Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Talouskuri ja nujerrettu populismi

 

Taloustieteen nobelisti Paul Krugman on tänään luonut silmäyksen Suomen taloustilanteeseen ja tehnyt saman johtopäätöksen kuin maamme tuore hallitus; Suomessa on paineita sisäiseen devalvaatioon. Tapansa mukaan on Krugman todennut varsinaiseksi syyksi maamme jäsenyyden eurooppalaisessa yhteisvaluutassa.

Käytännössä jo maan edeltävä hallitus otti askeleita sisäisen devalvaation suuntaan, ja prosessin toteuttaminen alkoi jo viime vuonna. Tavallaan sen takana on ollut vieläpä kansallinen konsensus, ja parin vuoden takaista työllisyys- ja kasvusopimusta voi pitää toimenpiteen edellyttämänä alustavana joustamisena työmarkkinajärjestöjen taholta. Tämänhetkinen uuden hallituksen ja ay-liikkeen välinen vastakkainasettelu merkitsee rajua muutosta ja muuttaa toistaiseksi edenneen maltillisen prosessin astetta ankarammaksi ja puoliväkisin toteutetuksi. Sattumaa ei tietenkään ole, että Suomen uusi elinkeinoministeri on EU:n kovana piilunkäyttäjänä profiloitunut Olli Rehn, joka on aiemmin ollut Krugmanin kovan kritiikin kohteena, ja jota tuore ministeritoveri Timo Soini luonnehti aikoinaan unohtumattomasti "Brysselin Bobrikoviksi".

Eurooppalaisittain kiinnostavaa ja ilmeisesti ainutlaatuista on se, että prosessissa on mukana perussuomalainen puolue. Kuten nobelisti Krugman on maininnut, Suomessa päätään nostava raaka talouskuripolitiikka ja etenevä sisäinen devalvaatio ovat välitöntä seurausta yhteisvaluutan ongelmista. Erikoista on se, että tähän politiikkaan on nyt sidottu maamme euroskeptinen puolue, joka on kaiken lisäksi eräs koko maanosan merkittävimmistä eurokriittisistä poliittisista voimista. Muualla Euroopassa talouskuripolitiikka on luonut pohjaa EU-kriittiselle populistiselle reaktiolle, mutta Suomessa johtava populistipuolue on onnistuttu suitsimaan eurojäsenyyden edellyttämän kovaotteisen talouspolitiikan välikappaleeksi. Paradoksi ei tietenkään ole ensimmäinen lajissaan maamme historiassa, ja on tavallaan jopa ominaista poliittiselle järjestelmällemme. Maamme euroskeptinen populismi on käytännössä nujerrettu.

Vaarana tässä tilanteessa on se, että pettynys perussuomalaisiin kanavoituu Suomessa uuteen ja entistä kovempaan poliittiseen protestiin. Riviäänestäjälle on riittävän selvää, että kansalaisten arkeen osuvat leikkaukset ja palkkakuri toteutetaan siksi, koska jäsenyys valuuttaunionissa sitä edellyttää. Tässä tilanteessa Timo Soinin ja hänen puolueensa katu-uskottavuus alkaa olla pitemmän päälle lujilla. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan mahdollinen pettymys kanavoituu, vasemmalle vaiko äärioikealle.

--

 

(Oheinen kirjoitus on luettavissa myös Näkötorni-blogista.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jos tämä homma ei ala vetämään, en ihmettele vaikka seuraavissa vaaleissa uutena puolueena nähtäisiin vastarintaliike.

Onko anarkistipuolueita olemassa? Kuulostaa oksymoronilta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kuten Ylikangas on tutkimuksissaan osoittanut, köyhät eivät koskaan kapinoi. Se sijaan köyhtyvät kapinoivat aina.

Sipilän hallitusohjelman (jos se totoeutetaan) seurauksia ei tarvitse suuremmin arvailla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Missä tutkimuksissa? Saattaisin olla kiinnostunut.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #39

Esimerkiksi näistä löytyy:

Väkivallanaallon synty: Puukkojunkkariuden alku Etelä-Pohjanmaalla. Helsinki: Helsingin yliopisto, 1973. ISBN 951-45-0213-2.
Härmän häjyt ja Kauhavan herra. Kuvaus puukkojunkkareitten ja virkavallan välisestä yhteenotosta 1860-luvun lopulla (1974)
Puukkojunkkareitten esiinmarssi: Väkivaltarikollisuus Etelä-Pohjanmaalla 1790–1825. Helsinki: Otava, 1976. ISBN 951-1-02293-8.
Nuijasota. Helsinki: Otava, 1977, 3. ajanmukaistettu painos 1996. ISBN 951-1-04394-3.

Nuijasota on siinä mielessä poikkeus, että sen perusajatus, talonpoikaiskapina, on historiallisesti täysin virheellinen, mutta sitä löytyy muuta asiaan liittyvää.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Anarkistipuolueita ovat nuo nykyiset hallituspuolueet, jotka haluavat purkaa normeja. Sitä paitsi oikeusministerille on annettu toinenkin salkku ja poliisille oikeus sivuuttaa oikeuslaitos, mikä osoittaa lain ja oikeuden halveksuntaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ja Göbbels kysyi Urheilupalatsissa kansalta, jotta haluatteko totaalista sotaa, haluatteko radikaalimpaa politiikkaa, kuin koskaan aikaisemmin?

Ja kansa nousi seisomaan

Ja kansa sai, mitä tilasi...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Hienoa että olet avannut kommentit, sekä kiitos jälleen kerran mahtavasta kirjoituksesta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kiitoksia. Olivat ne kommentit toki jo parissa edellisessä kirjoituksessa avoinna, en ole vain jaksanut (tai kerinnyt) kirjoitella.

Ilkka Huotari

"Julkinen talous kestävälle pohjalle: Seuraavan hallituksen on jatkettava julkisen sektorin kestävyysvajeen umpeen kuromista. Tarvittavat leikkaukset on aloitettava maahanmuuton ja kehitysavun tapaisista maailmanparannusmenoista. Pelkät leikkaukset eivät kuitenkaan riitä, vaan myös taloutemme ja työllisyytemme on saatava kasvu-uralle." https://vaalit.perussuomalaiset.fi/vaaliohjelma

Leikkauksia luvattiin, leikkauksia saatiin. Painotukset eivät liene PS-kannattajia miellyttäviä, mutta PS:ää äänesti vain sen 17,6 % (muistaakseni).

Sanoisin, että hallitus otti 2 askelta eteen ja 1 taakse (takapakki leikkausten kohteiden takia).

Vaaliohjelmassa ei mielestäni mainittu euroa tai EU:ta syyksi leikkaustarpeeseen, enkä itsekään tiedä onko se se syy. Joka tapauksessa euroero ei varmaankaan voi olla nyt lyhyellä aikavälillä lääke vaivoihin, vaan säästöt on kai pakko tehdä.

Jos maita alkaa tippua eurosta, niin PS tuskin vastustaa Suomenkaan eroa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Huotari kirjoittaa:

"Vaaliohjelmassa ei mielestäni mainittu euroa tai EU:ta syyksi leikkaustarpeeseen."

Kysehän on tietenkin siitä, että Krugmanin mukaan sisäinen devalvaatio -- siis se aivan sama toimenpide, minkä Virokin toteutti aiemmin, ja jota kohti Suomi on nyt menossa -- on väistämätöntä seurausta jäsenyydestä rahaliitossa.

Tietenkään tätä asiaa ei lue perussuomalaisten vaaliohjelmassa. Ei perussuomalaisten vaaliohjelma päätä taloustieteen lainsalaisuuksista.

Ilkka Huotari

Voihan se olla, en väitä vastaan.

Mutta voisiko olla kyse jostain muustakin, esim. siitä, että Suomi on kasvattanut julkista sektoria (virkamiehiä/suojatyöpaikkoja/heidän palkkojaan) esim. entisen Nokia-rahan myötä, ja nyt kun Nokia-raha on loppunut, ollaan ns. kusessa, koska tätä sektoria ei noin vain voida leikata.

Oma käsitys on, että tuonne se raha on pitkälti mennyt. Johonkinhan se on kai mennyt, jos kulut ovat kasvaneet.

Lisäksi on sellainen aavistus, että euronkin kanssa tultaisiin toimeen, jos vain tällaiset asiat ymmärrettäisiin; siis tiukkaa talouskuria koko ajan, vaikka rahaa hetkittäin tulisikin enemmän kuin tarpeeksi.

Mutta: en ole asiantuntija, tämä on vain mutua. Tai keskustelua.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #9

Tässä juuri on se asian ydin, eli palvelut voivat olla vain sen kokoiset kuin on varaa. Jolloin koko kansa on maksajia, joka vaaleilla päättää sopivan hinnan ja nytten se vain päätti hinnan olevan liian kallis. Jolloin se myös toivo, että joku osaa nämä uudestaan järjestää uudella tavalla, jossa se myös hyväksyy muutoksen tuomat kipeät asiat. Sillä kansa ei halua velkojaan jättää lapsilleen, sillä eivät halua näiden nimiin velkoja otta, vaan mielummin maksavat nämä itse.

Eli aika taloudellisesti viisaita on Suomen kansa, sillä vastuulinen rahan käyttö on viisautta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #9

Käsityksesi on väärä. Ei raha minnekään mene. Sitä joko on tai sitten ei. Ja tällä hetkellä Suomessa on rahaa enemmän kuin koskaan koko historian aikana.

Kyse on vain siitä, mihin sitä halutaan käyttää: Nallevaalruusien maatalous- ym. tukiin vai koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #30

"Mene" ja "käyttää" ovat melkein synonyymejä, asian merkitys ei juuri muutu vaikka sanoisi "käyttää".

Yhteenvetona:

1) Ongelma:

Se mihin raha käytetään/se mihin raha menee (julkinen sektori paisunut, poliittiset suojatyöpaikat ja muut turhakkeet, raha karkaa veroparatiiseihin).

2) Ratkaisut

2.1) Sisäinen devalvaatio
2.2) Ulkoinen devalvaatio
2.3) Julkisen sektorin YT-neuvottelut
2.4) joku muu, mikä: __________________.

Huomattavaa on, että ongelma on joka tapauksessa sama, oltiin eurossa tai ei.

Ratkaisuja on enemmän, mikäli ei oltaisi eurossa.

---

Onko tämä suunnilleen oikein?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #36

Devalvaatio ei ole mahdollinen, koska meillä ei ole omaa rahaa. Veroparatiisionema saataisiin helposti hoidettua vero- ja lainsäädäntöteitse - jos haluttaisiin.

Veroremontti mahdollistaisi myös tuloerojen tasaamisen ja sitä tietä hinnankorotuspaineiden poistumisen.

"Julkisen sektorin" koolla tai noilla mainitsemillasi "suojatyöpaikoilla" ei ole kansantaloudellista merkitystä.

"Sisäinen devalvaatio" (tuotantotyöntekijöiden palkkojen alentaminen) vähentää kotimaista kulutuskysyntää ja näin vain pahentaa tilannetta.

Ratkaisu: Jokin muu. Mikä? Itsenäisyys, oma raha ja itsenäinen lainsäädäntö. Perusedellytyksenä, että äänestäjäkunta alkaa ottaa selvää, mitä maassa oikein tapahtuu ja miten kansantalous toimii. Suomen talousongelmien ydin on libertaristinen "mää, mää, mää..." -lammastelu.

Nou mään is än ailänd. Evri mään is ö piis of thö kontinent.

Keskeinen kysymys: KUKA ei halua?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Kysyn vaan, miten olennaisesti elinkeinoministeri Olli Rehnin ( kesk.) puhuman englannin kielen ääntäminen kuuluu blogin aiheeseen ?

P.S. John Donne kääntyilee haudassaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #40

> "Julkisen sektorin" koolla tai noilla mainitsemillasi "suojatyöpaikoilla" ei ole kansantaloudellista merkitystä.

Ajatukseni meni tässä niin, että raha on kerääntynyt liikaa yksityisille tahoille - palkansaajille - jotka työskentelevät julkisella puolella. Tämä siksi, koska palkat ovat nousseet kai julkisella puolella korkeiksi (varsinkin johtoportaassa).

Yksityiselle puolelle on raha saattanut myös kerääntyä (esim. ne veroparatiisit).

Eli eivät ole palautuneet kiertoon.

Tämä ongelma olisi edelleen sama, vaikka meillä olisi käytössä oma raha, markka?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #40

Mihin virkamiesten palkkoja menee/missä voisi säästää:

"Virkamiesten lomat muiden pituisiksi: Säästö peräti kaksi miljardia!"

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/etusi...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #59

Tulos: Viranhaltijoiden irtisanomiset. Lisää ihmisiä työttömyyskorvausten piiriin. Ostovoiman ja siis kuutuskysynnän massaleikkaamiset. Seurauksena kysyntää tyydyttävän työvoiman irtisanomiset. Lisää ihmisiä työttömyyskorvausten piiriin.

Millä mekanismilla tuossa säästetään jotain? Kuka säästää?

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka Vastaus kommenttiin #40

Mikäli julkisen sektorin koolla ei ole mitään merkitystä, niin eikös sitten kannattaisi suoraan tuplata julkisen sektorin työntekijöitten palkat? Saataisin sinne ne parhaimmat tekijät ja paras julkinen sektori maailmassa.

Tietysti muiden palkkoja ei tarvitse korotella, kun niillä kait sitten on merkitystä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #73

Tässä on koko ajan keskusteltu suhteellisesta koosta. Ja sillä todellakaan ei ole merkitystä. Mitä kansantaloudellista merkitystä muka olisi sillä, että nykyinen tarveyskeskusjärjestelmä kokonaan yhtiöitettäisiin ja yksityistettäisiin, ja julkinen valta sitten ostaisi siltä nykyhintaan nykyiset palvelut, nykyisin reunaehdoin?

Ei mitään.

Sen sijaan yritystaloudellisesti olisi.

Aiheesta lisää täällä: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195726-kans...

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #30

Juurikin näin. Vielä enemmän olisi rahaa omalla kansallisella valuutalla joka kelluu Eun sanelusta vapaaana.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Riviäänestäjälle on riittävän selvää, että kansalaisten arkeen osuvat leikkaukset ja palkkakuri toteutetaan siksi, koska jäsenyys valuuttaunionissa sitä edellyttää."

Ottaen huomioon, että tämä asia on täydellistä hepreaa myös suurelle osalle kansanedustajia ja ministereitä, en pidättäisi hengitystäni odotellessa että "riviäänestäjä" tuon tajuaa. Riviäänestäjä taitaa jatkossakin olla vain tyytyväinen, kun Kanarialle reissatessa ei tarvitse vaihtaa valuuttaa.

Vai meinaatko että tämä muuttuu yhtäkkiä riittävän selväksi myös toimittajille ja sitä kautta äänestäjille, nyt kun asiasta eivät enää melskaa ne rassistipersut, vaan nykyisen opposition pörröisensuloiset hyvikset?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei se nyt niin täydellistä hepreaa ole. Viron toteuttama kovan linjan hevoskuuri sai paljon huomiota suomalaisessa mediassa, ja lukevalle yleisölle tuli selväksi, että kyseessä oli yhteisvaluutan sanelema pakko. Sipilän "negatiiviset tupot" ovat aika lailla samaa kauraa kuin virolaisten tekemät palkkaleikkaukset.

Virossa tämä johti siihen, että ihmiset joutuivat tekemään kahta tai kolmea matalapalkka-alan hommaa yhtä aikaa pysyäkseen leivän syrjässä, ja osa tietysti lähti vierastyöläisiksi Suomeen. On vaikea ennakoida, millaisia vaikutuksia tällä meikäläisellä sisäisellä devalvaatiolla on -- me emme ole samanlainen yhteiskunta kuin Viro -- mutta maastamuutto on täälläkin noussut 1970-luvun tasolle jo nyt. Kanarian-reissut saattavat jäädä jatkossa haaveeksi.

Kansalainenkin osaa laskea yhteen yksi plus yksi. Kovat leikkaukset ja palkkakuri tuntuvat omassa arjessa; selvää on, että kyse on nyt samasta toimenpiteestä, joka toteutettiin aiemmin Baltian maissa; ja sekin kyllä aukeaa useimmille, että syynä on eurojäsenyys. Tästä asiasta saatetaan puhua vielä paljon tämän vaalikauden aikana, eikä sen puheen tarvitse tulla pelkästään oppositiosta.

Mutta katsotaan nyt toki, miten käy!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Pitää tunnustaa, että akateemisesta koulutuksestani huolimatta, en ymmärrä miten leikkaukset ja euro liittyvät toisiinsa, koska kelluvan markan aikaan Viinanen leikkasi vielä enemmän. Mutta ehkä Perussuomalaisten äänestäjät laskevat "yks plus yks", koska Soini on korostanut, että paikki paha johtuu eurosta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

No jospa minä yritän vääntää rautakankea. Suomessa leikataan tällä hetkellä julkisia menoja siksi, että verotulot eivät riitä kattamaan nykyisiä menoja.
Tämä taas johtuu siitä, että verotulot ovat laskeneet.

Verotulojen laskun syynä on kansantuotteen, erityisesti teollisuustuotannon voimakas lasku vuosina 2008-2009, ja sen jälkeen käytännössä nollakasvu usean vuoden ajan.

Talouskasvun puute johtuu (ainakin osittain) Suomen ulkoisen hintakilpailukyvyn puutteesta. Itsenäisen valuutan oloissa valuuttakurssi tasapainottaisi ulkoista kilpailukykyä ja parantaisi kilpailukykyä.

Yhteisvaluutan oloissa valuuttakurssi ei pääse sopeutumaan, joten kilpailukyvyn pitää sopeutua muuta kautta, käytännössä sisäisen devalvaation kautta.

Koska tähän mennessä sisäistä devalvaatiota ei ole nähty, talouskasvu ei ota käynnistyäkseen, verotulot eivät kasva, julkinen talous on pakkasella ja leikataan.

Edellinen (samoin kuin Jalosen blogi) on toki siinä mielessä yksinkertaistus, että valuuttakurssi ei ole ainoa Suomen ongelmien syy. Aivan kuten Krugmankin toteaa, Suomi elää Nokia-krapulaa, jossa palkka-/ kustannustaso on edelleen Nokia-aikaa, vaikka Nokia-tulot ovat historiaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #25

Ensimmäinen virke kohdallaan, loput pieleen. Verotulojen lasku johtuu tulonjakorakenteen muuttamisesta "eurooppalaisemmaksi", mikä on johtanut siihen, että Suomen yhteiskunta- ja talousjärjestelmä on lähentynyt vastaavat varallisuusresurssit omaavia maita, mm. Irlantia, Espanjaa jne. Suomi on EUn toiseksi köyhin kansantalous. Elintasomme on perustunut tulojakoon ja koulutukseen, ja molemmista on leikattu johdonmukaisesti viimeiset 30 vuotta. Tulokset alkavat näkyä.

Talouskasvun puutteen perustekijä on oman rahapolitiikan puuttuminen ja se, että muyut päättävät markkinoillemme tulemisen ehdoista.

Suomen kilpailukyky on käytännössä ylivoimainen, kuten kansainväliset tutkimukset osoittavat.

Sisäinen devalvaatio on kivuttominta tehdä siten, että yli 100 000 euron vuosituloista leikataan lisäverottuksella 50 %, esimerkiksi seuraavan 4 vuoden ajan. Kenenkään elintasoon se ei oleellisesti vaikuttaisi, ja kulutuskysyntä pysyisii lähes netisenä. Oleellinen lasku tulisi vientituotteiden hintoihin, joihin leikkauksen seuraukset voitaisiin haluttaessa kokonaan suunnata.

Politiikka ei ole objektiivisesti parhaan etsimistä, koska sellaista ei ole.

Politiikka on tahdonvallan asia. Jos ei haluta, ei tehdä.

Tässä Suomesta: "Finland retains its 3rd position. Similar to other
countries in the region, the country boasts wellfunctioning
and highly transparent public institutions
(1st), topping several indicators included in this category.
Its private institutions, ranked 3rd overall, are also
seen to be among the best run and most ethical in the
world. Finland also occupies the top position both in
the health and primary education pillar and the higher
education and training pillar, the result of a strong focus
on education over recent decades. This has provided
the workforce with the skills needed to adapt rapidly to
a changing environment and has laid the groundwork
for high levels of innovation, allowing Finland to become
a highly innovative economy. Improving the country’s
capacity to adopt the latest technologies (ranked 18th)
could lead to important synergies that could, in turn,
further reinforce the country’s competitive position going
forward. Finland’s macroeconomic environment has
weakened slightly on the back of rising inflation (above 3
percent), but it fares comparatively well when contrasted
with other euro-zone economies.
Germany moves up by two notches"

http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sour...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #15

Varmaan muistat, että Viinanen vastusti tuolloin ulkoista devalvaatiota katkeraan loppuun asti ja olisi halunnut kovan valuutan nimissä ajaa läpi vieläkin jykevämmän hevoskuurin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #43

Viinasen perusongelmat olivat, että

1) Hän oli insinööri, liimavaneritehtaan johtaja, jonka taloustietämys oli kauppaoppia, ei kansantaloustiedettä

2) Viinanen ei ymmärtänyt verotuksen ja tulonjaon merkitystä kansantaloudessa

3) Viinanen ei ymmärtänyt, että yhteiskunta EI ole liikeyritys

4) Viinanen ei halunnut kiristää ylisuurten tulojen verotusta

Mutatis mutandis; Sipilä - joko alkaa kylmäistä?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Nähtäväksi jää, mihin suuntaan mahdollinen pettymys kanavoituu, vasemmalle vaiko äärioikealle." Arvelisin, että molempiin suuntiin.

Niko Sillanpää

Kyllä, Suomi tekee Schröderit.

Noin teoreettisesta näkökulmasta, voidaanko sellaista puoluetta edes kutsua populistiseksi, joka menee vaaleihin leikkauslistoilla?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Riippuu kai siitäkin, mistä ne leikkaukset luvataan tehdä.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Ehkä juuri Jussi Jalosen kirjoituksessaan kertomasta syystä Soini ujutti johonkin lisäpöytäkirjaan esityksen ns. Lex Vennamon poistamisesta. Hän ilmeisesti näkee, että PS joutuu hallituksessa tekemään sellaisia päätöksiä, jotka alkavat jo hallituskauden aikana repiä puoluetta sisältä päin. Puolueen hajoaminen ainakaan tämän vaalikauden aikana estetään sillä, että halla-holaiset tai muut irtoajat eivät saisi puoluetukia mukanaan. Kuten aikanaan SKYP sai SMP:n hajotessa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eivät halla-aholaiset mihinkään ole lähdössä. Heidät on täysin integroitu puolueeseen, ja heille sopii harjoitettu talouspolitiikka enemmän kuin hyvin. Mestari itse läiskytti sille Brysselistä käsiään jo ennen kuin oli edes lukenut hallitusohjelmaa.

Lindströmin kaltaisille henkisille sosialidemokraateille saattaa tämä ruljanssi ottaa paljon enemmän lujille, mutta enpä usko että heidänkään irtautumistaan on puoluejohdossa järin pelätty.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

SSS-miehet ovat kehuneet kuinka ovat kuin "yhtä puoluetta" ja tämä pitänee paikkansa. On mahdollista, että Suomessakin alkavat muodostua eräistä muista maista tutut blokit. Vastuussa on nyt Perskeko-blokki, johon halla-aholaiset ovat integroituneet.

Sekä Kokoomus että Keskusta kirjoittivat häpeällisen luvun puoluehistoriaansa menemällä Perussuomalaisten kanssa hallitukseen, jonka seurauksena meillä on mm. Homma-forumilla chattaileva työministeri ja poliittisia "totuuskomissio" tuomioistuimia haikaileva eduskunnan puhemies.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Vaan mikä on oikea syy kovaan talouskuripolitiikkaan?

Onkohan oikea syy se, että talouden kierrosta häviää rahaa huikeita määriä?

Se on myös syy siihen, miksi elvytys ei toimi: Raha karkaa veroparatiiseihin.

Miksi raha poistuu kierrosta veroparatiiseihin? Koska se on niin helppoa. Ja kannattavaa.

Vaan ei Suomelle. Siksi säästöt päiväkodeissa. Siksi säästöt kouluista.

Siksi montut maanteissä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

jos oikeaa syytä etsitään, tuohonkin kertomaasi löytyy ihan oikea syy: Se, että Suomi ei ole enää itsenäinen valtio. Me emme saa itse päätää omista asioistamme. Siksi tuo kaikki tapahtuu.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Se kaikki tapahtuu myös USA:ssa. Ja Meksikossa. Ja Israelissa. Ja Venäjällä.

Itsenäisiä valtioita. Silti se tapahtuu.

Se tapahtuu, koska se on mahdollista. Suosittelen tätä videota kuvattuna MIT:ssä.

"What can be done, will be done". Thomas Friedman, New York Times.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

New York Timesin kuvattomat kommentoijat kyseenalaistavat Krugmanin Suomi-tietämyksen:

“Krugman doesn’t know much about Finland – few people do.

Manufacturing productivity hasn’t collapsed but the industries have moved profitable production into cheaper-labor countries where it was supposed to be even more profitable.

This was the Nokia model: We are the global technology leaders and earn money basically from the rising stock prices (at the New York stock exchange, for example). –

This is not a case of the problems of the euro, or of any currency. Finnish labor cost per hour are exactly the same as in Germany and much lower than in Sweden or in Denmark. Industrial production in Finland is quite possible and profitable, but not profitable enough if the companies expect to pay out ten times as big dividends as the German companies do in order to raise the stock price.”

http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/05/29/northe...

Siis jäsenyys valuuttaunionissa ei ole aiheuttanut nykyistä tilannetta eikä edellytä Sipilän hallitusohjelmassa mainittuja leikkauksia taikka esitettyä palkkojen alentamista.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Täsmälleen niin. Tuossa on toinen, oikea syy kovaan talouskuripolitiikkaan.

Työt siirtyivät Suomestakin muutamasta syystä. Tässä tärkeimmät:

1. Koska se on mahdollista.
2. Koska se on kustannustehokasta.

"What can be done, will be done." Thomas Friedman, NY Times.

Siksi työt siirtyvät pois myös USA:sta. USA ei kuulu euroalueeseen eikä Euroopan talousliittoon.

Jos Euro olisi syy, USA:ssa pitäisi asioiden olla tyystin eri lailla.

Vaan kun ei ole.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tärkein syy merkittävien alojen siirtyminen Suomen ulkopuolelle on puhtaaasti logistiikka.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #26

Mielenkiintoinen väite. Et viittis perustella?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #27

Toistetaanpa taas:

Kun pääasialliset markkinat ovat Kauko-idässä, ei ole järkeä tuoda Keuko-idässä valmistettuja komponentteja rahtina Suomeen, koota niistä täällä tuote ja viedä tuote Kauko-itään myytäväksi. On puhtaasti logistisesti halvempaa koota Kaukoidässä valmistetut komponentit Kauko-idässä ja myydä ne Kauko-itään.

Vaikeaa?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #55

Ei vain ole yhtä ainoaa syytä.Logistiikka ei ole lähellekään ainoa syy.

On useampia syitä.

  • Työ on digitalisoitavissa ja ositettavissa. Vaikka röntgenkuvien tulkinta. Tai lähes mikä tahansa suunnittelutyö. Ja moni muukin työ. (Workflow software.)
  • Ositettu työ on kilpailutettavissa ja tehtävissä vaikka yhteistyöllä. Mistä päin maailmaa tahansa.
  • Ositettu työ on ketjutettavissa.
  • Ositettu työ on ulkoistettavissa. Minne tahansa.
  • Työ on siirrettävissä digitaalisesti. (Selainten välinen molemminsuuntainen tiedonsiirto: AJAX ja vastaava tekniikat.)
  • Työ on tehtävissä missä tahansa (Samat ohjelmistot ovat käytössä missä tahansa. CAD:ia Vietnamista. Tekstiilisuunnittelua Protugalista.)
  • Tiedot ovat haettavissa mistä tahansa (Esim. Google on käytössä kaikkialla.)
  • Työ voidaan maksaa mistä tahansa, minne tahansa (Kansainväliset tilisiirrot, kansainvälinen pankkijärjestelmä.)
  • Työtä voidaan valvoa ja ohjata reaaliajassa. (VOIP, Skype ym.)
  • Tuotteet voidaan toimittaa minne tahansa. (Merikontti ja logistiikkastandardit.)

Logistiikka on vain pieni osa syistä.

Ei ole yhtä syytä. Vaan monta rinnakkaista kehityskulkua.

Vaikuttaa siltä, että nämä kehityskulut ovat peruuttamattomia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #55

Juu, ja suomalaiset yrityksethän yrittävätkin laajalla rintamalla valmistaa tuotteita Kauko-idän markkinoille Kauko-idästä rahdattuja komponentteja käyttäen.

Toki jotkut sitäkin tekevät, mutta silloin tyypillisesti jalostusarvo on sen verran korkea, että komponenttien roudaamisessa on sittenkin järkeä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #67

Juuri näin. Eivätkä ne silloin ulkomaille siirrykään. Katso edellä siirtymisen syistä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #27

Metalliteollisuuden tuotteet on painavia. Niihin tulee noin 10% lisähintaa kuljetuksista verrattuna siihen, että jos ne tehtäisiin keskeisillä paikoilla Euroopassa. Tuota 10% vastaan ei pysty taistelemaan edes automaatiota lisäämällä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #56

Joo, mutta "sisäisellä devalvaatiolla", duunarien palkan leikkaamisella voi. Se tekee metallistakin keveämpää.

Kysy vaikka Sipilältä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #57

Metalliteollisuudelle suuret kustannukset ovat, raaka-aineet, energia, investointien kuoletukset ja kuljetukset. Suomi häviää kuljetuksissa, mutta muuten globaalisti ollaan samoilla viivoilla. Millä voidaan kilpailla on insinöörien viisaus ja duunarien palkat sivukuluineen. Näistä kahdesta ensimmäinen on tärkeämpi, mutta kyllä jälkimmäiselläkin on merkitystä, koska liikeneuvotteluissa väännetään joka eurosta. Palkkoihin Sipilä ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan sisäisellä devalaatiolla niin paljoa, että sillä olisi käytännön merkitystä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #58

Palkoilla sivukuuineen ei ole MITÄÄN merkitystä. Niissä tuotteissa, joissa niillä on merkitystä, Suomi on hävinnyt hintakilpailun jo, kun tarjouspyyntö putoaa postista.

Kaikesta ei KANNATA kilpailla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Krugmanin paradigmalla on totta kai haastajansa, ja voi tietysti perustellusti sanoa, että hän on toisinaan turhan rakastunut näkemykseensä valuuttaunionista kaikkien ongelmien alkujuurena. Se on tulkinta, johon hän palaa aina.

Itse pidän sitä kuitenkin uskottavana, myös tässä tapauksessa.

Suomella ei tietenkään ole mitään akuuttia tarvetta lähteä hevoskuurille; valinnastahan tässä on kyse. Hallitus on ryhtynyt tavallaan ennaltaehkäiseviin toimiin, ja ne ovat luonteeltaan samanlaisia kuin muissa euromaissa, ja tarkalleen EU:n vallitsevan talouskuriparadigman mukaisia. Se, mikä toteutettiin Irlannissa ja Virossa, on nyt tullut tänne.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Irlannissa hevoskuuri ei vaikuta ihan onnistuneen.

Tulevaisuuden tekijät lähtevät Irlannista muille maille vierahille.

Ja se ei takuulla kohenna Irlannin kilpailukykyä tulevaisuudessa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ihmetyttää nobelisti Krugmanin ja tohtori Jalosen talousanalyysin könkköys ja pinnallisuus. Jalonen toistelee itsestäänselvyytenä kuinka yhteisvaluutta euro on syy sisäiseen devalvaatioon ja kovaotteiseen talouspolitiikkaan Suomessa. Kaikki tämä on euron "edellyttämää" ja kyse on "taloustieteen lainalaisuuksista".

Tottakai euro on yksi syytekijä mutta kyllä näkökenttää pitäisi laventaa ja syventää muihinkin aspekteihin. Ryhtymättä tässä sen enempää asiaa pohtimaan, heitän kylmiltään jotain:
- Suomen elikeinorakenteen on annettu ohjautua muutamasta yrityksestä riippuvaksi
- muu kansa on syrjäytynyt elinkeinoelämästä
- taloudellisen ja poliittisen demokratian kriisitila Suomessa
- Pikettyn analyysi pääomien kasautumisesta ja päätelmät siitä, esim. varallisuusvero. Pikettyn ehdotelmiin nähden hallitus toimii nyt juuri päinvastoin.

On höpöhöpöä vedota taloudellisiin lainalaisuuksiin kuripolitiikan edellyttäjinä.

Antti Kasvion analyysi 'Hallituksen tavoitteet ja todellisuus' on seikkaperäisempi.
http://anttijuhanikasvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

* * *

Perussuomalaisuuden sosiaalisen aspektin nujertuminen ja hurahtaminen kuripolitiikkaan voi olla isovaikutteinen asia. Hyvästi perussuomalaisuus.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ensin populistit pelottelivat, että Kreikan tie on Suomen tie ja nyt siten puolestaan uuspopulistit pelottelevat, että Viron tie on Suomen tie.

Kysyn vaan, onko Suomi ajautumassa peräti vertauskierteeseen ?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Voihan asian nähdä niinkin, että tässä tapauksessa ne EU:n toimet, joita Suomi on ollut osaltaan mukana toteuttamassa eri kriisimaissa, ovat nyt sitten tulleet kotimaahan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Sisäinen devalvaatio" = palkanalennukset.

Ihan hyvä idea, voidaan kivuttomimmin toteuttaa (haluttaessa) suurituloisten tulonkevennyksellä: yli 100 000 euron kokonaisvuosituloille ylimääräinen 50 % vero.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Krugman ei ilmeisestikään ole kovinkaan hyvin selvillä Suomen tilanteesta: Metsäteollisuuden "ongelmat" ovat lähtöisin veropolitiikasta (kasvuun perustuvan metsäveron poisto) aj metalliteollisuuden ongelmat vanhentuneista tuotteista.

Kummassakaan ei palkoilla ole merkitystä. Jos joku väittää muuta, kertokoon julkisesti, kuinka suuri on keskisuuren paperikoneen vuosimyynti ja kuinka suuret tuon paperikoneen tuotantotyöntekijäin palkat vuodessa yhteensä.

Siivoojien palkoista voisi tietysti vielä tinkiä satasen-pari kuussa, sillä eihän siivoamista oikeasti edes tarvita.

Rku Vll

Suomi on alihankinta-kulttuuriin opetellut maa. Suomessa oli kukoistava vaateteollisuus, mutta kaikki tuotteet menivät Neuvostoliittoon ajatuksella, kyllä Kekkonen ja Brezhnev meistä huolen pitää. Sitten kun olosuhteet muuttuivat niin tuotteet eivät olleet sopivia länsimarkkinoille ja vaateteollisuus hävisi.

Meillä on paljon keskisuurta metalliteollisuutta, joka tekee alihankintaa kotimaiselle suurelle vientiyritykselle, joka ostaa tuotannon 70%, mutta paukkuja ei ole hakea hyvän sään aikana ulkomaisia korvaavia kumppaneita.

Tuon ajattelutavan takia meille ei ole tullut kansainvälisiä brändejä, kuten Saksassa autot, Ruotsissa H&M ja moni muu. Nokiasta melkein meinasi tulla, mutta ei sitten kuitenkaan.

Kun kyseessä ei ole brändituote niin sitä pitää myydä halvemmalla ja rahaa saa vähemmän. Tämän takia Suomessa on pient palkat verrattuna Keski-Eurooppaan ja tämä estää myös palveluiden kehittymisen Suomessa. Toki iso syrjäinen maa ja vähän ihmisiä ei tee asiaa helpommaksi.

Nythän meillä on Sitra panostanut stratup-yrityksiin. Niitä rakennetaan 4 - 6 vuotta. Rahastetaan myymällä ulkomaille ja yrityksen toiminta lakkautetaan muutaman vuoden sisään Suomessa. Mitään pysyvää panostuksesta ei jäänyt, ellei lasketa paria säätiö-miljönääriä tyyliin Sipilä. Tuo politiikka ei tuota työpaikkoja tavallisille suomalaislle, jotka niitä kipeimmin tarvitsisivat.

Saksassa ja Ruotsissa yritykset maksavat veronsa kotimaahan ja laisäädäntö kannustaa työllistämään. Sukupolvenvaihdokseen Saksassa ei valtio iske kiinni, mutta jatkajalla on lakisääteinen 7 vuoden työllistämisvelvoite.

Suomessa taas lainsäädäntö kannustaa nopeisiin voittoihin. Ei meitä syyttä sanota Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi. Tämän takia Suomessa verokertymä ei ole samaa luokkaa kuin naapurimaissa. Veroasteissa ei ole eroa kun tarkistellaan kokonaisuutta.

Kun lähtökohdat ovat nuo niin meillä ei ole muuta mahdollisuutta alentaa palkkoja ja toivoa, että jostain syntyy uusi Nokia. Parin vuoden päästä olemme tilanteessa, että työntekijän pitää maksaa harrastusmahdollisuudestaan.

Lyhyellä tähtäyksellä meidän kannattaisi panostaa matkailuun. Se työllistäisi ihan tavallisia ihmisiä, mutta meidän alkoholipolitiikka pitäis miettiä täysin toiselta kantilta.

Odotan mielenkiinnolla, keitä muita on 6.12. anarkistien marsilla mukana.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ihan noin mustavalkoista ei start-up toiminta Suomessa ole.

Esimerkkinä vaikkapa Supercell. Suomalainen start-up, jonka perustajat ovat Hesarin uutisen mukaan kaikkien aikojen veronmaksajia.

Matkailusta olen samaa mieltä. Matkailuun panostaminen on Suomelle hyvä suunta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllähän PS:ä tiedetään varsin hyvin, mitä haittaa eurojäsenyydellä on Suomelle.

Suurin vaikeus tulee siitä, ettei asiaa voi kovin yksinkertaisesti avata ns. riviäänestäjälle. Ex-pääministeri Paavo Lipposen mukaan me näemme kohta, alkaako se EMU-kakku maistua. Mutta kohteena on nyt kaikki suomalaiset, eivät vain v. 1998 ollut keskustapuolue.

Suomi on edellisellä kaudella profiloitunut Euroopassa tiukaksi talouskurifanaatikoksi, joten almujen anelu Brysselistä olisi siinä mielessä erittäin outoa, ja nostattaisi varmasti kulmakarvoja pitkin Etelä-Eurooppaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Meinaako PS tuota logiikkaa jatkaa enemmänkin? Esim. jäsenmaksujen suhteen jne.

Nimittäin silloinhan on ihan sama äänestettiinkö PS:a vai ei,koska jatketaan niin kuin ennenkin ettei kulmakarvat ala liikuskella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, puluevalinnalla ei ole suurtakaan merkitystä, kun halutaan muutosta. Olisi pitänyt vaihtaa henkilöt.

No, ehkä ensikerralla, sitten. Tai sitten ei, taaskaan.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Onko Perussuomalaisten eurokritiikki EKP:n talouskuripolitiikan kritiikkiä? Se on totta, että Soinilla on ihan hyvin perusteltuja kannanottoja EKP:n toimista, mutta minulla on tuntuma, että se kaikki hyvä on jäänyt löysien soinismien taakse. Niissähän syy on Kreikan puliveivareissa eikä talouskuripolitiikassa.

Välispiikki: Kreikalle muuten erääntyy sellainen velkapotti maksettavaksi 2019, että jos sinne asti on jotenkin sinnitelty, niin kotimaisten vaalien kannalta on kiinnostavaa, onko tuo erääntyminen lähtenyt vyörymään eteenpäin jo ennen vaaleja.

Itsenäisten rahapolitiikan vaaroista aikanaan varoiteltiin, että antaisitko raha-asiasi byrokraattipoliitikon sekoiltaviksi, mutta nyt nähdään, mihin jamaan frankfurtilais-brysseliläiset "asiantuntijat" ovat eurolla meidät ajaneet. Ulkoinen devalvaatio olisi kaikille samansuuruinen. Nyt maksukykyä viedään SSS-kaartin puolueellisin poliittisin päätöksin tilanteessa, jossa on kyseessä lähinnä kysyntäkriisi.

Kuka osaa tämän ja kuvailemasi skenaarion parhaiten suurelle yleisölle välittää, niin se todellakin vie valtakiistassa voiton.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pahoittelen kommenttini pituutta...

Jalonen on jo pitkään kuulunut US-alustan hyvään ja aktiiviseen kirjoittajakuntaan, mutta siitä, mistä Jalonen kirjoittaa - Krugman vs. Rehn, talouskuri, sisäinen devavaatio ja PS:n eurokannat, pettymys PS:iin - on US-alustalla kuitenkin keskusteltu jo vuosia, joten tämä blogi on hieman jälkijättöinen.

Krugman-Rehn miekkailua seurattiin vv. 2011-2014, talouskurista on keskusteltu ainakin yhtä pitkään, sisäinen devalvaatio on ollut esillä jo v. 2013 ja PS:n europolitiikka ainakin vuodesta 2010.
Esimerkkejä.
Suomi deflaatio ja elintason aleneminen (2013):
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154356-...

Sisäinen devalvaatio Kreikassa (2013):
http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1...

VM (Hetemäki) ja kriisin keskeiset 'syypäät' (2015):
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/05/06/n...

Samasta teemasta löytyy jo 1,5 vuotta vanha blogi (2014):
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160552-...

Jaloselta uusin retorinen tai poliittinen kysymys liittyykin lähinnä siihen, miksi pettymys juuri nyt kohdistuisi siihen kolmen Ässän hallituksen osapuoleen (PS), joka on kaikkein pisimpään, ja ainakin EU-kritiikissään, ollut realistinen eli tässä suhteessa pitkälti kaikkea muuta kuin populistinen?

Kyse on näinä aikoina siitä, onko median taloustoimituksilla - Kolmen Ässän leikkaussuunnitelmiin liittyvien taivastelujensa ohella -kykyä ja edes halua selittää perusteellisesti, mutta ymmärrettävästi EU:n ja Suomen talouskriisin pohjimmaisia loogisia syitä ja kriisin ratkasemisen esteitä (mm. EMU).

Miten Jalonen selittäisi tällaisen tapahtumakulun tutkijana?:
Puolue, joka kykeni näkemään ensimmäisten joukossa kriisin siemenet ja varoitti niistä julkisesti, joutuukin tilille virheellisistä päätöksistä, joissa ei itse ole ollut mukana, mutta joita se otti sittemmin osaltaan oikaistavakseen SSS-ryhmässä?
Politiikan leikit ja mediavalta voivat tehdä tepposia kenelle tahansa?

Hoitaako "Deux ex machina" kaiken?
Kreikka lähtee eurosta, euroalue purkautuu, eurokriisi pakottaa vielä uusiin tukipaketteihin, yhteisvastuisiin ja tulonjakounioniin, lisävelanottoon, miinusmerkkiseen BKT:hen, työttömyyden kasvuun ja tiukkaan unioniagendaan...?
Jatketaanko jo 7 vuotta kestäneitä harjoituksia?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Se, että aiheesta on kirjoitettu puolitoista vuotta sitten ei tarkoita sitä, etteikö se olisi ajankohtainen myös nyt. En minä ole ikinä väittänyt olevani näissä kirjoituksissani mitenkään originelli. Nämä ovat pöytälaatikkokirjoituksia sellaisista ajankohtaisista aiheista ja uutisista, jotka sattuvat kulloinkin minua kiinnostamaan.

Ja onhan se nyt kiinnostavaa, jos eurokriittiset perussuomalaiset ovat mukana ajamassa sisäistä devalvaatiota yhdessä euroalueeseen kuuluvassa maassa, vieläpä siinä omassa maassaan. Se on eurooppalaisittain ainutlaatuista -- tai no, kaiketi voisi sanoa, että Syriza on hiukan samassa tilanteessa. Mutta omasta mielestäni se siis tarkoittaa sitä, että populistipuolueen paikka on tässä maassa nyt avoinna.

Juha Kuittinen

Suomihan sai jo varoituksen EU-komissiolta taloudenpidostaan.

Suomen julkinen velka vuonna 2014 53,6 prosenttia kansantuotteesta ja verrokkina esim. Saksa 75% joka ei varoitusta saanut.

Ja tämä rulianssi on Eu:n toteuttamaa sisäistä devalvaatiota, johon suomikin on itse päätöksillään sitoutunut (budjettikurisopimus).

http://www.etvk.fi/esko-seppanen-13-5-suomi-sai-eu...

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Krugman kirjoittaa lisää: Hän vertaa nykytilannetta vuoteen 1914.

Ikään kuin Eurooppa olisi kävelemässä unissaan kohti jyrkänteen reunaa.

Aika herätä.

Ehkä se säätöpolitiikka ei toimikaan.

Käyttäjän HannuKTaskila kuva
Hannu Taskila

Syy siihen, että kansakuntana olemme talousahdingossa, on siinä että Suomen talouspolitiikkaa ja kansantalouden kustannusten karkaamista on johdettu kasvamaan yli taloutemme tuottavuuden. Kyseessä on siis Suomen johtamisen vika. Turha siinä on syyttää euroa tai muita kovinkaan äänekkäästi. Kolme - neljä viimeistä hallitusta ovat harrastaneet antaa mennä politiikkaa... Persut eivät siihen ole syyllisiä.

Terveisin Hannu K. Taskila

http://www.taskila.eu

Marko Huttunen

Jussi Jalonen,

onko tämä nyt sitten varma kantti että populismi on nujerrettu, eli tästä lähtien on turha ketään enää leimata populistiksi?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Vain eurokriittinen populismi. Sitäkin voi toki olla tiedossa uudelta suunnalta, kuten kirjoitin.

Toimituksen poiminnat