Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Tuomas Enbuske ja historia

Espoolainen toimittaja Tuomas Enbuske on päättänyt tänä päivänä antaa Puheenvuoron lukijoille historian oppitunnin. Yleisradion palkkaa julkisista varoista nauttiva lahjakas nuori pääkaupunkiseudun kolumnistimme on kirjoittanut seuraavaa:

 

"Kerronpa nyt asian, jota harva tietää, koska sitä ei meidän kouluissamme kerrota. Monihan luulee, että orjuuttaminen ja siirtomaiden ottaminen on länsimainen ilmiö, jota meidän pitää nyt jotenkin jälkikäteen hyvitellä. No, ei siinä mitään ylpeiltävää olekaan. Mutta jos ruvetaan historian vääryksiä korjailemaan, eurooppalaisten pitäisi vaatia korvauksia myös afrikkalaisilta. Robert C. Davis paljastaa kirjassaan "Christian Slaves, Muslim Masters", että pohjoisafrikkalaiset ovat ottaneet paljon enemmän eurooppalaisia orjiksi kuin mitä eurooppalaiset veivät Yhdysvaltoihin. Kaikissa maanosissa on asunut orjuuttajia. Itse asiassa eurooppalaiset ja heidän jälkeläisensä olivat ensimmäisiä, jotka virallisesti luopuivat tästä kamalasta tavasta."

 

Kirjoituksensa alkuperäisessä versiossa Enbuske viittasi "Robert C. Claves" -nimiseen historioitsijaan. Uuden Suomen toimitus oikaisi tekstin heti Seppo Oikkosen suosiollisesti huomautettua asiasta. Omasta puolestani puutun tavallaan ammatinvalinnan velvoittamana tässä vielä tekstin muihin epäkohtiin, jotka olen ylempänä vahventanut.

Enbusken näkemys koulukirjojen harjoittamasta yksipuolisesta vaikenemisesta lienee kenties aiheellista käsitellä lyhyesti. En aivan tiedä, mitä koulukirjoja Enbuske on lueskellut, ja palstaa mahdollisesti lukevat historian opettajat ovat tervetulleita kommentoimaan asiaa. Esimerkiksi lukioissa historian oppikirjana käytetty Corpus-sarja ei kuitenkaan varsinaisesti monopolisoi orjakauppaa mitenkään yksinomaan länsimaiseksi ilmiöksi. Ensimmäisessä osassaan opus toteaa seuraavaa:

 

"Eurooppalaiset eivät kyenneet itse kaappaamaan orjia, sillä he olivat siihen sotilaallisesti liian heikkoja, eivätkä kyenneet etenemään sisämaahan. Varsinaisesta orjanmetsästyksestä vastasivat rannikon afrikkalaiset hallitsijat. He rikastuivat orjakaupalla ja perustivat uusia vahvoja valtakuntia. Kuninkailla ei ollut juuri muitakaan vientituotteita maksuksi eurooppalaisten kauppatavaroista. Miljoonia mustia afrikkalaisia päätyi orjiksi myös islamilaisiin maihin."

("Varhainen kolonialismi". Corpus I: Ihminen, ympäristö ja kulttuuri, Tammi, 2007. Sivu 121.)

 

Mitä taas tulee Enbusken toteamukseen, että "pohjoisafrikkalaiset ovat ottaneet paljon enemmän eurooppalaisia orjiksi kuin mitä eurooppalaiset veivät Yhdysvaltoihin" - missä voinemme olettaa "Yhdysvalloilla" tarkoitettavan myös siirtomaa-aikaisia molempia Amerikan mantereita, koska muuten tuossa vertauksessa ei olisi mitään mieltä - niin väite on täysin erheellinen. Sikäli ei siis ole tosiaan mikään ihme, ettei moista kouluissa kerrota, koska se olisi väärän tiedon välittämistä oppilaille. Enbusken virheellisesti siteeraama Robert C. Davis ei niin myöskään esitä. Davisin arvioiden mukaan pohjoisafrikkalaisten barbareskien sieppaamien ja orjuuttamien eurooppalaisten lukumäärä oli vajaa puolitoista miljoonaa henkeä, kolmen vuosisadan aikana. Eurooppalaisten toteuttamassa orjakaupassa rahdattiin Atlantin yli kymmenen miljoonaa henkeä, arvioiden vaihdellessa yhdestätoista neljääntoista miljoonaan, osapuilleen samalla aikavälillä; toisin sanoen, noin kymmenkertainen määrä.

Reiluna miehenä tietysti jätän auki sen mahdollisuuden, että Enbuske on sotkenut kaksi asiaa keskenään, sillä arabien historiansa saatossa käymä afrikkalainen orjakauppa oli hyvinkin verrattavissa Euroopan valtioiden toteuttamaan samaiseen bulkkitavarabisnekseen, ja saattoi tosiaan yltyä suurempiin mittasuhteisiin. Arviot vaihtelevat kymmenestä miljoonasta pariinkymmeneen miljoonaan, ja selvää on, että toiminta jatkui aina 1900-luvulle asti. Poliittisesti epäkorrektia piikkiä tapansa mukaan halukkaasti tavoitelleen toimittajan kommentti "eurooppalaisten pitäisi vaatia korvauksia myös afrikkalaisilta" ei kuitenkaan istu tähän asetelmaan.

Niin tai näin, tulevaisuutta ajatellen Enbusken ehkä olisi hyvä tarkistaa lähteensä huolellisemmin ennen kirjoittamista ja muutenkin syynätä tekstinsä pari kertaa lävitse ennen niiden julkaisemista. Olettaisin, että myös pieni tahdikas evästys Yleisradion taholta saattaisi olla paikallaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (94 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Heippa! Kun sie olet historioitsija ja kun me suomalaisetkin kannetaan tuota siirtomaavaltojen ja orjakaupan jättämää häpeällistä valkoisen miehen kollektiivista tuskaa niskassamme ja meillä on se mystinen vastuu, niin minulle on itselleni jäänyt hieman auki se, että missä se oli se suomalaisten siirtomaa? Ja ketkä niitä orjia tänne kuskasi? Nykyänhän on kuulemani mukaan kokoomuslaiset ja rkp:laiset innokkaimpia maahanmuuton kannattajia, johtuen varmaankin siitä, että saadaan halpaa työvoimaa, joten ehkäpä jotain heidän esi-isään olivat ne neekeriorjia suomeen kaleereissa roudanneet? Kaleerista puheenollen, mikä on italialaisten vastuu esimerkiksi saksalaisten ahdistuksesta (maailmansodan esimerkiksi), kun roomalaiset aikoinaan germaanejakin silleen orjaksi ottivat? Ja entäs kristityt sitten! Leijonille syöttivät ja polttivat risteille. En yhtään ihmettele sitäkään, että Vatikaanissa on niin kiukkusia ja kieroutuneita ukkoja :(

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Helena Eronen toteaa:

"kun me suomalaisetkin kannetaan tuota siirtomaavaltojen ja orjakaupan jättämää häpeällistä valkoisen miehen kollektiivista tuskaa niskassamme..."

Ei kanneta, eikä sellaista kollektiivista tuskaa ole. Mistä tämmöistä olet saanut päähäsi?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No eikös me muka kanneta?

Okei, avaan hieman ajatustani, että jopa sinä tamperelaisena tajuat.
Eikö kaikki se, mitä suomalaisetkin tekevät esim Afrikassa, perustu omatuntoon ja siihen ajatukseen, että valkoiset ihmiset ovat riistäneet Afrikkaa ja siksi meillä on vastuu?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Helena kyselee:

"No eikös me muka kanneta?"

Ei.

"Eikö kaikki se, mitä suomalaisetkin tekevät esim Afrikassa, perustu omatuntoon ja siihen ajatukseen, että valkoiset ihmiset ovat riistäneet Afrikkaa ja siksi meillä on vastuu?"

Ei.

Toistamiseen, mistä kummasta olet saanut tämän merkillisen käsityksen?

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

No tässähän on peruskuvio: porukka on äkännyt esimerkiksi termin "orjalaivojen terva" kerran käytettynä ja sitten alkanut toistella sitä ja vakuuttanut lopulta itsensä siitä että ainut syy humanitaariselle maahanmuutolle on suomalaisten oletettu syyllisyydentunto kolonialismista.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jos poistettaisiin vaikkapa suomalailta sellainen tietty huono omatunto koskien sitä, että Afrikassa on pahasti asiat ja länsimaiset ihmiset ovat siellä elostelullaan aiheuttaneet kaiken tuon, niin mitäköhän jäisi jäljelle? Veikkaan että paljon kysymyksiä :)

Henri Kangas

Jalosen pitäisi Tampereella asuvana historian harrastajana muistaa mm. Juice Leskisen kappale "Maksamme velkaa".

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Jalosen pitäisi Tampereella asuvana historian harrastajana muistaa mm. Juice Leskisen kappale "Maksamme velkaa"."

Käsittääkseni edesmennyt taiteilija Leskinen ja tuon mainitun kappaleen esittäneet muusikot eivät kuitenkaan olleet kokonaisvastuussa kotimaamme kehitysyhteistyöpolitiikasta.

Suomi on tehnyt kehitysyhteistyötä käytännössä koko itsenäisyytensä ajan. Tässä blogissa olen aiemmin kirjoittanut ambulanssiretkikunnasta, jonka Suomi lähetti 1930-luvulla etiopialaisten tueksi näiden jouduttua Italian hyökkäyksen kohteeksi. Kyseessä oli tuolloin tavallinen reaalipoliittinen ratkaisu; marsalkka Mannerheim piti selvänä, että Suomi antaisi muiden Kansainliiton maiden tavoin humanitaarista apua yhdelle jäsenvaltiolle, koska jonain päivänä Suomi saattaisi tarvita apua Neuvostoliiton uhatessa maatamme.

Kyse ei ollut "syyllisyydestä", vaan pienen valtion osallistumisesta kansainvälispoliittiseen toimintaan osin omista motiiveistaan, osin aidosta myötämielisyydestä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Orjuuteen tämä liittyy kiinteästi siten, että Amerikan mustien huonon ja syrjityn aseman katsotaan johtuvan siitä, että he sisällissotaan saakka olivat Etelävaltioissa orjia. Amerikassa oli esimerkiksi vielä 1960-luvulle saakka voimassa lakeja, jotka estivät mustien ja valkoisten väliset avioliitot.

Konkreettisesti tämä orjuuden perintö, Amerikan afrikkalaisperäisten syrjintä ja sorto tulee joka päivä myös meidän suomalaisten koteihin amerikkalaisen elokuva- ja viihdeteollisuuden kautta. Vielä tänäkin päivänä amerikkalaisviihteessä on olemassa kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan elokuvan valkoinen sankari ei saa rakastua mustaan naiseen, tai musta sankari ei saa saada tarinan lopussa valkoista naista ja ratsastaa yhdessä hänen kanssaan auringonlaskuun. YLE tukee tätä rasistista politiikka, orjuuden jatketta, ostamalla näitä syrjintää sisältäviä amerikkalaisen viihdeteollisuuden tuotteita.

Amerikkalaisessa aikuisviihteessä on esimerkiksi teemana: "Daddys worst nightmare", eli "Isän pahin painajainen", jossa valkoihoinen tytär on seksuaalisessa kanssakäymisessä mustan miehen kanssa. Suomalaisessa kyselytutkimuksessa kolmannes vastaajista ilmoitti, että he vastustaisivat sitä, että heidän lapsensa menisi naimisiin esimerkiksi afrikkalaisperäisen ihmisen kanssa. Eräs nimeltä mainitsematon naispuolinen presidenttiehdokkaamme pelaa tällä samalla kortilla, ja vetoaa kansan tunteisiin haluamalla estää suomalaisten, ja muista maanosista kotoisin olevien ulkomaalaisten kanssakäymisen.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Helenalle tiedoksi, että suomalaista kolonialismia ovat saaneet maistaa selkeimmin saamelaiset. Kolonialismin heitä kohtaan aloittivat Ruotsin kuningas Kaarle XII käskyllään tuhota saamelaisten peurat ja samassa kiimassa ammuttiin myös villitkin peurat. Vuosisata myöhemmin saamelaisille tärkeä turkiseläin majava määriteltiin vahinkoeläimeksi. Nämä toimet aiheuttivat sen, että saamelaiset joutuivat siirtymään yhä pohjoisemmaksi.

Saamelaisten maaoikeuksista en ala tässä kirjoittamaan mutta sanoisin vielä suomalaisten suhtautumisesta saamelaisiin sen, että heitä koskeva oppivelvollisuuslaki astui voimaan vasta sotien jälkeen.

Arhi Kuittinen

Vuosisadan alussa Suomessa oli orjuutta.

Työläiset ja maatyöläiset tekivät nälkäpalkalla töitä suomenruotsalaisille porvareille, jotka vetivät hurjaa voittoa bisneksestään halpatyön "unelmamaassa". JOS töitä oli ilman työsopimuksia työläiselle, muuten edessä oli nälkä, puutossairaudet ilman lääkärin apua ja kuolema.

Sisällissodan taustalla oli hirvittävää kurjuutta ja erittäin hyvin orjatyöllä ja elintarvikepuutteella vedätettävillä keinotteluhinnoila ansaitsevat porvarit estivät lahjonnalla ja palkatuilla venäläisillä kasakoilla ensimmäisen vasemmistolaisen eduskunnan valtalaki-pyrkimykset, jolla olisi varmistettu hintatason vakautus ja palkkatason valvonta ilman kiskontaa ja leivänpuutetta jokaiselle suomalaiselle. Myös työläisen lapselle.

Tuula Hölttä

Arhi K. :"...porvarit estivät lahjonnalla ja palkatuilla venäläisillä kasakoilla ensimmäisen vasemmistolaisen eduskunnan valtalaki-pyrkimykset"

Anton Huotari kertoo Työväen kalenterissa 1927, että 22.5.1907 kautensa aloittanut ensimmäinen eduskunta hajotettiin jo seuraavan vuoden maaliskuussa venäläisen virkavallan toimesta venäläisten politiikkaan kohdistuneen arvostelun vuoksi. ”Samaan aikaan järjestettiin Venäjän ministerineuvoston yhä läheisempi sekaantuminen maamme sisäisiin asioihin, mikä sittemmin kehittyi vuonna 1910 ”yleisvaltakunnalliseksi lainsäädännöksi”.”

Vuoden 1908 vaaleissa valittu eduskunta hajotettiin 1909, kun puhemiehenä toiminut Svinhufvud ei ollut totellut määräystä, jonka mukaan eduskunnan avajaisissa pidetyssä puheessa ei saanut kosketella politiikkaa. Seuraava eduskunta hajotettiin marraskuussa 1909, syynä ns. sotilasmiljoonien kielto. Neljäs v. 1910 valittu eduskunta hajotettiin syksyllä 1910, kun eduskunta kieltäytyi käsittelemästä duuman hyväksyttäväksi tarkoitettua ”yleisvaltakunnallista lakia”. ”Vasta vuonna 1911 valittu eduskunta sai rauhassa istua lain määräämät kolme istuntokauttaan ja sen viimeisillä valtiopäivillä v.1913 puhemieheksi valittiin Oskari Tokoi. V. 1913 oli jälleen vaalit, mutta silloin valittu eduskunta sai maailmansodan vuoksi istua vain vuoden 1914 valtiopäivät. Vuoden 1916 vaaleissa valittu eduskunta sääti ns. valtalain, jota kuitenkaan ei saatu lainvoimaiseksi Venäjän vallankumouksen sekasortoisen tilanteen vuoksi, mikä johti eduskunnan hajottamiseen ja ensimmäiseen porvarien yhteisrintaman syntymiseen. Siihen asti eduskunnat olivat olleet sosialistienemmistöisiä.

Sivuhuomatuksena vielä, että jos Suomessa oli 1900-luvun alussa orjuutta, niin kuulin Unicefin palkkalistoille kuuluneelta työntekijältä 90-luvulla, että Afrikassa on yhäkin orjuutta. Hän kertoi, että afrikkalaisilla toreilla saattoi nähdä myyntipöytiä, joissa myytiin rautaisia nilkkarenkaita orjia varten.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eronen! Eikö teille sinne junttilaan vedetty sata vuotta sitten isolla rahalla junarata ja kaikki? Maksakaa takaisin jos ette sillä mitään tee.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kuulepas jätkä, loikoilen koirani kanssa sängyssä ja juon punaviiniä ja nautin hiljaisuudesta, joten en jaksa nyt provosoitua, mutta jos haluat, niin olet tervetullut keräämään ratapölkyt tuolta, tosin en kyllä ymmärrä kuka väittää Nurmes-Joensuu -radan olevan joutava?

Arvatkaapas muuten ihan huviksenne, että paljonko maksaa Lieksasta junalla Helsinkiin? Melkein 75 euroa!! Vittu. Siinä ei kauheasti pitkäaikaistyötön Lieksasta käy Helsingissä hurvittelemassa, paitsi jos on nkr.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Helena Eronen kirjoittaa:

"Arvatkaapas muuten ihan huviksenne, että paljonko maksaa Lieksasta junalla Helsinkiin? Melkein 75 euroa!!"

Se on kyllä liikaa. Minä kirjoittaisin tuosta jo Merja Kyllöselle.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minäkin kirjoittaisin, mutta kun olen laiska ja odotan, että joku muu tekisi asialle jotain.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ihanaa! Ollaan taas kerran samaa mieltä, Afrikan asioista ei todellakaan kannata huolta kantaa. Omissakin on tarpeeksi.

Siis 75 euroa? Kyllä tämä melkoinen Ambomaa jo on.

Anis Harran

Helena: "Kuulepas jätkä,"

Arroganttia sukupuolitettua nimittelyä!

"loikoilen koirani kanssa sängyssä"

Ilmiselvästi tämä tarkoittaa kaikkien suomalaisten ja kaikkien kristittyjen aina harjoittavan haureutta eläinten kanssa.

"ja juon punaviiniä ja nautin hiljaisuudesta"

Ylimielistä elitismiä.

Tässä se taas nähdään kuinka ne siellä Lieksassa hilluu ja elää aluetukien varassa.

Unohdit mainita sianlihan syömisen.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Uuden Suomen ja YLE Puheen kolumniyhteistyön tuottajana pahoittelen erhettä.

Jarmo Koponen
Tuottaja / Uusi Suomi

Aira Joki

Jarmo, onks tää vähän kuin entisellä eduskunnan puhemies Riitta Uosukaisella, "hoida sie hommat, mie hurmaan":D

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Hommansa hoitava tuottaja lukee tekstit ja myös tarkistaa nimiä jne. Valitettavasti tässä yhteydessä virhe pääsi sekä Tuomaksen että minun lukuni läpi julkaistuuun kolumniin. Puhuttelevassa aiheessa on paljon mihin tarttua. ;)

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Jotenkin tuo Jalosen kuplivan hauska persoona ja rento ote asioihin pulpahtelee läpi kaikesta mitä kirjoittaa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Totta, sitä on mukava lukea.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Se on katsos tämä länsisuomalaisuus!

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Joo, mä olen lukenut niin paljon, etten ole ehtinyt kommentoimaan.

Nyt minä tunnustan yrittäväni analysoida Jussin kielen käyttöä.

Ja vertaan sitä Tampereen yliopistoon jossain yhteyksissä olevien tuttujen ja läheisten kielenkäyttöön...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Historiallinen muisti on valikoiva. Menneisyyden avulla voidaan hyökätä milloin ketäkin vastaan. Yleensä historiaa esitetään tarkoitushakuisesti. Vieraillessani Lontoossa pari vuotta sitten puutukkuri kertoi perheyrityksen aloittaneen 1700-luvun kolmiokauppassa. Yhtiön kokoushuoneen seinillä oli kuvasarjoja Afrikasta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiokauppa

Sosiaalisesta ja kollektiivisesta muistista ovat kirjoittaneet perusteoksia ranskalaiset tutkijat, keskitysleirillä surmattu Maurice Halbwachs http://fi.wikipedia.org/wiki/Maurice_Halbwachs
ja Algerian sisällissotaakin tutkinut Pierre Nora http://fi.wikipedia.org/wiki/Pierre_Nora.

Historiallinen amnesia (muistinmenetys) on nähtävissä jo lähihistoriassa. Itse tutkin Helsingin yliopistossa historian jatko-opiskelijana Venäjän ja Georgian sotaa Etelä-Ossetiassa vuonna 2008. Propagandan tekijät ja arkistojen valmistelijat hyötyvät aktiiveista harrastajista.

Lisää lukemista:

"Näin ollaan tultu historiantulkintaan, jonka mukaan stalinismin aika nähdään normaalina ja väistämättömänä vaiheena Venäjän suurvallan historiassa ja näin ollen sen kanssa ei ole myöskään tarvetta tehdä tiliä. Tämä historiankäsitys on vastakkainen perestroikan aikaiselle ja 1990-luvulla jatkuneelle keskustelulle, jonka mukaan stalinismi nähdään poikkeustilana ja moraalisena notkahduksena historian kulussa."

http://pluralplural.wordpress.com/2010/04/16/kiele...

http://theragblog.blogspot.com/2009/05/noam-chomsk...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kiitoksia Jarmolle hyvistä linkityksistä!

Aira Joki

Veikko: "Mitä lopetetaanko Haatasen ohjelma? No voi persus, se on loistava ohjelma, Yle Puheen parasta antia."

Näin täällä aiemmin viikolla yhdessä blogissa luki:( Kuulitko muuten Veikko taannoin Haatasen ohjelmaa suomalaisista rikollisista ja eläimiinsekaantujista, aivan briljantti:D

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Juu kuuntelin. Vieraana oli Teemu Keskisarja, jolla on aina mielenkiintoista kerrottavaa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Siitä kirjoitti Juhani Niinistö, Kanadassa oleva Ylen toimittaja

Hän sanoi että Kalle Haatanen, Markku Heikkinen ja Kirsi Virtanen hiljennetään Ylessä.

Kommentoin , että Kirsi Virtasen puolirasistisia kolumneja en kaipaa, mutta että vastustan hänen hiljentämistään. Jotain tasapainottavaa saisi olla.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Virtasella on useinhyviä aiheita ja näkökulmia. Ehkäpä ohjelma on hieman liian pitkä ja lyhempänä se varmaan toimisi paremmin.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kalle kirjoittaa Facbookissa allekirjoittaneensa työsopimuksen YLEn kanssa. Ilmeisesti yleisellä painostuksella ja Kallen saamalla yleisön tuella oli jotain vaikutusta muutoksen kourissa ja rahapulassa painivassa yhtiössä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kalle kirjoittaa Facebookissa allekirjoittaneensa työsopimuksen YLEn kanssa. Ilmeisesti yleisellä painostuksella ja Kallen saamalla yleisön tuella oli jotain vaikutusta muutoksen kourissa ja rahapulassa painivassa yhtiössä.

Kalle Lehtonen

Kaikenmoisista asioista sitä jaksetaankin itkeä!

Eila Jokimaa

10 miljoonasta se 5 prossaa jotka menivät USAan on todellakin vähemmän kuin 1,5miljoonaa. Islamilainen orjakauppa oli tietenkin suhteessa pienenpää johtuen orjien käyttötarkoituksesta, maailmankaupan volyymista ja väestömäärästä, joka alkoi tosissaan kasvaa vasta 1700-luvulla. Sinänsä Enbuske oli ihan oikeassa orjuudesta yleismaailmallisena ilmiönä, joka loppui vasta modernin kapitalismin synnyn myötä. Atlantin orjakaupan volyymi oli tietenkin suurempi kokonaisuudessaan, minkä vuoksi hän vertasi eurooppalaisten orjien määrää juuri USAn orjien määrään eikä koko amerikan mantereen. Käsitääkseni oli pikemminkin populistinen vitsikäs heitto, jonka tarkoitus ei ollut verrata koko Atlantin orjakauppaa piskuisen harvalukuisen euroopan kristittyjen orjien määrään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"...minkä vuoksi hän vertasi eurooppalaisten orjien määrää juuri USAn orjien määrään eikä koko amerikan mantereen."

Vaikka näin olisikin, niin siinäkin tapauksessa Enbuske olisi tehnyt varsin epärehellisen vertauksen. Rajoitettaessa Atlantin yli kulkevan orjakaupan tarkastelu vain ja ainoastaan Yhdysvaltoihin, samalla kun barbareskien toteuttamaa Välimeren-orjakauppaa tarkastellaankin kokonaisuutena, unohtuu se ehdoton perussääntö: vertailtavien ryhmien yhteismitallisuus. Yhtä hyvin Enbuske voisi sanoa, että Suomen sisällissodassa kuoli paljon enemmän väkeä kuin mitä bolševikit tappoivat Kronstadtin kapinaa tukahduttaessaan - ja unohtaa siinä samalla koko Venäjän vallankumouksen muun uhrimäärän. Ei siinäkään rinnastuksessa olisi mitään mieltä.

Sen lisäksi vertaus olisi anakronistinen. Miksi ihmeessä brittien vaikkapa 1700-luvulla Karibian siirtokuntiinsa kuljettamat orjat pitäisi historiallisessa vertailussa erotella niistä orjista, jotka he samaan aikaan kuljettivat Virginiaan? Etenkin, kun useimmissa tapauksissa Karibia oli ensimmäinen välietappi, jonka kautta myös nuo Pohjois-Amerikan siirtokuntiin myydyt orjat kulkivat.

Asiayhteyden huomioon ottaen Enbusken kommentti oli erheellinen. Toki hänen pyrkimyksensä oli provosoida, mutta sopii kysyä, kannattaako sitä tehdä esittämällä historialliset tosiasiat ehdoin tahdoin noin kyseenalaisessa valossa?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mitähän ne Amerikkaan myytyjen määrät olisivatkaan ilman logistiikkakustannuksia.

Muuten
US:ssa moni esittelee itsensä historioitsijaksi tai historian harrastajaksi. Saisivat kaikki muut pyyhkiä sen pois.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Onko tuo luku Afrikasta lähteneistä orjista, vai perille elävänä selvinneistä orjista? Käsittääkseni vain murto-osa orjista selvisi matkasta elävänä perille.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Käsittääkseni se on yhteislaskelma Afrikan tuolloin Atlantin yli kulkevan orjakaupan seurauksena kokemasta väestötappiosta.

Heikki Virtanen

Hyvä kirjoitus, Jussi Jalonen, kiitos tästä!

Veikko Penttinen

Säälittävää. Tenttinsä ulkoläksynä opiskellut historioitsija aikoo tyrmätä Suomen parhaimmistoon kuuluvan pakinoitsijan. Tekosyynä joku asiavirhe. Ilmaisuun syventyneelle niitä sattuu. Voihan niistä huomauttaa, mutta ei nyt sentään potkuja Ylestä tai miehen nollaamista.
Asetelma on sama kuin Toini Havulla ja Linnalla, tai Ahlqvistilla ja Kivellä. Historiahan on näitä täynnään. Ilmiö näkyy myös Halla-ahon teilaamisesta. Jos jolla kulla on taito esittää asiansa persoonallisesti, niin sekös korpeaa lahjattomia.
Aikamme ilmiö sekin. Korkeakouluista valmistuu taiteen maistereita ja peräti tohtoreita, jotka ovat suuresti närkästyneitä, jos joku ei pidäkään heitä taiteilijoina ja vielä pahempaa jos jostakin yliopiston ulkopuolelta tulee joku oikeasti lahjakas.
Maassamme yleensä on koulutus yliarvostettu. Kaikki akateemiset uskovat itsestään ja toisistaan, että he ovat sivistyneitä, vaikka itseasiassa he ovat vain läksynsä lukeneita ja kuuliaisia oppilaita. Oikeat lahjakkuudet kyllä sitten erottuvat. Jotkut lukaisevat jonkun arvosanan, kaikkein lahjakkaimmat ja varsinkin vähän boheemimmat eivät viitsi siihenkään vaivautua.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Tämä Penttisen analyysi oli kaikessa rehellisessä ilkeydessään erittäin terävä.

Jalonen kuten muutkin ammatikseen sanoja pyörittelevät ovat byrokraattisen tarkkoja sisällön näennäisestä, putkinäköiseksikin haukutusta paikkaansapitävyydestä.

Se on eräänlaista väittely/väistelytaitoa, toisaalta näköalattomuutta joko tahattomasti tai tahallaan.
Jalonen on tässä taitava, harjaantunut ja hyvin varovainen.

Penttistä vieläkin ilkeämpi voisi sanoa että menisipä hömpsöttelyn sijaan Jussi oikeisiin töihin, mutta sellaisia kommentteja ainakin itse paheksun.

Harjoitus tekee kaikessa mestarin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ropposen Reino lausahtaa:

"Tämä Penttisen analyysi oli kaikessa rehellisessä ilkeydessään erittäin terävä."

Ei nyt millään pahalla, Reiska, mutta eihän tuo Penttinen osaa edes olla kunnolla ilkeä.

"Penttistä vieläkin ilkeämpi voisi sanoa että menisipä hömpsöttelyn sijaan Jussi oikeisiin töihin, mutta sellaisia kommentteja ainakin itse paheksun."

Jaa-a. Veikkaanpa suoralta kädeltä, että olen tehnyt eläissäni enemmän ja raskaampia ns. "oikeita töitä" kuin mitä omasta ansioluettelostasi löytyy.

Henri Kangas

Ettei nyt Jalosesta jäisi kenellekään mitään väärää käsitystä, niin kyseessähän ei ole mikään puolueeton tieteilijä, vaan ihminen, joka on mm. ollut mukana perustamassa perussuomalaisten ja hommalaisten vastaisia Todellisuus.org -sivuja, joissa juonitaan jatkuvasti persujen päänmenoksi. Miten saisi parhaiten aiheutettua heille negatiivista julkisuutta jne.

Jotkut toimittajat ovat, ikäväkseni, osoittautuneet sen verran laiskoiksi fact checkereiksi, että tosiaan käyttävät Jalosta "puolueettomana asiantuntijana" eri jutuissa, yleensä silloin, kun pitää persuista kirjoittaa negatiivisesti.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Hoho, jos ei ole hompsu tai perussuomalainen niin ei ole luotettava. Niinkö?

Henri Kangas

Ihminen, joka vihaa persuja ja/tai hommalaisia, ei ole luotettava taho näistä aiheista puhuttaessa. Jos tämä ihminen vielä esiintyy "tutkijana", hän ei ole ainoastaan epäluotettava vaan myös vaarallinen.

Jalonen on omilla teksteillään ja kannanotoillaan julkistanut arvomaailmansa. Jos itse olisin Uuden Suomen toimittajia, en missään tapauksessa kysyisi häneltä kommenttia esim. rasismiin tai homoseksuaalisuuteen liittyen, saati sitten perussuomalaisiin tai vaikkapa Halla-ahoon.

Henri Kangas

Ihminen, joka vihaa persuja ja/tai hommalaisia, ei ole luotettava taho näistä aiheista puhuttaessa. Jos tämä ihminen vielä esiintyy "tutkijana", hän ei ole ainoastaan epäluotettava vaan myös vaarallinen.

Jalonen on omilla teksteillään ja kannanotoillaan julkistanut arvomaailmansa. Jos itse olisin Uuden Suomen toimittajia, en missään tapauksessa kysyisi häneltä kommenttia esim. rasismiin tai homoseksuaalisuuteen liittyen, saati sitten perussuomalaisiin tai vaikkapa Halla-ahoon.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Henri Kangas juttelee:

"Ettei nyt Jalosesta jäisi kenellekään mitään väärää käsitystä, niin kyseessähän ei ole mikään puolueeton tieteilijä, vaan ihminen, joka on mm. ollut mukana perustamassa perussuomalaisten ja hommalaisten vastaisia Todellisuus.org -sivuja, joissa juonitaan jatkuvasti persujen päänmenoksi."

Tuota noin, en ole ollut perustamassa mainittuja sivuja. Tulit nyt levittäneeksi allekirjoittaneesta vääriä käsityksiä sekä samalla tehneeksi itsesi hieman naurettavaksi tuossa vainoharhaisuudessasi.

Ellet sattunut tietämään, niin mainittu keskustelupalsta on vantaalaisen Teemu Hiilisen perustama. Tietysti olen kirjoitellut sinne, mutta... hm, mitenkäs tämän nyt sanoisi? Minä olen sitä ikäluokkaa, joka on tottunut pitämään keskustelupalstoille kirjoittelemista _harrastuksena_. Henri Kankaalle se ilmeisesti on tosiaan jotain, tuota noin, poliittista toimintaa, vai kuinka?

Mainittu palsta ei myöskään ole tavallista keskusteluforumia kummempi. Siltä varalta, jos jotakuta kiinnostaa, voin laittaa oheen muutamia hirveitä esimerkkejä siellä käydyistä juonitteluista. Esimerkiksi tässä keskustellaan historiasta, politiikasta ja retoriikasta (linkki). Seuraavassa taas on hirmuista juonittelua presidentinvaaleista (linkki). Tässä taas aivan kauheaa aluepoliittista masinointia (linkki).

Jos juttelen päivänpolitiikasta kantakapakassani tuttujen kanssa, niin onko sekin mielestäsi "juonittelua"?

Siltä varalta, jos kiinnostaa, niin en ole pariin kuukauteen viitsinyt kirjoitella kyseiselle forumille juuri mitään. Osasyy on tuo toisinaan kieltämättä liiallinen keskittyminen noihin mainitsemiisi ilmiöihin, mitä ei ainakaan paranna se, että myös mainitsemasi "hommalaiset" ovat olleet ja ovat jossain määrin yhä hyvin ahkeria postittajia tuolla forumilla.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Henri Kangas jatkaa:

"Ihminen, joka vihaa persuja ja/tai hommalaisia, ei ole luotettava taho näistä aiheista puhuttaessa."

Enhän minä kumpaakaan ihmisryhmää vihaa. Miksipäs vihaisin?

Tässä kirjoituksessa muuten ei sivuttu perussuomalaisia tai tuota yhtä verkkoforumia puolella sanalla, siltä varalta jos et huomannut.

"Jos tämä ihminen vielä esiintyy "tutkijana", hän ei ole ainoastaan epäluotettava vaan myös vaarallinen."

Jaa-a, Henri. Jos tosiaan olen mielestäsi oikein _vaarallinen_ (!!!), niin siinä tapauksessahan sinun kannattaisi hieman miettiä, mitä tähän ketjuun kirjoittelet.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Penttisen Veikko on vihainen:

"Säälittävää. Tenttinsä ulkoläksynä opiskellut historioitsija aikoo tyrmätä Suomen parhaimmistoon kuuluvan pakinoitsijan."

"Parhaimmistoon kuuluva pakinoitsija"... no, makuasioista ei sovi kiistellä. Henkilökohtaisesti en kyllä pidä Enbuskea järin kaksisena kirjoittajana. Kun hän tekee omaan alaani liittyviä räikeitä asiavirheitä - vieläpä selkeän poliittissävytteisessä kirjoituksessa - niin siinä kohtaa katson, että ne on aiheellista myös korjata.

"Voihan niistä huomauttaa, mutta ei nyt sentään potkuja Ylestä tai miehen nollaamista."

Kuka tässä on potkuista puhunut? Kehoitin työnantajaa vain taustoittamaan ja tarkistuttamaan hänen tekstinsä huolellisemmin.

"Ilmiö näkyy myös Halla-ahon teilaamisesta. Jos jolla kulla on taito esittää asiansa persoonallisesti, niin sekös korpeaa lahjattomia."

Hm? Tai no, niinpä tosiaan. Esimerkiksi tässä kirjoituksessaan (linkki) laittaa filologi Halla-aho jauhot suuhun yhdeksäsluokkalaiselle tämän kirjoittamasta kotiaineesta, joka on päässyt koulun verkkosivulle. Teräksenkova ja veitsenterävä kirjoittaja, joka on tosiaan valinnut vastustajansa, kieltämättä.

Mutta pidän tämän ohjeistuksesi mielessä. Tulevaisuudessa keskityn itsekin kiusaamaan tuntemattomia yläastelaisia sen sijaan, että oikaisisin esimerkiksi julkisuudessa paistattelevien Yleisradion toimittajien tekemiä virheitä. Se on ehdottomasti suositeltavampaa.

"Aikamme ilmiö sekin. Korkeakouluista valmistuu taiteen maistereita ja peräti tohtoreita, jotka ovat suuresti närkästyneitä, jos joku ei pidäkään heitä taiteilijoina ja vielä pahempaa jos jostakin yliopiston ulkopuolelta tulee joku oikeasti lahjakas."

Tuota noin, mistäköhän luulet tuon mainitsemasi Halla-ahon tulleen, ja mitä luulisit hänen tehneen ammattikseen?

Aira Joki

"Esimerkiksi tässä kirjoituksessaan (linkki) laittaa filologi Halla-aho jauhot suuhun yhdeksäsluokkalaiselle tämän kirjoittamasta kotiaineesta, joka on päässyt koulun verkkosivulle."

Ei Ole Todellista:D Aikuinen "henkinen taapero" naperoiden kimpussa:)

Veikko Penttinen

"Tuota noin, mistäköhän luulet tuon mainitsemasi Halla-ahon tulleen, ja mitä luulisit hänen tehneen ammattikseen?"

Eihän koulutus miestä pahenna, jos mies ei koulutusta. Kysymys on vain siitä harhakäsityksestä, että koulutus olisi takuu myös lahjakkuudesta ja viisaudesta.
Kuka tahansa läääkärikoulutettu ei pysty yhdistämään tietojaan ja elämänkokemustaan intutiivisesti. Jokut osaavat ja se on onni heidän potilailleen. Suurin osa lääkäreistä on reseptinkirjoittajia tenttikirjoissa lueteltuihin vaivoihin.

Luova ihminen on aina lahjakas olipa hän insinööri, historioitsija, lääkäri, kirvesmies tai kolumnisti. Näihin jälkimmäisiin törmäämme päivittäin ja suruksemme huomaamme, että lahjakkuus heidän joukossaan on myös melkoisen harvinaista.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Veikko Penttinen kommentoi:

"Eihän koulutus miestä pahenna, jos mies ei koulutusta. Kysymys on vain siitä harhakäsityksestä, että koulutus olisi takuu myös lahjakkuudesta ja viisaudesta."

Olet aivan oikeassa.

Sanottakoon tässä, että Halla-aho on toki ollut eittämättömän pätevä filologi, ja on tieteenalan kannalta valitettavaa, ettei hän pysynyt lestissään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Aira Joki kirjoittaa:

"Ei Ole Todellista:D Aikuinen "henkinen taapero" naperoiden kimpussa:)"

Aira, se hersyvin piirre tässä on se, että hän viittasi tuohon samaiseen kirjoitukseensa vielä kuukausi sitten, viimeisimmässä Scriptan bloggauksessaan otsikolla "Tilastoista ja etnopositiivisuudesta". En minäkään tuota vuoden 2007 tekstiä muuten olisi enää edes muistanut.

On se jännittävää. Vielä vuonna 2011 muistelee filosofian tohtorin tutkinnon suorittanut, Suomen tasavallan eduskunnan hallintovaliokunnan johtajaksi kohonnut suurimman oppositiopuolueen kansanedustaja lämmöllä sitä, miten hän vuonna 2007 pisti ysiluokkalaiselle luun kurkkuun, kun tämä ei osannut "argumentoida" kunnolla maahanmuuton puolesta. Hän _vieläpä viittaa tähän suoritukseensa auktoriteetinomaisena tekstinä_.

Perhana, eihän tässä voi muuta kuin katsella ihaillen!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nykynäkökulmasta orjuus on tietenkin kauhistuttava asia, mutta historiallisina aikoina orjuus oli ehkä vain toiseksi huonoin vaihtoehto.

Kun lukee Vanhaa testamenttia ja Mooseksen viidettä kirjaa siitä, miten juutalaiskansa 40 vuotta erämaassa vaellettuaan lopulta valloitti nykyisen Israelin maan sen silloisilta asukkailta, niin Raamatussa kerrotaan, miten vallattujen kaupunkien asukkaat surmattiin täydellisesti viimeiseen mieheen, naiseen ja lapseen. Tuohon historian aikaan tällainen täydellinen kansanmurha ei ollut lainkaan harvinainen, vaan normaali menettely. Orjiksi myyminen oli tuohon historian aikaan jonkin verran parempi vaihtoehto, kuin tapetuksi tuleminen. Tuohon aikaan ajateltiin, että on parempi elää orjana Egyptissä, kuin kuolla.

Jotta ymmärtäisi tämän väkivallan logiikan, niin noina historia aikoina ei ollut muita suuria valtioita, kuin Egypti, Babylonia ja Rooma, jotka toivat vakautta valtakuntiensa alueille. Jos ei ollut tällaisen isoveljen suojeluksessa, niin joka päivä oli olemassa se vaara, että naapurikansa tai heimo sai päähänsä tulla ja kansanmurhata koko sinun kansasi miehineen, naisineen ja lapsineen saadakseen karjasi ja maasi omaan hallintaansa. Tämän estääksesi sinun kannatti aina harkita sitä, että ennaltaehkäisevästi kansanmurhaat naapurikansan, ennen kuin se käy kimppuusi. Siksi tuohon aikaan puolet miehistä kuoli elinaikanaan sodissa.

Arhi Kuittinen

Vuosisadan alussa Suomessa oli orjuutta.

Työläiset ja maatyöläiset tekivät nälkäpalkalla töitä suomenruotsalaisille porvareille, jotka vetivät hurjaa voittoa bisneksestään halpatyön "unelmamaassa".

JOS töitä oli ilman työsopimuksia työläiselle, muuten edessä oli nälkä, puutossairaudet ilman lääkärin apua ja kuolema.

Sisällissodan taustalla oli hirvittävää kurjuutta ja erittäin hyvin orjatyöllä ja elintarvikepuutteella vedätettävillä keinotteluhinnoila ansaitsevat porvarit estivät lahjonnalla ja palkatuilla venäläisillä kasakoilla ensimmäisen vasemmistolaisen eduskunnan valtalaki-pyrkimykset, jolla olisi varmistettu hintatason vakautus ja palkkatason valvonta ilman kiskontaa ja leivänpuutetta jokaiselle suomalaiselle. Myös työläisen lapselle.

Juuri ennen sisällissotaa suomenruotsalaiset porvarit jopa määräsivät härskisti työläisiä tekemään ilmaiseksi työpäiviä, jotta Euroopan sekava tilanne ei olisi vähentänyt porvarien normaalin muhkeaa voittokatetta bisneksestä.

Suomi oli uskomaton eriarvoisuuden julma teatteri.

Mutta oikeistolaiset porvarit halusivat jopa omalla laittomalla palkka-armeijallaan jo 1914 varmistaa ja valmistella sotaa, että suomalaisten työläisten palkat eivät nousisi ja ettei alkeellistakaan sosiaaliturvaa tulisi suomenruotsalaisten hallitsemaan Suomenmaahan. Ja ettei saksalaisesta kuninkaasta ja saksalaisesta maakuntalipusta haavelevia porvareita rajoittaisi eduskunnan demokratia eikä riittävä palkka rasittaisi mahtavia porvarien unelmabisneksiä.

Sota tuli nälkäkuolemien maahan, rakenteellisen vihan, häpeän ja epätasa-arvon seuraamuksena.

Toivoisin, että tämän hetken oikeistolaiset nationalistit lukisivat oikeaa suomalaisuuden rehellistä historiantutkimusta ja samalla ehkä jopa omien köyhien esi-isiensä historiaa valkoisen porvari-Suomen julmassa historiassa.

mm.

" Tätä lainkohtaa voidaan tulkita siten, että suomalaiset, jotka auttoivat jääkäreitä siirtymään Saksaan, olivat myös syyllisiä samaan perustuslain vastaiseen toimintaan. On huomionarvoista, että jääkäreiden 1918 palatessa Suomeen vuoden 1734 laki oli edelleen voimassa Suomessa "

Myös suojeluskuntien johtajista 90% oli suomenruotsalaisia porvareita, rahasukujen perillisiä.

::

http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4r...

Yletön rikastuminen on aina matalapalkkaisuuden hyväksikäyttämistä.

Nokiakin on rikastunut tehdastyöläisillä, joille on maksettu 70 e kuukaudessa ylitöiden kera.

--

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Oma isosisoisä hakattiin lapiolla hengiltä kun ei kummankaan puolen persettä suostunut nuolemaan. Liian tyhmä varmaan.
En nyt viitsi mainita minkä värinen saattoi loppuun välttämättömän.
Sanotaan nyt kuitenkin vaikka näin että samassa määrin aatehihhuleita kumarrellaan jo kolmanteen polveen.

(p)aatoksilla näitä teikäläisten tekstejä lueskelee. Aika hyviä, mutta sata vuotta myöhässä ja useimpia ei kiinnosta. Terveisiä ***sta. Samat terveiset valkoisillekin.

Tarttui nyt kuitenkin silmään "eriarvoisuuden julma teatteri", ", rakenteellinen viha, häpeä ja epätasa-arvo" jtc.

Oliko ne Remosta, Morgan Kanesta vai Harlekiineista? En muista, kaikkia muksuna olen kuitenkin lukenut. Tunnustetaan.

Tuula Hölttä

Arhi K. :"Toivoisin, että tämän hetken oikeistolaiset nationalistit lukisivat oikeaa suomalaisuuden rehellistä historiantutkimusta ja samalla ehkä jopa omien köyhien esi-isiensä historiaa..."

Tässäpä sitä historiaa sitten:

Väinö Tannerin mukaan Suomen taloudellinen tilanne oli heikentynyt mm. siksi, kun Venäjä oli vuosina 1890 ja 1898 antanut keisarillisen julistuksen, jonka mukaan kaikissa virallisissa maksuissa oli Suomessa otettava vastaan ruplia ”täyteen kurssiinsa”, joka oli 2:67 markkaa. Vaikka ruplan kurssi markkinoilla I maailmansodan vuoksi aleni kevääseen 1917 mennessä n. 40%, Venäjä piti kiinni tästä määräyksestä, mikä johti siihen, että ruplia tulvi Suomen markoiksi vaihdettaviksi ja myös ruplamääräisten ostojen ja maksujen lisääntymiseen.

Em. syystä Suomen Pankki alkoi myöntää elokuussa 1915 suomalaisten pankkimiesten neuvon mukaisesti Venäjän luottokanslialle markkamääräisiä valuuttalainoja maksutaseen tasapainossa pitämiseksi. Lainojen vakuutena oli Venäjän luottokanslian myöntämiä ruplamääräisiä obligaatioita, joiden määrä oli kevääseen 1917 kasvanut jo 400 miljoonaan markkaan ja Suomen Pankissa oli keväällä 1917 venäläistä rahaa ja obligaatioita yhteensä 734 miljoonan markan edestä, jota vastaava määrä seteleitä oli pitänyt laskea markkinoille.

Todelliselta arvoltaan heikentyneet ”pakkoruplat” olivat Tannerin mukaan pääsyy itsenäistymisen ajan voimakkaaseen inflaatioon, joka nosti mm. ruuan hinnat ”pilviin” ja pienituloisimpien saavuttamattomiin. Vuodesta 1913 leipäviljojen ja ryynien hinta kohosi 1000-3300%, perunat 1000-1200%, herneet 1000%, silakka 1000-2000% jne.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Arhi Kuittinen kirjoittaa:

"Myös suojeluskuntien johtajista 90% oli suomenruotsalaisia porvareita, rahasukujen perillisiä."

Eivät olleet.

Tuomo Molin

Kobvasti Suomessa yritetään kirjoittaa historiaa uusiksi väittämällä, että suomalaiset itsekin olisivat tämän niemen alkuperäisasukkaita siinä kuin saamelaisetkin eikä suomalaiset olisi koskaan orjuuttaneet ja nöyryyttäneet saamelaisia. Mistähän johtuu että ihan Uudellamaalla asti monien paikannimien etymologia juurtaa saamen kielestä?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ei sillä ole mitään väliä, sillä olemme moraalisesta vastuussa vain omista teoistamme, emme lainkaan esi-isiemme teoista.

Vai pitäisikö meidän antaa maa takaisin Suomen aboriginaaleille?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Saamelaiset, jotka ovat geenitutkimusten mukaan lähempänä baskeja kuin 'nykysuomalaisia' ovat lähteneet Suomeen päin, niinkuin suomalaisten esi-isätkin, noin 9000 vuotta sitten, ns Espanjan taskusta ja Ukrainan taskusta. Siinä välissä mm kieli on vaihtunut kevyesti ja useasti.

Tiede lehdessä on tästä sekasotkusta mielenkiintoinen Jani Kaaron juttu, joka muistaakseni näkyy netissäkin ilmaiseksi ja otsikko on: Suomalaisten uudet juuret. Lisää geenitutkimuksia tehtäessä saadaan selvyttää menneisyydestä ja nykyisyydestä. Ne eivät valehtele ainakaan paljoa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

En kannata YLE:n yksityistämistä, kuten Ahtisaari, mutta toki kannatan sen toiminnan supistamista ja sen muuttamista puolueettomaksi ja pois puolueiden ja valtion kontrollista.

Enbuske sta ja historiasta sen verran, että vaikuttaa hiukka helppoheikiltä. Mutta kun kaiken tieteen ns popularisoimista akateemikot vastustavat ja haukkuvatkin, niin on Enbuske lle ehkä tilausta, jos vain valvoisi mitä hänen avustajansa ja hän itse tekee. Minä kuuntelen vain autossa ratioo ja silloin jonkun verran puheradio-ohjelmia. Enimmäksee jotain muuta.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

En tiedä Jussi Jalosen musiikkimausta tai suhteesta lyriikkaan, mutta tähän sopii just pelkkä banjo-versio Otis Taylorin Ten Million Slaves-biisistä, lukumäärä siis on ollut kyllä muistissa.

Otis Taylor - Ten Million Slaves "Banjo" version

http://www.youtube.com/watch?v=mMtuNipi-SE&feature...

Ihmiskauppa on edelleen suuri ongelma.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Hyvää tavaraahan tuo, kiitoksia linkityksestä!

Miusa U

On täysin asiatonta, että Jalonen väittää Enbusken tarkoittaneen Latinalaista Amerikkaa puhuessaan Yhdysvalloista ja haukkuu sitten Enbuskea Jalosen väitteen virheellisyydestä.

Enbusken tekemän vertailun lisäksi voidaan tietysti vertailla myös kaikkialle Amerikkaan vietyjen afrikkalaisten orjien määrää kaikkialle arabimaihin vietyjen eurooppalaisten orjien määrään tms., mutta tämä on eri vertailu.

Yleensä meteliä pidetään Yhdysvaltojen orjahistoriasta, joten sen lukujen esiin nostaminen on järkevää, nuo kaikki luvut olisivat olleet parempi ratkaisu.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lue tuo ylempänä kirjoittamani vastaus Eila Jokimaalle.

Voin toki toistaa sen tässä. Olettaen, että Enbuske tosiaan olisi halunnut tarkoittaa vain Yhdysvaltoja, niin siinäkin tapauksessa hän olisi tehnyt varsin epärehellisen vertauksen. Rajoitettaessa Atlantin yli kulkevan orjakaupan tarkastelu vain ja ainoastaan Yhdysvaltoihin, samalla kun barbareskien toteuttamaa Välimeren-orjakauppaa tarkastellaankin kokonaisuutena, unohtuu vertailtavien ryhmien yhteismitallisuus.

Sen lisäksi vertaus olisi anakronistinen. Kuten huomautin, ei olisi historiallisessa tarkastelussa lainkaan johdonmukaista erotella brittien 1700-luvulla Karibian siirtokuntiinsa kuljettamia orjia niistä orjista, jotka he samaan aikaan kuljettivat vaikkapa Virginiaan.

Yhdysvallat tietysti alkoi säätää lakeja Atlantin yli kulkevaa orjakauppaa vastaan välittömästi itsenäistymisensä jälkeen. Esimerkiksi vuonna 1790 antoi kongressi lain, jolla kiellettiin Amerikan kansalaisia ottamasta osaa orjakauppaan ulkomaisissa satamissa. Perustuslaissa oli jo aiemmin säädetty, että orjien tuontia ei säädettäisi laittomaksi ennen vuotta 1808.

Onko nyt siis tosiaan ymmärrettävä niin, että Enbusken mainitsema "Yhdysvallat" pitää ottaa kirjaimellisesti, ja hän halusi verrata vuosina 1776/1789-1808 Yhdysvaltoihin vietyjen orjien lukumäärää lukumäärältään vuosina 1500-1800 käytyyn Välimeren-orjakauppaan kokonaisuudessaan? Jos näin olisi, niin tuossa vertailussahan ei ole oikein mitään mieltä, ja se näyttää tarkoitushakuisesti valitulta rinnastukselta, että Enbuske saisi esittää provosoivan "epäkorrektin" lohkaisunsa siitä, miten eurooppalaisia on kaapattu orjiksi sentään paljon enemmän kuin afrikkalaisia viety Amerikkaan.

Aika härskiä, suoraan sanoen.

Aira Joki

"Minäkin kirjoittaisin, mutta kun olen laiska ja odotan, että joku muu tekisi asialle jotain."

Helena, onneksi sulla tuntuu olevan aikaa runsaasti Niiden Todellisten Ongelmien pohdintaan, kuten MaMut. Tolla energialla luulisi jo ottavan yhteyttä Kyllöseen. Eivätkös juuri äsken aktivistit saaneet nettiyhteyden tuonne Lapin perukoille kun jaksoivat viestintäministeri Kiurua asialla pommittaa.
Ei sen puoleen olen samaa mieltä että kalliita on junaliput, täältäkin maksaa Helsinkiin maltaita ja täytyy ensin päästä radan varteen parinkymmenen kilometrin päähän niin etelä-Suomessa kun ollaankin:(

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No mielestäni tuohon pitäisi olla ensin edes yksi hyvä ehdotus ennen kuin rupeaa ministerille kirjoittelemaan. "150 euroa junalipusta Lieksa-Helsinki-Lieksa on liikaa" nyt ei kauheasti vie asiaa eteen päin, vaikka sen kuinka ministerille kirjoittaisi ja vaikka mielestäni tuollaiset junalipun hinnat rajoittavatkin yksilön oikeutta vapaaseen liikkumiseen ja sotivat ympäristöpoliittisia höpötyksiä vastaan. Mutta mikä olisi vaihtoehto? Nythän ne tarjoavat jotain tarjouslippuja JOS varaa kaksi kuukautta aikaisemmin junalipun :D

Aleksi Laine

Huvittava ajatus, että YLE ohjeistaisi näitä kolumnistejaan. Onhan esimerkiksi Akuliina Saarikoski usuttanut miesten joukkomurhaan eikä YLE ole reagoinut mitenkään. No, mikäpä ei olisi sallittua radikaalifeministeille?

--

Enbusken radio-ohjelmien perusteella hänen agendoihinsa kuuluu USA:n kehuminen. Hän on muun muassa (varsin huvittavasti) kehunut, miten rapakon takana maahanmuuttajien integraatio sujuu paremmin kuin Euroopassa. Viimeisimmässä, Biaudetin haastattelussa opastaa presidenttiehdokasta (varsin huvittavasti), että USA:ssa, toisin kuin Suomessa, osataan riidellä politiikasta niin, että ollaan kuitenkin kavereita.

Tuon perusteella voisi olettaa, että hän tosiaan on tarkoittanut Yhdysvaltoja. Ajatus menee niin, että _tässäkin_ asiassa USA on ollut se moraalisesti parempi vaikka hölmöt luulevat muuta.

Sanottakoon vielä, että suosittelen kaikesta huolimatta Enbusken keskusteluohjelmia. En tiedä toista yhtä hyvää vetäjää juuri tuon tyyppisiin ohjelmiin. Esimerkiksi Biaudetin hiillostaminen pakkoruotista olisi ollut nautittavaa kuunneltavaa, jos ei olisi alkanut tuntea myötähäpeää ehdokasta kohtaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Aleksi Laine kommentoi:

"Onhan esimerkiksi Akuliina Saarikoski usuttanut miesten joukkomurhaan eikä YLE ole reagoinut mitenkään. No, mikäpä ei olisi sallittua radikaalifeministeille?"

Akuliina Saarikosken - vai mikä pirun Atlas se nykyisin on? - kolumnistin ura on kieltämättä minullekin äärimmäisen suuri mysteeri.

Mainitulta sisällöntuottajalta muistuu mieleeni se eräs omituinen sepustus, missä hän julisti "kulttuurisen hyväksikäytön" olevan "rakenteellista rasismia" (linkki kolumniin ohessa). En tiedä, huomasiko Saarikoski ajavansa tuossa kirjoituksessaan tosiasiassa Suomen Sisun periaateohjelmaa, missä "vieraiden kulttuurien imeminen" todettiin "rikokseksi kansakuntaa vastaan".

Saarikoskihan paheksui tekstissään myös "valkoista jazz-musiikkia" - ikäänkuin mainitulla lähtökohtaisesti kulttuurien sekoittumisesta syntyneellä taiteenlajilla olisi joku yksi ainoa alkuperäinen ihonväri. Olenkin siitä asti odotellut mielenkiinnolla, koska hän lähtee soihdut leimuten April Jazz -festivaaleille puhdistusta suorittamaan.

Jukka Poikela

Valitettavasti asia on näin. Islamilaiseen kulttuuriin orjuus kuuluu oleellisena osana koraanin ja Allahin pyhittämänä. Vaikka se näennäisesti on kielletty islamilaisissa maissa, sitä kuitenkin harjoitetaan laajalti islamilaisella alueella.

Muslimien mukana se on uudestaan rantautunut tänne Eurooppaankin. Se on sitä uutta punavihreää monikulttuuria hehkeimmillään. Mikään kulttuurihan kun ei ole toista huonompi, joten meidän on toki annettava tulijoille tilaisuus toteuttaa itseään ja kulttuuriaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Islamilaiseen kulttuuriin orjuus kuuluu oleellisena osana koraanin ja Allahin pyhittämänä."

Älä nyt ole ehdoin tahdoin idiootti. Orjuutta ei islaminuskossa ole "pyhitetty". Sitä on pidetty Koraanissa osana luonnollista yhteiskunnan järjestystä - kirjan ajankohta huomioiden siinä ei ole mitään outoa - mutta silti esimerkiksi orjan laskeminen vapaaksi on katsottu mainitussa kirjassa _hyveeksi_.

Jukan toinen viesti, missä julistettiin tuota samaista asiaa ja toitotettiin "muslimien suuresta raiskausherkkyydestä länsimaissa", on poistettu. Mainittakoon ohimennen, että Jukka näyttäisi olevan puhtaimpia esimerkkejä sitä ihmistyypistä, jota olen ohimennen analysoinut erästä Suojelupoliisin toimesta laadittua julkaisua varten.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Nakkasin taas yhden Jukan viestin roskakoppaan, koska eihän noita jaksa lueskella, tai ei ainakaan pitää esillä.

Todettakoon nyt kuitenkin, että siirtotyöläisten kieltämättä epäinhimillinen pahoinpitely jossain Saudeissa ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi joku kautta islamilaisen maailman ilmenevä, suoraan itse Koraanista juontava ja uskonnon oikeuttama ongelma.

Mitä taas tulee tuohon Jukan linkittämään Vera Izrailitin verkkosivuun, niin onhan se kieltämättä raflaavampaa todeta, että Egyptin kansalaisilla on raiskaustilastoissa _123-kertainen yliedustus keskiarvoon nähden_!!! Kuulostaa paljon hurjemmalta kuin vain ilmoittaa yksikantaan, että 316 maassa asuvasta egyptiläisestä neljä on tuomittu raiskauksesta.

Puhumattakaan, kun tiettävästi missään noista neljästä tapauksessa ei kyse ollut uskonnosta. Tähän kommenttiin voi myös vastata lyhyesti:

"Miten hienoa, että olet osannut vetää johtopäätöksesi minusta ihmisenä yhden kommentin perusteella. Oletko koskaan harkinnut alan vaihtoa ja siirtymistä kallonkutistuksen puolelle?"

Itse asiassa näitä kommenttejasi on nyt ollut tässä viestiketjussa neljä, minkä lisäksi nuo aiemmat bloggauksesi tässä palvelussa kyllä puhuvat puolestaan. Mitä taas kysymykseesi tulee, niin olen työn puolesta toki joutunut perehtymään myös neuropsykologiaan. Taistelustressi ja sotaneuroosit, katsos.

Anis Harran

"Mitä taas tulee tuohon Jukan linkittämään Vera Izrailitin verkkosivuun, niin onhan se kieltämättä raflaavampaa todeta, että Egyptin kansalaisilla on raiskaustilastoissa _123-kertainen yliedustus keskiarvoon nähden_!!! Kuulostaa paljon hurjemmalta kuin vain ilmoittaa yksikantaan, että 316 maassa asuvasta egyptiläisestä neljä on tuomittu raiskauksesta."

Eikös Rautarouvan tilastossa ole laskettu vain rikosten määrää. Raiskauksien kohdalla samat yksilöt ovat yleensä vastuussa suurimmasta osasta rikoksia, joten on varsin todennäköistä, että yksi ja sama egyptiläinen on tehnyt kaikki neljä raiskausta.

Se taas asettaa näiden tilastojen tarkoitushakuisen tulkitsemisen vielä kyseenalaisemmaksi.

Asian varmaan voisi selvittää paremmilla tutkimuksilla, mutta ikävä kyllä ulkomaalaiset raiskaajat ovat pakkomielteenä vain niillä, jotka käyttävät kaiken nettiaikansa pohtimaan sitä mitä Koraani sanoo seksistä vaimon tai jalkavaimon kanssa.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Se, että Saudi-Arabiassa siirtotyöläiset tekevät epäinhimillisissä olosuhteissa raskaimmat työt, ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellista. Aivan sama on tilanne esim. Yhdysvalloissa, Espanjassa ja tietyissä määrin muissakin Euroopan valtioissa. Kaikenlaisia "kiinalaisia kivimiehiä" on ollut jopa Suomessa.

Ihmiskaupassa välitetään koti- ja seksiorjia, palkattoman työn tekijöitä ja erilaisin velkajärjestelyin käytännössä orjatyötä tekeviä. Yksin Saudi-Arabian nostaminen jotenkin tikunnokkaan ei ole muuta kuin jälleen yksi yritys demonisoida muslimit.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Antti Mikkola kirjoittaa:

"Se, että Saudi-Arabiassa siirtotyöläiset tekevät epäinhimillisissä olosuhteissa raskaimmat työt, ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellista."

On se silti hiukan eri asia. Siirtotyöläisillä ei saudeissa ole, sikäli kun olen oikein ymmärtänyt, käytännössä juuri mitään oikeuksia. Sinne menee ihmisiä töihin eri maista, koska he ovat epätoivoisia ja siellä kuitenkin on mahdollisuus tienata rahaa. Mutta joka vuosi kohtalainen lukumäärä näistä duunareista joutuu sitten surmatuksi, silvotuksi tai raiskatuksi. Sitäkin suurempi määrä tulee vain huijatuksi. Työntekijä, joka on saudeissa hommissa vuoden tai pari, saa rahansa eikä kärsi muuta kuin tavalliset nöyryytykset, läimäytykset ja pari piiskaamista, on jo pärjännyt hyvin.

Länsimaissa siirtotyöläiset tietysti kokevat arkipäivän syrjintää, heitä saatetaan katsoa pitkään koska he puhuvat hassusti ja karkotusuhkakin voi maasta riippuen olla koko ajan niskassa. Mutta on se silti eri asia.

"Ihmiskaupassa välitetään koti- ja seksiorjia, palkattoman työn tekijöitä ja erilaisin velkajärjestelyin käytännössä orjatyötä tekeviä. Yksin Saudi-Arabian nostaminen jotenkin tikunnokkaan ei ole muuta kuin jälleen yksi yritys demonisoida muslimit."

Minun puolestani Saudi-Arabian kyllä itse asiassa saa nostaa tikunnokkaan, mutta olisi kyllä tosiaan kyseenalaista luonnehtia koko islamilaista maailmaa tuon mainitun valtion käytäntöjen nojalla.

Aira Joki

Jussi Jalonen:
"On se jännittävää. Vielä vuonna 2011 muistelee filosofian tohtorin tutkinnon suorittanut, Suomen tasavallan eduskunnan hallintovaliokunnan johtajaksi kohonnut suurimman oppositiopuolueen kansanedustaja lämmöllä sitä, miten hän vuonna 2007 pisti ysiluokkalaiselle luun kurkkuun, kun tämä ei osannut "argumentoida" kunnolla maahanmuuton puolesta. Hän _vieläpä viittaa tähän suoritukseensa auktoriteetinomaisena tekstinä_."

Kyllä tää aika mykäksi vetää. Täytynee tutustua paremmin tuon poleemisen ysiluokkalaisen tuontantoon, mihin lieneekään jo ehtinyt kun on varhain saanut noin kunnianarvoisan sparraajan:)

Anis Harran

Olisiko kyseessä tämä: http://en-gb.facebook.com/people/Perttu-Partanen/6...

Tästä päätellen on päässyt pitkälle ja rikastaa Suomen kulttuuria taloustieteen opinnoilla, Aasian-tuntemuksella, aktiiviurheilulla ja paljolla muulla. Hänenlaisistaan jokainen maa voisi olla ylpeä.

Epäilemättä jos tietyt nyt netissä riehuvat tahot saisivat vallan, tällaiset lahjakkaat nuoret olisivat ensimmäisiä, joihin heidän kansallinen puhdistuksensa kohdistuisi.

Aira Joki

Kiitos tästä, hyvävoimaiseltahan nuorukainen näyttää:)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Mukava saada tarkennusta historiallisiin tapahtumiin. Historiaa tuntemattomana en osannut kritisoida Enbusken esittämiä faktoja, mutta luin mielenkiinnolla hänen ajatuksiaan ja pidän siitä, että hän tuo esille rasistisen ajattelun sosiopsykologisenkin puolen.
Jos me ihmisinä haluamme sivistyä ja pyrkiä nykyistä humaanimpaan elämiseen, niin ei ole turhaa yrittää ymmärtää toimintojemme kaikkia motiiveja.

Ihminen on suhtautunut vieraisiin jo metsästäjä-keräilijä-ajoistaan lähtien aina varauksella, ja siihen on syynsä. Tästä kirjoittaa mm. Jared Diamond teoksessaan Tykit, taudit ja teräs. Vahvempi yhteisö on yleensä väkivalloin aina alistanut tai tuhonnut heikomman, mutta ihminen on voinut toimia myös toisin, kun niin on sovittu.

Ajattelen, että ei meillä ole tulevaisuudessa muuta vaihtoehtoa kuin oppia elämään sovinnossa, koska tämä jatkuva taistelu lopulta muuten tuhoaa meidät kaikki. Tarvitaan vain sivistystä eli tietoa asioiden oikeasta tilasta, ihmisen tarpeista, ihmisyydestä jne. ja kasvatusta keskinäiseen ymmärrykseen.

Aleksi Laine

Ohimennen voisi vielä sanoa, että orjiksi kaapattujen eurooppalaisten määrästä ei ole tietoa. Toisin sanoen mainitut luvut perustuvat erittäin puutteelliseen lähdeaineistoon eli pitkälti arvauksiin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jani Torkki (jonka viestin poistin) on kommentoinut:

"Jos tämäkin kirjoitus poistuu niin voin toki julkaista tämän blogissa jota sinä et mielivaltaisesti sensuroi."

Kaikin mokomin.

Vastaisen varalle, ehkä sinun kannattaisi pohdiskella sitä, että kahden ihmisen välistä suhdetta voi myös arvioida sen perusteella, perustuuko se molempien osapuolten vapaaehtoisuuteen ja kärsiikö toinen osapuoli siitä.

Tässä suhteessa tuo rinnastuksesi samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden ja eräiden parafilian muotojen välillä on väistämättä kyseenalainen ja räikeällä tavalla väärä. Se myös mahdollisesti loukkaa lakia, ja vähintäänkin hyviä tapoja.

Ei tämä blogin valvontani muuten mielivaltaista ole. Valitettavasti joudun poistamaan Uuden Suomen käyttöehtojen ja Lex Finlandiaen kannalta mahdollisesti kyseenalaisia viestejä. Sen lisäksi poistan sellaiset viestit, jotka koen henkilökohtaisista syistä loukkaaviksi; tämä pätee esimerkiksi kirjoituksiin, joissa halvennetaan presidentti Koivistoa.

Mutta voin vakuuttaa, että linjaus on hyvin vapaamielinen. Siitä kertoo sekin, että sinun ohellasi vain kahden muun henkilön viestejä on poistettu. Viisi viestiä on hävinnyt eetteriin, mutta reilut kolmattasataa on päässyt lävitse.

Jani Torkki

Okei.

Arvostan jos et sensuroi. =)
Viestissäni ei todellakaan ollut mitään laitonta tiedät sen varsin hyvin itsekkin.
Olen ihan sujut omien homoseksuaalisuuden arvointieni suhteen. Minulla ei ole homoja vastaan yhtään mitään.
Kysymys olikin siitä että onko se luonnollista. Sinä sanoit että on koska sitä esiintyy. Ja kuten hyvin tiedät niin esiintyy muitakin ns poikkeavuuksia verrattuna perusheteroihin. Joten mikäli käytämme sinun perusteluasi niin nekin ovat luonnollisia. Toinen näistä poikkeavuuksista jotka mainitsin tosiaankin on laitonta, mutta niinhän oli homoseksuaalisuuskin vuoteen 1971.
Kysymys siis yhä kuuluu onko se luonnollista? Haluatko yhä perustella sitä samalla argumentilla että se on luonnollista koska sitä esiintyy, vai olisiko jotain muuta.
Minun vertaukseni tuskin loukkaa lakia, koska esim se eläimiinsekaantuminen on laillista pedofilia ei ole enkä ole sitä mitenkään kannattanut. Ilmaisin että näitä ilmöitä esiintyy ja kyseenalaistin tätän perustelusi tekeekö esiintyminen niistä luonnollisia. Kyse on siis luonnollisuudesta kuten lisääntyminen jne. Luonnossahan on kaikella elävällä kova pyrkimys lisääntymään ja jatkaa sukua.
Minun puolestani eläimiin sekaantuminenkin pitäisi lailla kieltää, mutta ei homoutta.
Joko aukee?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jani Torkki kirjoittelee:

"Arvostan jos et sensuroi. =)"

Etkös kuitenkin aika vapaasti ole poistoistani huolimatta täällä saanut raapustella? Kohteliaasti vastasin kysymykseesi siitäkin, podenko kenties skitsofreniaa.

Asian "luonnollisuuden" lisäksi voinet ottaa tosiaan huomioon myös ne seikat, mitkä tuossa ylempänä jo sanoinkin. Toisin sanoen sen, onko kyseessä vapaaehtoinen toiminta, liittyykö siihen pakottamista, ja onko mainittu toiminta vahingollista kellekään.

Transgressiivinen sukupuolikäyttäytyminen on muutenkin eri eläinlajien keskuudessa niin tavallista, että sen kutsuminen "luonnottomaksi" - kuten siis itse teit - olisi kyllä jo melkoinen väite. Se ei vielä tosin ole selkeästi tiedossa, miksi se on luonnossa niinkin yleistä kuin se on.

Jukka Poikela

@ Tampereen yliopiston tiedoittaja Jalonen

Olet ottanut oikeudeksesi poistaa minun kommenttejani. Se oikeus sinulla tietysti on ja minä ymmärrän sen hyvin. Ovathan esittämäni väitteet vastoin vallitsevaa käsitystä kaikkien kulttuurien erinomaisuudesta.

Jos haluat jatkaa sensuroimatonta keskustelua aiheesta, niin löydät minut täältä. En tosin usko, että vähäpätöinen persoonani on noin julkisen ihmisen kommentoinnin arvoinen.

Orjuuskeskusteluun elikkä blogisi pääasiaan liittyen haluaisin huomauttaa, että suurin osa länsimaalaisten orjista ostettiin muslimiorjakauppiailta. Kyseessä olevat orjat olivat siis ensin muslimien omistuksessa ennen siirtymistään vääräuskoisten hoteisiin. Vaatimattomalla älyllä varustettu kun olen, niin ihmettelen, että miten ne muslimien orjat muuttuivat kristittyjen orjiksi ihan noin pika pikaa eli rahan vaihtaessa omistajaa. Enbuske ei siis aivan kokonaan ole väärässä. Jos haluat jatkaa keskustelua, niin löydät minut täältä

http://jukka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89019-suvait...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tehdäänpä pieni oikaisu. Enhän minä siis yliopiston tiedottaja ole, vaan yliopiston ammattiyhdistyksen. Enkä suinkaan ole millään tavoin julkinen ihminen.

Lisäksi, olen tosiaan viskonut kommenttejasi roskikseen, koska ne ovat tylsiä. Ei tuo tyypillinen, geneerinen kolmen pennin "islamkriittinen" keskustelu vain jaksa kiinnostaa. Keksi jotain omaperäisempää, niin palataan asiaan.

Timo Härtsi

Ei millään pahalla, mutta tämä teikäläisen naurettava ja jatkuva käsien heiluttelu, pään pyörittely ei kiinnosta ketään hevonvittuakaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Poikkeatko useinkin toistasataa viestiä pitkiksi paisuneissa ketjuissa toteamassa, että "ei tämä ketään kiinnosta"? Toisaalta, kun kellokin oli näemmä kolme lauantaiyönä, niin ehkä tuo selittyy joillain ajankohdalle tyypillisillä harrastuksilla.

Ihmettelen tosin kyllä itsekin, että mikä kumma näissä parissa viimeisessä aiheessa kiinnittää ihmisten huomion. Mutta kaipa se sitten niin on, että homoseksuaalisuus ja Tuomas Enbuske ovat jollain tavoin magneettimaisia aiheita. Tiedä sitten, mitä se kertoo lukevasta yleisöstä.

Miusa U

USA:n alueelle vietiin enintään 2 % afrikkalaisten orjien ulkomaankaupasta. Siihen nähden siitä puhutaan aivan liikaa. Minusta on hyvä, että Enbuske vähän suhteuttaa tätä, vaikka olisinkin tykännyt lisäfaktoista kuten Jalonenkin. Enbusken kirjoitus pölytti ansiokkaasti kansan tyypillisiä väärinkäsityksiä, vaikka enempäänkin olisi ollut aineksia. Mukavaa, että täällä on lisää faktoja.

Heikki Tala

Herraisä, onkohan tämän plokin pitäjä sama Jussi Jalonen, joka esiintyy myös tällaisella sivustolla http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=..., ja laukoo tällaista: "Muista toimittajista sen sijaan Heikki Tala puolestaan on lähinnä kansalliskiihkoa lietsova ja täyden halveksunnan ansainnut vastenmielinen radikaali fanaatikko."

Ja Jussi Jalonen siis lienee joku vakavasti otettava historiantutkija? Jussi käy räyhäkästi Suomalaisuuden Liiton kirjan "Itämaasta itsenäisyyteen - suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden vaikea suhde" kimppuun. Kirjan päätoimittajana oli mielenkiintoista lukea Jussin kommentteja. Tiedemiehenä hän toteaa, että "Itse en aio yrittääkään tonkia tuota plärää yhtään sen syvällisemmin, koska jo sen vilkaiseminen herättää ärtymystä." Noinhan oikea tieteenharjoittaja perustelee kantansa, eikö vain?

Kirjamme esipuheessa kerromme, että kyseessä on tietokirja - ei tieteellinen historiateos. Mutta kirja perustuu tunnettujen ja tunnustettujen historiantutkijoiden dokumentteihin ja asiaosaamista toimituskunnassamme edustaa taloushistorian emeritusprofessori Erkki Pihkala. Kirjan alkuosa on hänen käsialaansa ja sieltä Jussi Jalonen on siis löytänyt yhden virheellisen "kaikki" sanan. Olisimme toki voineet kirjoittaa, että 30-vuotisen sodan sotasaaliista lähes kaikki päätyi emämaa Ruotsiin. Mutta kyllä me seisomme tuon "kaikki" sanan takana, vaikka hieman rätei ja lumpui tuli harvojen hengissä säilyneiden sotilaiden mukana Suomeenkin (tai Itämaahan).

Kirjan loppuosa kuvaa nykyaikaa ja siinäkin on vahva dokumentaatio mukana; Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti, tilastokeskus, Rkp:n Kasnäs manifesti, "merkkivuosi 2009" (Ruotsin vaatimuksesta ei saanut puhua juhlavuodesta!), Ruotsin uusi kielilaki (1.7.2009), Uutislehti 100:n päätoimittajan paniikki, kun lehti uskalsi 13.3.2006 kysyä lukijoiltaan, pitäisikö Suomessakin siirtyä viralliseen yksikielisyyteen (joka on kaikissa muissa pohjoismaissa ja kaikissa muissa Iträmeren rantavaltioissa). Otimme mukaan myös suomenruotsalaisten (=rkp) Waterloon eli "toisen kotimaisen kielen" kirjoituspakon poistamisen ylioppilastutkinnosta vuonna 2004.

Suosittelen lämpimästi, että kaikki historian ystävät luette kirjan ennen kuin rupeatte ad hominem solvauksiin ja herjauksiin. Koko kirja on julkaistu Suomalaisuuden Liiton nettisivuilla: http://www.suomalaisuudenliitto.fi
Ei kun vassakuu!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tervepä vaan, Tala. Kyllä, täsmälleen sitä sinä olet.

Aiemmin olet tässä blogissa - siis minun ylläpitämälläni palstalla - kiekunut, miten "koko ruotsinkielinen väestö" on "itsekäs, härski, röyhkeä ja ahne vähemmistö" (linkki kirjoitukseesi).

Siinä vaiheessa kun hyökkäät tuollaisin perustein kokonaista kielivähemmistöä vastaan, niin olet tosiaan kansalliskiihkoa lietsova ja täyden halveksunnan ansainnut vastenmielinen radikaali fanaatikko. Kyllä minä tunnen ja tiedän sinun ja myötäjuoksijoittesi modus operandin, johon lukeutuu "ilmatilan" kaappaaminen solvaamalla ruotsinkielisiä internetin eri keskustelupalstoilla. Kuvaavaa on se, että tuonkin viestisi olet kirjoittanut puolenyön aikaan sunnuntaina. Ilmeisesti olit siinä samalla tunkemassa tavanomaista kielipoliittista propagandaasi jonnekin Suomi24-forumille, jota olet myös toisinaan harrastanut.

Tiedoksesi vain, että tuo toimittamanne pamfletti ei kaikessa anakronistisuudessaan tosiaan ansaitse mitään huomiota. Asia kyllä käy riittävän selväksi, jos haluaa vaikka lukea tuota Agricolan ketjua hieman pitemmälle. Kyseessä on propagandateos. Siinä kohtaa on turha odottaa historiaa ammatikseen tutkivilta suopeaa lausuntoa.

Ja kyllä, olen vakavasti otettava historiantutkija. Julkaisuluetteloni voit halutessasi lukea SoleCris-tietokannan kautta. Sinä puolestasi olet hammaslääkäri. Kun nyt kerran olet toimittanut tuon kyseenalaisen historiaa raiskaavan pamfletin, niin mitä sanoisit, jos minä julkaisisin teoksen, jossa annettaisiin puoskaroivia ohjeita siitä, miten ihmisten kannattaa pitää purukalustonsa kunnossa?

Lisättäköön, että jos pyrit kyseenalaistamaan ammattitaitoani, avaat henkilökohtaisen velkatilin ja vastaat sitä kautta persoonaasi kohdistuvista seurauksista.

Muuten pitää ihmetellä muutamia näitä ihmisiä, joita tämän blogin viestiketjuihin mönkii omien korpikuusiensa alta. Nyt on jo entinen Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja saatu paikan päälle marisemaan, että kyllä se Jalonen vaan on hirveä. Keitähän tänne seuraavaksi saapuu? En ihmettelisi, jos sieltä singahtaisi joku Pro Karelian tyyppi.

Lopuksi: tuolla teokseenne linkittävällä viestilläsi olet onnistunut rikkomaan myös Uuden Suomen sääntöihin kuuluvaa kieltoa "Älä mainosta". Viestisi saa olla viikon ajan vielä näkyvissä, mutta aikanaan tulen poistamaan sen kokonaan.

Tämä tästä. Hauskaa viikon jatkoa. Kommentit menevät myös kiinni, sillä joudun valitettavasti lähtemään työmatkalle, enkä ennätä valvoa tätä pitkäksi venähtänyttä ketjua. Muutenkaan tämä ei varsinaisesti enää ole luetuimpien joukossa, joten tähän lienee hyvä laittaa piste.

Toimituksen poiminnat