Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Kaikki blogit puheenaiheesta Jääkäriliike

Artturi Leinosen arvoille on käyttöä tänäänkin

Suomi viettää vajaan kuukauden kuluttua 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Ylihärmässä Härmän Kuntokeskuksessa järjestetään tulevana lauantaina Artturi Leinosen juhla, missä muistellaan tunnetuksi kirjailijaksi ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi noussutta nahkurin poikaa ja hänen elämäntyötään.

Itsenäistymisestä talvisotaan, Juhlaesitelmä Piikkien sukukokouksessa 24.7.2016

Itsenäistymisestä Talvisotaan

Juhlaesitelmä Piikkien sukukokouksessa   ja juhlassa   Juvalla 24.7.2016

Arvoisat juhlavieraat!

Jälleen kerran neljän vuoden jälkeen minulla on tilaisuus hallituksen luvalla jatkaa mieluisan harrastukseni , -jo lapsuuteni ajoilta, - siis historian lisäoppimisessa ja kertaamisessa.

Haluaisin herättää kuulijoissa lisää innostusta , sillä ei henkistäkään lisäarvoa elämään voi saada ilman ponnistelua, on kylvettävä ja kynnettävä.

Jääkärit – terroristeja vai sankareita?

Jääkärit – terroristeja vai sankareita?

*

Kirjoitin tämän alun perin kommentiksi omaan parin päivän takaiseen blogiini ”Jääkäriliike syntyi 100 vuotta sitten – taustojahttp://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180279-jaakariliike-syntyi-100-vuotta-sitten-taustoja

Jääkäriliike 100v – Tarvitaanko uutta liikettä?

Yksi Suomen itsenäisyyden kulmakivistä eli Jääkäriliike täyttää tänään 100 vuotta.  Jääkäreiden tavoitteena oli irrottaa Suomi Venäjän keisarikunnasta, joka pyrki kaventamaan Suomen itsemääräämisoikeutta ja Venäläistämään Suomea.

Jääkäreitä ei lopulta tarvittu Suomen itsenäistymiseen, mutta heidän panoksensa auttoi pelastamaan Suomen myöhemmin sekä sisällissodassa, että myöhemmin talvi- ja jatkosodassa.

Nykyisessä tilanteessamme on jonkin verran yhtäläisyyksiä viime vuosisadan alun tilanteeseen:

Homotaiteilija jääkäriliikettä tärkeämpi?

Postimerkeillä on vuosikymmenien aikana muistettu hyvin monenlaisia asioita ja ihmisiä. Hyvä niin, sillä merkittävät asiat ja ihmiset ansaitsevat sen arvostuksen mikä postimerkinkin kautta tulee.

Mielestäni myös seksuaaliset vähemmistöt voivat saada oman postimerkin. Silti suhtaudun varauksella homman järkevyyteen, sillä monissa maissa homoihin suhtaudutaan todella kielteisesti.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä