Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Kaikki blogit puheenaiheesta Kielivapaus

Pakkoruotsi vastatuulessa

Enemmistö Suomen nuorista suhtautuu kriittisesti ruotsin kielen pakolliseen opiskeluun. Tämän kertoo juuri julkaistu vuoden 2017 Nuorisobarometri.

Helsingin valtuustolta järjetön pakkoruotsipäätös

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli tänään Sinisten valtuustoaloitetta, jonka tarkoituksena oli tehdä ruotsista vapaaehtoinen kieli Helsingin kouluissa. 85 kaupunginvaltuutetun joukosta vain valtuutettu Sampo Terho kannatti kielivapautta.

Onko alueellinen kielikokeilu kuållut kirjain?

Alkuperäinen kolmen suuren halituskoalitio omasi muassaan mahdollisuuden uudistaa kielipolitiikkaa. Tähän tarkoitukseen syntyi lähtökohtaisesti kyseenalaisena kompromissina alueellinen kielikokeilu, joka oli silti jotain valoa syväjäässä olleelle kielipolitiikalle. Kielikokeilu ei ole oikeastaan edennyt toteutukseen ja tuskin eteneekään. OAJ otti kokeiluun kielteisen kannan perusteinaan mm.

Kielivapaus voittaa!

Hallitus on tehnyt tänään historiallisen päätöksen kielivapauden kannalta. Yli 2200 nuorta pääsee eroon pakkoruotsin kahleista ja saavat opiskella laajasti erilaisia kieliä tulevaisuudessa. Kannustankin kuntia hakemaan aktiivisesti kielikokeilun piiriin ja tulen myös tulevalla valtuustokaudella esittämään asiaa myös Kuopiossa.

Tehdään kielivaalit ja kielireformi

Kuntauudistus on etenkin verbaalisella tasolla kahden kauppa. Keskustan heiniä on maakuntahallinto ja Kokoomuksen taasen valinnanvapaus sote-palveluissa. Hallitus on käsittääkseni kolmen kauppa? Mikä on perussuomalaisten korsi tuossa keossa? Mikä on se pääteema? Mainittujen kahden mahdollistaja?

 

Kielivapauskeskustelu jatkuvasti harhateillä

Tahallisen väärinymmärtämisen trendin häikäilemättömimpiin puoliin lukeutuu toiminta, jossa jotain tiettyä poliittista instituutiota tai nykyistä lainsäädäntöä kohtaan osoitettu kritiikki sekä muutoksen halu johdatellaan ja kanavoidaan koskemaan kyseiseen teemaan liittyviä ihmisiä ja ihmisryhmiä. Viedään homma ihmisten iholle.

Ruotsin kieli ei elätä

Pakkoruotsi - tuo keskustelunaihe, jossa on saanut jo pitkään olla vain yksi mielipide. Ruotsin kielellä kun on tavannut olla vahva asema yhteiskunnassamme. Itseasiassa tämän asian ei edes tarvitsisi olennaisesti muuttua, mikäli ruotsin kieli muuttuisi oppilaitoksissamme vapaaehtoiseksi. Todennäköisesti se jopa tervehdyttäisi kielen asemaa nuorten keskuudessa. Näistä tosiasioista huolimatta tervehenkinen väittely pakkoruotsista on kuin maahanmuuttokeskustelu. Kritisointi on vastapuolen mielestä lähtökohtaisesti todella huono asia. Kuuleepa näille jos jonkinmoisia perusteluitakin.

Pakkoruotsi kuuluu roskakoriin

Perussuomalaisten Nuorten pakkoruotsikampanjan video on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Videolla osoitetaan, miten pakkoruotsi orjuuttaa ja nöyryyttää suomenkielisiä nuoria, jotka joutuvat opiskelemaan ruotsia vain poliittisista syistä ilman mitään järjellisiä perusteluja.

Ankkalammikon aggressiot heräsivät.

Perussuomalaiset valvovat pakkoruotsittomuuskokeilua

Eduskunnan nelivuotiskausi lähestyy puoltaväliään, joten perussuomalaiset alkavat vähitellen käyttää hihoihinsa varastoituja ässiä nostaakseen (hallituskompromissien vuoksi aivan odotetusti) laskenutta kannatustaan. On vaalitaktisesti erittäin viisasta tehdä ikävät leikkauspäätökset alta pois heti hallituskauden alussa ja sitten seuraavien vaalien lähestyessä keskittyä äänestäjäkuntaa palkitseviin päätöksiin. Ja tässä asiassa heillä todella on monopoli: mikään muu puolue Suomessa ei vastusta pakkoruotsia!

Kokeilu vapaaehtoisesta ruotsista etenemässä vihdoin eduskuntaan

Eduskunta on saamassa vihdoin käsittelyyn esityksen koskien ruotsin kielen vapaaehtoisen opetuksen kokeilua. Opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi, että esitys saadaan vuoden 2017 aikana eduskunnan käsittelyyn. Kokeilu on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista, kiitos Perussuomalaisten.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä