Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Puola ja perussuomalaiset

    

 

Kansainvälisessä politiikassa tapahtuu aika ajoin muutoksia, jotka vaikuttavat myös Suomen asemaan. Näissä tilanteissa kansalaisemme ovat tottuneet odottamaan omalta poliittiselta johdoltaan, etenkin maan ulkoministeriltä, vastauksia ja arvioita siitä, mitä tuleman pitää. Koska ulkoministerin salkkua on yleensä pidetty verraten tärkeänä, ovat viranhaltijat tavallisesti omanneet riittävästi kykyjä selviytyäkseen tästä tehtävästään vähintään tyydyttävästi. Kompasteluistaan huolimatta Alexander Stubb pysyi kohtalaisen hyvin tilanteen tasalla Libyan vallankumouksen aikana, ja Erkki Tuomioja suoriutui varsin tyylipuhtaasti Ukrainan kriisin seurannasta.

Viime aikojen eräs merkittävä muutos Euroopan mannermaan politiikassa, millä on niin ikään vaikutuksensa Suomenkin asemaan, on ollut kansallismielisen populismin siivittämä muutos kohti autoritaarisempaa hallintoa ja yhteiskuntaa. Unkarin tilanne on jo pitkäänherättänyt huolta Suomessa, ja viime aikoina valokeilaan on noussut Puola. Puolan tilanne tosin poikkeaa Unkarista sikäli, että maassa vallitseva poliittinen polarisaatio on erilainen. Unkarissa sikäläinen konservatiivipuolue Fidesz nousi valtaan päihitettyään talouskriisin myötä epäsuosioon joutuneet sosialistit, minkä jälkeen puolue on kyennyt hallitsemaan Unkaria lähes yksinvaltaisesti. Puolassa sen sijaan on vuoden 2005 vaaleista asti vallinnut suhteellisen tasavahva vastakkainasettelu kahden oikeistopuolueen, Kansalaisforumin ja Laki ja Oikeus -puolueen välillä, joista jälkimmäinen on nyttemmin hallitusvastuussa.

Tomasz Oryński on V4Revue-lehdelle kirjoittamassaan artikkelissa selostanut Puolan poliittisen tilanteen kehittymistä viime vuosien aikana. Marraskuun vaalien jälkeisissä tapahtumissa on kyse paljolti vuonna 2007 valtansa menettäneen ex-pääministeri Jarosław Kaczyńskin kostosta. Kuluneiden vuosien aikana Laki ja Oikeus on rakentanut oman paranoidin poliittisen narratiivinsa, jolla on tukenaan Radio Maryjan ja Gazeta Polska Codziennie -sanomalehden edustama vaihtoehtoinen mediakoneisto. Kuvio muistuttaa verkostoa, jota Laki ja Oikeus -puolueen sisarpuolueena tunnetut perussuomalaiset ovat pyrkineet rakentamaan Suomessa, ja puolueiden retoriikassakin on yhtäläisyyksiä. Timo Soini voi tulevaisuudessa haastella puolalaisen virkaveljensä Witold Wasczykowskin kanssa kulttuurimarxilaisuuden vaaroista.

Presidenttiveljensä Lechin menehdyttyä Smolenskin lentoturmassa on Jarosław Kaczyński hakenut määrätietoisesti revanssia Puolan kulttuurisodassa ja politiikassa, mihin vaalivoitto on nyt tarjonnut kelpo tilaisuuden. Perustuslakituomioistuimen kaltaisen instituution valikoituminen hallituksen toimien kohteeksi ei ole Laki ja Oikeus -puolueen historiassa mitään uutta. Vuoden 2005 jälkeisen “moraalisen vallankumouksen” aikana ensimmäinen Kaczyńskin hallituksen toimenpide oli tasa-arvovaltuutetun tehtävän lakkauttaminen, koska se nähtiin haitalliseksi puolalaisten naisten velvollisuuksien kannalta.

Koska Puola sijaitsee Itämeren alueella ja on keskeinen EU- ja NATO-maa, on maan valtiollisten olojen kehityksellä hyvin paljon merkitystä myös Suomen kannalta. Vaikka Puolan tilannetta onkin verrattu Unkariin, niin maassa vallitseva jyrkkä poliittinen polarisaatio tasavahvojen kilpakumppanien välillä tuo huolestuttavalla tavalla enemmänkin mieleen Ukrainan. Laki ja Oikeus -puolueen hegemonia-asema ei ole mitenkään ehdoton, ja toisin kuin Unkarissa, puolueella ei ole mahdollisuuksia lujittaa asemaansa säätämällä vaalipiirien rajoja uudestaan. Puolassa ei ole käytössä Unkarin yhden hengen vaalipiirejä, ja historiallisista syistä Puolan poliittiseen polarisaatioon yhdistyy myös maantieteellinen polarisaatio toisaalta Preussin, toisaalta Venäjän ja Itävallan alaisuuteen kuuluneiden alueiden välillä. Unkarin kaltaisen autoritaarisen hallinnon pystyttäminen ei siis ole mitenkään ennaltamäärätty lopputulos, mutta poliittisen tilanteen pysyvä kärjistyminen voi sellaisenaan olla muuten kohtalokasta, etenkin kun molemmat osapuolet ovat selvästi valmiita pelaamaan kovin panoksin.

Puolan hallituksen puuttumisesta oikeuslaitokseen ja mediaan on jo nyt nähty esimerkkejä. Tässä on syytä kuitenkin muistaa, että Puolassa on vahva poliittisten protestien perinne, eikä vähemmistömielipiteen merkitystä idealistisesti vaalinut puolalainen kansalaisyhteiskunta ole koskaan katsonut hyvällä pyrkimystä yksinvaltiuteen. On siis varsin turvallinen veikkaus, että istuvan hallituksen toimet tulevat aiheuttamaan maassa jatkuvaa poliittista kuohuntaa. Tällä taas on vääjäämättä vaikutuksensa moniin asioihin. Kyse ei ole niinkään “eurooppalaisista arvoista” vaan poliittisesta epävakaudesta ja jatkuvista kriiseistä eräässä Atlantin liiton ja Euroopan Unionin merkittävimmässä valtiossa, tilanteessa jossa itäisen Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne on jo muutenkin huolestuttava. Nämä ovat käytännön asioita. Koska Puolan armeija on Euroopan ensi suoja Venäjää vastaan, niin asialla on vaikutuksensa myös keskusteluun Suomen mahdollisesta NATO-jäsenyydestä, joka melko varmasti käynnistyy taas uudestaan jossain vaiheessa.

Tämän kaiken olisi Suomen ulkoministeri voinut kertoa maamme kansalaisille, mutta minkäänlaista ennustetta tai tasapuolista arviota Puolan tilanteesta ei ole tältä taholta saatu. Sen sijaan ulkoministeri Timo Soinilla on ollut kiire kohentaa mainettaan EU-vastaisena populistina ja moitiskella EU-komissiota Puolaan kohdistetusta valvontamenettelystä. Soinin osoittama sympatia ja tuki perussuomalaisten puolalaiselle sisarpuolueelle ei tietysti ole mitenkään tavatonta, ja samalla tavoin Juha Sipilä on keskustan puheenjohtajana aikoinaan lähettänyt terveisensä presidentti Obamalle. Ulkoministerin tehtävä asettaa Soinille kuitenkin ensisijaisesti velvoitteen tarkastella Puolan tilannetta laajemmasta näkökulmasta ja huomioida myös maan poliittisen kehityksen ongelmakohdat. Tällä kertaa näin ei ole tehty, vaan Soini on päättänyt laiminlyödä tehtävänsä ja uhrata ulkoministerin asemansa yksisilmäisesti vain hurmokselliselle puoluehengelle. Oma surkuhupaisuutensa on perussuomalaisen puolueen europarlamentaarikko Halla-ahon kommentissa siitä, miten Puolan hallituksen arvostelu on “vasemmalle värittynyttä”. Lausahdus palauttaa mieleen ne ajat, jolloin toisen laidan poliitikot olivat kärkkäästi julistamassa Puolan hallituksen arvostelun erheelliseksi, koska se oli oikeistolaista. Perussuomalaisen puolueen ulkopoliittinen osaaminen on siis vahvoissa käsissä.

Soinin päätös lähteä puoluepolitikoimaan ulkoministerin asemastaan juontanee osaltaan perussuomalaisen puolueen romahtaneesta kannatuksesta. Viime vaalikaudella hän ei ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana vastaavaan sortunut, vaan kykeni hetkittäin osoittamaan selonteoissaan jopa valtiomiesmäisyyttä. Nyttemmin karu gallup-tilanne pakottaa Soinin hakemaan irtopisteitä asiasta kuin asiasta, minkä lisäksi mukana on myös Soinille ominaisesti henkilökohtainen ulottuvuus. Laki ja Oikeus -puolueen sympatisoiminen on ennen kaikkea osa Soinin teennäisen arvokonservatiiviseen identiteettipolitiikkaan nojaavaa roolipeliä. Nähtäväksi jää, miten hyvin tämä taktiikka puree meikäläiseen äänestäjäkuntaan, mutta ainakaan aiempi esimerkki sitä, miten vasemmistoliitto päätti Arhinmäen johdolla kokeilla sitoutumista Kreikan veljeshallitukseen ei anna aihetta odottaa yritykselle järin suurta menestystä.

 

(Kirjoitus on julkaistu myös Näkötorni-blogissa. Kirjoittaja on työskennellyt vierailevana tutkijana Varsovan yliopistossa vuosina 2009-2010 ja kirjoittanut "Tygodnik Powszechny" - ja "Mówią Wieki" -lehdille.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (116 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Huikea analyysi Soinin parin rivin plokista. Ilmeisesti se oli liian pitkä ja vaikeaselkoinen kun johti tämänkaltaiseen analyysiin. Pistän sen tähän nyt taas kokonaisuudessaan.

PLOKI
EU PYSYKÖÖN LESTISSÄÄN
13.1.2016 TIMO SOINI
Puolassa pidettiin vapaat ja rehelliset vaalit. Valta vaihtui ja vaalitulos vaikuttaa harjoitettavan politiikan sisältöön. Se kai on vaalien tarkoitus, äänestyslipun voimaa.

EU- komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Historia ei ole näköjään opettanut EU-uskovaisille yhtään mitään.

Vaaleilla valitsematon EU- byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitäs Soinin blogin pituudella on asian kanssa tekemistä? Sitä yksiselitteisemmin hän toimii kuten on toiminut.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Engren, älä nyt viitsi olla ehdoin tahdoin typerys. Ymmärrät kyllä varsin hyvin, mitä kirjoituksessani sanoin. Tässä oli kyse siitä, että Soini ei ole ulkoministerin virassaan huomioinut Puolan poliittista tilannetta tai sen merkitystä Suomen kannalta, sillä tavoin kuin ulkoministerin pitäisi.

Sen sijaan hän on kommentoinut asiaa vain ja yksinomaan puoluejohtajana, ja rientänyt kipin kapin puolustamaan perussuomalaisten sisarpuoluetta. Kyllä vain, juuri tuolla kokonaisuudessaan siteeramallasi plokkauksella. Se on tosiaan lyhyt, ja sanoissaan päivänselvä. Kai muuten luit myös sen aikaisemman Soinin kirjoituksen Puolan vaaleista?

Eli toisin sanoen, Soini ei ole toiminut kuten ulkoministerin pitäisi, eikä ole välittänyt kansalaisille mitään näkemystä tai arviota Puolan kehityksestä. Hän on havainnut Puolan tilanteessa yksinomaan vain tilaisuuden puoluepolitikointiin ja esiintymiseen eurokriitikkona.

Mitä tähän huikeaan analyysiini tulee, niin enemmän tässä uhrasin kyllä palstatilaa Puolan poliittisen tilanteen ja mahdollisten kehityssuuntien selostamiseen lukijoille. Pakkohan tässä on, koska kuten sanoin, maamme ulkoministeri _ei_ tätä hommaansa tee, vaan tyytyy noihin parin rivin "missä EU, siellä ongelma" -sutkautuksiinsa.

(Perussuomalaisten mielipiteistä yleensä, samaan sarjaan voi myös laittaa vaikkapa Simon Elon viimeaikaisen kirjoituksen, joten Puolan veljeshallituksesta on selvästi tulossa perussuomalaisille yhtä pyhä asia kuin Syrizasta taannoin vasemmistolle.)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Siinä olen samaa mieltä, että Soinin soisi taustoittavan vähän enemmän. Itse asia taas on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen ja sitä nyt puidaan. Ihan pienestä ei
kuulu puuttua toisten maiden suvereeniteettin kuten Soini toteaa. Tämän luulisi olevan aika pässinlihaa.

https://euobserver.com/justice/131759

Otetaan joku puolueeton lähde.

http://www.aljazeera.com/programmes/listeningpost/...

"Since Poland's right-wing Law and Justice party won the country's parliamentary elections in October, the media landscape has been undergoing a series of transformations.

The party led by Jaroslaw Kaczynski is anti-Russian, distrustful of Germany and suspicious of immigrants. And with its strong emphasis on what it calls traditional Polish values, the government clearly wants domestic media organisations to get behind its nationalist message."

Tästä ei tarvitse pitää. Varsinkin Saksalla menee Puolan kanssa hermot. Mutta onko tässä nyt sitten jotain laitonta? Ei ole. Jos Puolassa on vallassa inhottavat natsit eikö tämä kuulu demokratiaan? Tämä on tempaus jolla eu koittaa epätoivoisesti saada koko kriittisen 'itä'eu:n ruotuun, varsinkin pakolaiskriisin ja sen kustannuksien suhteen, ei mitään muuta.

Meillä keskustelu on huvittavaa. Stubb hyväksyy innolla jopa bensaveron vaikka jopa itse Saksa tyrmäsi sen heti populistisena läppänä. Suomessa osataan olla Brysseliin rähmällä enemmän kuin edes Brysselin isot herrat ovat.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016011720973663_u...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #4

Putin rahoittaa eu-kriittisiä äärioikeistolaisia puolueita. Mitä mieltä Salon ääni on siitä, ja siitä että moiset ulostulot kuin Soinin niitti monesta tuntuvat pelottavilta. Jalonen on oikeassa. Kansalaisia vaan huolestuttaa Soinin eu-vastainen niitti kun se kytketty suurvaltapolitiikkaan. Tavisksnsalaiset kuten minä ovat putinksmmoisia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #5

Ei nyt sotketa itänaapuria tähän asiaan. Se nimittäin on yksiselitteisen selvää, että Laki ja Oikeus -puolue ei saa Kremlistä penniäkään rahaa eikä muutakaan tukea, ja on Putinin vihollinen numero yksi.

Tämäkin on keskeinen ero Puolan ja Unkarin välillä, sillä Orbán on nimenomaan hakenut Putinista selustatukea. Puolassa sen sijaan Venäjä on jo historiallisista syistä vähintäänkin uhka, usein myös vastustaja tai vihollinen, ja siihen ei ole muutosta tapahtunut. Tässä ei ole puolalaisten puolueiden välillä suurta eroa, joskin Laki ja Oikeus on ehkä vielä keskimääräistäkin kovemman idänpolitiikan kannattaja.

Laki ja Oikeus toki on tavallaan Kremlin kannalta _mieluisa_ vihollinen, etenkin jos puolue yrittää rakentaa Puolaan hegemonia-asemaa ja jyrkentää maan poliittista polarisaatiota. Tällöin Venäjän propagandakoneisto voi ryhtyä luomaan Puolasta samanlaista karkeaa viholliskuvaa kuin viimeksi "Kiovan fasistijuntasta". Mutta se taas on eri asia.

Venäjän-politiikka on eräs asia, joka ainakin omasta näkökulmastani erottaa Lain ja Oikeuden perussuomalaisista. Vaikka Soini sanoikin aluksi, että "Puolan EU-politiikka muuttuu perussuomalaisten ajamaan suuntaan", niin tosiasiahan on, että perussuomalaiset ovat ainakin täällä kotimaassa kritisoineet ja vastustaneet Venäjän-pakotteita, kun taas Laki ja Oikeus ovat kannattaneet niitä ja vaatineet niiden koventamista. Europarlamentaarikko Halla-aho toki on perinteisen Ukraina-ystävyytensä seurauksena ollut yhdessä linjassa Lain ja Oikeuden kanssa tässä asiassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos tiedoista ja oikaisusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #4

"Mutta onko tässä nyt sitten jotain laitonta? Ei ole. Jos Puolassa on vallassa inhottavat natsit eikö tämä kuulu demokratiaan?"

Ei ole laitonta. Kansalla on oikeus äänestää itsensä pois vallasta. Jalosen kirjoituksessahan ei ollut kyse Puolan sisäpolitiikasta, päinvastoin kuin Suomen ulkoministerin kirjoituksessa.

Jos parlamentin enemmistö kaventaa julkaisemisen ja keskustelemisen vapautta lailla, kaventamisen vastustaminen on laitonta. Julkaisemisen ja keskustelemisen vapautta perusarvoina pitävillä kansainvälisillä yhteisöillä on kuitenkin oikeus, itse asiassa velvollisuus, kysyä: haluatteko yhä kuulua tähän yhteisöön?

Ei ole puuttumista Puolan sisäpolitiikkaan, jos sitä vaaditaan noudattamaan Euroopan unionin perussopimusta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Soinin PerSut voittivat vaalit ja puolue on nyt hallituksessa toteuttamassa vaaleissa lupaamiansa tavoitteita. Mikään ei ole muuttunut. Se on sitä demokratiaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Iso jytky 2011 ja jytky 2015 eivät ilmeisesti laukaisseet EU-komissiossa minkäänlaista valvontamenettelyä.

Nyt EU:n johtavassa elimessä ilmaistu ilmaistu huoli Puolan demokraattisten vaalien tuloksesta heijastaa Suomen ajautuneen jo aikaa sitten marginaaliin EU:ssa.

Olemme ilmeisesti EU:n EVVK-valtio.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No kun puolustusministeri omaehtoisella ulostulolla puolustaa natsistisia partiota niin saattaa kiinnostusta alkaa sadella. Samalla ulkoministeri hurraa Puolan yhden valtapuolueen rajuja ja radikaaleja otteita.
Molemmat ulostulot vain jotta ministereiden puolueiden eräs kannattajasegmentti pysyisi puolueessa. Kumpikaan ulostulo ei puhuttele laajempia äänestäjäpiirejä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Suomessa ei ole säädetty median toimintaan puuttuvia lakeja, eikä täällä ole ollut perustuslaillista kriisiä, eivätkä kaksi viimeistä hallitusta ole yrittäneet puuttua oikeuslaitoksen toimintaan.

Tässä nyt kannattaisi muistaa, että komission valvonta ei liity millään tavalla vaalitulokseen an sich, vaan yksinomaan siihen, mitä vaalituloksen varjolla on ryhdytty toteuttamaan. Tässä tapauksessa, kuten aiemmin Unkarin kohdalla, komissio on huolissaan oikeusvaltiokehityksestä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jussi Jalonen, noudattaako Suomi Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimusta, oikeudenkäymiskaartakin on muutettu tuon sopimuksen solmimisen jälkeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Varmasti Soinilla kävi mielessä että komissio voi jonakin rumana päivänä sekaantua Suomen sisäpotiikkaan ja antoi etukäteen asiasta mielipiteensä ja hyvä näin. Muuten olen sitä mieltä että EU:n taru on lopussa ja komissio saa mennä kotiinsa.

Petri Muinonen

Ei suuresti yllätä, että tällaisen objektiiviseksi julistautuvan, mutta ennakkoasenteellisen kirjoituksen takana on tuottavassa työssä olevien suomalaisten maksamista verovaroista palkkansa saava tutkija.

Jos suomalaisilta kysyttäisiin onko Soini heidän mielestään ajamassa Jalosen väittämän mukaisesti puoluepoliittista agendaa vai puolustamassa demokraattisesti valitun hallituksen oikeutta toimia poliittisen mandaattinsa pohjalta, tulos voisi yllättää tutkijan itsensäkin. Suomalaisten enemmistö on "päivystävää dosenttia" oikeampi taho arvioimaan sitä, toimiiko Soini ulkoministerille kuuluvalla tavalla vaiko ei.

Niin Suomessa kuin Puolassakin demokratia onneksi toimii siinä, että suurimmat toilailut tekevät poliitikot joutuvat seuraavalla vaalikaudella oppositioon. Mutta toilailuiksi lasketaan täsmälleen vain se, mitä äänestäjät, poliittisesti vaikuttamaan pyrkivä osa kansasta, toilailuina pitävät + vaalien koittaessa vielä muistavat. EU:n puuttuminen politiikan tekoon toimivien kansallisten demokraattisten mekanismien ohi on asiaankuulumatonta ja ainoastaan vaurioittaa eurooppalaisen demokratian uskottavuutta. Siinä on suurempi huolen aihe kuin siinä, että Puolan poliittinen linja voi vaihtua Jalostakin miellyttäväksi aikaisintaan seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä en saa palkkaa yliopistolta enkä julkisista varoista, vaan teen työtäni yksityisellä apurahalla. Se on maksettu niiden henkilöiden lompakosta, jotka ovat varallisuutensa vapaaehtoisesti tieteen tekemiseen antaneet. Sen lisäksi kirjoitan tietokirjoja, jotka on kustannettu ihan yksityisen kustantamon toimesta. Eli kukahan tässä nyt oli "ennakkoasenteellinen" ja meni tekemään typerän kommentin?

Oliko muita idioottimaisia henkilöön meneviä lausahduksia, Muinonen? Olen seurannut tätä blogipalvelua kuusi pitkää vuotta ja tiedän kyllä vanhastaan, että diggailet muun muassa Berlusconia ja kavahdat takajaloillesi oitis, jos joku sanoo poikkipuolisen sanan rakastamistasi mannermaisista konservatiivipopulisteista tai ylipäätään arvioi heidän politiikkaansa muistakin kuin ylistävistä lähtökohdista.

Mutta ellei teikäläisellä muuta lausahdettavaa ole kuin räksöttää jostain "suomalaisten verovaroista", senkin vastoin parempaa tietoasi, niin voit siirtyä jonnekin muualle. Mikäli tälle yhteiskunnalle tuottamamme lisäarvo laitettaisiin vertailuun, niin se voisi mennä omalta kannaltasi aika noloksi.

Ja mitä tulee tähän mystiseen "suomalaisten enemmistöön", niin tässä bloggauksessa koitan välittää heillekin pätevää ja helposti saatavaa tietoa asiasta. Koska olen tehnyt työtä Puolassa ja tunnen maan kohtuullisen hyvin, niin nähdäkseni se on jopa velvollisuuteni.

Petri Muinonen

Aploodit tuottavaa työtä tekevälle historiantutkijalle!

Berlusconin suhteen olisit ollut oikeassa vielä ennen 2010-lukua, sen jälkeen järki on jättänyt miehen, ikä lienee tehnyt tehtävänsä.

Kehotuksen "siirtyä muualle" tulkitsen ontuvaksi yritykseksi viilata kommentointia mieluisempaan suuntaan. Se onnistuu myös blokkaamalla minut kommentoijista, jos mielipiteeni eivät sinua miellytä enemmän kuin omasi minua.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #21

Muhosena menisin kyllä nurkkaan häpeämään. Kyseenalaistaa toisen kirjoituksen huti meneellä henkilökohtaisella hyökkäyksellä eikä edes ymmärrä pyytää käytöstään anteeksi.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #30

Markku, kannatan Muhosen passittamista häpeämään :)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

En ihan olisi niin varma siitä, että "suomalaisten enemmistö on 'päivystävää dosenttia' oikeampi taho arvioimaan sitä, toimiiko Soini ulkoministerille kuuluvalla tavalla vaiko ei", koska kaikkea tietoa emme saa emmekä edes ymmärrä. Siksi tarvitaan "päivystäviä dosentteja" sekä muita valppaita asiantuntijoita - ja ennen kaikkea pohtivaa journalismia populistisen kiihkoilun sijaan.

Ja vaikka "suurimmat toilailut tekevät poliitikot joutuvat seuraavalla vaalikaudella oppositioon" - toivottavasti - niin sitä ennen ehtivät tehdä niin paljon pahaa, että jälkien korjaaminen voi olla jopa mahdotonta.

Petri Muinonen

Luuletko, että historian tutkija saa kaiken tiedon tai ymmärtää sen? Jalosen avaus ei erityisemmin viittaisi siihen.

Tässäkin Puolan tapauksessa "pahan tekeminen" on katsojan silmissä, ja vieläpä sellaisen katsojan silmissä, jolle demokratia on väärä tapa arvottaa asioita - - jos et kerran ole varma, viihtyisitkö paremmin dosentti-yksinvaltiaan hallitsemassa Suomessa!

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #22

Tekeekö se Jalosen näkemyksistä ongelman, jos hän on dosentti? Vaiko se, että hän nostaa esiin sellaisia asioita, joita sinä et haluaisi esille nostettavan? Onko hän pyrkimässä yksinvaltiaaksi?

Demokratia on sitä, että kaikilla meillä on oikeus sanoa mielipiteemme, oikeus vaikuttaa asioihin ja oikeus olla eri mieltä. Mutta demokratia ei takaa sitä, että enemmistö olisi aina oikeassa. Ei ikävä kyllä.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #32

"Mutta demokratia ei takaa sitä, että enemmistö olisi aina oikeassa. Ei ikävä kyllä"

Niin, SINUN mielestäsi oikeassa. Vaatii luovuutta määritellä parempi kriteeri. Kerrotko mikä se sinulle olisi? Puolueesi linja?

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #46

Olet oikeassa, Petri Muinonen, en määritellyt 'oikeassa olemista'.
Oikeassa oleminen tarkoittaa sitä, että tietää totuuden jostakin asiasta. Tarkoitan sitä yleisellä tasolla nyt, en ajattele oman puolueeni enkä muidenkaan puolueiden linjaa.
Väitteeni määrittelen tässä nyt näin: Määrä ei takaa laatua, eikä tiedon määrä takaa tiedon laatua eli totuutta.

Huhupuheet ovat hyvä käytännön esimerkki.
Se, että moni tietää, uskoo tai toivoo jonkun asian olevan niin tai näin, ei ole varma merkki siitä että niin tai näin todellisuudessa on.

Joskus sen todellisuuden saa selville vasta jälkeen päin, kun virhe on jo tehty. Usein sen todellisuuden voi selvittää etukäteen, jos asiaa riittävästi tutkitaan.

Minä olen oppinut, että useamman ihmisen yhteinen aito tiedon etsintä ja pohdinta vie kuitenkin yleensä lähemmäs totuutta kuin yhden, vaikka ei aina.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #32

Sinänsä pikku asia, mutta ei Jalonen missään minusta sano olevansa (kaiken maailman) dosentti. Mutta filosofian _tohtori_ Jalonen hakkaa kyllä kynänsä terävyydellä täällä esiintyvän (kaiken maailman) dosentin mennen tullen.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

"Niin Suomessa kuin Puolassakin demokratia onneksi toimii siinä, että suurimmat toilailut tekevät poliitikot joutuvat seuraavalla vaalikaudella oppositioon."

Niinpä. Muinosenkin puolue on toilaillut sen verran, että lensi oppositioon, ja hyvä niin.

Blogistin kirjoitus tarjoaa mielenkiintoisen analyysin Puolan tilanteesta ja näkemyksen Suomen ulkopolitiikasta sen suhteen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ihan yleisen mielenkiinnon vuoksi kysyisin onko paikkasi kuluttaja-asiain neuvottelukunnassa puhtaasti harrastelijapohjalta vai maksetaanko siitä jotain palkkaakin esimerkiksi vaikkapa Työ ja Elinkeinoministeriöstä? kun nyt näkyy olevan muodissa olla huolestunut verovarojen käytöstä?

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Kiitos Jussi Jaloselle selkeästä kirjoituksesta. Kansankin tajuun menevät selonteot nykypolitiikan monimutkaisuuksista ovat enemmän kuin tervetulleita kaiken sen viihteellisen ja värittyneen mukatiedon ohella, mitä media nykyisin pääasiassa meille taviksille tarjoaa.

Median valta on valtava, ja populistisen journalismin kautta kansaan saadaan upotettua mitä tahansa ideaa ja kiihkoa. Onhan meilläkin jo tähän suuntaan menty esim. MV-lehden ja tätä vanhemman Magneettimedian keinoilla. Ihmiset uskovat helppoja ja voimakkaita tunteita nostattavia uutisia helpommin kuin monipuolista pohdintaa.

Ei liene kaukana se hetki, kun Suomeenkin ilmaantuu koko kansan ajattelua vallassaan pitäviä, kiihkeitä ideologiasidonnaisia mediayhtiöitä:
"Laki ja Oikeus on rakentanut oman paranoidin poliittisen narratiivinsa, jolla on tukenaan Radio Maryjan ja Gazeta Polska Codziennie -sanomalehden edustama vaihtoehtoinen mediakoneisto."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Jussille selkeästä kirjoituksesta ja asiapitoisesta selityksestä Puolan tilanteesta. Toivottavasti moni muu lukee tätä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei liene kaukana se hetki, kun Suomeenkin ilmaantuu koko kansan ajattelua vallassaan pitäviä, kiihkeitä ideologiasidonnaisia mediayhtiöitä"

Onhan meillä poliitikkojen hallussa YLE. Maahanmuutto on rikkaus. Pakkoruotsia kaikki tarvitsevat. Suomi on ruotsalainen. Euro on hyvä valuutta ja EU on siunaukseksi Suomelle. Ja sitä MV-lehteä lukuunottamatta ei meillä oppositiolehtiä taida ollakaan, kaikki julistavat näitä samoja rikkauksia. Pohjois-Korea taitaa olla sopiva vertailukohde Suomen median yksipuolisuudelle, Venäjälläkin on oppositiolla enemmän medianäkyvyyttä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Oho, ylen linjasta olen saanut aivan toisenlaisen kuvan. Tosin aika pintapuolisesti siellä kaikki tärkeätkin asiat käsitellään, enemmän saisi olla pohdintaa asiaohjelmissa.
En kyllä yhtään ymmärrä tätä nykyistä ylen haukkumista. Meillä ei saisi olla yhtään yhteistä, verorahoilla ylläpidettyä mediaa?

Tapio Lehtimäki

Meillä saisi ehdottomasti olla yhteinen, poliittisesti sitoutumaton, verorahoilla ylläpidetty media. Mutta meillä on Yle.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #36

Miten Yle on puoluepoliittisesti sitoutunut? Ja mihin puolueisiin? Eikö se juuri ole verorahoilla ylläpidetty?

"Eduskunta valvoo Yleisradio Oy:n toimintaa ja nimittää hallintoneuvoston. Yleisradion ylin päättävä elin on hallintoneuvosto. Sen 21 jäsentä valitsee eduskunta vaalikauden ensimmäisillä valtiopäivillä. Jäseniksi valitaan tiedettä, taidetta, sivistystyötä ja elinkeino- ja talouselämää tuntevia sekä eri yhteiskunta- ja kieliryhmiä edustavia henkilöitä.

Ylen hallintoneuvoston jäsenet, kansanedustajat:

puheenjohtaja Kimmo Kivelä, ps.
varapuheenjohtaja Kalle Jokinen, kok.

Mikko Alatalo, kesk.
Maarit Feldt-Ranta, sd.
Olli Immonen, ps.
Ilkka Kantola, sd.
Mika Kari, sd.
Jyrki Kasvi, vihr.
Elsi Katainen, kesk.
Jukka Kopra, kok.
Suna Kymäläinen, sd.
Eero Lehti, kok.
Mika Lintilä, kesk.
Mikaela Nylander, r.
Markku Pakkanen, kesk.
Jaana Pelkonen, kok.
Jari Ronkainen, ps.
Matti Semi, vas.
Maria Tolppanen, ps.
Ari Torniainen, kesk.
Mirja Vehkaperä, kesk.

Päivitetty 1.7.2015" lähteestä https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/toimie...

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #54

Et sitten taida paljoa Ylen ohjelmia seurata.

Ei yksi hallintoneuvosto vielä kelvollista mediaa tee. Vaikka tuleehan Ylenkin tuutista silloin tällöin kelvollista tavaraa. Ylen anti on silti usein nimensä mukaista.

Sama juttu Hesarissa eli Luikurissa. Muuten ihan toimiva kone, mutta on siinäkin hammaspuolia rattaita.

Turha näistä on kinata. Jos edustat sitä yleisöä, joka ei huomaa uutisoinnissa aukkoja tai harkittuja sävyvirheitä, niin asiahan on kohdaltasi kaikin puolin kunnossa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #56

Minä seuraan Ylen ohjelmia. En juuri kaupallista mediaa seuraakaan. Hesarin sävyvirheet olen huomioinut ja jättänyt tilaamisen.
Ylekin voisi puolestani olla vieläkin asiallisempi ja syvällisempi, mutta hyvä näinkin, vaikka minusta Yle on liian oikeistolainen. (Mutta se demokratia ja ajan henki).

Kunhan ei vain kaupallisteta Yleä, niin kelpaa näinkin. Kunhan ei tarvitse katsoa mainoksia ja muuta hömppää. Ne ne vasta ihmistä manipuloivat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #54

Kannattaa lukea vaikka tämän päivän Uuden Suomen blokeista kuinka YLEssä väärinkäsitettiin Väyrysen tekemä kansalaisaloite eurosta eroamisssa. EU:n komissio hyökkää Puolan kimppuun koska Puola ei aio totella EU:n vaatimaa taakanjakoa pakolaisten suhteen. Komissiolle kyllä tulee lisää päänsärkyä EU-kritiikistä eri EU-maista varsinkin kun Englannin eroaminen näyttää todennäköiseltä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #59

Joo, kannattaa lukea US:n blogeja. Esim. tätä Jalosen blogia ja näitä keskusteluja.
Näillä sivuilla oikeasti oppii. Kiitos kaikille asiantunteville ja muillekin osallisille.
Parhaiten oppii, jos pistää omat ennakkoluulot ja muutkin luulot sivuun ja yrittää ymmärtää. Minä ainakin olen tyhmä, joka tarvitsee jatkuvasti lisää valaistusta maailman toiminnasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On hyvä pitää mielessä, että Laki ja Oikeus puolue sai vaaleissa vajaan 38% osuuden annetuista äänistä ja nyt tuolla äänimäärällä se pyrkii kaventamaan kansalaisten perusoikeuksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos EU haluaa jotain oppia menneisyydestä niin kaikki puolueet. jotka demokraattisissa vaaleissa saavat yli 33 % annetuista äänistä, tulee kieltää tai ainakaan niitä ei saa päästää omien maidensa hallituksiin.

Näin vaatimattomalla kannatuksella Hitlerin kansallissosialistit pääsivät 84 vuotta sitten Saksassa vuonna 1932 käyttämään valtaa. Jo seuraavana vuonna hallituksessa vaikuttanut puolue oli käytännössä kaapannut vallan Saksassa. Loppu on historiaa.

Onko Saksan tie Puolankin tie ?

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Demokratia ei aina ole tae siitä, että oikeus tai kansan paras toteutuu. Sen vuoksi kansa tarvitsee tietoa, ja jotta kansa ymmärtää tietoa, jota se toivottavasti monipuolisesti saa, kansalla pitää olla kykyä omin aivoin ajatella. Ihmisen mielen toiminnan tuntemuskaan ei ole pahitteeksi, jotta ymmärtää myös omia asenteitaan.

Tapio Lehtimäki

Valaiseva kirjoitus, Jussi, kiitos siitä.

Tottakai Soini politikoi - mihinpä käärme suomuistaan pääsisi. Jokseenkin lakoninenhan ulkoministerin plokikirjaus oli, mutta olihan siinä sentään oleellisin. Timo on oikeassa sen suhteen, että Puola määrätköön omista asioistaan. Niin kauan kuin EU ei ole aito liittovaltio, sen jäsenvaltioilla lienee oikeus tehdä omia valintoja. Tyhmiäkin sellaisia.

Oli lohdullista lukea sanasi: "puolalainen kansalaisyhteiskunta ei ole koskaan katsonut hyvällä pyrkimystä yksinvaltiuteen". Tulkitsin sen niin, ettei vielä ole pelkoa Puolan luisumisesta diktatuuriin. Voitaneen myös olettaa, ettei Lain ja Oikeuden Putin-vastaisuus äidy suorastaan revanssihenkiseksi. Silloinhan meidät kaikki piru perisi.

Tasa-arvovaltuutetun viran lopettaminen haiskahtaa jo noitavainolta ja mitä ilmeisimmin Puola koettelee muutenkin Euroopan eettistä arvopohjaa sekä kyseisen klubin järjestyssääntöihin kirjattuja pykäliä. Mutta eihän EU itsekään kunnioita sopimuksia, eikä yksittäisen jäsenvaltion potkinta aisan yli ole tässä suhteessa mitenkään poikkeuksellista.

Mainitsit tuolla edellä oikeusvaltiokehityksen huolestuttavan suunnan, mutta näetkö Puolan tapahtumien olevan alkusoittoa synkemmälle muutokselle - eli kantaako äänestyslipun voima tällä kertaa vain yhteen suuntaan, semmoiseen, josta ei tavallisen kansanvaltaisen demokratian keinoin ole paluuta?

Ulkoministeriö olisi toki voinut valottaa asiaa laajemmalti, mutta edellisen hallituksen myötä uutisointi mitoitettiin mitä ilmeisimmin twitter-kansalle sopivaksi. Ne, joita aihe kiinnostaa yli 140 merkin edestä, voivat onneksi lukea ansiokkaan katsauksesi täältä.

Seppo Hildén

"Puola ja perussuomalaiset"

Blogisti Jalonen toteaa profiilitedoissaan olevansa sotahistorian tutkija.

Sen kyllä huomaa.

Sillä jos hän olisi opiskellut vaikapa poliittista historiaa, tajuaisi hän Suomen poliittisesta historiastakin jotain.

Tässäpä muutama vaihdokki:

"SDP ja DDR"
"SKDL/SKP ja Neuvostoliitto"
"RKP ja Ruotsi"

Heh.

Tajusitko?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tajuatkohan itsekään? Vihjailun yksi puoli on ettei vihlailijan tarvitse miettiä kunnolla mitä sanoo. Kun pukee asiat sanoiksi huomaa onko substanssia.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

He he ...
jatketaan iloittelua:

Vasemmistoliitto ja Kreikka
Kokoomus ja USA
Kristilliset ja Israel
Keskusta ja Australia

Keksi sinä Vihreille

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Hildén, mene jonnekin muualle leikkimään idioottia.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Jos Hildén on opiskellut poliittista historiaa ja tietää paljon suomalaisten puolueiden suhteista DDR:ään, Neuvostoliittoon ja Ruotsiin, niin siitä vain kirjoittamaan mielenkiintoinen blogiavaus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hilden se menee kuitenkin näin"

SKDL, Kepu ja Neuvostoliitto
SKP ja DDR
SDP ja pohjoismaat

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Heh joo, vaihtaisin tuossa kuitenkin SKDL:n ja SKP:n toisinpäin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Oikeassa olet, SKDL:n Ele Alenius ei edes uskaltanut matkustaa NL:n.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Oi noita aikoja ... rahaa riitti molemmille puolueille. Vaikka kai siitäkin jotain opittiin, ettei langeta samaan enää. Eihän?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, unohtuiko vahingossa SDP ja CIA ?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016011820976215_...

"Tusk sanoi, ettei hän suhtaudu erityisen innokkaasti komission päätökseen ryhtyä selvittämään Puolan oikeusvaltiotilannetta. Tuskin mielestä asian olisi voinut hoitaa keskustelemalla, eikä muodollista prosessia olisi tarvinnut aloittaa."

lisäys ->

"EU-komission aloittama selvitys Puolan oikeusvaltiotilanteesta olisi voitu välttää keskustelemalla, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps)."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016011820976614_...

*****************************************************************

Kotimaa | Turun Sanomat | 14:40 | 2
Päivitetty 15:35
Jaa artikkeli:
EU-komission aloittama selvitys Puolan oikeusvaltiotilanteesta olisi voitu välttää keskustelemalla, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps).

Soini sanoo olevansa samoilla linjoilla kuin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Puolalainen Tusk kyseenalaisti aamupäivällä komission toimien tarpeellisuuden.

Komission käynnistämä menettely perustuu vuoropuheluun Puolan hallituksen kanssa, mutta se voi viime kädessä johtaa sanktioihin.

– Keskustella voi, keskustella pitää, mutta kannattaako raskaimmalla mahdollisella menettelyllä lähteä liikkeelle? En ole aivan varma, onko se viisasta, Soini sanoi Brysselissä, jossa hän osallistuu EU-maiden ulkoministerien kokoukseen.

Soinin mielestä komissio kärjistää tilannetta ottamalla järeimmän työkalunsa käyttöön.

Suomen hallituksessa on eriäviä näkemyksiä asiasta. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on tukenut komission päätöstä virallisen oikeusvaltiomenettelyn avaamisesta.

– Tässä katsotaan samaa asiaa hieman eri kulmista, Soini kuittasi näkemyserot.

”KATKERUUTTA HÄVINNEIDEN PUOLELLA”
Ulkoministeri ei ottanut kantaa siihen, onko Puolan johto rikkonut oikeusvaltioperiaatetta. Puolan uusi oikeistohallitus on toteuttanut pikavauhtia lakimuutoksia, joilla se on ottanut tiukemman otteen oikeuslaitoksesta ja mediasta.

– Puolan hallitus on ollut nyt vallassa muutaman kuukauden. Siellä on aika paljon katkeruutta hävinneiden puolella. Jos jotain aihetta on, totta kai vaaditaan korjaustoimenpiteitä.

Puolan johto on perustellut toimia sillä, että maan tuomioistuimet ja tiedotusvälineet olivat aiemmin vahvasti vasemmistolaisessa ohjauksessa.

Nykyinen valtapuolue puolustaa katolilaisia perinteitä ja konservatiivisia arvoja. Puolue istuu perussuomalaisten kanssa samassa ryhmässä Euroopan parlamentissa.

– Totta kai demokratia ja oikeusvaltioperiaate ovat tärkeitä, mutta myös kansan vaalitahto on erittäin tärkeä, Soini sanoi.

TS–STT

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tämän voinee kaiketi nyt katsoa olevan ulkoministerin korjausliike, tai ainakin sellaisen yritys, joten hyväksytään se siis sellaiseksi, ja katsotaan miten asia etenee.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Kirjoitin itse viime torstaina juuri tästä samasta aiheesta Puheenvuoroon. Olin yhtä hämmästynyt ulkoministerin lausunnosta. Puolan hallitus selkeästi kaventaa kansalaisten perusoikeuksia ja kirjoituksellaan Soini antaa tukensa Puolan hallituksen toimille, joten Soini kannattaa siis myös perusoikeuksien kaventamista. Ei tässä paljoa tarvitse asioita tulkita, riittää kun vain lukee mitä Soini kirjoitti.

Oma kirjoitukseni aiheutti valtaisan keskustelun, jossa kirjoitukseeni kriittisestisuhtautuneiden ydinsanoma oli se, että demokraattisillavaaleilla valittu hallitus saa tehdä ihan mitä tahansa. Ja aika monella kommentoijalla tässäkin ketjussa tuntuu olevan sama näkökulma.

Vaikka demokratia onkin enemmistönvaltaa, niin se ei ole mielivaltaa. Demokratia ylläpitää myös vähemmistönoikeuksia ja vaikka joku ryhmittymä aina vaaleissa saa vallan, sillä ei ole oikeutta tehdä mitä haluaa.

Kyllä ulkoministerin kommentti (jälleen kerran) asettaa Suomen varsin erikoiseen valoon.

Tapio Lehtimäki

Määrittele mielivalta.

Demokratiassa voidaan ylläpitää vähemmistön oikeuksia tai olla ylläpitämättä. Mikäli vähemmistö ryhtyy tasa-arvoisemmaksi kuin muut, kyse ei enää ole demokratiasta.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Jos vähemmistö ryhtyy tasa-arvoisemmaksi kuin muut? Ei kai siitä ole kysymys, jos vähemmistön mielipiteet otetaan huomioon ja niitä kunnioitetaan?
Mistä kumpuaa käsitys, että enemmistö on aina oikeassa? Koulussa jo luettiin opettavaista tarinaa Keisarista, jolla ei ollut vaatteita.
Jos vähemmistö jätetään alistettuna paitsioon, voi pahimmassa tapauksessa enemmistön tyhmyys johtaa myös enemmistön paitsioon.

Sitä paitsi on tilanteita, joissa vähemmistöllä on oltava enemmän tasa-arvoa kuin enemmistöllä, jotta se olisi yhtä tasa-arvoinen. Jos siis tarkoitat tasa-arvolla oikeuksia, niin kuin luulen.

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #38

Saat vapaasti luulla sydämesi kyllyydestä.

Entäpä, jos tuo vähemmistö vähät välittää muiden mielipiteistä ja haluaa kumota valtiojärjestyksen?

Kommenttisi: "on tilanteita, joissa vähemmistöllä on oltava enemmän tasa-arvoa kuin enemmistöllä, jotta se olisi yhtä tasa-arvoinen" antaa muuten pelottavan kuvan omasta käsityksestäsi demokratiasta.

Enemmistön tyhmyys ei muuten koskaan johda demokratiassa enemmistön paitsioon.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #40

Kiitos, Tapio.
En hyväksy väkivaltaista tai muutenkaan epädemokraattista kumoustoimintaa.

Vähemmistön suuremmalla tasa-arvolla tarkoitan tässä esim. vammaisia, joilla pitää olla tiettyjä etuoikeuksia ei-vammaisiin nähden, jotta he olisivat tasa-arvoisia. Niinhän meillä nytkin on yhdenvertaisuuslain mukaan oltava."9 § Positiivinen erityiskohtelu.
Sellainen oikeasuhtainen erilainen kohtelu, jonka tarkoituksena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen taikka syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen, ei ole syrjintää."
Tuo vain siksi, että ei kaikki aina mene enemmistön mukaan eikä pidä mennäkään. Ei ole niin yksinkertaista elämä.

Enemmistön tyhmyys taas voi johtaa heidän itsensäkin kannalta mihin tahansa: Enemmistö voi äänestää valtaan puolueen/henkilöt, jotka eivät huomioikaan äänestäjien enemmistön tahtoa tai tarpeita. Vallassa olevat saavat heidät hiljaisina tyytymään paitsioonsa, koska omaa tyhmyyttä ei ole mukava myöntää vaan jatketaan vallassa olijoiden kannatusta.

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #58

Kiitos itsellesi Eeva.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että vammaiset, sairaat ja muut kohtalon kolhimat ansaitsevat erityishuomiota. Mutta minun mielipiteeni ei demokratian vaakakupissa paina kuin yhden äänen verran - eikä se saakaan painaa.

Mikäli kansan suuri enemmistö kuitenkin olisi sitä mieltä, että hittoako noista, muotopuolista, uuniin vaan ja samalla luukun avauksella arinalle paistumaan myös kaikki Usarin kommenttiketjuissa notkuvat, niin sekin olisi demokratiaa. Pidetään sitten siellä hiilien hehkussa toisiamme kädestä, Eeva, ja kirotaan mätää systeemiä.

Onneksi Suomen kansa on näinkin valistunutta ja lähimmäisenrakasta, enkä näe painajaisia kuumutta hohkavista helloista. Enempi pelottavat puheet "väärin äänestäneestä kansasta". Ei Suomen kansa väärin äänestä ja vaikea on uskoa puolalaistenkaan semmoiseen hairahtuvan.

Vaikka Jalosen artikkeli silmiä avasikin, niin luotan edelleen sekä suomalaisen että puolalaisen demokratian toimivuuteen enemmän kuin komissaarien ohjaukseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Soinilla tuntuu olevan koko ajan hakusessa se, että mikä on puolueen puheenjohtajan ja mikä ulkoministerin toimintaa. Liian monta kertaa hän on pelannut sisäistä poliittista peliään toimiessaan ulkoministerinä. Tämä varmasti tulee vaikuttamaan Suomen asemaan jatkossa - harmi, että perussuomalaisten etujen tavoittelu on tärkeämpää kuin Suomen etu.

Risto Laine

Tätä muuten kaikki tekevät kun tv-kameroissa painetaan "on" nappula päälle. Vihreätkin heti alkaa puhua äänestäjilleen, ei suomen kansalle. Samaa virttä oppositiossa harrasteaan, kun tulee äänestyksen aika ja samaa mielisyyttä löytyykin yllättävän paljon. Vai oikein suomen etu.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Totta Risto, ei kannattaisi moittia poliitikkoja siitä, että ajavat asiaansa, toteuttavat sitä, mihin heidät on valittu. Poliitikot ajavat omaa ja puolueensa etua, koska se on politiikkaa. Jokainen puolue pyrkii myös ajamaan Suomen etua, tietysti, vaikka eri arvoja, tavoitteita ja ratkaisuja tahtovat saavuttaakin. Poliitikkojen moittimisen tältä osin voisi lopettaa ja alkaa kuunnella niitä tavoitteita ja ratkaisuja oikeasti.

Janne Suuronen

Jussi Jalosen viittaamasta lähteestä (Turun Sanomat):
"
Demokratialla lyhyet juuret

Puolan hallitus perustelee toimiaan sillä, että se on vain reagoinut vasemmistolaisen edeltäjänsä poliittisiin virkanimityksiin. Myös osa puolalaisista journalisteista katsoo, että maan oikeuslaitos ja media olivat aiemminkin poliittisessa ohjauksessa. Demokratialla ja oikeusvaltiolla on Puolassa lyhyet juuret.
"

Ehkä Jalosen kirjoituksessa olisi voitu pelkän Halla-Ahon ja Soinin nälvimisen sijaan tuoda esiin myöskin mitalin toinen kääntöpuoli. Ainakin joidenkin puolalaisten journalistien mukaan maan oikeuslaitos ja media ovat siis jo aiemminkin olleet poliittisessa ohjauksessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olisipa kiva nähdä jonkun osoittavan kartasta sellaisen läikän Itä-Euroopasta, jossa oikeuslaitos ja media eivät olleet poliittisessa ohjauksessa vuosina 1648–1991.

Juuri siksi, että demokratialla ja oikeusvaltiolla on lyhyet juuret, niitä puolustavan Euroopan unionin on pidettävä tarkkaan huolta jäsenyytensä edellytyksistä.

Janne Suuronen

Tuossa puhuttiin myöhemmästä ajasta. "Vasemmistolainen edeltäjä".

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #47

Se onkin huvittavaa, että kokoomuksen sisarpuoluetta luonnehditaan "vasemmistolaiseksi edeltäjäksi".

Mutta jos nyt aletaan ruotia sitä, mitä Kansalaisfoorumi teki viime vaalikaudella, niin senkin voisi halutessaan aivan yhtä hyvin esittää institutionaalisena korjausliikkeenä sille, mitä Laki ja Oikeus teki vuoden 2005 jälkeen oman "moraalisen vallankumouksensa" aikana.

Lopputulokseksi jää, että polarisaatio on todellista, ja Laki ja Oikeus on se taho, joka sen aloitti, ja on nyt päättänyt jyrkentää sitä vielä entisestään.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #48

Kiitos tasapuolisesta näkemyksestäsi. Me jo hetken luulimme, että olit jättänyt tuossa avauksessasi ja persujen nälvimisinnoissasi toisen puolen tai koko totuuden kirjoittamatta. Tilanne ja ongelma siis onkin jo vanhempi, mutta koetaan nousseen EU-tason ongelmaksi vasta nyt; Suomen ulkopolitiikkaa myöten.

Ei varmaan mikään yksinkertainen tilanne Puolassa. Kuten Suomessakaan, missä media, "päivystävät dosentit" ja tietyt osat oikeusinstituutiosta ovat ihan perustellunkin kritiikin kohteina.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #53

Lakkaa puhumasta itsessäsi monikon ensimmäisessä persoonassa. Kuulostaa idioottimaiselta.

Sitä paitsi tässä kirjoituksessa ei otettu niinkään kantaa EU-komission toimiin Puolaa vastaan, vaan enemmänkin siihen, että Soini ei ole ulkoministerinä esittänyt minkäänlaista näkemystä Puolan poliittisesta kehityksestä ja sen mahdollisista vaikutuksista tulevaisuudessa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Ainakin joidenkin puolalaisten journalistien mukaan maan oikeuslaitos ja media ovat siis jo aiemminkin olleet poliittisessa ohjauksessa."

Olisi mukava tietää, että keitä ne Suurosen tietämät jotkut puolalaiset journalistit ovat?
Ovatko he nyt siirtyneet ns. uuden vallan vahtikoiriksi.

Suuronen on ahkera kirjoittaja. Hän avaa aina kirjallisen arkkunsa, kuin "Liiton arkin" jos pitää ottaa puolueensa kristillisdemokraattien käskykirja käyttöön.
Oma huvittavuutensa on siinä, että jos joku arvostelee erityisesti persuja niin Suurosen biblia heilahtaa kuin viikatemiehen työkalu. Merkillistä on se, että Suuronen livahtaa barrikadin taakse julistamaan persujen mielipiteitä samalla kiihkolla kuin lahkolaiskristityt manaavat paholaisia ja television katselua.

Miksi sinä et koskaan kerro meille jumalattomille ateisteille mikä meitä odottaa kun siirrymme tuon ilmaisiin?
Luulisi uskovaisen miehen senttausvalikoimaan kuuluvan myös ns. pelastuksen sanomaa, eikä tuota ainaista nälvintäoppia. Meitä jumalattomia se auttaisi. Herran rauhaa Suuronen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

18.1. iltapäivällä YLE raportoi Eurooppa-neuvoston Donald Tuskin lausuntoa:
---
"Eurooppa-neuvoston puolalainen puheenjohtaja Donald Tusk sanoo, ettei hän ole erityisen innostunut Puolan demokratian tilan tutkinnasta EU:n oikeusvaltiomekanismin mukaisesti. Hänen mielestään asia kannattaa ottaa rauhallisesti."---
"Tusk sanoi, ettei Puolan tilanne ole Eurooppa-neuvoston helmikuisen kokouksen listalla, ja toivoi, ettei asia sille koskaan päädykään. Komissio toimii hyvässä uskossa, mutta se olisi voinut päästä tavoitteisiinsa myös muilla keinoin, Tusk kommentoi."

Soini puolestaan:
"Nyt kun ihmiset ovat päästäneet höyryjään, niin jo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin sanoi, että tässä on ollut ylireagointia ja asia olisi voitu hoitaa keskustelemalla. Niin olisi minunkin mielestäni."
---
So what? :-)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vähän kiusallista Timo Soinin toiminnan arvostelijoille. Etenkin kun puolalainen Tusk ei taustaltaan edusta Puolan nykyisiä hallituspuolueita vaan oppositiota.

Paljon melua tyhjästä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Siihen ensimmäisen kiven heittämiseen on niin kiire ja tarvekin on ilmesisesti niin houkutteleva, että nyt on vaikeata myöntää Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ja ulkoministerimme olevan käytännössä yhtä mieltä. Turhasta ovat suomalaiset ip-lehdetkin ilonsa ottaneet.
Sitoutumattomalla on tässä suhteessa yleensä helpompaa...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #84

Mitäs vaikeata tuossa on. Komissio on eri mieltä, ja niin olen minäkin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Se tietysti, että edelleenkin odotamme Soinin ulkoministerinä esittämää selontekoa siitä, mihin suuntaan Puolan kehitys on kulkemassa ja miten se vaikuttaa Itämeren ja Suomen tilanteeseen. Siitähän tässä bloggauksessa oli kyse, lukiko tätä oikeasti yhtään kukaan?

Tuskin reaktio on täysin ymmärrettävä ja hyväksyttävä, ja ex-pääministerinä ja nykyisen valtapuolueen kilpailijana hän toimii hyvin vastuullisesti ja asianmukaisesti kehottaessaan Unionia pidättyvyyteen. Millaisen vaikutuksen se Puolassa nyt tekisi, jos ex-pääministeri alkaisi käyttää EU:ta ikään kuin lyömäaseena oman kotimaansa sisäpolitiikassa?

Risto Laine

Kyllä minä luin, jopa kaksi kertaa. Tietysti Jalonen olisi voinut kaivaa kaveriksi tuohon mielipiteeseensä Saksan rooli. Vinkiksi voisin antaa sellainen sanonnan mikä meille on ollut hyvinkin tuttu ja kiusallinen, mutta nyt onkin kyse saksan suomettuminen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Soinilla on pelisilmää siinä, että ei tuollaisista lausunnoista hermostu kuin oppositio, jos nyt Kokoomus hiukan hermostuu, se ei paljon Soinia haittaa.

Soini käyttää nyt paljon ulostuloja tällaisilla aiheilla, jotka uppoavat heidän kannattajakuntaansa, Sipilä ei tuollaiseen puutu, ja hallitus esitetään yhtenäisenä, ei se noista lausunnoista miksikään muutu, molemmat muut hallituspuolueet tietävät, että se on Soinin puoluepolitiikkaa, ulkoministerinä euroopassa voikin sitten olla maltillisempi.

Se on sitten jokaisen omassa käsityksessä, onko tuollainen puoluepolitiikan ja ulkopolitiikan sekoittaminen sopivaa, mutta Soinin puoluepoliittiseen toimintaan tuo sopii hyvin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tähän väliin tiedoksi, että jätetään nyt ne uskonasiat ja toisten ihmisten vakaumuksella spekulointi suosiolla pois tästä ketjusta.

Vippasin siis juuri yhden kommentin roskiin. Jos juttuja Vatikaanin salaliitosta tulee enemmänkin, niin poistan myös ne suoralta kädeltä, suljen kommenttiketjun ja tuhoan koko bloggauksen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuhoa pois, kun näät sen tarpeelliseksi, toivottavasti kannattajasi ovat jo kerinneet tallentaa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitkä helvetin kannattajat? En minä näillä kirjoituksilla mitään kannatusta hae, kunhan koitan jutella asioista. Mutta paskaahan täällä vaan lentää.

Minulla on erillinen blogi, jossa tämä on joka tapauksessa julkaistuna. Uudessa Suomessa jos jotain kirjoittaa, niin sillä ei ole kuin viihdearvo niille, jotka nauttivat siitä kun piruilen takaisin täällä poskeaan soittaville ihmisille.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #96

Kyllä tällä blogilla selkeä informatiivinen arvo on. Ja arvo ajatusten herättämiseen. Kiitos siitä.

Ja samalla: Kyllä täällä kommenteissa näkee monenlaista projektiota monenlaisista asioista, silti täältä vaikuttaa toisinaan hyvääkin settiä olevan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #96

Naulan kantaan. En itsekään pidä itseäni kannattajanasi mutta kylläkin pidän tekstejäsi hyvin viihdyttävinä juuri tuosta syystä, että sanot asiat suoraan mitenkään loiventamatta.

Kun siihen lisätään, että tekstisi ovat myös asiaosuudeltaan hyviä, historiaan liittyvät yleensä erinomaisia, niin mitäpä muuta voisi toivoa. Kirjoitat myös erittäin hyvää ja luettavaa suomea. A vot, sanoisi venäläinen.

Satuin 90-luvun puolivälissä tekemään työkeikat sekä Puolaan että Tsekkeihin. Kummassakin oli ainakin siihen aikaan tekemisen meininki, varsinkin nuoremmalla porukalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

MTV:n teksti-tv:n otsikko : Soini puolustaa Puolan hallitusta.

Yle:n teksti-tv puolestaan on poistanut kokonaan aiheesta uutisoinnin kotimaan osiossa eli ulkoministeri Soinin kommentin.

Jaakko Savolainen

Pitkään ja varmasti pätevästi laadittuun blokiin muutama kommentti, joilla pyrin selvittämään asian ydintä.
1) Missä tarkoituksessa tai minkä viestin takia kommentin alussa on maininta "Ulkoministeriö"? Kuka määrittelee ulkoministeriön kannan asiaan? kuka määrittelee Suomen hallituksen kannan Puolan toimenpiteisiin? Kuka määrittelee Suomen tasavallan kannan asiaan?

2) Onko Puolan hallitus toiminut jotenkin Puolan lakien vastaisesti päätöksissään? Toisin sanoen voidaanko väittää Puolan hallituksen toimineen lainvastaisesti päättäessään kiistanalaisista laeista?

3) Suomen aikoinaan liittyessä EU:n jäseneksi, EU tutki tarkoin Suomen lainsäädännön, erityisesti perustuslait ollakseen varma, ettei yhteentörmäyksiö EU:n ja Suomen lainsäädäntöjen välillä ole tai ettei niitä voi laillisesti syntyä. Miten oli Puolan liittyessä EU:n jäseneksi. Tehtiinkö vastaavat tukimukset?

4) Oliko Puolan liittyessä EU:n jäsenenä asiasta vastuullisena EU-komissaarina suomalainen Olli Rehn?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kaikki nämä kysymykset ovat täysin ohitse bloggauksen asiasta, enkä suoraan sanoen jaksaisi niihin edes vastailla, koska ne tuntuvat vain ketjun kuormittamiselta, mutta menköön nyt.

1) Ulkoministeriön kannan määrittelee ulkoministeri, hallituksen kannan määrittelevät hallituspuolueet yhteistuumin, ja Suomen kannan määrittelevät hallitus ja tasavallan presidentti. Tässä bloggauksessa puhutaan ulkoministeriöstä, koska bloggauksessa käsitellään myös sitä, miten ulkoministeri Soini on tässä toiminut enemmän puoluejohtajan kuin ulkoministerin elkein.

2) Ei ole lakien vastaista säätää uusia lakeja, ja toistaiseksi esimerkiksi Puolan hallituksen esittämä uusi medialaki ei ole perustuslain vastainen. Se on nähty lähinnä varoitussignaalina. Tässä kohtaa muistuttaisin, että bloggauksessani en käsitellyt mitään oletettuja lainvastaisia toimia, vaan enemmänkin Puolan politiikan yleistä kärjistymistä ja sen vaikutuksia.

3) Tehtiin.

4) Ei, vaan Saksan komissaari Günter Verheugen. Rehnistä tuli komissaari vasta sen jälkeen, kun Puola oli jo jäsen.

Enempiä en aio vastailla. Tuohon viimeiseen kysymykseen olisi vähällä vaivalla löytänyt itsekin vastauksen; itse asiassa myös minä tarkistin sen EU:n sivuilta, joten käytännössä vain pistit minut laiskuuttasi googlaamaan sen puolestasi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jätän tämän Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin puheenvuoron tähän näin. Puheenjohtaja Tuskin mielestä Euroopan komissio teki siis virheen aloittaessaan Puolan hiillostamisen Puolan medialakien sisällön muututtua.

"Donald Tusk, the former Polish prime minister who now heads the European Council, broke with the rest of the EU’s leadership on Monday by signalling it was a mistake for Brussels to launch a formal review of whether Poland’s new media and judicial legislation violate the rule of law.

Although Mr Tusk said he believed the European Commission acted “in good faith” in opening the inquiry last week, he cautioned it could exacerbate an increasingly acrimonious relationship between Brussels and the new ultraconservative Law and Justice government in Warsaw.

“I’m not very enthusiastic about it,” Mr Tusk said at a press conference after meeting Andrzej Duda, the Polish president. “I believe that the European Commission is acting in good faith. It wants to clarify the situation, it does not want to humiliate or stigmatise Poland. But I can imagine this goal can be achieved by other methods, not necessarily triggering this procedure.”

http://www.ft.com/cms/s/0/2614cf72-bde3-11e5-846f-...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Se on siteerattu jo tuossa ylempänä ja ehdin jo kommentoidakin, mutta mikäpä siinä, antaa mennä toisenkin kerran.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jaha, diplomi-insinööri Suuronen näköjään kävi taas lukemassa Wikipediaa ja porhalsi tekemään tällä evästyksellä ihkaoman bloggauksen aiheesta.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Kiitos kiinnostavasta analyysistä, joka äkisti nosti Puheenvuoron älyllistä tasoa!

Viime kuussa myös New York Times käsitteli Puolan tilannetta muutamassa kolumnissa:

Ivan Krastev, Why Poland is Turning Away from the West, http://www.nytimes.com/2015/12/12/opinion/why-pola...

Piotr Buras, Driving Poland Apart, http://www.nytimes.com/2015/12/23/opinion/driving-...

Huomaan olevani Krastevin kanssa samaa mieltä siitä, että liberaalin demokratian käsitteen tulisi olla yhdistyneelle Euroopalle aivan eksistentiaalinen kysymys.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pari päivää sitten NYTimes palasi asiaan peräti pääkirjoituksessa:

http://www.nytimes.com/2016/01/13/opinion/poland-d...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tervetuloa palstoille, Olli Bäckström. Odotamme kuvallista profiilia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Täällähän täytyy puheenvuorossa vierailla useamminkin. Olisi hienoa jos vaikka kolmasosa blogeista olisi asiallisia ja rakentavia. Niinkuin tämä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olisi hienoa jos vaikka kolmasosa blogeista olisi asiallisia ja rakentavia."

Niin siis liittovaltiota rakentavaa joka on komission julkistettu päämäärä. Asiallista olisi jos asiasta keskusteltaisiin eikä kriisejä luomalla EU-maita pakotettaisi yhteen ilman kansalaisten hyväksyntää.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Orynskin kirjoitusten perusteella Puola muistuttaa nyt lähinnä Yhdysvaltoja, konservatiivinen kristillinen oikeisto vallassa. Muut oppositiossa. Presidentin valta kasvaa.

Pitääkö tuosta olla muutenkin huolissaan, kuin vain vasemmistoliberaalina? Itse en ainakaan lähtisi maalaamaan mitään seinälle pelkästään sen takia, että EU on monin osin siirtynyt pois sosialistisesta yhdenmukaisuudesta ja että kulttuurillinen ja poliittinen monimuotoisuus on noussut näkyvämmäksi.

Soinilta voi olla turha odottaa pitkiä sepustuksia aiheesta, jollei asiasta erikseen kysytä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Taas kerran, mitä ihmettä tämä hokema "vasemmistoliberalismista" ja "sosialistisesta yhdenmukaisuudesta" oikein on?

Puolan edellinen pääministeripuolue, joka tässä ne vaalit hävisi, eli Kansalaisfoorumi, on _valtavirtainen oikeistolainen konservatiivipuolue_. Sen tilalle on nyt tullut kansallismielinen populistipuolue.

Ei siihen nyt maailma kaadu. Mutta kuten sanoin, Puolassa on poliittinen polarisaatio jyrkentynyt tasaisesti vuodesta 2005 alkaen, ja nyt se on kiristynyt entisestään. Tilanne muistuttaa hieman Ukrainan takavuosien asetelmaa, jossa valtasuhteet huojahtelivat rajusti Juštšenkon ja Janukovitšin välillä; myös siellä molemmat tahot toteuttivat valtaan päästyään täysimittaisena oman ohjelmansa ja jyräsivät siinä samalla surutta ohjelmansa tiellä olleet instituutiot.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mainitaan tähän väliin, että Puolan hallituksen toimia vastustava "Demokratian puolustuskomitea" (Komitet Obrony Demokracji, eli KOD), joka on organisoinut hallituksen vastaisia mielenosoituksia ja on puolueista riippumaton kansanliike, on ilmeisesti viime aikoina joutunut trollauksen ja häirinnän kohteeksi. Taustalla on hassu pikkuryhmä nimeltä "Muutos" (Zmiana), joka ilmeisesti on tykästynyt Vladimir Putinin hallintoon ja on saanut jonkinlaista myönteistä huomiota Venäjän mediassa.

Tästä nyt ei sis tarvitse päätellä mitään muuta kuin että Puolassa meno on yhtä sakeaa kuin täälläkin, ja sometrollaus osataan kyllä sielläkin kansanliiketasolla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itse asiaan liittyen näyttää pahalta, todella pahalta jos Soini todellakin hehkuttaa Puolan nykyistä kehitystä. Mitä kaikkea lisää puolueensa haluaisi suomalaisilta kieltää löytyy rivien välistä.

Enemmänkin nyt nähty tilanne on esimerkki siitä miten unioni puolustaa kansalaisoikeuksia paikallisnilkkien mielivaltaa vastaan.

Länsimaisessa demokratiassa vaalivoitto ei tarkoita että voittaneella olisi oikeus mihin tahansa. Se lienee varsinkin persuille vaikea tajuta.

Tapio Lehtimäki

Sossuille puolestaan lienee demokratia noin ylipäätään olevan vaikeasti hahmotettava käsite. Länsimainen demokratia ei suinkaan ole sama asia kuin sosiaalidemokratia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Enemmänkin nyt nähty tilanne on esimerkki siitä miten unioni puolustaa kansalaisoikeuksia paikallisnilkkien mielivaltaa vastaan."

Kreikassa kansanäänestys tyrmäsi komission vaatimat leikkaukset ja komissio vaati heti tämän jälkeen vielä suurempia leikkauksia. Siinä sitä unionin kansalaisoikeuksia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

http://yle.fi/uutiset/soini_puolasta_euroopan_elii... Vaikea niellä Soinin puhetta Euroopan eliitistä kun hän itse kuuluu siihen. Hän on sekä valtapuolueen pj että Suomen ulkoministeri. Rahaakin hänellä on itsensä takana säätiöitynä.
Jos jonkun maan ulkoministeri nimittelee EUn keskeisiä tahoja EUn eliitiksi hän asettaa oman maansa jonkun Boratstanin asemaan.

Tapio Lehtimäki

Soinista ei saa EU:n eliittiä pahalla tahdollakaan. Muutama ropo sukanvarressa ja nuhjuisen reunavaltion ulkoministerin salkku oikeuttaa EU:n kovan ytimen kekkereissä enintään seinänvieruspaikkaan. Ja sekin on pihan puolella.

Ellet ole sattunut huomaamaan, Suomi on Boratstania.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tietysti EUssa on isot maat ja niiden valtakeskiö mutta ei kannattaisi vähätellä omaa maataan. Soini puhuu ulkoministerinäkin populismin oppien mukaan ja omalle toivomalleen äänestäjäkunnalle Suomen etua vastaan. http://demokraatti.fi/ville-ranta-hyva-puola-myos-...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Luen tekstisi aina - kun niitä näen - suurella mielenkiinnolla. Syy on se, että osaat ns. "oikealla tavalla" kritisoida perussuomalaisia. Toiseksi, olet myös myöntänyt sen, että jotkut omatkin kirjoitukseni ovat olleet jossain mielessä "hyvää luettavaa".

Tällä kertaa teen niin, että koska otsikon tulee vastata (hyvässä kirjoituksessa) leipätekstin sisältöä; luen tekstin mukaillen niin, että se olisikin: "Puola ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk".

Syynkin taidat tietää. ;)

Kommentoin sitten itse tekstiä, jos se herätti ajatuksia. Yleensä tekstisi niin tekevät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Täältä sivusta kysyn oliko verbi 'herätti' siinä muodossa kuin tarkoitit.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kysele toki, alempana olevasta kommentistani saanet vastauksen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Historoitsijana kirjoitit hyvin historiasta. Olen näkemyksesi kanssa ollut (ja olen edelleen) samaa mieltä. Tässä kohtaa astui sitten perussuo... siis Eurooppa-neuvoston pj. Donald Tusk kuvioihin. Kirjoitelmaasi on siteerattu sanasta sanaan muutoin, mutta tein siihen aiemman viestini tehdyn ajatusleikin:

Eurooppa-neuvoston tehtävä asettaa Donald Tuskille kuitenkin ensisijaisesti velvoitteen tarkastella Puolan tilannetta laajemmasta näkökulmasta ja huomioida myös maan poliittisen kehityksen ongelmakohdat. Tällä kertaa näin ei ole tehty, vaan Tusk on päättänyt laiminlyödä tehtävänsä ja uhrata Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan asemansa yksisilmäisesti vain hurmokselliselle maahengelle.

---

No niin. Tusk taisi tietää tarkasteltuaan ilmiötä laajemmin, ja itsekin puolalaisena taitaa tietää maansa poliittisen sentimentin?

Tusk sanoi, että ei ole hyvä olla liiaksi vastaan, koska se voi vain kiihdyttää vastakkainasettelua ja sementoida enempikin konservatiivisuutta Puolassa.

Huomioitakoon toki se, että EU ei ole mennyt tekemään samanlaista virhettä Katalonian tilanteen kanssa. EU on ollut haluton asemoimaan itseään "pro-katalaaniksi tai anti-katalaaniksi". Juurisyyt lienee samoja. Koska EU pitää mielummin eheän Espanjan, niin se ei rummuta lisäkipinää Katalonian itsenäistymisliikkeen eduksi.

Toisaalta tulee hauska nähdä se, minkä virallisen kannan EU ottaa, kun Katalonia itsenäistyy.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miten Katalonian tilannetta voisi pitää verrannollisena? Ei voi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei tuota rinnastusta voi suoraan tehdä, koska Tuskin lähtökohdat ovat erilaiset kuin Soinin. Ylempänä jo huomautin tästä asiasta, mutta toistetaan se nyt vielä kerran. Donald Tusk on maansa ex-pääministeri ja Kansalaisforumin johtavia poliitikkoja, eli siis nykyisen valtapuolueen kilpailija. Kuvittele nyt, minkälainen vaikutus sillä Puolassa olisi, jos sikäläinen hallitus voisi syyttää ex-pääministeriä ja nykyisen oppositiopuolueen keulahahmoa siitä, että tämä käyttää EU:ta lyömäaseena kotoisessa sisäpolitiikassa. Tuskin toiminta on tässä hyvin vastuullista ja asianmukaista; hän on pitänyt mielessään sekä nykyisen roolinsa että Puolan tilanteen.

Muistuttaisin myös vielä kerran siitä, että tässä bloggauksessani en varsinaisesti ottanut kantaa komission toimiin tai siihen, ovatko ne järkeviä tässä vaiheessa. Otin kantaa siihen, että Soinilta ei ole kuultu ulkoministerinä vielä mitään selontekoa Puolan yleisestä poliittisesta kehityksestä. Kaikki, mitä hän on tähän saakka sanonut Puolasta on ollut yksinomaan ja pelkästään Laki ja Oikeus -puolueen hehkuttamista, aina vaalivoitosta alkaen. Hän ei ole kertaakaan edes yrittänyt problematisoida Puolan nykykehitystä tai sen mahdollisia seurauksia. Tämä kaikki on hukkunut sen riemun alle, jota hän tuntee veljespuolueen menestyksestä. Tämä on yleisempikin trendi perussuomalaisten keskuudessa, mikä on ymmärrettävää, mutta ulkoministerin pitää ajatella asioita muutenkin kuin puolueensa näkökulmasta.

Verrokkina voi tässä mainita, että _muissa_ ulkoministerin tehtävissään Soini ei ole viime aikoina ollut ollenkaan näin yksisilmäinen. Esimerkiksi hänen linjauksensa Iranin-vastaisten talouspakotteiden purkamisesta oli nimenomaan sellainen jota ulkoministeriltä kaivataan. Erittelevä, asiallinen ja sekä kansainvälisen tilanteen että Suomen intressit huomioiva. Eikö?

Joten väitän edelleen, että Puolan tilannetta kommentoidessaan Soini ei ole toiminut kuten ulkoministerin pitäisi, vaan päinvastoin toiminut yksinomaan puoluejohtajan lähtökohdista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin on se nyt on varmaan eurooppaa myöten kaikille selvä, että puoluepolitiikasta on kyse, eivät taida olkaansa kohauttaa Soinin lausunnolle, Suomessa siitä taidetaan normaalisti enemmän kohista.

Onko tuolla lausunnolla siis jotain merkitystä? Ei ole, tarkoituksellinen puoluepoliittinen lausunto, ei johda tätä blogia kummallisempaan historialliseen merkitykseen.

Soini toimii tavalla, joka herättää paljon porua, kun ulkoministeriltä ei tällaista ole totuttu kuulemaan, no kyllä sillä tohinaa näemmä saa aikaan, ja sehän se varmaan oli tarkoituskin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #112

Ajattelin ettei jaksa enää mutta menköön.

On ihmisissäkin eroja varsinkin jos vertaa edelliseen ulkoministeriin E. Tuomiojaan joka kirjoittaa kirjan, analyysin, vaikka aidanseipäästä. Tuskin Soini nyt alkaa muuttaa ilmaisuaan tai plokiaan 'kun on pakko ulkoministerinä'. Tuomiojan oli henkilönä ja poliitikkona helppo ryhtyä ulkoministeriksi, Soinilla taas on vähän taiteilua näiden eri roolien kanssa. Siinä olen samaa mieltä, että Seppo Rätymäinen "Saksa on paska maa" toteamus ei oikein riitä ulkoministerin lausunnoksi joissa tosiaan tulisi kertoa asioista taustoja ja niin edelleen.

Sivuhavaintona ex-ulkoministeri E.Tuomioja pitää yhä mediahiljaisuutta viime bloginsa jäljiltä jossa kävin vähän huonosti ajoituksen suhteen. Mitähän sekin kertoo Suomesta, hän saa piilotella rauhassa demarina, mikään media ei mene edes piruuttaan kyselemään mielipiteitä viime viikkojen tapahtumille?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #113

Eihän tässä Soinin ilmaisun tyylistä ollut kyse, vaan sen sisällöstä ja siitä mitä hän on tarjonnut. Kyllä hän osaisi kommentoida Puolan asioita paremminkin ja avarammasta perspektiivistä, jos haluaisi. Juurihan tuossa totesin, että esimerkiksi hänen tuore Iran-kannanottonsa oli aivan sellainen kuin vastuulliselta ja tehtävänsä tuntevalta ulkoministerin viranhaltijalta sopii odottaakin.

Tietysti voi olla, että plokia ei ole edes tarkoitettu ulkoministerin viestintä- tai tiedotuskanavaksi, vaan sen tekstiä pitääkin lukea nimenomaan puoluejohtaja Soinin kannanottoina. Mutta tämä vain sakeuttaa vesiä entisestään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #112

No Tuomioja teki paljon Suomen statuksen nostamiseksi kansainvälisissä yhteyksissä, hänen taitavuutensa on yleisesti noteerattua. Soini voisi tietysti edes yrittää olla vetämättä Tuomiojan ja ulkomministeriön työtä ja ponnistuksis ryminällä alaspäin. Mutta kun lyhytjännitteinen js itsekeskeinen politikointi on niin helpolla tehtävissä Soinin asemasta ja ehkä kuuroudesta ministeriöön päin johtuen niin Soini ei malta olla tarttumatta leluihin, kaikkiin värikkäisiin päriseviin rumpuihin.

Sami Askainen

Säännöllinen itsensä kiihottaminen Perussuomalaisista kirjoittamalla, done. Täältä talouspaperiarkki, tupakka ja sytkäri ykkösinä ja nollina Jussille!

Edelleen minua kiinnostaa tietää, että löytyykö maailmasta Jussin mielestä vikaa, joka ei olisi persujen syytä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Edelleen"? En ole nähnyt teikäläistä aiemmin, etkä ole tätä palvelua käyttänyt. Mikä tietysti herättää kysymyksen, kirjauduitko tänne Uuteen Suomeen ihan varta vasten vain päästäksesi vittuilemaan minulle?

Siinä kohtaa voinet kysyä itseltäsi, kummalla meistä oikeasti on se pakkomielle.

Toimituksen poiminnat