Mielikuvamainontaa sotaromaanilla

Allekirjoittaneelle aiemmin tuntematon ”Positiivarit”-niminen lafka on julkaissut vastikään hulvattoman presidenttianalyysin, joka on ilmestynyt tänään myös Iltalehdessä. Arviossa rinnastetaan nykyiset presidenttiehdokkaat Väinö Linnan ”Tuntemattoman sotilaan” sankarihahmoihin. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että suotuisimmat arviot ovat saaneet Niinistö ja Haavisto, joita verrataan alikersantti Rokkaan ja joukkueenjohtaja Koskelaan. Seuraavaksi myönteisimmän arvion on saanut kisassa täysin vaaraton Essayah, joka on päätetty rinnastaa yrmeämpään, mutta silti urheaan alikersantti Lahtisen persoonaan.

Muut ehdokkaat on samastettu hieman erilaisempiin sotilashahmoihin. Biaudet on romaanissa vain harvoin näkyvä etäinen pataljoonankomentaja; Timo Soini on porukan umpikiero lunki ja pinnari; Arhinmäki on miehistöön kuuluva koominen kylähullu; Väyrynen on vanha upseeri, jonka ansiot ovat menneisyydessä olleet huomattavat, mutta joka romaanissa kaatuu ensimmäisenä; ja Lipponen puolestaan vertautuu psykopaattiseen aliupseeriin, joka romaanissa terrorisoi omia alaisiaan sekä tappaa vankeja ja haavoittuneita. Väistyvälle presidentti Haloselle on niin ikään annettu arvio, ja hänet on rinnastettu rivimiesten yleisesti vihaamaan hullunkireää kuria ajaneeseen yläluokkaiseen helsinkiläiseen kadettiupseeriin.

En ollut aiemmin tietoinen, minkä sortin yritys ”Positiivarit” on, ja mitä se tekee. Verkkohaun perusteella presidenttiehdokas Sauli Niinistö kuitenkin on näemmä oikein mainostanut yritystä kampanjassaan, ilmeisesti myös television välityksellä. Kyseessä on ”suomalaisia tekoja” tuottava verstas, jonka tavoitteena on Kokoomuksen ehdokkaan mukaan ”poistaa pessimismi Suomesta”. Yritykseltä voi tilata itselleen ”kannustavan aamupala-sähköpostin”. Mikäs siinä, kaipa tämänkin sortin työllä ja yrittämisellä kysyntää on, että Suomi voisi elää ja hengittää.

Vaalien henkeen tietysti kuuluu, että johtavan presidenttiehdokkaan mainostama yritys teettää viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä hassunhauskan analyysin, jossa häntä verrataan erään kansallisromaanimme suosituimpaan hahmoon. Niin ikään kuvaan sopii, että samassa arviossa on valittu myös se ehdottomasti suosituin taistelupari toiselle kierrokselle. Onhan tässä presidenttikisassa kaikenlaista jo ehditty nähdä, mutta kansallisromaanin valjastaminen vaalivankkureita vetämään vie kyllä voiton tähänastisista tempauksista. Toisaalta, näin Tampereella asuvana pitäisi kaiketi olla tyytyväinen siitä, että Linnan teos on nyt asetettu näinkin lopullisesti kansakunnan kaapin päälle.

Arvion laatinut ”Positiivarien” luennoija Tom Lundberg on perustanut analyysinsä Carl Jungin persoonallisuusteoriaan. Oman vaatimattoman, enemmänkin historian ja kirjallisuuden tuntemukseen perustuvan näkemykseni mukaan ei tuloksissa ole sisällöllisesti oikein mieltä. Voi olla, että Haaviston kohdalla vertauksessa Koskelaan on ehkä edes jotain pientä itua – sotilasansiomitalin saanut aseistakieltäytyjä on kenties verrattavissa reserviupseeriksi kohonneeseen punapäällikön poikaan – mutta sitä en tiedä, missä maailmankaikkeudessa Sauli Niinistö oikein rinnastuu suorapuheiseen karjalaiseen pienviljelijään. Tarkoittaakohan tämä sitten sitä, että pääministeri Katainen on vastaavasti Suen Tassu?

Kävin muuten tänään itsekin äänestämässä. Paska reissu, mutta tulipahan tehtyä.

jojalonen
Sitoutumaton Tampere

Olen sotahistorian tutkija ja filosofian tohtori Tampereen yliopistolta. Puoluepoliittisesti olen sitoutumaton, joskin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa olin Keskustan ehdokkaana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu