Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Euroopan marttyyritLabour-parlamentaarikko Jo Cox kuoli tänään poliittisen murhan uhrina. Kyseessä on ensi kerta yli neljännesvuosisataan kun brittiparlamentaarikko on saanut surmansa poliittisen kiihkoilijan kädestä; edellisen kerran uhrina oli irlantilaisten terroristien murhaama konservatiivipoliitikko Ian Gow. Jon Coxin murha vaikuttaa puolestaan tähänastisten tietojen valossa olevan sidoksissa Brexit-äänestykseen, ja murhamiehen on kerrottu huutaneen surmatyönsä aikana Britain first -iskulausetta.

Historiantutkijan näkökulmasta kiinnostavinta on se, missä määrin suuri yleisö tiedostaa Coxin murhan jälkeen sen asian, että muutaman viime vuoden aikana ihmiset ovat ensi kerran vuodattaneet vertaan ja kuolleet Euroopan Unionin puolesta. Tämä ei ole aivan merkityksetön seikka; ihanteet syntyvät ja säilyvät monasti uhrikuoleman kautta. Jo Coxin tapaus on ensimmäinen lajissaan EU-jäsenvaltiossa, muttei aivan vailla ennakkotapausta, sillä ensimmäiset ihmiset kuolivat Euroopan Unionin lipun puolesta jo kaksi vuotta sitten; kyse oli tietysti Kiovan Maidanille kokoontuneista ukrainalaisista mielenosoittajista. Paradoksaalista on se, että Unioni on saanut ensimmäiset marttyyrinsä kriisitilanteessa, jossa EU:n omat toimet ovat tuottaneet monille jäsenvaltioilla vahinkoa, ja Eurooppa-aate on ehditty jo julistaa kuolleeksi.

Jo Coxin tapaus on kääntänyt valokeilan kuitenkin Unionin puolustajiin, jotka ovat Britanniassa altavastaajan asemastaan huolimatta käyttäneet viime aikoina yhä voimakkaampia puheenvuoroja. Poliittisen aatteen kannalta millään ei ole niin vahvaa painoarvoa kuin kuolemalla. Se, että yksilö on kohdannut kuoleman, vaikka sitten vastoin tahtoaan, tarjoaa ehdottoman ja lopullisen oikeutuksen puolustettavalle aatteelle tai asialle, ja samalla se asettaa kunniavelan eläville. Kuten jo Søren Kierkegaard totesi aikoinaan, tyrannin valta päättyy hänen kuolemaansa, mutta marttyyrille kuolema merkitsee hänen valtansa alkua. Nationalismi ja työväenliike saivat molemmat aikoinaan käyttövoimansa marttyyrien verestä. Lähitulevaisuudessa selvinnee, missä määrin sama pätee aatteeseen yhtenäisestä Euroopasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ihan hyvää pohdintaa. Mikäli tappajalla on poliittiset motiivit, niin sekin varmaan historian tutkijaa pohdituttaa, että toisaalta ollaan valmiina istumaan koko loppuelämä linnassa poliittisien päämäärien takia.

Briteissä kun ollaan vankilassa myös tosissaan, eikä leikisti kuten Suomessa.

Itse pelkään että poliittinen väkivalta Euroopassa ei tähän jää.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No siis, kummallisintahan on valmius tehdä poliittinen murha ja mennä eliniäksi vankilaan tilanteessa, jossa ennakkotietojen mukaan se oma poliittinen kanta olisi muutenkin pääsemässä voitolle.

Vaikka tietysti poliittisia murhia ei aina tehdä epätoivosta, vaan joskus myös voitonhuumassa, tai sellaista ennakoiden.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kyllä.

Vihjaatko jopa false flagiin?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #3

Juu en, en ole hullu salaliittoteoreetikko. Vai onko sellaista jo tehty jossain?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #6

Itse jo käärin koko keittiöni folipaperit päähän ja mietin että kuka tuosta hyötyisi eniten.

Eniveis, tärkein huomio on se että veri vuotaa. Taas.

Risto Laine

"Itse pelkään että poliittinen väkivalta Euroopassa ei tähän jää."

Samaa mieltä.

Jaloselta hyvää pohdintaa ja tuo Harakan kirjoitus oli myöskin hyvä.

Niko Sillanpää

Aamun tietojen valossa näyttäisi, että inspiraationa on alan todellinen klassikko, eli Köyden Päivä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eilen illalla otin vielä cum grano salis ne ensimmäiset arvuuttelut eteläafrikkalaisen "Valkean sarvikuonon" tilaamisesta, mutta näköjään nämä tämänaamuiset uutiset tekivätkin miehen tarinasta vielä paljon hullumman kuin olisi arvannut.

Uutisten valossa näyttää myös mielenterveysongelmaiselta yksilöltä. Se, että äärioikeistolaiseen alakulttuuriin on ajautunut mielisairaita henkilöitä ei tietysti mitenkään yllätä, mutta ei kyllä ole omiaan vähentämään huolenaiheita.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Onko ylipäätään varmistunut että kyseessä on harkittu murha? Ettei joku nyt rupea kiihkoilemaan ennen aikojaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Briteissä on tiukat säännöt käsiaseille, joten ei tuohon tilaisuuteen menty aseen kanssa epähuomiossa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Siinä kohtaa kun kuskaa mukanaan tuli- ja teräasetta, niin teko on nähdäkseni lähtökohtaisesti harkittu.

Lisäksi, mitä "kiihkoiluun" tulee -- missä sellaista on tehty, sitä sopii arvailla -- niin ounastelen, että tämä harkittu kehotuksesi tarkkailla tilannetta ja täyden varmuuden edellyttämisesi on kovin valikoivaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voisiko tämä johtaa siihen, että brexit äänestetään kumoon, jolloin uhrista tuli sankarivainaja?

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Kaikki sympatia kuolleen perheelle mutta ei tässä kyllä "sankarivainajaa" ole kenestäkään tulossa. Miksi olisi?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Miksi _ei_ olisi? Lordi Mountbatten ja Lordi Moyne päätyivät sankarivainajiksi. Saa nyt nähdä, miten Jo Coxin tapauksessa käy, mutta puitteet tälle kehitykselle on kyllä olemassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisihan EU-jäsenyys voittanut ilman turhaa veriuhriakin.

Käyttäjän MikaSevn kuva
Mika Sevón

Paitsi että kusetus tulee olemaan ennätyssuurta, surkuhupaisa näytelmä euvostoliitosta....

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kenties nämä veriteot aiheuttavat Yhdistyneiden Kuningaskuntien sekä ja Ranskan ja Saksan yhtenäistä Eurooppaa kannattavissa rivien tiivistymistä ja lisäävät entisestään yhteistyötä heidän välillään.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Asia voi kääntyä myös toiseen suuntaan ja EUvastaiset saavat kerättyä hajaantuneita rivejään. Kuten aikaisempaan sanoin, niin eurooppa on hyvin jakautunut.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Haapaniemi, kysymys kuuluukin: Mikä tai mitkä tahot hyötyisivätkään Euroopan hajanaisuudesta. Mitäs luulet, olisko vaikka Kiina ja Venäjä.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Ja täytyykö toimimaton liittovaltio kehitys pitää yllä jotta Kiinan taloudellinen vaikutusvalta ei kasva USAn ohitse? Onko EU ja euro pelastettavissa ja jos on, millä hinnalla? Ja euroopan jakautuneisuudesta, niin Ranskassa EU kielteisyys on suurempaa kuin Briteissä. Espanjassa suurin osa on vastaan myös. Tanskalaiset äänestivät syvemmästä ylikansallisesta EU-päätöksenteosta viimevuonna. Kreikkaa ei tarvitse varmaan edes mainita. Tsekki? Slovakia? Unkari? Puola??? Joitakin mainitakseni... Alkavat maat muutenkin livetä pikkuhiljaa Venäjän pakote rintamastakin...

EUn kohdalla kysymys kuuluu milloin järjestelmä hajoaa eikä niinkään, että hajoaako se. Tullaan näkemään tämän ampumistapauksen kaltaisia useampia vielä ja voi tapahtua pahempiakin asioita kuin muutama maajussi palavien heinäpaalien kanssa. Se siitä mukamas yhtenäisestä euroopasta ja sen kansoista. Naiivien federalististen idealistien märkää unta yksi "yhtenäinen" euroopan kansa ja yksi "supervaltio".

Kerropa muuten samalla mikäs oli tämän kysymyksen tarkoitusperä? Jotenkin aiheesta taisit eksyä?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"murhamiehen on kerrottu huutaneen surmatyönsä aikana Britain first -iskulausetta."

Tuo on tällä hetkellä vähän kyseenalaista. Tiedotusvälineet ovat toki kertoneet näin huudetun, mutta paikalla olleet silminnäkijät taas sanovat, etteivät kuulleet sellaista. Myöskään poliisi ei ole vahvistanut poliittista kytköstä. Tuossa britainfirst-liikkeen lausunto:

http://www.britainfirst.org/first-eye-witness-who-...

Todennäköisesti totuus selviää viimeistään vaalien jälkeen, koska paikalla kuitenkin oli niin paljon sekä silminnäkijöitä, että kameroita. Motiivikin selvinnee, ellei murhaajalle käy oswaldit.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ensimmäinen huudon "kuullut" ei siis ollut paikalla lainkaan, kuten linkissä oli. Tämä paikalla ollut taas ei kuullut mitään tuollaista. Ota noista nyt selvää sitten.

https://twitter.com/Jamin2g/status/743464352066453504

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jussi, tämän lähteen mukaan sama silminnäkijä on perunut lausuntonsa. Eikä ole kuullut mitää.

Myös ampujan mielenterveyteen liittyvä syy ei ole poissuljettu.

Joten eiköhän vaan oteta rauhallisesti?

https://twitter.com/Jamin2g/status/743464352066453504

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #39

Tuota noin, Toivainen, tuo Twitter-linkki ei ole mikään luotettava lähde, eikä kyseinen silminnäkijä ole perunut mitään. Lisäksi tämän aamun uutiset alkavat olla päivänselviä.

Se, että äärioikeistolainen murhamies on myös hullu, ei tee asiasta mitenkään vähemmän poliittista.

Joten eiköhän sinun kannata tässä ottaa rauhallisesti? Hämmästyttää muutenkin se, miten kaikista mahdollisista ihmisistä juuri teikäläisellä on tarve rynnätä tässä selostamaan miten asioiden kanssa ei pidä hätiköidä. Kuka on hätiköinyt? Tässä on todettu se mikä on uutisissa vahvistettu ja arvioitu sen poliittista merkitystä. Lisäksi, mitä kumman syytä sinulla nyt olisi kokea tapahtuneen poliittisen luonteen toteaminen epämieluisaksi?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Eihän tämä ole Britannia ensin tai äärioikeiston isku vaikka syyllinen tällaista huutaisikin. eihän orlandokaan liittynyt millään tavalla isisiin eikä islamiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä liittyi molempiin. Koko Isis ja koko islam ei vaan ollut murhien takana kuten ei koko putinistinen äärioikeistokaan ollut ampumassa Jo Coxia eikä blogissa niin väitetä. Blogissahan keskustellaan marttyyrin syntymisestä eu-säilyttäjille.

Niko Sillanpää

Aikalailla sumussa mahdollisen poliittisen motiivin suhteen kuitenkin toistaiseksi ollaan. "Britain first" on peräisin paikalla olleen Coxin avustajan twiitistä, josta Guardian sen sitten uutisoi. Muut silminnäkijät eivät tällaista huutoa ole pystyneet varmistamaan, eivätkä (siten) viranomaisetkaan tiedotuksessaan. Thomas Mairilla ei ole tiedossa olevia yhteyksiä mihinkään poliittisiin toimijoihin tai ylipäätään mitään tiedossa olevaa poliittista toimintaa. Sen sijaan on tiedossa, että hän on hoidossa ollut mielenterveyspotilas. Osa silminnäkijöistä kertoo, että Cox olisi puuttunut Mair ja kolmannen, lievästi haavoittuneen osapuolen väliseen riitaan juuri ennen ampumista, mutta tämäkin on epävarmaa.

Joka tapauksessa Mair oli paikalla aseistettuna puukolla ja ilmeisesti replikasta toimivaksi muutetulla käsiaseella syystä tai toisesta.

Mutta Mair on siis hengissä, joten kuulustelujen jälkeen tiedettäneen enemmän.

Kansanedustajiin kohdistuneissa, vakavaan ruumiinvammaan johtaneissa murhayrityksissä ei tarvitse mennä Ian Gowiin asti.

Vuonna 2010 al-Qaedasta inspiroitunut naisislamisti Roshonara Choudhry puukotti keittiöveitsellä vatsaan Labourin MP Stephen Timmsiä vastaavan tyyppisessä äänestäjätapaamisessa kuin Coxin tapauksessa kertomansa mukaan kostaakseen Iso-Britannian sotaoperaation Irakissa. Timms loukkaantui vaikeasti, mutta selvisi vammoistaan.

Vuonna 2000 Robert Ashman hyökkäsi katanaa käyttäen Tory MP Nigel Jonesin ja tämän avustajan kimppuun kostaakseen Jonesin osallisuuden Ashmanin aiemmassa pahoinpitelytuomiossa 90-luvun alkupuolelta. Avustaja Andrew Pennington menehtyi vammoihinsa ja Jones haavoittui vakavasti, mutta selviytyi vammoistaan.

Niko Sillanpää

Laitetaan nyt tuokin:

"The link between Mair and the Springbok Club goes back ten years when its online magazine, the Springbok Cyber Newsletter, was inquiring about the whereabouts of “Thomas Mair, from Batley in Yorkshire [who] was one of the earliest subscribers and supporters of “S.A. Patriot” who has moved from his address in the Fieldhead Estate district of the town.”"

http://www.independent.co.uk/news/people/jo-cox-de...

Alkuperäinen lähde on IBT, joka nyt ei ole sieltä luotettavimmasta päästä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa hallituksen oikeistopuolueen ministeri A. Stubb joutui yöllisen ilmakivääritulituksen kohteeksi viime kesänä. Ministeri ja hänen perheensä selvisivät tulituksesta ilman fyysisiä vammoja.

Kyseisen iskun tekijät ovat kiistäneet poliittiset motiivit ja heidän ei oltu kuultu huutavan mitään iskulauseita hyökkäyksen aikana.

Sama ministeri joutui myöhemmin samana vuonna marraskuussa 2015 selkeän poliittisen coca-cola-hyökkäyksen kohteeksi. "Valehtelijaksi ja leikkaajaksi" nimitelty ministeri selvisi tuolloinkin hyökkäyksestä ilman fyysisiä vammoja. Likaantunut puku jouduttiin siistimään pesulassa.

P.S. Iskujen kohteeksi joutunut ministeri A. Stubb menetti hiljattain puolueensa puheenjohtajuuden ja ilmoitti luopuvansa samalla ministerin virastaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Kyseisen iskun tekijät ovat kiistäneet poliittiset motiivit" - onko sinulla tuohon linkkiä?

Viime marraskuussa anarkistit ja kommunistit uhkailivat Stubbia Helsingin yliopistolla. Tilanne kehittyi jossain määrin väkivaltaiseksi. Stubb sai kuitenkin pidettyä puheensa.

http://tiedonantaja.fi/artikkelit/koulutuskusettaj...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Netistä löytyy sangen runsaasti materiaalia.

Esimerkiksi 3.9.2015 Vantaan Sanomat uutisoi poliisiviranomaisten lausunnon, että esitutkinnassa ei teolle löytynyt poliittista tai aatteellista motiivia.

P.S. Toinen epäillyistä nuorukaisista kuoli rikostutkinnan aikana. Elossa oleva iskun tekijä sai syytteen vahingonteosta ja kotirauhan rikkomisesta. Ilmakivääritulitus oli kohdistunut myös kouluun ja päiväkotiin, jotka onneksi yöstä johtuen olivat tyhjillään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #48

"–Ministerin kaksikielisyys ja se, että Stubb olisi aiheuttanut köyhyyttä, tutkinnanjohtaja Kari Siivo kertoo epäiltyjen antamista selityksistä."

Kyllä tuo selvältä poliittiselta motiivilta näyttää.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/liittyy-...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #50

Linkittämässäsi poliisiviranomaisten lausunnossa painotus teon motiiveista on selkeä :".. enemmänkin ministerin persoonaan liittyvät asiat."

Politiikkaa ja siitä kumpuavia motiiveja voi toki nähdä kaikessa toiminnassa, kuten esimerkiksi sinun kommentissasi ja siihen kytkeytyvässä suosittelija-linkissä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #51

No hei jos joku persoonallisuustyyppi poliitikkona mättää on motiivi poliittinen kuitenkin. Samaa agressiota ei kohdisteta esim puistonpenkillä huilaavaan hyväntuuliseen kuntoilijaan joka puhuu sulavasti kieliä mikä ehkä kuvaisi Stubbin kaksoisolentoa ilman poliitikkostatusta.
Myös naisiin kohdistunut poliittinen väkivalta tai vihapuhe kohdistetaan poliitikko- ja toimittajanaisiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #51

Totta kai voi ja pitääkin etsiä poliittisia motiiveja. Ei sitä pidä pelätä. Niinhän Jo Coxin murhalle nyt etsitään poliittista motiivia kaikkialla.

Ilmakiväärillä ikkunaan ampuminen on tietenkin vain häirintää, mutta Helsingin yliopistolla ei ollut varmuutta siitä, oliko tosi kysymyksessä. Siellä vaikuttaa anarkistiporukka, jolla ei ole mitään tekemistä opiskelun kanssa. Nostan hattua Stubbille, ettei hän anna tällaisen häiritä itseään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #53

Nehän ovat samat tahot jotka lietsovat väkivaltaa sekä Stubbia että Coxia että naistoimittajia kohtaan. He kutsuvat vihollisiaan globalisteiksi siitä heidät tunnistaa. Äärivasemmisto ja kansallismielinen äärioikeisto ovat nykyään sulassa sovussa kapinoitansa suunnittelemassa ja vihaansa lietsomassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #54

Tuo on vanha kehityskaari Suomen ja Venäjän historiassa. Nikolai Bobrikovin murhassa oli kysymys samasta asiasta, siitä tuli eilen kuluneeksi 112 vuotta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #60

Valtioneuvoston linnan toisen kerroksen portaikon tasanteella on murhapaikalla seinässä muistolaatta, jossa taustatietojen lisäksi on luettavissa:

"Se Pro Patria Dedit" / Antanut itsensä isänmaan puolesta

P.S. Teksti ei viittaa murhattuun vaan murhaajaan, joka samalla teki itsemurhan.

Minna Tarvainen

Jussi Jalonen nähtävästi myös johtaa etänä Suomesta tapauksen tutkintaa, kun hän ainoana ihmisenä tietää jo tapauksen motiivinkin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Sapettaako joku, kun heti pitää yrittää vinoilla, vielä noin alemmuuskompleksia huokuen ja epätoivoisesti?

Eihän tässä edes puhuttu tekijän oletetusta motiivista mitään, mitä ei olisi tiedotusvälineissä jo mainittu.

Ilkka Huotari

Eihän motiivia vielä ole vahvistettu, kuten blogin ensimmäinen lause väittää?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #28

Motiivi on kuitenkin toisarvoinen kun tekijä on latvalaho natsi. Jos nyt vaan sattui ärsyyntymään uhrin tukanväristä tms niin vähän väärä uhri ja tilaisuus jottei kytkettäisi politiikkaa tähän.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #28

Ilkka Huotari on oikeassa. Poliitikon murha ei ole synonyymi poliittiselle murhalle.

Sini Lappalaisen näkemys tragediasta on puolestaan kaikessa subjektiivisuudessaan ja tarkkanäköisyydessään kaukaisesta tapahtumapaikasta huolimatta viiltävän älyllinen ja viihdyttävä, shakespearilainen.

Minna Tarvainen

Joku toinen voisi ehkä pitää jatkuvasti itseään asiantuntijana esille tuovaa 31 äänen saaliin kunnallisvaaleissa kerännyttä aina ylimielisesti esiintyvää tutkijaa alemmuuskompleksista ja epävarmuudesta kärsivänä, varsinkin kun "asiantuntijan" tekstit pursuavat asiavirheitä. No, aatteensa myynyt saa tietysti ostajilta tarpeen vaatiessa anteeksi...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29
Niko Sillanpää

Huolimatta siitä, mitä yllä kirjoitin, tai siitä johtuenkin, olisin erittäin yllättynyt, jos teon motiivi olisi olennaisesti jotain muuta kuin poliittinen.

Miksi kukaan muutoin menisi terä- ja ampuma-aseella aseistettuna poliittiseen tapahtumaan.

Että eiköhän tässä ihan todellinen marttyyri saada.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Onpahan uskomaton ulostulo tutkijaksi itseään kutsuvalta Jaakkolalta!

