Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Radikalismin tilinpäätös

 

Taina Lintula on tuoreessa blogikirjoituksessaan suvainnut jatkaa ajatustenvaihtoa kanssani. Puutun tässä vastauksessa lyhyesti vain muutamiin asioihin.

 

Olen tietysti tyytyväinen, että Lintula myöntää aiemmin ylistämänsä SIOE-järjestön käyttämän moskeijapiirroksen olevan mauton ja loukkaava. Lintulan mukaan "vastaavat kuvat kristinuskosta eivät kuitenkaan herätä meissä vastaavaa tunnereaktiota". En tiedä, keistä "meistä" Lintula puhuu. Kristinuskon tarkoituksellinen ja räikeän provosoiva häpäiseminen, tapahtuipa se sitten irvokkailla pilapiirroksilla tai vaikkapa suoranaisella hautarauhan loukkaamisella, herättää kyllä ainakin allekirjoittaneessa aivan vastaavan tunnereaktion. Voi olla, että Lintula ei tunne vastaavaa kunnioitusta mitään uskontoja kohtaan. Tämä ei kuitenkaan ole minun ongelmani.

 

Kristinuskoon liittyen tuli isä Adam Boniecki, Puolan johtavin teologi, kirjoittaneeksi Norjan tapahtumien jälkeen osuvasti seuraavaa, viitaten myös niiden ajattelijoiden moraaliseen vastuuseen, jotka propagandallaan soivat murhamiehelle inspiraatiota:

 

"Breivik kirjoitti useiden vuosien ajan. Hän kirjoitti ja itse asiassa pitkälti kopioi toisten vihaa levittäneiden viisauksia. Sanat eivät ole viattomia. Ihmiskunnan historian saatossa on sanoilla saatu aikaan paljon hyvää ja paljon kauheaa. Sanoilla, jotka on kirjoitettu, luettu, puhuttu, huudettu..."

 

Taina Lintula pohdiskelee myös sitä, keitä oikeastaan tarkoitan viitatessani Norjan massamurhaajan ja Counterjihad-liikkeen edustajien Suomessa vaikuttaviin aatetovereihin. Uskoakseni olen tehnyt sen jo selväksi. Näihin aatetovereihin lukeutuu ennen muuta nykyinen hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Pariisin viimevuotisessa Counterjihad-konferenssissa puhunut Elisabeth Sabaditsch-Wolff on avauksessaan peräti viitannut suoraan silloiseen valtuutettu Halla-ahoon yhtenä liikkeen vaikuttajana:

 

"Based on what has recently happened to Geert Wilders and me — and earlier to Gregorius Nekschot, Jussi Halla-aho, and numerous others — we can all guess who will be punished under this provision of the Framework Decision."

 

Voi toki olla, ettei hallintovaliokunnan puheenjohtaja kenties tunne Counterjihad-verkoston vaikuttajia tai ole ollut heihin suorassa yhteydessä. Mutta aivan päivänselvää on, että he kyllä laskevat hänet osaksi samaista poliittista liikehdintää. Se, miten löyhät tai kiinteät tämän verkoston yhteydet ovat, on seikka, mikä epäilemättä tullaan ottamaan selville lähitulevaisuudessa. Lintulalle osoitan kiitokset hänen rehellisyydestään, sillä hän ei ole pyrkinyt vähättelemään tai kiistämään näitä kontakteja.

 

Ettei kellekään jäisi epäselväksi, niin toistan tässä kertaalleen, ettei hallintovaliokunnan puheenjohtajaa tule pitää missään määrin osasyypäänä Norjan tekoihin. Vastuu on murhamiehellä itsellään. Kyseessä oli kuitenkin myös poliittisesti sävyttynyt massamurha, joten aivan kuten 1970-luvun äärivasemmistolaisen terrorismin yhteydessä, on tärkeää tunnistaa se aatteellinen viitekehys, missä kyseinen teko toteutettiin. Tämä viitekehys on kautta Euroopan nousussa ollut radikaali muukalaisvihamielinen populismi, jonka olemus ääriliikkeenä on vihdoin myönnettävä julkisesti ja käsiteltävä asianmukaisesti. Tämä tutkiskelu on suoritettava myös Suomessa, sekä kansalaisten että poliittisten päättäjien yhteisesti käymässä keskustelussa.

 

Väärinkäsitysten välttämiseksi huomautan myös, ettei Perussuomalaista puoluetta tai heidän äänestäjiään tule syyllistää, leimata tai vetää vastuuseen kepein perustein. On totta kai ymmärrettävää, että puolueen aktiivit kokevat jo silkasta solidaarisuudesta yhteen jäseneensä - olkoonkin, että hänellä on ollut puoluekirja vasta vajaan vuoden verran - kohdistuneen ikävän huomion hyvin herkästi. Kyse ei ole kuitenkaan itsensä puolueen tai sen toiminnan moittimisesta, vaan pelkkä kehoitus pysähtyä ja miettiä asioita.

 

Tapio Onnela luonnehti aikoinaan kotimaamme niinsanotun maahanmuuttokriittisen liikkeen väittelymenetelmiä seuraavin kuvaavin sanoin: "Taktisina keinoina käytetään pelottelun, ennakkoluulojen sekä vääristeltyjen faktojen lisäksi olkiukkotekniikkaa, salaliittoteorioita ja uhriksi tekeytymistä". Norjan surullisten tapahtumien jälkeen on tämä koko arsenaali nyt käytetty tavanomaisten epäiltyjen toimesta täysimittaisesti loppuun. On tullut aika aloittaa jälleen normaali, aiemmasta painolastista vapaa kansalaiskeskustelu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat