Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Mac-Perussuomalaiset

Eduskunnasta vastikään julkisuuteen vuotanut omaperäinen sähköpostikeskustelu on välillisesti paljastanut meille kiintoisan asian Kymenlaaksoa edustavasta, runsas vuosi sitten radiokeskustelun merkeissä tapaamastani perussuomalaisten Juho Eerolasta. Kuten tämän postitukseni alussa linkitetyn iltapäivälehden uutisen valokuvasta voi havaita, on Applen kannettava sylissään parlamentin portailla istuva Eerola aivan ehta ja avoin Mac-käyttäjä.

Kun pitää mielessä Mac-käyttäjiin liitetyt stereotypiat, on Eerolan tekemä valinta perussuomalaisena kansanedustajana hyvin kiinnostava. Oheisessa artikkelissa mainitaan, miten allekirjoittaneen tapaiset PC-käyttäjät ovat haastattelujen mukaan yleensä taipuvaisempia pukeutumaan tavallisiin vaatteisiin, syömään voileipiä ja juomaan Pepsiä. Sen sijaan Mac-miesten vaatetuksessa on tutkimusten mukaan enemmän tyyliä - mikä kyllä pitääkin tuon Eerolan lehtikuvan huomioiden selvästi paikkansa - ja he syövät mieluummin eksoottisesti vaikkapa hummusta, jonka he huuhtovat kurkustaan alas sitruunanmakuisella San Pellegrino-kivennäisvedellä.

Muutenkin eroavaisuudet ovat huomattavia. PC-heimolaiset katselevat enemmän massatuotettuja elokuvia, siinä missä Mac-tapaukset harrastavat sivistyneemmin indie-filmejä; PC-miehet haaveilevat Harley-Davidsonista, mutta Mac-hemmot ajelisivat mieluummin vaikka Vespalla. Yleisemminkin ottaen Mac-käyttäjät ovat nuorempia, urbaanimpia, vapaamielisempiä ja tyylitietoisempia.

Eerolan valinta voi olla tietoinen tai tiedostamaton, mutta joka tapauksessa hän osoittaa tietokoneensa kanssakin esiintyessään taitavaa imagonhallintaa. Tavallaan hän kenties pyrkii hienovaraisesti murtamaan tällä valinnallaan perussuomalaisiin liian usein liitettyjä stereotypioita. Toisaalta ratkaisu osoittaa myös semioottista silmää. Tunnettu tosiasia on, miten poliittinen ja kulttuurinen siirtymävaihe on esteettisesti viety päätökseen siinä vaiheessa, kun vastavoimien tyyli on joko täysin tuhottu tai sitten omaksuttu omaan käyttöön. Tässä mielessä on hyvin johdonmukaista, että kansallismieliseksi julistautunut populistipuoluetta edustava kymenlaaksolainen Eerola on ottanut omakseen erään tärkeän vapaamieliseen ja kosmopoliittiseen kaupunkikulttuuriin liitetyn symbolin. Se on itse asiassa häneltä suorastaan terävä ja loistelias valinta.

Hätkähdyttävää tosin on se, että Mac-käyttäjät ovat 80% suuremmalla todennäköisyydellä kasvissyöjiä. Tämä saattaa tulla järkytyksenä Eerolan puoluetoverille Sampo Terholle, joka tunnetusti on julistautunut "lihaasyöväksi heteromieheksi", puhumattakaan pääkaupungin koulujen kasvisruokapäivää vastustaneista perussuomalaisista. Mutta mitäpä tässä muutakaan oikein voi tehdä kuin todeta perussuomalaisten kansanedustajien kuopuksen Olli Immosen tavoin: "Katsokaa tilastoja".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

K Veikko

Se on johtajuutta, kun kansaa viedään kuin pässiä narusta.

Aira Joki
Ilari Kerttuoja

Jassoo. Jalonen päättää jo nykyään sen, millä maailmankatsomuksella saa mitäkin härpäkettä käyttää?

Seuraavaksi odotellaan sitten Jalosen henkilökohtaisesti päättämää sekä muita koskevaa maailmankatsomukseen ja puoluejäsenkirjaan perustuvaa pukeutumiskoodia ja ruokalistaa?

Nolo olet.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari avautuu:

"Jassoo. Jalonen päättää jo nykyään sen, millä maailmankatsomuksella saa mitäkin härpäkettä käyttää?"

Ei, kyllä se oli ihan aivan muiden tahojen tekemä tutkimus. Lähinnä tyydyin tässä arvioimaan sitä semioottisessa hengessä.

Kärsitkö alemmuuskompleksista, vai vaikuttavatko tuohon huomautuksesi luonteeseen muut syyt?

Ilari Kerttuoja

Joo. minä kärsin alemmuuskompleksista, sovitaan vaikka niin. Se selittääkin koko avautumisesi.

Tältä pohjalta voitkin sitten määrittää omassa avaruudessasi sen, mikä sopii kullekin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari jatkaa:

"Tältä pohjalta voitkin sitten määrittää omassa avaruudessasi sen, mikä sopii kullekin."

Minulla on jotenkin nyt sellainen olo, että yrität selvästi tukahduttaa sananvapauttani, et argumentoi ollenkaan kunnolla ja kaiken lisäksi olet tainnut vielä pelata jonkinlaisen kortinkin.

Ilari Kerttuoja

En toki ole rajoittamassa sananvapautesi määrää. Viestisi sisältöä tuossa arvostelin.

Sananvapaudessa on sellainen hieno puoli, että se antaa ajoittain varsin tarkan kuvan sitä käyttävästä ihmisestä ja tämän ajatusmaailmasta. Jatka toki, viestisi ovat myös ajoittain erittäin viihdyttäviä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari tykittää:

"Viestisi sisältöä tuossa arvostelin."

Ai? Luulin ihan, että arvostelu kohdistui allekirjoittaneen persoonaan. Mutta ei sitten mitään.

"Sananvapaudessa on sellainen hieno puoli, että se antaa ajoittain varsin tarkan kuvan sitä käyttävästä ihmisestä ja tämän ajatusmaailmasta."

Olen ihan samaa mieltä, paitsi että nyt unohdat sen miten ainakin eräiden kirjoittajien kohdalla heidän sarkasmia ja ironiaa sisältävät kommenttinsa käsitetään liian usein tahallaan väärin. Se on hyvin epäreilua se!

Ilari Kerttuoja

"Hätkähdyttävää tosin on se, että Mac-käyttäjät ovat 80% suuremmalla todennäköisyydellä kasvissyöjiä. Tämä saattaa tulla järkytyksenä Eerolan puoluetoverille Sampo Terholle"

Ihan yksinkertaistaen. Onko tuo mielestäsi jokin peruste sille, että Maccin käyttäminen sekasyöjän kohdalla olisi jotenkin epätoivottua?

Väitän, että 100% lihansyöjistä käyttää talvella ulkona vaatteita. Voisiko tästä johdatella sellaisen mielipiteen, että kasvissyöjien pitää olla alasti talvella ulkona.

Se, että Suomessa tarvitaan talvella vaatteita (avantouinnin ja saunomiseen liittyvien lumikylpyjen ulkopuolella) saattaa tuolla ajatusmaailmalla tulla järkytyksenä Jussi Jaloselle?

Hämmästyttävän paskaa argumentointia ja logiikkaa tuolla koulutuspohjalla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari jatkaa ripittäytymistään:

"Hämmästyttävän paskaa argumentointia ja logiikkaa tuolla koulutuspohjalla."

Tuota noin, nyt pitää kysyä että kuinka vanha oikeastaan olet?

Pisteet siitä, että osasit käyttää sanoja "argumentointi" ja "logiikka". Sehän jos mikä näyttää fiksulta, vaikka jää kyllä kakkoseksi oman "semiotiikkani" rinnalla.

Ilari Kerttuoja

"Tuota noin, nyt pitää kysyä että kuinka vanha oikeastaan olet?"

Tuossako nyt oli sitten kaikki se Suuri Viisaus, mitä sait väännettyä näppäriltäsi?

Nolo olet.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari jutustelee:

"Tuossako nyt oli sitten kaikki se Suuri Viisaus, mitä sait väännettyä näppäriltäsi? Nolo olet."

Itse asiassa raapustelin tässä välillä jo kokonaan uuden bloggauksen, mutta se ei näemmä vaikuta kiinnostavan sinua.

Ilari Kerttuoja

Se uudempi bloggauksesi? Juu ei, ei kiinnosta, eikä näköjään kiinnosta muitakaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari jutustelee edelleen:

"Se uudempi bloggauksesi? Juu ei, ei kiinnosta, eikä näköjään kiinnosta muitakaan."

Tässä voinen varmaan mainita että itse asiassa sain, aivan kuten olin toivonutkin, sähköpostitse parikin yhteydenottoa tutkijakentältä. Asia siis etenee!

Tietysti on ikävää, että sinua ei kiinnosta jääkäriliike, eikä siis myös isänmaamme itsenäistymiseen liittyvä historia.

Ilari Kerttuoja

Olkiukot palavat:

"Tietysti on ikävää, että sinua ei kiinnosta jääkäriliike, eikä siis myös isänmaamme itsenäistymiseen liittyvä historia."

Missä kohdassa olen todennut, että jääkäriliike ei kiinnostaisi minua? Sinun höpinäsi ja jorinasi eivät pääsääntöisesti kiinnosta minua. Tämän bloggauksen kohdalla tein poikkeuksen, koska kirjoitit aivan puhdasta skeidaa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari kiukuttelee:

"Missä kohdassa olen todennut, että jääkäriliike ei kiinnostaisi minua?"

Se mainittu tuorein bloggaus, joka ei sinua oman todistuksesi mukaan kiinnostanut, käsitteli nimenomaan jääkäriliikettä. Tarkemmin sanoen Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Jarkko Kempin tuoretta kirjaa jääkärien historiasta.

Siinä vaiheessa, kun annat ymmärtää ettei aihetta koskeva kirjoitus kiinnosta sinua, lienee tuskin kovinkaan virheellistä päätellä, ettei aihekaan sinua kiinnosta. Tietysti on ikävää, jos näin on. Olivatko vanhempasi taistolaisia, oletko itse siviilipalvelusmies tai kenties hippi, vai onko sinulla joku muu syy siihen, miksi vihaat isänmaamme itsenäistymisen historiaa niin katkerasti?

"Sinun höpinäsi ja jorinasi eivät pääsääntöisesti kiinnosta minua."

Sitkeästi kuitenkin otat täällä kantaa vieläpä lauantai-iltana, vaikkei tätä viestiketjua tosiaankaan kukaan enää edes lue. Taidat olla helposti vedätettävissä, eikö vain? Heh-heh.

Ilari Kerttuoja

"Se mainittu tuorein bloggaus, joka ei sinua oman todistuksesi mukaan kiinnostanut, käsitteli nimenomaan jääkäriliikettä. Tarkemmin sanoen Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Jarkko Kempin tuoretta kirjaa jääkärien historiasta.

Siinä vaiheessa, kun annat ymmärtää ettei aihetta koskeva kirjoitus kiinnosta sinua, lienee tuskin kovinkaan virheellistä päätellä, ettei aihekaan sinua kiinnosta. "

Ihan rautalangasta; Sinun kirjoituksesi jääkäriliikkeestä eivät kiinnosta minua. Se ei luo tilannetta, jossa jääkäriliike ei minua kiinnostaisi.

On siis virheellistä päätellä, että kirjoittaja Jalosen näkemykset objektista jääkäriliike aiheuttaisivat tilanteen jossa kommentoija Kerttuoja ei ole kiinnostunut tuosta objektista.

Ainoa suuri kysymys lienee tämän keskustelun jälkeen se, että millä ihmeellä olet valmistunut yliopistosta? Argumentointisi on samaa tasoa kuin kaikki muukin näppäriltäsi suoltama sonta.

"Sitkeästi kuitenkin otat täällä kantaa vieläpä lauantai-iltana, vaikkei tätä viestiketjua tosiaankaan kukaan enää edes lue. Taidat olla helposti vedätettävissä, eikö vain? Heh-heh."

Joo, mies tulee paskahousustakin joskus, tyhjännaurajasta ei koskaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari Kerttuoja jatkaa vollottamistaan:

"Ihan rautalangasta; Sinun kirjoituksesi jääkäriliikkeestä eivät kiinnosta minua. Se ei luo tilannetta, jossa jääkäriliike ei minua kiinnostaisi."

Mitkähän jääkäriliikettä koskevat tuoreet teokset sinua sitten kiinnostaisivat?

"On siis virheellistä päätellä, että kirjoittaja Jalosen näkemykset objektista jääkäriliike aiheuttaisivat tilanteen jossa kommentoija Kerttuoja ei ole kiinnostunut tuosta objektista."

Ei se oikeastaan niin kaukaa haettua ole. Olen tutkinut jääkäriliikettä ja julkaissutkin aiheesta kirjoituksia, kohtalaisen hyvällä palautteella, kerran yhteistyössä erään toisen tutkijan kanssa. Siinä vaiheessa jos jätät aihetta koskevat kirjoitukseni huomiotta etkä osoita kiinnostusta niitä kohtaan, se kyllä merkitsee että jätät tarkoituksella huomiotta eräät jääkäriliikkeen uudempaa tutkimusta koskevat, myös tutkimuskentällä ja asianharrastajien keskuudessa muuten noteeratut näkemykset.

Voit siis toki halutessasi edelleen teeskennellä olevasi muka "kiinnostunut" jääkäriliikkeestä, mutta samalla kuitenkin näytät rajaavan tarkoituksella intressiesi ulkopuolelle yhden tutkijan tekstit, vieläpä hyvin kiukkuiseen ja halveksuvaan sävyyn. Nähtävästi teet tämän vieläpä vain siksi, koska et jostain ties mistä syystä pidä hänestä. Se ei minusta vaikuta todellisen asianharrastajan asennoitumiselta.

Joten teen kyllä edelleen sen johtopäätöksen, että sinua ei kiinnosta jääkäriliike. Minua kiinnostaisi kuulla, ovatko syysi poliittiset, ja suhtaudutko isänmaallisiksi miellettyihin tutkimuskohteisiin jotenkin vastenmielisesti?

"Argumentointisi on samaa tasoa kuin kaikki muukin näppäriltäsi suoltama sonta."

Vau, sanaa "argumentointi" on taas käytetty! Tekee epäilemättä huikean vaikutuksen viitekehyksessäsi.

Ilari Kerttuoja

Jalosen omakehu ja itseriittoisuus estävät keskustelun. Kun siihen lisätään täydellinen keskustelukyvyttömyys, toisen osapuolen kuuntelemattomuus, besserwisseröinti, egosentrisyys ja itsekorostus, ei ole ihme, että ketjuun tulee tällaista kommentointia.

Toivottavasti ne tahot, jotka rahoittavat ns. tutkijaelämääsi lukevat myös näitä kommentejasi.

Ymmärrän kyllä tahatonta komiikkaa sisältäneen (ja jopa ajoittain myötähäpeän tunteita herättäneen) TV-esiintymisesi jälkeen sen, että ethän Sinä itsellesi mitään voi.

Älä kuitenkaan luovu toivosta. Ongelman tunnustaminen on ratkaisun avain. Toivotan onnea matkallesi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilari Kerttuoja kirjoitta:

"Jalosen omakehu ja itseriittoisuus estävät keskustelun. Kun siihen lisätään täydellinen keskustelukyvyttömyys, toisen osapuolen kuuntelemattomuus, besserwisseröinti, egosentrisyys ja itsekorostus, ei ole ihme, että ketjuun tulee tällaista kommentointia."

No niin, tuliko nyt parempi olo? Mitäpä jos nyt sitten vastaisit tuohon edelliseen huomautukseeni asiallisesti ja soveltaen sitä paljonpuhuttua "argumentaatiotasi"?

"Ymmärrän kyllä tahatonta komiikkaa sisältäneen (ja jopa ajoittain myötähäpeän tunteita herättäneen) TV-esiintymisesi jälkeen sen, että ethän Sinä itsellesi mitään voi."

Miten sen nyt ottaa. Katsos, poikaseni, siihen nähden että itse tulit haaskanneeksi omaa aikaasi minun persoonani katselemiseen televisiosta... niin, no, se mielessä pitäen veikkaisin, että meistä kahdesta sinä olet se, jolla on enemmän hävettävää.

Roni Huhta

Vastaavanlainen tutkimus tehtiin myös ihmisistä kuten allekirjoittanut jotka käyttävät Windows, Mac ja Ubuntu koneita laajasti, että he ovat naisien mieleen, suunnattoman älykkäitä, huomattavasti todennäköisempiä menestymään sekä muutenkin aivan järjettömän hyviä tyyppejä. Joita vaimot ja tyttäret himoitsevat, isät ja pojat kadehtivat ja petoeläimet karttavat.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Applen laitteita pystyy kuulema käyttämään 2- vuotiaskin. Kertoo mahdollisesti jotakin siitä, minkä tyyppisiä ihmisiä houkuttelee. Tarkoitan, että on varmasti olemassa ihmisiä, jotka selviävät läpi elämänsä pitäen esim. sormivärjäystä parhaana itseilmaisun muotona ikinä.

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Olen samaa mieltä kuin edellä on sanottu, että mäkki on helppo käyttää eikä vaadi suurta ymmärrystä tietokoneista. Nyt kun pankit äitini mukaan kuulemma poistavat mahdollisuuden maksaa laskuja automaatilla, niin on tullut eteen sisarusten kanssa se, että mahdollisesti joudumme ostamaan äidille tietokoneen ja opettamaan sen käyttöä. Tässä tarkoituksessa suosittelen mäkkiä sen helppouden vuoksi. Töpseli seinään ja nettipankkiin. :) Tosin tietokoneelle sopivasta hinnasta joudumme neuvottelemaan.

Macbook-imago on tietysti kallis. Sen vuoksi mac-mies ja -nainen halutaan nähdä tyylikkäinä vaikka pukeutuminen voi olla hyvinkin kirjavaa. Voin tavoittaa jotain ajatusta siitä, ettei mac ole tyypillinen perussuomalaisen kone, mutta samalla voisi todeta, ettei se ole tyypillinen suomalaisen kone. Jokainen meistä omalla olemuksellaan rikkoo sitä stereotypiaa, mihin kulloinkin liitetään. Tässä Eerolan valinnassa lienee kyse ihan omista mieltymyksistä sekä siitä että on ollut varaa toteuttaa ne. Me emme voi tietää onko kyseessä "apple-uskovaisuus", jokin joka silmää miellyttää vai helppokäyttöisyys vai ehkä näiden yhdistelmä. Minua kiinnosti lukea tämä Jalosen puheenvuoro, koska itse käytän mäkkiä ja olen persu. :) Omat syyni juuri tähän pöytämäkkiin ovat iso näyttö, mikä korvaa hyvin television puutteen (kiitos YLE Areena ja muut nettitelkut) ja johdottomuus sekä ennen kaikkea helppokäyttöisyys.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tony Vuori kirjoittaa:

"Voin tavoittaa jotain ajatusta siitä, ettei mac ole tyypillinen perussuomalaisen kone, mutta samalla voisi todeta, ettei se ole tyypillinen suomalaisen kone."

Olen ihan samaa mieltä. Ainakin vielä vuosituhannen alussa Mac oli ainakin omien rajallisten havaintojeni mukaan sellainen yllättävä kone, jollaisen saattoi nähdä korkeintaan graafista suunnittelua tekevillä tai nuorilla naisopiskelijoilla.

"Jokainen meistä omalla olemuksellaan rikkoo sitä stereotypiaa, mihin kulloinkin liitetään. Tässä Eerolan valinnassa lienee kyse ihan omista mieltymyksistä sekä siitä että on ollut varaa toteuttaa ne. Minua kiinnosti lukea tämä Jalosen puheenvuoro, koska itse käytän mäkkiä ja olen persu. :)"

Nooh, minua kieltämättä houkutti mahdollisuus yhdistää eräiden Perussuomalaisten - kuten nyt vaikkapa Terhon - ajama selkeä identiteettipolitiikka noihin samankaltaisiin käsityksiin, joita viljellään Mac- ja PC-käyttäjistä. Mutta niille on tosiaan aivan tutkimuksellista pohjaa; merkkivalinta voi olla samalla tyylivalinta, ja ilmentää siinä samalla muitakin mieltymyksiä.

Olisihan näitä lysti yhdistellä enemmänkin ja kuvitella Soini sanomassa miten suomalaisella duunarilla on oikeus viikonlopun päätteeksi pieneen kopsuun, kun se suomalainen työmies palailee töistä kotiin ja pistää Macin päälle päivittääkseen plokiaan. Ammattitaidottomien toimittajien vihjailut Perussuomalaisten sisäisistä jakolinjoista Soinin ja hallintovaliokunnan puheenjohtajan porukoiden välillä voisi myös jättää sikseen ja keskittyä siihen paljon olennaisempaan kysymykseen, ketkä Perussuomalaisten edustajista ovat PC- ja ketkä Mac-käyttäjiä.

Kommentoidakseni taas hiukan vakavammin, pitää totta kai ottaa huomioon sekin mahdollisuus, että Eerola on saanut kannettavan toimittajalta tuota kuvaa varten. Mutta siitä huolimatta, näppärää imagonhallintaa.

Kaisa Pispala

Mikäli stereotypiat MAC- ja PC-käyttäjistä pitävät yhtään paikkaansa, niin Jussi Jalonen on sitten itse ainakin pesunkestävä PC-mies.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Osapuilleen. Vieläpä tuo Harley Davidson pitää paikkansa kohdallani.

Tuo valkoviini tosin menee pieleen, meikäläinen kallistelee punaista portviiniä tai väkeviä. Mutta olen tosiaan pitkän linjan PC-mies jo 1980-luvun lopulta, jolloin aloin räpeltää teekkari-isonveljeni IBM PS-kakkosella.

Shemu P

Immonen kommentoi HS haastattelussa:

"Vastaan on tullut paljon ihmisiä, jotka ulkonäkönsä perusteella eivät selvästikään ole sopeutuneet moderniin suomalaiseen yhteiskuntaan."

Kun katson Immosen ylisuurta ja huonosti istuvaa pikkutakkia, huomaan saman ilmiön toistuvan myös Eerolan kohdalla. Ja Eerolan kauluspaita on lisäksi liian suuri. Ja Immosen paita on jäänyt silittämättä. Jos kyseessä on joku perverssi tai edes salainen persujen pukeutumiskoodi, jonka tarkoitus on saada aikaan muutosta, he ovat onnistuneet tehtävässään.

Sillä Immosta ja Eerolaa katsoessani he eivät selvästikään ulkonäkönsä perusteella ole sopeutuneet moderniin helsinkiläiseen yhteiskuntaan. Valitettavasti he eivät jätä sopeutumattomuuttaan pelkkään pukeutumiseen.

Käyttäjän airjuri kuva
Juri Laihonen

jos sopeutuminen moderniin helsinkiläiseen yhteiskuntaan vaati sitä, että katsoo pukeutumismalleja hel-looksista, ni suosittelen olemaankin sopeutumatta. ;)

Kimmo Veijalainen

On myös mahdollista, että Eerola vain haluaa toimivan koneen.

Toimituksen poiminnat