Olen sotahistorian tutkija ja filosofian tohtori Tampereen yliopistolta. Puoluepoliittisesti olen sitoutumaton, joskin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa olin Keskustan ehdokkaana.
Aloitetaan hyvillä uutisilla: yhtä vaille kaikki presidenttiehdokkaat ovat sitä mieltä, että maassamme ei kaivata burka-kielto. Laura Huhtasaaren eriävä mielipide ei kuitenkaan varmaan yllätä ketään. Huhtasaaren mukaan maamme pitäisi seurata Belgian ja Ranskan esimerkkejä sanoen, että en ymmärrä miksi naisista pitää tehdä näkymätön, se on myös turvallisuusasia. Meidän kulttuurissamme naisia ei verhota kokonaan.
Termi islamofobia on ehkä täysin turha ja, joka tapauksessa, ylimalkainen. Sen käyttäjä joko haluaa tuomita kaikki kritiikki, joka kohdistuu tähän uskontoon, tai sitten vain syyllistää huolestuneita kanssakansalaisia. Seuraan hyvinkin tarkoin hollantilaista keskustelua ja yritän ympätä jotain sikäläistä kokemusta ja oivallusta tänne kotomaamme keskusteluun. Onhan kyseisellä maalla huomattavaa etumatkaa meihin verrattuna, silloin kun puhutaan integraatiosta.
Islamissa on keskeistä pyrkiä olemaan kunnon muslimi, koska Paratiisiin pelastuminen ei käy pelkän uskon voimalla, kuten kristityillä. Milloin muslimi sitten on kunnon muslimi?
Jumalan tahto käy islamin mukaan ilmi sharia-laissa, joka koostuu sekä Koraanissa annetuista ohjeista ihmisille, että Mohammedin sunnasta - profeetan menettelytavoista, jotka ilmenevät haditheissa, eli profeetan perimätietokirjallisuudessa.
Aamun lehdessä pohdittiin poliittisen väkivallan olemusta ja torjuntaa useammassa artikkelissa. Puolueensa presidenttiehdokkaaksi nimitettynä liikemies Donald Trump piti linjapuheen, jossa hän esitti yhden ainoan toimenpiteen terrorismin hillitsemiseksi maailmassa, tuhotaan ISIS:in barbaarit.
Muistamme hyvin presidentti Bushin, joka Irakin salamasodan jälkeen ilmoitti tuhonneensa julman barbaarihallitsijan, vaan kuinka siinä kävikään, jouduttiin ojasta allikkoon.
On joitain tutkimusaiheita, joiden lopputulos on määrätty jo ennen itse työn käynnistymistä. Tutkimusprosessin kannalta suurin haaste on raapia läjään edes jonkinlaiset perustelut lopputulokselle, mutta aina sitäkään vaivaa ei tarvitse nähdä. Tarkoitus nähkääs pyhittää keinot. Nuorten muslimimiesten radikalisoituminen ei suinkaan johdu esimerkiksi länsimaissa vierailleista radikaaleista saarnamiehistä tai islamista millään muullakaan tavalla vaan kantaväestöstä vieroksuvine asenteineen.
Ja varsin erityinen, sillä hän on maahanmuuttajataustaisena, islaminuskoisena ja tummaihoisena nuorena naisena noussut sangen nopeasti näkyväksi ihmisoikeuksien puolesta puhujaksi maassa, missä syrjintäkokemukset leikkaavat useinkin mainittuja ominaispiirteitä omaavien arkea.
Kirjoitussarjani ensimmäisessä osassa kirjoitin Helsingin Muslimien yhdyskunnan puheenjohtaja Hamza Peltolan kyseenalaisesta tavasta tuomita Ranskan terrori-iskut vain puolittain. Tässä osassa keskityn valitettavan yleiseen, kaikki muslimit yleistävästi tuomitsevaan puhetapaan.
Tätä erilaisten arvomaailmojen joukko-opillista rajapintaproblematiikkaa kannattaakin miettiä tovi.
Erityisesti nyt näin koko Eurooppaa järkyttäneiden terroristi-iskujen jälkimainingeissa, jota leimaa pelko kasvavasta vihasta, sekä tietenkin myös lähestyvien eduskuntavaalien tiimoilta ....
Olen sotahistorian tutkija ja filosofian tohtori Tampereen yliopistolta. Puoluepoliittisesti olen sitoutumaton, joskin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa olin Keskustan ehdokkaana.