Kannattaisiko harkita lainausmerkkien lissäämistä - "tutkija" Jaakkola?

Jos jotain, niin jokainen tutkija tietää että edes jonkinlaiset faktat täytyy olla selvillä ennen kuin esittää arvailuja, analyysistä puhumattakaan.

Emme tiedä motiivia mutta se ei tunnu Jaakkolaa haittavan - herääkin kysymys, mikä on Jaakkolan motiivi tälle kirjoitukselle?

Jaakkolan noin alkajaisiksi voisi olla hyvä tietää, että Jo Cox oli ennenkaikkea tunnettu ihmisoikeustyöstään ja oli viime aikoina profiloitunut nimenomaan Syyrian sodan uhrien ja pakolaisten aseman parantamiseksi ja Iso-Britannian tätä koskevan politiikan arvostelijana.

Toisekseen 'britain first' ei välttämättä liity mitenkään Jaakkolan kirjoituksessaan käsittelemäään, vaan viittaa Iso-Britanniassa toimivaan ääri-oikeistolaiseen Britain First - puolueeseen, jonka toiminta keskittyy erityisesti vastustamaan maahnamuuttoa, multikultturalismia ja islamisaatiota.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ennen kuin jatkat, voisitko ystävällisesti lopettaa itsesi naurunalaiseksi tekemisen eli käytä henkilöistä edes heidän oikeita nimiään. "Jaakkola"?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Tässä alustassa Jaakkolaa ei pysty muuttamaan Jaloseksi - sori siitä.

Sen sijaan tutkija Jaakkolan voi muuttaa "tutkija" Jaloseksi.

"Tutkijan" tähän kirjoitukseen perehtyneenä mielelläni sen teenkin. Toivottavasti US-toimitus seuraa perässä...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #37

Melkoisen haparoivaa sössötystä, Lehtinen. Mikä tuossa nyt niin raivostutti?

Kyllä minä tiedän, että Britain First on paikallinen äärioikeistoliike. Meinaatko, että siinä on jotain ristiriitaista, että murhamies huutaa maahanmuuttovastaisen liikkeen nimeä sloganina surmatessaan Syyrian pakolaisten puolesta työskennellyttä parlamentaarikkoa? Sattumoisin, kyseinen liike vastustaa myös EU-jäsenyyttä, ja se on nyt tällä hetkellä Brexitin myötä keskiössä.

Tässä bloggauksessa ei myöskään käsitelty varsinaisesti tekijän motiivia, vaan uhria, ja sitä miten tapaus mahdollisesti voi liittyä tulevaan Brexit-äänestykseen. Mitä faktoihin tulee, niin kerroin sen mikä mediassa on mainittu.

Lisäksi, tämä kirjoitus ei ollut mikään maksusta tuotettu tutkijan analyysi, vaan ihan silkka näkemys tapahtumiin, vaikkakin nyt historiantutkijan perspektiivi mielenkiintooni vaikuttaakin.

Tämä tästä, laputapa nyt häiritsemään jotakuta muuta vaihteeksi.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Pakko ihmetellä Uuden Suomen toimituksen arvostelukykyä kun tämä kirjoitus on nostettu Puheenvuoron karuselliin - haloo Huusko!

Se, miltä tämä surullinen tapaus näyttää Suomesta, Uuden Suomen toimituksesta tai "tutkija" Jaakkolan kirjoituspöydältä katsottuna, on todennäköisesti erittäin kaukana tapahtuman todellisesta substanssista ja ennenkaikkea sen kontekstista!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Karusellissa pyörii sellainenkin kirjoitus kuin " EU on toimiva demokratia ".

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Koittaisit nyt edes muistaa sukunimeni oikein, vallankin kun se on tuohon sivuun vielä erikseen kirjoitettu. Edellinen henkilö, joka koki asiakseen ryhtyä minulle saarnaamaan luuli nimeni olevan "Jokinen".

Niin, ja se tutkija on ihan oikea ammattini, vaikkakin tämä bloggaus nyt ei ole mikään akateeminen hengentuote vaan ihan illalla väsäämäni kirjoitus. Puhutteletko myös kampaajan ammattia harjoittavia laittamalla heidän työnimikkeeseensä hauskasti lainausmerkit?

Satakunnassa varttuneena olen tietysti tottunut kaikenlaiseen kateuteen, mutta tämä Uuden Suomen ns. karusellikateus on kyllä aivan oma huvittava pikku ilmiönsä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tutkija Jalonen,

Tuolla ylempänä kommentissasi # 56 kutsuit kommentoija Toivasta "Toivaiseksi", joten sinun lienee syytä katsoa peiliin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tarvaisen ja Lehtisen reaktioiden rajuus hämmästyttää. Pikadenialistiksi heittäytyminen ei vaikuta järjelliseltä ollenkaan. Mitä ihmettä se edistää?

Käyttäjän JarkkoNarvanne kuva
Jarkko Narvanne

Ei sanaakaan siitä, että tekijä kärsi mielenterveysongelmista, eikä ollut veljensä mukaan poliittisesti motivoitunut. Selvempää yksittäistapausta saa hakea kissojen ja koirien kanssa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Katsopa esim rajat kiinni-väkeä. Heidän nettisivuillaan liikkuu ainakin parin koululuokan verran aktiiveja. Heidän mielenosoituksiin tulee keskimäärin kolme henkilöä. Nykyajan poliittinen aktivismi on sitä että roikutaan netissä vaahtoamassa. Ja sitä tämä Tommy teki, kirjastossa, ja siis oletettavasti nimettömänä.
Niinhän ne vastaavat tahot Suomessakin toimivat, tietoisesti kohdistavat sanomansa yksinkertaisille ja kouluttamattomille, jotka koukuttuvat palstoille. Niillä sitten viisi toistaan tyhmempää toistelee että se ja suvakki pitäisi viedä saunan taakse jne. Sitten sanotaan että "kriittisyys" kumpuaa kansasta.
Myös hyökkäys Stubbia vastaan tai hyökkäykset ovat tietysti samanlaisen nettiaktivismin tulosta.

Niko Sillanpää

Kyllä tässä nyt on enemmän old school -toiminnasta kyse. Mair tilasi SA Patriotia jo teinivuosistaan lähtien ja tutustui National Alliancenkin toimintaan jo 90-luvulla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Luepa vaikka Narvanne tuosta alempaa mitä Engrenille sanoin, tai se mitä totesin Toivaselle ylempänä. En jaksa kaikille samaa asiaa hokea.

Tässä bloggauksessa ei muutenkaan käsitellä tekijää, vaan uhria.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos vaivautuu lukemaan medioita huomaa, että Thomas Mair ja Omar Mateen ovat melkoisia vastakohtia. Tämän lisäksi ensimmäinen ei tiettävästi jättänyt viestejä, soittanut hätänumeroon kuten Mateen ja kertonut tehneensä tekonsa esim. tämän Britain First nimeen. Myöskään ko. järjestö ei ole kehoittanut väkivaltaan esim. politiikkoja kohtaan.

Ainoa evidenssi mahdollisen Britain First - huudon lisäksi on 'natsiaiheiset' lehtitilaukset. Mies kuitenkin oli kova lukemaan joten ei pelkästään se ole kovin vankka perustelu.

Kysymys silti kuuluu yhä, miksi todistettavasti mielenterveysongelmista kärsivä, lauhkea kuin lammas Mair suuntasi paikalle mukanaan puukko ja pistooli ?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Mies kuitenkin oli kova lukemaan joten ei pelkästään se ole kovin vankka perustelu."

Anteeksi, mutta tämä nyt vähän nauratti.

Tässähän nyt ei ollut kyse siitä, oliko joku tietty järjestö nimenomaisesti vastuussa. Mutta eiköhän se ala olla tässä kohtaa päivänselvä, että teolla on poliittinen motiivi.

En verrannut tekijää Mateeniin missään kohtaa, mutta nyt kun Orlandon ampujan mainitsit, niin onhan näillä kahdella henkilöllä psykologisesti hyvinkin paljon yhteistä, alkaen aina tuosta "molemmat tunnettiin hiljaisina mukavina miehinä" -taustasta. Se, missä he eroavat on se, että Mateen vihasi kokonaista vähemmistöä ja suoritti massamurhan, kun taas tämä brittikaveri valitsi kohteekseen vain yhden henkilön. Molemmissa oli silti mukana aatteellinen painotus, ja kummatkin valitsivat tietyn sloganin.

