Tutkijan verkkokamari Historiantutkijan vara-asunto

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteiskuntasopimus

Mihin unohtui yhteiskuntasopimus, pääministeri Rinne?

Oppositiojohtajana Antti Rinne (sd.) halusi vielä vuonna 2015 yhteiskuntasopimuksen, jossa mukana olisivat työmarkkinoiden “isojen pelurien” lisäksi työttömät, eläkeläiset ja pienyritykset. Se oli hänen vastauksensa silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) esitykseen työmarkkinasopimuksesta. Nyt hallituksen työllisyystavoitetta saavuttamaan pääministeri Rinne kutsui osallistujia SAK:sta, Akavasta, STTK:sta, EK:sta, Kuntatyönantajista ja Suomen Yrittäjistä sekä toimialaliitoista. Mihin siis jäivät pienet pelurit ja muut toimijat?

KIKY vei 2-4% eli noin 1,5-3 miljardia palkoista

Vaalit ovat tulossa. Eivätkä ihan mitkä tahansa vaalit, sillä näissä eduskuntavaaleissa päätetään koko Suomen suunta. Suuntavaihtoehtoina on täysi ja rajoittamaton markkinatalous, jossa ihminen ei ole asioiden keskiössä, vaan raha. Meidän haluamamme suunta on ihmisen pitäminen poliittisen päätöksen teon keskiössä, eli kaiken kaikkiaan ihmisen kannalta parempi huominen.

Kaikki pelottaa

Tänään minua taas pelotti hieman. Tajusin että kohtalon hetken ovat päivää lähempänä. Ylimääräinen puoluekokous. Ihan vain minun vuokseni. Se tässä pahinta onkin. 

Populistinen vaalijuonittelu on näköjään jo alkanut

Populistinen vaalipeli ja taktikointi on näköjään alkanut.  Se tarkoittaa sitä että hallituksen ja eduskunnan on entistä vaikeampaa toimia rationaalisella tavalla Suomen ja suomalaisten etujen ajamiseksi.

Puolueet keskittyvät tästä eteenpäin äänien kalasteluun, eikä ,muusta enää välitetä.

Pelin aloitti mielipidemittauksissa pahasti köniinsä saanut perussuomalainen puolue. Se aloitti populistisen pelin, joka oli jo joksikin aikaa ollut keskeytyksissä kun puolue asettui hallitusvastuuseen.

Enemmän kuin naurettavaa on tämä yhteiskuntasopimuksesta neuvottelu.

Kuukausia ja taas kuukausia on yhteiskuntasopimuksesta  "neuvoteltu". Ties kuinka monta määräpäivää on hallitus asettanut. Vastuuta Suomesta ja maan taloudesta, eivät neuvottelijat halua/pysty kantamaan.

Taas yksi määräpäivä on ohitettu ja neuvottelijat vain lisäaikaa pyytelevät. On pakko sanoa, että Suomen tulevaisuudella ei näille neuvottelijoille ole mitään merkitystä. Oma ja oman ryhmän etu ohittaa Suomen kokonaisedun.

Ei tunnu kelpaavan kultamunat hopeatarjottimella

Täytyy pääluottamusmiehenä ihmetellä taas näitä kilpailukykysopimusneuvotteluiden uusia käänteitä. Uutisissa haastatellaan metalliliiton puheenjohtajaa niistä syistä, miksi neuvottelutulokseen ei ole päästy.
Kukaan ei tunnu huomaavan laajempaa kuvaa, jossa metalliliiton työnantajia edustava neuvottelukumppani teknologiateollisuus ei ole päässyt ratkaisuun myöskään toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto PRO:n ja ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa.

Ratkaisu löytyi viime yönä - Sopimus työehdoista kunta-alalle sekä valtiolle

Julkisen alan työntekijöiden neuvotteluissa päästiin viimein sopuun työajan pidennyksistä ja paikallisesta sopimisesta. Yöllisten neuvottelujen jälkeen kilpailukykysopimuksen piirissä kerrotaan olevan jopa yli 600 000 työntekijää. Sopimus pidentää useimpien työntekijöiden viikottaista työaikaa puolella tunnilla. Julkisella puolella myös työntekijöiden lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019. 

Yhteiskuntasopimuksen aikaansaamisen takarajat jatkavat paukkumistaan

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan (s. 14)  kirjattiin yhdeksi päätavoitteeksi yhteiskuntasopimuksen aikaansaaminen.

Ansiosidonnainen starttirahaksi, järjestöt eivät saa estää

Hallitus viimeistelee parhaillaan työllisyys- ja yrittäjyyspakettia, joka on tarkoitus julkistaa lähiviikkoina. Tietojeni mukaan siinä on paljon hyvää, mutta vielä tarvittaisiin ripaus rohkeutta purjeisiin. Näkyviä tuloksia saadaan tuntuvilla reformeilla. Viilauksilla saa vain värinää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä