä että miesten ja naisten äänestyskäyttäytymistä analysoidaan. Haluttiin tai, selkeitä eroja on, esim.perussuomalaisilla oli näihin vaaleihin asti todellisia ongelmia saada naisäänestäjiä. Nyt on ilmeisesti osalla naisista alkanut pää pehmitä göebbelsmäisen propagandan tykityksessä kun lopputulos oli mikä oli.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #30

Terävä huomio. Tällä hetkellä Suomessa, siis suomalaisessa yhtieskunnassa, on enemmän rahaa kuin KOSKAAN aiemmin koko historian aikana.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #38

Ok, rahaa on vaikea päästä näkemään, kun ei ole julkisella sektorilla töissä, mutta uskottava se sitten on.

Jakakaa, jakakaa!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #40

"Julkisen sektorin" raha on sitä aivan samaa rahaa kuin "yksityisen sektorin" raha.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #41

Mistä voin hakea osuuteni tästä runsaudensarvesta?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #44

Mikä mahtaisi ola sinun osuutesi?

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #44

Mihinkäs sinä sitä rahaa nyt erityisesti tarvitset kun olet sen muiltakin kieltämässä, esim. mainitsemasi perheet..Kaikkien täytyy osata luopua, sekä perheiden että sinun, yhteiseksi hyväksi.

Tässä loistava kiteytys asioiden tilasta nyky-Suomessa, lainaan nimimerkki "Queer Duckin" kommenttia Jari Tervon kolumniin Ylen sivulla:

"Joiltakin ihmisiltä menee tarkoituksella käsitteet sosiaalinen ja sosialismi sekaisin. Jokainen sentti, jonka joutuu antamaan toisille tai yleiseksi hyväksi on "sosialismia". Samalla ollaan kyllä itse käsi ojossa vaatimassa yhteiskunnalta niin poliisia, sairaalaa kuin armeijaakin".

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #48

Juu juu, tiedän toki, että minun osani on vain antaa, ei ottaa. Mutta kun Jouko mainosti rahan suurta määrää, niin alkoihan se kiinnostaa. Missä sitä liikkuu ja mistä sitä saa? Jospa minäkin haluaisin alkaa yhtäkkiä toteuttamaan niitä pehmeitä arvoja, ilman että lasken yhtään onko minulla varaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #49

Sitä liikkuu joka paikassa, olet varmaan huomannut. Sitä liikkuu mm. omassa ja mahollisten lastesi koulutuksessa, terveyenhuollossa kun käyt terveyskeskuksessa tai vaikkapa asvaltilla, kun sinä liikut sillä.

Yllätys?

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #50

No mutta, noita hämmästyttäviä asioita oli saatavilla jo 1970-luvulla. Missä se mainostamasi "enemmän kuin koskaan" raha majailee?

Minä hyväksyn nuo rahaksi. Hyväksyvätkö pehmeiden arvojen kannattajat? Vai vaaditaanko vielä jotain muuta?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #51

Totta puhut. Noita oli saatavilla jo 1970-luvulla, kun maassa oli rahaa vain murto-osa nykyisestä. Ongelma on juuri se "majaileminen": kykypuolue Kakon jalo poika sai juuri 15 000 korotuksen kuukausipalkkaansa. Kyse on resurssien kohdentamisesta, ei niiden puutteesta. Se raha majailee tuloerojen kasvussa, leikatussa suurituloisten verotuksessa, "yrittäjien" kasvaneissa nettotuloissa jne.

Ja kun surituloisten verotusta leikataan entisestään, joudutaan leikkaamaan entisestään myös yhteisin varoin kustannettuja palveuita. Rahaa toki olisi vaikka kuinka, kyse on siitä, miten se käytetään.

Kuten täällä kerroin: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194220-vero...

oma osuuteni valtioverotuksessa kokonaistuloistani on 1,27 %. Onko verotus siis ylivoimaisen "ankaraa", "varkautta"? Mikä on oma valtioveroprosenttisi kokonaistuloistasi laskettuna? Laskukaava löytyy em. blogista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Blogissanne vähemmälle huomiolle jää po. tutkimuslaitoksen po. linkissä
kerrottu tuleva kehityssuunta puolueiden kehityksestä, jonka mukaan
kokoomus nousisi suurimmaksi puolueeksi.

http://ontime.fi/2015/04/alle-50-vuotiaat-kokoomus...

P.s. Minua kiinnostaa nämä kannatustutkimukset . Tämä tulos yllättää ja on melkoisessa suoranaisessa ristiriidassa vaalituloksen kanssa - ei yksin kokoomuksen, vaan monen puolueen kannatuksen kanssa.

---
On-Time Research Solutions Oy teki vaalien jälkeisenä maanantaina 20.4.2015 automatisoituina puhelinhaastatteluina toteuttamaan kyselytutkimukseen, johon vastasi 1004 äänestysikäistä henkilöä koko Suomesta Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimustapa on erilainen, mitä nämä varsinaiset tutkimuslaitokset tekevät .

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tutkimustapa on erilainen, mutta koska molemmissa tutkimuksissa vihreiden ja demarien naiskannatus oli täsmälleen sama, niin uskalsin hiukan vertailla näitä keskenään.

Niin, ja kokoomuksen odotettua nousua maan suurimmaksi tulevaisuuspuolueeksi en kommentoinut, koska se ei nyt varsinaisesti kuulunut tähän poimimaani aiheeseen. Pietikäisen omassa blogissa on kokoomuksen vääjäämätön voittokulku ja ylivoimainen kansansuosio muutenkin selostettu jo niin viimeisen päälle, että mitäpä minä siihen enää lisäisin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo kommentti oli arvoisalta tohtorilta alle asteikon . Olen vaalitulokset ja kannatusmittaukset esittänyt täällä vuosien mittaan sellaisena kuin ne ovat (ml. muiden maiden tulokset).

Voitko esittää jostakin blogistani esimerkin väitteellesesi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #13

En taida viitsiä. Onhan se nyt ihan nähtävissä oleva pohjavire, että blogissasi selostat säännön mukaan asiat kokoomuksen kannalta parhain päin.

Eikä siinä ole yhtään mitään pahaa! Totta kai sitä omaa puoluetta pitääkin kehua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #25

Vapaavuoron urheilublogien tavoin täällä puheenvuoron puolella vaalien ja kannatusmittausten tulokset koti- ja ulkomailla olen kertonut sellaisena kun ne ovat.
Enkä vetänyt kotiinpäin täällä P Lukkalan vaaliveikkauksessakaan.
http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193661-ek-2...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoista olisi, jos jollakulla olisi aikaa ja resursseja tehdä vertaileva tutkimus vaaleja edeltävien mielipiemittausten ja vaalitulosten välillä sanokaamme viimeisten 40 vuoden ajalta. Siis 10 viimeisintä euskuntavaalia. Tai vaikkapa vain 20 vuoen, viidet eduskuntavaalit.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Nyt vain Pietikäiselle on tullut paha ongelma, jos Niinistö haluaa jatkaa vielä 2018 presidenttinä

http://yle.fi/uutiset/presidentti_niinisto_kannatt...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #15

Hyvänen aika. Haluatko avata nettiin kansalaisadressin Sauli Niinistön jatkokaudesta jo nyt. Tulen kannattamaan tätä kansalaisadressia heti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #16

Hukkaanhan tämä menee mutta menköön, kun kerran aloitin. Vaikka kuinka vetoat pelkkiin faktoihin ja urheilutulosten lukemiseen, niin yhtä lailla Jalosen kuin Hemminkin osoittamat sävyt tulevat aina läpi. Kokoomus tekee aina erinomaista työtä.

Vaikea sanoa, mikä puolue tekee huonointa jälkeä. Mutta se, että Sipilä valitsi Keskustan ja Keskusta Sipilän, tuntuu olleen todella kova pala nieltäväksi.

Oma kommenttini liittyi siihen, että yhdessä Wilskmanin (taisi tulla taustatukea muutamalta demariltakin, siinä mielessä yhteistyö sujuu Puheenvuorossa paremmin kuin hallituksessa) kanssa lyttäsitte Sipilän ajatuksen yhteiskuntasopimuksesta. Nyt yllättäen presidentti Niinistö näkee senkin asian vähintään mahdollisuutena.

Me kaksi emme pääse samalle aaltopituudelle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #43

On tämä kummaa heittokeskustelua. En ole kieltänyt missään yhteiskuntasopimuksen tarpeellisuutta, vaan esittänyt marssijärjestyksen 1) ensin hallitusohjelma ja hallitus 2) sitten kolmikannassa hallitus tekee
seuraavaaksi omassa roolissaan yhteiskuntasopimuksen/talous- ja työllisyyssopimuksen tukemiseksi toimenpiteitä.

Rohkenenen ennustaa, ettei yhteiskuntasopimusta tule kuukaudessa.

P.s. Jotenkin tuntuu, että toisilla on vaikea sulattaa -ei minulla -vaalitulosta . Edessä on päätöksiä, joista päättynyt vaalikausi kokoajan kuultiin räksytystä ja nyt on edessä, minkä monet räksyttäjät taakseen jättivät.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #46

Sitten kirjoitat huonosti, jos niin moni saa eri käsityksen, mitä tarkoitit.

Ei minullakaan ole vaikeuksia sulattaa vaalitulosta. Pidän 21% tulosta Keskustalle erittäin hyvänä. 25% olisi ollut monella tapaa liian hyvä.

Räksytystä tai ei, mutta eipä kovin moni taida pitää viimeistä neljän vuoden hallitusjaksoa minään historiankirjoihin jäävänä loistokautena. Koko neljän vuoden kuvaksi jäi, että hallitus yritti saada aikaan päätöksen, mitä pitäisi ryhtyä tekemään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #52

Minkähän takia minulla ei ole tarvetta nostaa toisten edustamaa puoluetta esiin.
Minun puolesta voit olla valitsemasssasi puolueessa ilman, että minun tarvitsee siitä erikseen huomauttaa.

Sosialisti en ole, kepulaiseksi en tule, olen kokoomuslainen.

Jokainen toimii omassa joukkueessa ja jos oma joukkue valitaan maajoukkueeseen, tottakai sitä puolustetaan.

Hauskaa Wappua !

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kako potkii naisia päähän 4 vuotta, ja sitten naiset potkaisevat takaisin, kun tilaisuus tulee.

Loistavaa!!!

Vihdoinkin aletaan ymmärtää, että

1) Äänestäminen todella merkitsee ja vaikuttaa

2) Vain annetuilla äänillä on merkitysstä

3) Kansanedustajalle todella voidaan antaa potkut, jos halutaan.

Hyvä, Suomen naiset!

Kun vielä miehet tajuaisivat saman, alkaisi tapahtua.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Ryyditetäämpä tämänkin aiheen naispainotusta oheisella suomalaisen naisen upealla teolla komeljanttaria vastaan. Eva Wahlström'in WBC nyrkkeilyliiton maailmanmestaruudella. Vastaan vaan sattui argentiinalainen 'pelle' jolla oli toikkaroinnistaan huolimatta kamalan hauskaa. Tuuletteli koko matsin ajan voittoa, vaikka nainen luuli olevansa ihan jollain muulla areenalla kuin nyrkkeilykehässä.
http://www.mtv.fi/sport/muut-lajit/nyrkkeily/artik...

Humoristinen vertaus; myös Stubb kuvitteli olevansa pääministerinä ihan muualla kuin vakavassa hallitustilanteessa. Vielä vaalitappion jälkeen mies hymyili kuin hangon keksi ja kuvitteli tehneensä jotain oikeinkin mahtavaa, jota mm SJP jaksaa kannustaa upeasta kokoomukselaisesta urotyöstä ;-)

Mika Selin

Uskon että viimeisen vuoden aikana ilmi tulleiden joukkoraiskauksien ja muiden mamujen tekemien vakavien rikosten johdosta useammat naiset äänesti nyt persuja. Moni nainen on ottanut voimakkaasti kantaa somessa ja yleensä median kautta näitä rikoksia kohtaan.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Jos tuollaisesta hirvittävästä rikostyypistä alkaa puhumaan "mamujen tekemänä" monikossa niin täytyy laskea mukaan jo keksitytkin tarinat kuten "Vantaan joukko>aiskaus", jota eräät Perussuomalaisten kannattajat levittivät verkossa vaalien alla. Yksikään heistä ei ole pyytänyt anteeksi ilmiselvästi keksityn uutisen levittämistä tai pahoitellut mahdollista aiheuttamaansa mielipahaa.

Toimituksen poiminnat