Molempien kohdalla yhdistää näemmä sekin, että kummassakin tapauksessa on arvuuteltu henkilön mielenterveyttä. Mateen tosin läpäisi psykologiset testit vartijaksi päästessään, mutta hänen ex-vaimonsa kuvaili häntä mielipuoleksi. Tämä brittikaveri taas ilmeisesti peseytyi metalliharjalla, mikä niin ikään kertoo yhtä sun toista henkisestä tasapainosta.

Sen verran muistutan, että tämä bloggauksenihan käsitteli kuitenkin sitä, miten Jo Coxista saattaa tulla Britannian eurojäsenyyden marttyyri. Tällä hetkellä näyttää kyllä vahvasti, että näin käy. Vaikuttaako se kansanäänestykseen? No en tiedä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Jos istuisin juryssa - epäilisin heti, että tällaista huutoa "Britain first" ei koskaan tapahtunut. Miksi ei? -Siksi ei, että on niin ilman muuta selvää, että näin ihmiset ensiksi ajattelisivat: että kyseessä on poliittinen murha, joka tapauksessa. Se, että joku vielä huutaa näin, tuntuu liioitellulta, enkä oikein usko sitä. -Pakko odottaa tutkimustuloksia. Jo nyt saadun tiedon mukaan tekijällä oli mielenterveysongelmia, eikä hän ollut poliittisesti aktivoitunut. -Ehkä tyyppi oli vain yksinkertaisesti seonnut vaalitaistelun tuoksinassa. Aseet ovat aika järeitä puolin ja toisin, mutta kyseessä onkin todella tärkeä "once in a lifetime" äänestys. -Kaamea, syvästi järkyttävä tragedia. Parlamentin jäsen Jo Cox teki parhaansa sen puolesta mihin uskoi.- Mutta jos nyt saataisiin selville, että tällaisia huutoja "Britain first" ei edes tapahtunut, vaalitaistelu muuttuisi vielä karmivammaksi ja moraalittomammaksi.
EU:n asiaahan tämä tapahtuma ei sinällään muuta, ja toivottavasti ihmiset pystyvät erottamaan nämä kaksi toisistaan, ja äänestää itse asian puolesta, eikä sympatian takia Jo Cox:iin. Uskon että näin Jo Cox itsekin haluaisi, hän oli ilmeisesti aika rehti poliitikko. -Syvä tragedia joka tapauksessa, eikä tällaista saisi tapahtua.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Yksi kuuli huudon, toinen ei kuullut, mikä on aika tavallista; kertomukset eivät kumoa toisiaan. Mutta se on nyttemmin toissijaista; poliittinen motiivi murhalla näyttää joka tapauksessa muutenkin olleen.

Coxin elämäntyö ja kansalaisaktivismi varmasti tulee saamaan nyt paljon huomiota osakseen. Se yleensä liittyy aina olennaisesti siihen miten poliitikon kuolemaan reagoidaan ja se on aika perinteinen ilmiö siinä, miten demokraattisissa maissa käsitellään marttyyrikuolemaa. Välttämättä se ei liity EU-jäsenyyteen kuten tässä otaksuin, koska Coxilla oli paljon suoranaisempiakin poliittisia sydämenasioita joiden puolesta hän teki töitä, lähinnä pakolaiskriisin järjestämiseen liittyviä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Poistin tuosta äsken ikään kuin puolivahingossa yhden kommentin. Ei siinä mitään raskauttavaa varsinaisesti ollut, mutta kaikkien puheenaiheiden kääntäminen maahanmuuttoon on hiukan alkanut kyllästyttää minua.

Väliaikatiedotuksena sen verran, että lähden tästä loppupäiväksi luonnon helmaan, kun kerran perjantai on, enkä kerkiäisi täällä vastailla tai katsastaa kaikkia mitä ihmiset kirjoittavat. Meinasin ensiksi jättää kommenttiosaston avoimeksi ja antaa ihmisten jutustella rauhassa, mutta onhan tässä palvelussa muitakin aihetta käsitteleviä bloggauksia. Keskustelua voi siis jatkaa niissäkin! Eli ellette pahastu, niin pistän nyt tällä vaivaa kommentit kiinni ja lähden viikonlopuksi lyhyelle reissulle Tampereesta hieman pohjoiseen.

Toimituksen poiminnat