Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Kaikki blogit puheenaiheesta Taksilakiuudistus

Yön ainoa valopilkku sammuu?

Taksialan vapautus on suuri virhe ja seuraukset olivat tiedossa jo vajaa 15 vuotta sitten. Toimiessani Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n palkkasihteerinä taksialan sopimusvastaavana taksialaa oltiin vapauttamassa vuonna 2004. Pitkälti kiitos Taksiliiton ja AKT ry:n yhteistyön uudistus siirrettiin pöytälaatikkoon.

Viimekätisenä taksialan vapauttamisen torppaajana toimi silloinen liikenneministeri Leena Luhtanen (sd.). Porvarihallitus on kuitenkin heittänyt toimivan, luotettavan, kattavan ja turvallisen taksialan tylysti markkinavoimien hampaiden kaluttavaksi.

Seuraavan hallituksen peruttava taksiuudistus: Et tiedä kyydin hintaa

Sipilän hallituksen ”taksiuudistus” on johtanut siihen, että matkustaja ei taksiin astuessaan tiedä mitä kyyti tulee maksamaan. Tämä käy ilmi, jos tutkii suurimpien toimijoiden hinnastot vaikka googlettamalla. Veloitus riippuu matkaan käytetystä ajasta, joten taksin juuttuessa liikenneonnettomuuden synnyttämään ruuhkaan moottoritiellä, voi veloitus helposti olla monin kertainen verrattuna keskimääräiseen matka-aikaan perustuvaan veloitukseen.

Ohjelmistovirheet kansan maksettavina

Kuka korvaa mittariongelmiin liittyvät menetykset kuluttajalle? Taloomme vaihdettiin sähkömittari jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä. Entiset toimimattomat mittarit olivat sähköyhtiöön yhteydessä yhtiön omistamien fyysisten syöttökaapelin kautta. Nyt yhteys toteutetaan omalla antennilla häiriöiden estämiseksi. Eli tosin sanoen nyt yhteys toteutaankin sähköyhtiön oman olemassa olevan verkon sijasta ulkopuolisella yhteydellä, joka tietenkin maksaa. Tämä datayhteysmaksu tulee siten osaksi perittävää siirto tai sähkönkulutusmaksua, tai ainakin sen kustannuksia.

Kela-kyytien saatavuus turvattava

Heinäkuussa voimaan astunut taksipalvelujen uudistus hämmentää. Erityisesti maaseudun taksipalvelujen pelätään heikkenevän päivystys- ja asemapaikkavelvoitteiden poistuessa. Markkinavetoisen yöpäivystyksen on laskettu kannattavan vasta 60 000 – 80 000 asukkaan kaupungeissa. Samoin hinnoittelun vapautuminen huolettaa etenkin ikäihmisiä. Taksin varmaan jatkossakin vielä saa, mutta millä hinnalla.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä