Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Poliitikkojen sietokyky nyt ja menneisyydessä

Kuten lehtiä lukevat tietävät, niin Ajankohtaisen kakkosen toimittajat ovat vastanneet eilen Tampereen käräjäoikeudessa syytteisiin törkeästä kunnianloukkauksesta. Mainittua kolmea Yleisradion toimittajaa syytetään kansanedustaja Pekka Vilkunan (keskustapuolue, kuinkas muuten) kunnian loukkaamisesta. Hirveän kammottavat turmiolliset valheelliset vihjaukset ovat koskeneet naiskansanedustajien miehustan luvatonta kajoamista sekä näille epäkorrektisti tehtyjä intiimejä ehdotuksia, joita rehti keskustalainen Vilkuna ei siis missään nimessä siveellisenä miehenä tietenkään ole milloinkaan tehnyt.

Poliitikkojen nostamat kunnianloukkausjutut ovat maassamme nykyisin arkipäivää. Kuten US-blogipalvelun lukijat muistavat, myös perussuomalaisten taholta on tutkintapyyntöjä solvauksista tehty. Valheellisen ja herjaavan tiedon levittäminen on totta kai asia, mitä ei tule sivuuttaa keveästi.

Millaista oli elämä puoli vuosisataa sitten? Vertailun vuoksi ajattelin joutessani listata muutamia "Sensaatio-Uutisten" vuonna 1955 repäisemiä bulevardiotsikoita silloisesta pääministeri Urho Kekkosesta, mutta huomasin erään toisen blogistin tehneen sen jo. Lueteltakoon nyt kuitenkin tuossa linkitetyssä tekstissä mainitut uutiset vielä tässä:

"Kekkonen tappeli ministerin kanssa"

"Kekkosen luovuttava presidenttiehdokkuudestaan. Hotellitappelut jatkuvat: Raahasi naista korvarenkaista"

"Kekkonen ei nosta syytettä: Välttyi joutumasta vankilaan"

(Välihuomautus: tuo viimeinen otsikko oli lehden vastine sen jälkeen, kun Kekkosta oli ensin vaadittu nostamaan lehteä vastaan kunnianloukkaussyyte tai luopumaan presidenttiehdokkuudestaan. Kekkonen ei tehnyt kumpaakaan, ja katulehti repäisi reaktion perusteella tuon otsikon, missä annettiin ymmärtää Kekkosen vain pelänneen häviävänsä oikeudessa ja joutuvansa itse vastuuseen. Puolen vuosisadan takainen sensaatiolehdistö oli verrattomasti härskimpää kuin nykyisin vyöryttävät Ilta-Plärät. Mutta jatketaanpa juttua.)

"Kekkonen tunkeutui väkisin yksityisjuhliin"

"Hornborg syyttää Kekkosta juopumuksesta ja tappelusta"

"Kekkonen nukahti hotellin hissiin"

"Kekkosen hotellitappelu johtaa syytetoimenpiteisiin"

"Kekkonen vietiin poliisiasemalle. Täysjuovuksissa ruotsalaisessa suurhotellissa"

"Kekkonen tarjoilijoiden kauhuna Kajaanissa"

"Ministereillä on oma bordelli Meilahdessa / Kekkonen innokas asiakas"

"Rakastunut Kekkonen häiritsee naapureita"

Kumma kyllä, blogisti on unohtanut luettelostaan seuraavat niin ikään mehevät otsikot. Lattialle sammumista koskeva lööppi tosin on listalla, mutta ei kokonaisuudessaan:

"Kekkonen paiskasi juhlapuhujaa kengällä"

"Kekkosen yöseikkailut filmataan. Käsikirjoitus on valmis, sensuuri saa paljon työtä."

"Kekkonen ja Tervo perustavat uuden puolueen kommunistien myötävaikutuksella."

"Kekkonen sammui lattialle pääministeri Hedtoftin hautajaisten jälkeen."

"Kekkonen tanssi 'kuolevaa joutsenta' Mikojanin kutsujen jälkeen."

"Kekkosen murhaaminen salaliiton päämäärä? Vallankumousryhmiä odotettu maahamme?"

Et cetera. Mikä oli Kekkosen vastaus? No, sen voi lukea täältä, mutta siteerattakoon sekin nyt kokonaisuudessaan:

"Vuosien mittaan ovat minusta levitetyt jutut ja huhut olleet ehtymättömät. Milloin mustasukkainen mies on ampunut minua tai lyönyt puukolla vatsaan. Milloin olen ollut mukana tappelussa, joka on johtanut toisen osapuolen itsemurhaan. Milloin olen virkatoimesta ottanut kymmenien miljoonien markkojen lahjukset. Milloin tunnetun henkilön kuolema on aiheutunut kallonmurtumasta, jonka olen hänelle tuottanut, eräitä mainitakseni. En ole katsonut tarpeelliseksi kumota tällaisia tuulesta temmattuja täysin perusteettomia juoruja. Nyt on tiedetty kertoa, että jokin aika sitten olen ottanut osaa veriseen tappeluun loistohotellissa. En ole ollut mukana missään tappelussa, en hotellissa enkä muualla, mutta tälläkään kertaa en ole tähän mennessä pitänyt tarpeellisena puuttua keskusteluun, koska hyvin tiedän, että pahansuopa huhu on kuin satapäinen käärme: jos siltä katkaisee yhden pään, kasvaa kymmenen tilalle. Kun huhujen levittäminen - ei vain minun osaltani - näyttää nyt synnyttäneen maassa jonkinlaista noitavainopsykoosia, olen pitänyt tarpeellisena lyhyesti esittää kannanottoni. Tämän jälkeen en puutu asiaan."

Olen tallentanut jonnekin myös lehtileikkeen, jossa muuan poliittisen historian tutkija esitteli vuoden 1907 eduskuntavaalien lehdistöpolemiikkia. Muistini mukaan muuan sosialidemokraattien naisehdokas oli esitelty eräässäkin porvariston hillityssä laatulehdessä "Helsingin tunnetuimpana prostitueerattuna". Työväenliike oli tietysti vastannut huutoon leimaamalla pari suometarlaisen puolueen kellokasta "Kammion hermosairaalan vanhoiksi asukeiksi". Herjaussyytteitä ei tainnut silloinkaan nostaa kukaan.

Koska kunnianloukkausta koskevat pykälät ovat olleet lakikirjoissa kuitenkin maailman sivu, niin johtopäätökseksi jää, että oman aikamme suomalaisilla poliitikoilla on edeltäjiinsä verrattuna mimosan hipiä. Elämme demokratiassa, joten tämä totta kai kertoo väistämättä jotain myös kansakuntamme yleisestä tilasta.

(Lehdistöhistoria ei kuitenkaan ole alaani, joten seuraavaksi palaan taas asteittain sinne sotahistoriaan, kuten jo edellisessä tekstissä annoinkin ymmärtää. Tässä odotellessa muutin hieman tämän jutun otsikkoa, koska blogilistalla oli jo yksi artikkeli, jossa oli käytetty kielikuvaa "ennen ja nyt", enkä halua kuulostaa tautologiselta.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Ostin eilen ison kasan vanhoja Hymyjä. Todellakin, kirjoittaminen oli ennen parempaa. Helevetisti parempaa. Ei ihme että Lex hymy syntyi. Onneksi on netti ja blogit.

Nyt olen ristiriidassa itseni kanssa, mutta ehkä olenkin skitsofreenikko.

Kalevi Kantele (nimimerkki)

Meillä tavallisilla ihmisillä on huono muisti - poliitikoilla tietysti vielä huonompi -, mutta muistini mukaan kysymys ei ollut lex Hymystä, vaan lex Nyrkkipostista. Juttu meni jotenkin niin, että NP:n toimituksessa mietittiin myyvää kansijuttua. Joku ehdotti, että tehdään juttu Teija Sopasen aviottomasta lapsesta. Toinen totesi, etteihän Teijalla ole sellaista, johon ensimmäinen, ettei olekaan, mutta tehdään kuitenkin.

Pitkän etsimisen jälkeen toimitus sai Teijan kiini ja kysyivät, mitä hänen aviottomalle lapselleen kuuluu. Teija totesi, etti hänellä ole aviotonta lasta.

Seuraavan numeron kannessa oli suurin kirjaimin "Teija Sopanen kiistää aviottoman lapsensa". En tiedä pitääkö juttu paikkaansa, mutta aivan hyvin voisi pitää.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Lex hymynä sitä myydään?
No, onhan meillä sentään Lex Nokia ja Karpala.

Ja kuka vittu lakia noudattaa?, nehän ovat köyhien rankaisijoita rikkaiden eduiksi.

Rikkokaa lakia.

Toimituksen poiminnat